• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas stratēģiju integrācijai Eiropas Savienībā Par ārlietu ministra tikšanos ar OECD delegāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.1998., Nr. 308/312 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50327

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents - Eiropas ceļos

Vēl šajā numurā

23.10.1998., Nr. 308/312

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Par Latvijas stratēģiju integrācijai Eiropas Savienībā

Šīs nedēļas sākumā Latvijas valdība pieņēmusi Ārlietu ministrijas vadībā sagatavoto dokumentu "Latvijas stratēģija integrācijai Eiropas Savienībā". Tas ir visaptverošs integrācijas vadlīniju dokuments integrācijas procesa plānošanas, organizēšanas un īstenošanas nodrošināšanai atbilstoši Eiropas Savienības (ES) prasībām un Latvijas valsts nacionālajām interesēm. Komentējot šo konceptuālo dokumentu, Ārlietu ministrija uzsvērusi, ka ar katru dienu pieaug valdībai veicamie ES integrācijas uzdevumi un palielinās šajā procesā iesaistīto institūciju skaits. Integrācijas kontekstā jau ir arī izstrādāta un pieņemta virkne stratēģiska rakstura dokumentu, kuros aplūkoti atsevišķi integrācijas aspekti. Tagad pieņemtais dokuments — "Latvijas stratēģija integrācijai Eiropas Savienībā" — nodrošina vienotu, saskaņotu un koordinētu Latvijas rīcību integrācijai šajā tik nozīmīgajā starptautiskajā organizācijā.

Jaunajā dokumentā uzsvērts, ka integrācija ES mūsu valstij nav pašmērķis, bet līdzeklis, lai sekmētu mūsu valsts nozīmīgāko mērķu īstenošanu. Kā prioritārie mērķi minēta valsts politiskā stabilitāte, ilgtspējīga un līdzsvarota ekonomiskā izaugsme, sociālā drošība, latviešu valodas saglabāšana un kultūras identitātes nostiprināšana.

Stratēģijas izklāsta dokumentā uzsvērts, ka Latvijas integrācijas procesā jāņem vērā mūsu valsts nacionālās un ārpolitiskās intereses. Integrācijai visos sektoros jānotiek vienlaikus. Dokumentā arī pamatots, ka integrācija Eiropas Savienībā Latvijai nerada papildu finansiālos izdevumus, jo būtībā tas ir ieguldījums valsts un sabiedrības attīstībā.

Paredzams, ka dokuments "Latvijas stratēģija integrācijai Eiropas Savienībā" īpašu nozīmi iegūs pēc Eiropas Komisijas progresa ziņojuma publicēšanas jau tuvākajā laikā.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Par ārlietu ministra tikšanos ar OECD delegāciju

Aizvadītajā nedēļā ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar Eiropas ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretāra vietnieka Kumiharu Šigehara ( Kumiharu Shigahara ) vadīto delegāciju.

Ģenerālsekretāra vietnieks skaidroja pašreizējo OECD situāciju un tālākos organizācijas plānus. K.Šigehara novērtēja Latvijas kā novērotājvalsts interesi un piedalīšanos OECD darbā. OECD ģenerālsekretāra vietnieks apsveica Latvijas iestāšanos PTO. Šigehara kungs atzinīgi novērtēja Latvijas panākumus brīvā tirgus ekonomikas veidošanā un integrācijā Eiropas Savienībā. Viņš uzsvēra Baltijas valstu reģionālās sadarbības un integrācijas nozīmi.

Ārlietu ministrs informēja par Latvijas ekonomisko un politisko reformu gaitu. V.Birkavs atzina, ka Latvijas perspektīvā dalība OECD ir svarīgs instruments mūsu valsts ekonomikas ilgtermiņa attīstībā. Latvijas valdība jau ir pieņēmusi lēmumu par pievienošanos OECD tālākā perspektīvā. Ministrs uzsvēra Latvijas atbildību par Baltijas valstu reģionālo sadarbību tās īpašā ģeogrāfiskā izvietojuma dēļ. Šajā ziņā OECD Baltijas reģionālā programma ir noderīga reģiona ekonomiskā potenciāla apzināšanā un izvērtēšanā. Ministrs analizēja Latvijas centienus noieta tirgu dažādošanā. Reģionālās ekonomiskās attīstības analīze ir viena no Latvijas prioritātēm.

K.Šigehara apsveica Latviju ar veiksmīgajām ekonomikas reformām, tai skaitā Latvijas centrālās bankas efektīvo monetāro politiku. Kumiharu Šigehara runāja par aizvien pieaugošo privātā sektora nozīmi investīciju piesaistīšanā. Delegācijas pārrunāja arī Krievijas ekonomiskās krīzes sekas.

Ārlietu ministrijas

preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!