• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Centrālajā depozitārijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.1998., Nr. 334/335 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50628

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nīcā - pieci tūkstoši cūku un griba uzvarēt

Vēl šajā numurā

06.11.1998., Nr. 334/335

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Centrālajā depozitārijā

Par aktualitātēm

vērtspapīru tirgū

Tiekas Latvijas un

Igaunijas depozitāriju vadītāji

4. novembrī Latvijas Centrālais depozitārijs (LCD) iegrāmatoja jaunu publisko emisiju — a/s "Līgatnes papīrfabrika". Patīkami, ka pašreizējā smagajā vērtspapīru tirgus situācijā savas akcijas publiskojis vēl viens privāts uzņēmums. Emisija gan ir viena no mazākajām līdz šim Latvijas Centrālajā depozitārijā iegrāmatotajām — 220 325 akcijas. Šīs akcijas brīvā publiskā apgrozībā nonāks divas nedēļas pēc uzņēmuma sludinājuma presē.

Oktobrī, salīdzinot ar septembri, kopējais LCD iegrāmatoto operāciju skaits samazinājās gandrīz par 3 tūkstošiem — no 15 316 līdz 12 766 operācijām. Oktobrī palielinājās iegrāmatoto dereģistrāciju skaits, visu pārējo reģistrēto operāciju skaits — gan norēķini par biržas darījumiem, gan vienkāršie pārvedumi, gan citas operācijas — samazinājās.

Oktobrī notika 3 352 dereģistrācijas (iepriekšējā mēnesī — 2 403), kas acīmredzot galvenokārt saistīts ar a/s "Ventspils nafta" dividenžu izmaksu. Oktobrī savas akcijas dereģistrēja 1 567 akcionāri. "Ventspils naftas" dividendes — Ls 0,03 — aprēķināja un izmaksāja 1.oktobrī. Lai šo akciju īpašnieki varētu saņemt dividendes, viņiem nācās savas akcijas no Sākotnējā reģistra pārvest uz vērtspapīru kontu. Kaut gan viens no aktīvās dereģistrācijas iemesliem varēja būt arī "Ventspils naftas" akciju kotēšanas uzsākšana biržā, jo arī "Latvijas balzama" akcijas oktobrī dereģistrēja aktīvi — notika 1 179 dereģistrācijas.

Oktobrī LCD reģistrētajos vienkāršajos pārvedumos savus īpašniekus mainīja 3 887 902 akcijas kopsummā par 6 456 837,38 latiem. Aktīvākie pārvedumi notika ar "AB Svensk Eksportkredit" SEK obligācijām — 2 680 000 latu, "Venstpils naftas" akcijām — 2 012 906,80 latu un "Latvijas Unibankas" akcijām — 1 068 431,88 lati.

Joprojām brīvā publiskā apgrozībā lielākais akciju skaits ir "Latvijas Unibankai" — 26 326 167 akcijas. Pēdējā mēneša laikā ievērojami pieaudzis brīvā apgrozībā esošo a/s "Ventspils nafta" akciju skaits — līdz 16 557 765 akcijām, tomēr tā joprojām ir tikai ceturtā daļa no publiskās emisijas.

 

Notiek sarunas

starp LCD un ICVD

4. un 5. novembrī notika sarunas starp LCD un Igaunijas Centrālā vērtspapīru depozitārija (ICVD) vadītājiem. LCD 5.novembrī notikušajā preses konferencē ICVD prezidents Jānuss Erlemanis teica: "Šobrīd par aizvien ciešāku sadarbību runā Rīgas un Tallinas biržas, taču tam nav nekādas nozīmes, kamēr nav stabilas sadarbības starp abu valstu depozitārijiem, uz kuru pleciem gulstas vērtspapīru uzskaite un norēķini par vērtspapīru darījumiem, tāpēc to kontaktiem ir ļoti liela nozīme."

Žurnālistus galvenokārt interesēja informācijas iegūšana par Igaunijas emitentu vērtspapīru notikumiem — pilnsapulces, dividendes, prēmijakcijas u.c. Igauņu viesis paskaidroja, ka ICVD, tāpat kā LCD, strādā pie šādas informācijas ievietošanas ICVD mājas lapā internetā, jo šobrīd bieži šāda veida informāciju nesaņem pat pats Igaunijas depozitārijs.

Uz jautājumu par sadarbību ar Lietuvas Centrālo depozitāriju LCD prezidents Mārtiņš Rikšis atbildēja, ka Lietuvas puse pēdējā laikā atrunājas ar Lietuvas investoru intereses trūkumu par Latvijas un Igaunijas vērtspapīriem un ka Lietuvas investorus vairāk interesējot Austrumeiropas valstu vērtspapīri. Savukārt Latvijas un Igaunijas depozitāriju vadītāji uzskata, ka sadarbības līgumu noslēgšana starp depozitārijiem nav pavēle investoriem ieguldīt līdzekļus Latvijā vai Igaunijā, bet gan papildu iespēja, ko izmantot vai neizmantot ir tikai pašu investoru ziņā.

 

Igauņu interese

par Latvijas vērtspapīriem

atjaunojas

Pēdējo triju nedēļu laikā palielinājusies Igaunijas investoru interese par Latvijas vērtspapīriem. To iegādāto vērtspapīru vērtība pieaugusi vairāk nekā par 260 tūkstošiem latu, sasniedzot kopējo vērtību 2 704 950,44 latus. Šobrīd Latvijā reģistrēti 6 Igaunijas vērtspapīri, no kuriem 95 procentus veido "Merita Bank" obligācijas.

Turpretim Latvijā reģistrēto Igaunijas vērtspapīru vērtība sarukusi vairāk nekā par 220 tūkstošiem latu, un šobrīd Latvijā reģistrēto Igaunijas vērtspapīru vērtība ir 2 027 780,21 lats. Igaunijā reģistrētas 15 Latvijas emitentu akcijas. Populārākie no tiem ir a/s "Gutta" — 42,8%, a/s "Brīvais vilnis" — 41,6%, a/s "Staburadze" — 10,9% un a/s "Latvijas Unibanka" — 2%.

 

"Hansabank" izlaidusi

parakstīšanās tiesību emisiju

Šā gada 17. oktobrī "Hansabank" akcionāru pilnsapulce pieņēma lēmumu izlaist parakstīšanās tiesību emisiju. Tas nozīmē, ka akcionāri, kuriem līdz 1998. gada 2. novembrim piederēja a/s "Hansabank" akcijas, par veco akciju saņems vienu parakstīšanās tiesību. Par 4 parakstīšanās tiesībām, samaksājot EEK 100, var iegādāties vienu jauno akciju. Parakstīšanās Latvijā notiek no 2. līdz 12. novembrim Jāpiebilst gan, ka šobrīd "Hansabank" akcijas biržā var iegādāties lētāk nekā par EEK 100, turklāt Latvijā "Hansabank" akcijas nav īpaši populāras.

Kad parakstīšanās būs beigusies, a/s "Hansabank" parakstīšanās tiesību emisija tiks dzēsta. Akcionāriem, kuri norādītajos kontos līdz šā gada 12. novembrim, atbilstoši jauno akciju skaitam būs ieskaitījuši parakstīšanās tiesības un naudu, pēc parakstīšanās perioda beigām izmantotās tiesības tiks apmainītas pret a/s "Hansabank" akcijām.

A/s "Hansabank" parakstīšanās tiesību emisija Latvijas Centrālajā depozitārijā tiks dzēsta 1998. gada 16. novembrī.

Dace Cauce

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!