• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par PHARE programmu Par PHARE līdzekļu izlietojumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.1998., Nr. 337/338 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50705

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas pagastu apņēmību

Vēl šajā numurā

11.11.1998., Nr. 337/338

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministrijās

Par PHARE programmu

Lai izskatītu Latvijas valdības sagatavotos projektus, kas iekļauti Eiropas Savienības (ES) 1999.gada PHARE programmas Latvijai projektā un pretendē uz finansējuma saņemšanu, 5. un 6.novembrī Rīgā uzturējās Eiropas Komisijas IA ģenerāldirektorāta direktors Žans Trestūrs ( Jean Trestour ).

Spriežot pēc līdz šim notikušajām sarunām, Ž.Trestūram dzirdētais un redzētais nav radījis būtiskus iebildumus par Latvijas projektu kvalitāti, — pastāstīja Finansu ministrijas Starptautisko palīdzības programmu koordinācijas departamenta direktore Ilze Bumbiere.

Lai gan ir atsevišķi iebildumi par projektiem un ieteikumi atsevišķus projektu punktus pārveidot, kopumā atzīts, ka projekti ir labi sagatavoti ieviešanai, ka no Latvijas puses ir paredzēts nepieciešamais kopfinansējums, ka projekti saskan ar Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā.

Varam būt gandarīti, ka Latvija ir pirmā no Baltijas valstīm, kas jau spējusi sagatavot programmas projektu ES PHARE finansējumam 1999.gadam — uzsvēra I.Bumbiere.

Līdz ar to, turpinot tikpat sekmīgu un ātru darbu, ir cerības, ka jau šā gada decembrī PHARE vadības komitejas sēdē Latvijas projekti var tikt apstiprināti. Ja tā notiks, tad Latvijai PHARE finansējums varēs būt pieejams jau no nākamā gada pavasara (Igaunija un Lietuva projektu sagatavošanu PHARE finansējumam vēl nav pabeigušas).

1999.gadā PHARE finansējums teniskajai palīdzībai Latvijai būs 16,1 miljons ekiju. Pašreiz plānots, ka no šīs summas 0,5 miljoni ekiju tiks novirzīti nepilsoņu integrācijai, 1 miljons — lauksaimniecības sektora attīstībai, 2 miljoni — Valsts ieņēmumu dienesta darbības pilnveidošanai, 1 miljons ekiju — statistiskās uzskaites sistēmas pilnveidošanai, 2,5 miljoni — austrumu robežas nostiprināšanai, 1,8 miljoni — "VIA — Baltica (posmā Iecava—Bauska) izbūvei, 2 miljoni — ūdensapgādes uzlabošanai Kuldīgā, Saldū un Dobelē, 1,5 miljoni ekiju — pārtikas kvalitātes un higiēnas uzlabošanai, 1,5 miljoni — integrācijai Eiropas Savienībā, 1,9 miljoni — izglītībai.

Finansu ministrijas preses dienests

Par PHARE līdzekļu izlietojumu

5. novembrī Eiropas integrācijas biroja direktors Edvards Kušners tikās ar Eiropas Komisijas Ārējo sakaru ģenerāldirektorāta direktores vietnieku Žanu Trestūru, lai pārrunātu PHARE nacionālās programmas plānojumu 1999.gadam.

PHARE ’99 līdzekļi galvenokārt tiks novirzīti Latvijas likumdošanas saskaņošanai atbilstoši Eiropas Savienības (ES) tiesību kopumam. Likumdošanas saskaņošana atbilstoši ES normām notiks, stiprinot institūcijas un pamatīgāk apzinot procesa perspektīvu. Šī projekta ietvaros tiks veikti pētījumi par Latvijas speciālistiem vissvešākajām tiesību nozarēm, kā arī pieaicināti ES dalībvalstu administrāciju eksperti, kas sadarbosies ar attiecīgo nozaru pārstāvjiem Latvijā.

Savukārt līdz šim neizlietotos PHARE ’97 līdzekļus paredzēts novirzīt likumdošanas caurskatīšanas procedūrām un reģionālās pārvaldes, nevalstisko organizāciju un sociālo partneru iesaistīšanai integrācijas procesos, arī standartizācijas sistēmas izveidei.

Gunta Avotiņa,

Eiropas integrācijas biroja

preses sekretāre

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!