• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atbalss no liela, piepildīta skatuves mūža. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.1998., Nr. 308/312 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50376

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas ģerboņu līnijas 1918 - 1940

Vēl šajā numurā

23.10.1998., Nr. 308/312

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATGĀDNES, ATCERES

Atbalss no liela, piepildīta skatuves mūža

Eduarda Smiļģa Teātra muzejā atvērta Harija Liepiņa piemiņas izstāde

H2.JPG (24134 BYTES)
Harijs Liepiņš kņaza Miškina lomā izrādē "Idiots"

H1.JPG (25902 BYTES)
Tota kokli Harijs Liepiņš stīgojis 300 izrādēs

Izstādē atbalsojas viņa bagātais skatuves mūžs un lielā tautas mīlestība, kas nebūt nav beigusies ar mākslinieka aiziešanu Aizsaulē.

Dodot gūtais neatņemams...

Muzeja direktores Ritas Rotkales iecerētā izstāde, kas skatāma līdz novembra beigām, akcentē svarīgākos posmus Harija Liepiņa dzīves gājumā.

Izstādes atklāšanas svētkos mākslinieka cienītāji piepildīja ar ziediem izrādē nēsātā Kazanovas mēteļa lielās kabatas. Ekspozīcijai izraudzīti fotoattēli no septiņām izrādēm. Hariju Liepiņu te redzam kā Romeo, Hamletu, Gestu Berlingu, Minhauzenu, Andreju Bolkonski ("Karš un miers") un Mortimeru ("Marija Stjuarte"). Centrā — Tots Raiņa "Spēlēju, dancoju" Eduarda Smiļģa režijā. Te ir arī divdesmit gados krietni pavalkātais Tota tērps un kokle, ko mākslinieks stīgojis 300 izrādēs.

Meistars saviem skatītājiem dāvājis simtiem lomu, to vidū — vairāki karaļi. Otrās telpas centrā paceļas masīvais Henrija IV tronis ar trim kroņiem. Mākslinieks ārēji viegli nesis slavas smagumu.

Vēl kādu lappusi Harija Liepiņa mūža grāmatā paver viņa rokraksti, uzmetumi grāmatām. Arī daļa no cienītāju draudzīgajām vēstulēm. Un te nojaušam, ka mākslinieks dzīvē saglabājis bērnišķīgu skaidrību un atvērtu, atsaucīgu dvēseli.

Izrauties no ikdienas rūpēm un sarežģījumiem viņam arvien palīdzējusi daba. Par viņa makšķernieka gaitām atgādina vecais spinings, ar ko vilkti lielie lomi. Fotogrāfijās redzam Skrundas "Lejasmāļus", kur vadītas vasaras un katra brīvā diena. Ar skumjām atvadāmies no pēdējiem attēliem — Ventas krasta un tukšās laivas, kas lielo sapņotāju aiznesusi tālumos.

Aina Adermane

Foto: Harijs Burmeistars

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!