• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents:. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.1998., Nr. 315/316 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50392

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents - Eiropas ceļos

Vēl šajā numurā

27.10.1998., Nr. 315/316

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents:

— atklājot SOS bērnu ciematu

Valsts prezidents Guntis Ulmanis ar kundzi Ainu Ulmani svētdien, 25. oktobrī, Bauskas rajonā, Īslīcē, piedalījās SOS bērnu ciemata atklāšanā.

Uzrunājot klātesošos, G.Ulmanis pastāstīja par redzēto labdarības pasākumu Rietumeiropas vizītes laikā pagājušonedēļ Vācijā, kad tika vākti līdzekļi Īslīces SOS bērnu ciematam. G.Ulmanis pateicās visiem, kas palīdzējuši tapt ciematam, nodrošinot bāreņiem jaunas mājas un ģimeni.

Pasākumā piedalījās arī evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, vairāku valstu vēstnieki un uzņēmēji no Vācijas, kas finansiāli atbalstīja projekta īstenošanu.

Pēc ciemata svinīgās atklāšanas Valsts prezidents ar kundzi apmeklēja vienu no deviņām ciemata mājām un ģimeni, kas tajā dzīvos.

Valsts prezidenta preses dienests

Valsts prezidents

Guntis Ulmanis:

Šodien esam liecinieki tam, kā pirms piecdesmit gadiem iesāktā Austrijas ārsta Hermana Gmeinera ideja ir īstenota Latvijā. Ideja par to, ka vislabākais veids, kā palīdzēt bērniem, kuri palikuši bez vecākiem, ir izveidot tiem apstākļus, kas būtu maksimāli līdzīgi parastai ģimenei.

Šajā pusgadsimtā šī ideja ir pierādījusi savu pareizību, ir izplatījusies visā pasaulē, visos kontinentos. Doma par to, ka ģimenes un draudzības gaisotne ir nepieciešama jaunās personības veidošanai, ir palīdzējusi daudziem tūkstošiem jauniešu atrast savu vietu dzīvē.

Ģimene un māte vienmēr ir bijušas vienas no lielākajām cilvēces vērtībām. SOS bērnu ciemati dod iespēju šīs vērtības saņemt bērniem, kuriem tas ir bijis liegts. Ir jāpiekrīt Austrijas kancleram Viktoram Klimam, ka šī ideja savā piecdesmit gadu jubilejā ir Nobela miera prēmijas cienīga.

Mūsu zemi pēdējos gados nav skāruši nedz kari, nedz citas nelaimes. Latvijas valsts pēdējos gados ir darījusi daudz, lai veidotu Latviju par zemi, kas būtu droša un ērta mājvieta visiem tās iedzīvotājiem, lai nodrošinātu iespēju Latvijas iedzīvotājiem veidot savu dzīvi, balstoties uz viņu pašu iniciatīvu, brīvu un motivētu darbu.

Tomēr vērtību sistēmas maiņa, saimnieciskās dzīves pārmaiņas ir ievērojami ietekmējušas būtisku sabiedrības daļu, kuru skārusi nabadzība, bezcerība. Diemžēl no tā visvairāk cieš bērni.

Un tādēļ jo būtiskāka ir palīdzība, ko devuši Latvijai šī projekta realizētāji. Nav iespējams novērtēt viņu ieguldījumu, jo katram bērnam, katram cilvēkam dzīve ir dota tikai vienreiz. Paldies visiem, kas ir palīdzējuši izveidot šo ciematu.

Šodien šeit bērni svin savus svētkus, savas jaunās ģimenes svētkus. Gribu šajā svētku dienā novēlēt viņiem laimīgu bērnību, lai viņi izaugtu par cienījamiem mūsu valsts pilsoņiem.

Un lai piepildās SOS bērnu ciemata lūgšana: "Dod, lai mūsu kopienā vienmēr valda saticība un vienotība, pasargā bērnu ciematu no visa ļaunā, no grēka un posta, neatstāj arī mūsu piederīgos un atlīdzini tiem, kas mums dara labu."

SOS bērnu ciemata atklāšanā Īslīcē 1998.gada 25.oktobrī

— par NBS komandieri

Valsts prezidents Guntis Ulmanis uzskata, ka NBS komandieris Juris Eihmanis, pildot savus pienākumus, nespēja vispusīgi iepazīt padoto personālsastāvu, tā dienesta spējas un morālās īpašības. Uzticoties padotajiem, viņš nekontrolēja to rīcību. Pēc atgriešanās Latvijā stājoties NBS komandiera amatā, J.Eihmanis nespēja laikus un vispusīgi izvērtēt situāciju, atklāt padoto dienesta kārtības pārkāpumus, apturēt nepamatotus maksājumus dzīvokļa remontam, un par to NBS komandierim būtu jānes morāla atbildība.

Tikšanās laikā ar J.Eihmani Valsts prezidents pieprasīja NBS komandierim atkāpties no amata. NBS komandieris sacīja, ka nedēļas laikā iesniegs pamatotu iesniegumu.

Valsts prezidenta preses dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!