• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā uzņēmumi iegūst zemi, kā akcijas maina īpašniekus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.1998., Nr. 334/335 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50619

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kur Murse, fondi un kūts ar balkonu un puķēm

Vēl šajā numurā

06.11.1998., Nr. 334/335

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā uzņēmumi iegūst zemi, kā akcijas maina īpašniekus

Par privatizācijas

aktualitātēm

PA valde strādās jaunā sastāvā

Viens no pēdējā laika svarīgākajiem notikumiem Privatizācijas aģentūrā (PA) ir PA valdes jaunā sastāva veidošana, to papildinot ar diviem jauniem locekļiem — Imantu Mantiņu un Didzi Azandu, kas uzvarējuši konkursā uz valdes locekļu vietām, 4.novembrī notikušajā preses konferencē informējot par aizvadīto divu nedēļu darbības rezultātiem, teica PA ģenerāldirektors Jānis Naglis. Jaunieceltajiem valdes locekļiem tagad likumā noteiktajā kārtībā un termiņos jādara viss nepieciešamais, lai pārtrauktu nodarbošanos, kas neatbilst Korupcijas novēršanas likumā un PA statūtos noteiktajām valdes loceklim saistošajām prasībām. I.Mantiņš acīmredzot to būs paveicis pirmais, jo 3.novembrī PA akcionāru pilnsapulce, pamatojoties uz I.Mantiņa iesniegumu, pieņēma lēmumu par viņa atbrīvošanu no PA padomes locekļa pienākumu pildīšanas sakarā ar iecelšanu par PA valdes locekli. Pēc Uzņēmumu reģistra izziņas saņemšanas viņš kā pilntiesīgs valdes loceklis varēs ķerties pie darba pienākumu veikšanas. Turpretī ziņu par to, kad darbu PA valdē varētu sākt otrs tās jaunais loceklis — D.Azanda, pagaidām nav, jo mēģinājumi sazināties ar viņu līdz šim nav devuši rezultātus.

"Latvijas kuģniecības"

privatizācija buksē

PA padome pēdējās divās nedēļās nav veikusi nekādas aktivitātes un nav pieņēmusi nekādus jaunus lēmumus valsts akciju sabiedrības "Latvijas kuģniecība" (LK) privatizācijas sakarā. Bet PA valde sadarbībā ar speciālistiem un konsultantiem strādā pie projekta, kas ļautu LK privatizāciju izkustināt no nulles punkta, rosinātu uz atklātību potenciālos stratēģiskos partnerus, precīzāk atļaujot viņiem definēt savu nostāju attiecībā uz privatizācijas noteikumu pamattēzēm, sacīja J.Naglis. Viņš pauda cerību, ka jaunās valdības pārstāvji, kas atbildēs par privatizācijas procesu, respektēs PA pieņemtos lēmumus un nenovirzīsies no iepriekš apstiprinātās privatizācijas shēmas, kas tika izstrādāta pirms apmēram pusotra gada, kad pilnā mērā vēl nebija izpaudusies Āzijas krīze un kuģošanas biznesam bija krietni labvēlīgāka vide.

"Latvijas gāzes" akcijas

drīz būs biržā

Ļoti iespējams, ka jau šogad, pirms Ziemassvētkiem, varētu tikt uzsākta a/s "Latvijas gāze" (LG) akciju kotācija Rīgas Fondu biržā. Izsakot šādu varbūtību, J.Naglis informēja, ka LG vadība šobrīd risina ļoti smagas sarunas par gāzes piegādes ilgtermiņa līguma noslēgšanu ar Krievijas kompāniju "Gazprom". Ja šajā jomā tiktu sasniegti pozitīvi rezultāti, varētu sasaukt LG akcionāru pilnsapulci un sastādīt nākamā gada budžetu; drīz tiks saņemti arī oficiāli publiskā piedāvājuma rezultāti, un tas nodrošinās vēl straujāku LG virzību uz Rīgas Fondu biržu.

PA realizēs "Unibankas" akcijas

Informējot par a/s "Latvijas Unibanka" valstij piederošo akciju realizāciju, J.Naglis norādīja, ka PA vēl pārrauga apmēram 7,5 procentus "Unibankas" akciju, bet saskaņā ar līgumu, ko PA parakstījusi ar Šveices Apvienoto banku (United Bank of Switzerland – UBS) laikā, kad "Unibankas" akcijas tika izplatītas starptautiski, PA vienu gadu nedrīkst realizēt valstij piederošās akcijas. Pēc šī termiņa izbeigšanās, t.i., pēc Ziemassvētkiem PA sāks darbības, kas saistītas ar šo akciju tālāku realizāciju. Pārdodot akcijas, galvenais ir nodrošināt pēc iespējas lielākus ienākumus Valsts īpašuma privatizācijas fondā. Ja pieteiksies interesenti, kas būs gatavi maksāt augstāku cenu, nekā piedāvā Rīgas Fondu birža, varētu tikt izskatīts jautājums par valstij piederošo "Unibankas" akciju realizāciju. Pēc J.Nagļa domām, cena, kas noteikta Rīgas Fondu biržā, neatbilst "Unibankas" patiesajai vērtībai.

PA organizē semināru

par Baltijas elektroenerģētikas

tirgus efektīvas attīstības iespējām

Pēc mēneša — 8.un 9.decembrī — Rīgā notiks starptautisks seminārs par Baltijas enerģētikas tirgus pakāpeniskas attīstības iespējām, ko organizēs PA. Kā teica J.Naglis, tas būs loģisks turpinājums darbam, ko paveikuši Baltijas valstu ekonomikas ministri, 29.oktobrī parakstīdami līgumu par sadarbību enerģētikas jomā. Līgumā cita starpā paredzēts izvērst sadarbību efektīvas enerģētikas tirgus struktūras izstrādāšanā, kas kļūtu par pamatu vienotam Baltijas enerģētikas tirgum nākotnē.

Dalībnieku skaits seminārā ir ierobežots — apmēram četrdesmit. PA aicinājusi piedalīties šajā pasākumā Baltijas valstu ministriju, enerģētikas uzņēmumu un enerģētikas tirgu regulējošo organizāciju pārstāvjus, lai diskutētu par tādu enerģētikas tirgus struktūru, kas būtu pieņemama visām Baltijas valstīm un atbilstu arī Eiropas Savienības prasībām enerģētikas jomā. Seminārā tiks aplūkoti jautājumi par Baltijas vienotā elektroenerģijas tirgus neatkarīgā sistēmas operatora un Baltijas Elektroenerģijas biržas izveidošanu, kā arī par nepieciešamību radīt struktūru vienotā elektroenerģētikas tirgus ieviešanai.

Semināra mērķis ir definēt Baltijas enerģētikas tirgus struktūru un apspriest iespējamos elektroenerģijas tirdzniecības variantus Baltijas valstīs. Izveidojot reģionālo Baltijas tirgu, tiks radīti priekšnoteikumi veiksmīgai enerģētikas sektora privatizācijai visās Baltijas valstīs. Kā uzsvēra J.Naglis, plānojot turpmāko attīstību, seminārā gūto varēs izmantot dažādu līmeņu speciālisti — sākot no ministriem un beidzot ar uzņēmumu vadību.

Privatizācijai nodoti

2600 zemesgabalu

Saskaņā ar Ministru kabineta 21.oktobra rīkojumu Nr.507 privatizācijai nodota visa zeme, kas atrodas zem privatizējamiem vai jau privatizētiem objektiem, preses konferencē informēja PA juridiskais direktors Viktors Šadinovs. Šis rīkojums attiecas uz tiem zemesgabaliem, kuru privatizācija sākta pēc paša pirmā lēmuma pieņemšanas šajā jautājumā, t.i., pēc 1991.gada 27.jūnija. Pēc visu datu apkopošanas kļuvis skaidrs, ka šādu zemesgabalu skaits varētu būt apmēram 2600, taču V.Šadinovs pieļāva iespēju, ka nākotnē, šos zemesgabalus sadalot, to kopskaits varētu palielināties pat līdz četriem tūkstošiem. Rīkojums arī paredz, ka apbūvētās zemes privatizācijas kārtību nosaka speciāls nolikums, kam jābūt saskaņotam ar Valsts zemes dienestu.

Gita Kronberga, LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!