• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
100. reizi pie Jums nāk - mūsu "Jurista vārds"!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.1998., Nr. 305/307 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50271

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanses Baltijā. Analīze un prognozes

Vēl šajā numurā

22.10.1998., Nr. 305/307

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

100. reizi pie Jums nāk — mūsu "Jurista vārds"!

Lasiet —

13.lpp.

Šodien "Latvijas Vēstneša"

tematiskajai lappusei "Jurista vārds"

ir savs atskates brīdis — klajā nāk simtais numurs

Pirms trīsarpus gadiem — 1995.gada 21.aprīlī — pie mūsu lasītājiem nonāca pirmā tematiskā materiālu kopa.

Tajā bija tikai publicēts Latvijas Republikas Augstākās tiesas plēnuma lēmums Nr.1 "Par likumu piemērošanu mantojuma lietās". Taču ar katru nākamo lappusi (sākumā tā laikrakstā bija vienu divas, šogad — vidēji trīs četras reizes mēnesī) tematika kļuva aizvien dažādāka un vispusīgāka.

Un tā: gan ar "Latvijas Vēstneša" galvenā redaktora, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekļa Oskara Gerta, gan ar Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja vietnieces Vijas Jākobsones, gan ar Augstākās tiesas tiesneša, tagad — senatora Rolanda Krauzes, gan ar Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja Aivara Niedres profesionālo ieinteresētību mēs esam tapuši, auguši, pastāvējuši un nonākuši kādā formālā, bet tomēr skaistā robežpozīcijā — pie 100. laidiena.

Katrs ir nācis ar savu pienesumu. Aivars Niedre ir uzrakstījis vairāk nekā trīsdesmit dažādu materiālu — likumu skaidrojumus, komentārus, izteicis savu viedokli, galvenokārt krimināltiesību jomā. Bet ļoti nozīmīgas publikācijas par dažādiem teorētiskiem un praktiskiem juridiskajiem jautājumiem ir devuši arī visi pārējie autoritatīvie profesionāļi: gan Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes mācībspēki, habilitētie tiesību doktori — Kalvis Torgāns, Uldis Krastiņš, Edgars Meļķisis, gan Daiga Iļjanova, Juris Jelāgins un Agra Reigase, gan LU doktorante Una Blumberga, kas nesen ieguvusi tiesību doktores grādu. Bez šaubām, ļoti iepriecinoši, ka ceļu uz "Latvijas Vēstnesi" atraduši jaunie juristi, no kuriem vairāki, vēl studenti būdami, sagatavojuši un publicējuši "Jurista vārdā" patiesi lietpratīgus apcerējumus, pauduši savas atziņas par atsevišķiem juridiska rakstura tematiem. Viņu pulkā ir kā "Latvijas Vēstneša" 1996. gada stipendiāts, tagad — jau diplomēts jurists, Erlens Kalniņš, tā Māris Knoks, Kristīne Strada, Viktors Tihonovs, Ilze Gaņģe un citi.

Bet šajā atskates brīdī tāpat lielu paldies pelnījuši mūsu tieslietu senjori — Satversmes tiesas tiesneši, tiesību doktori Ilma Čepāne, Aivars Endziņš, Romāns Apsītis un Andrejs Lepse, kurš vairākus gadus veica arī Tiesnešu biedrības prezidenta pienākumus. Vienmēr atsaucīgi bijuši Augstākās tiesas vadītāji — priekšsēdētājs Andris Guļāns, viņa vietnieks Pāvels Gruziņš, jau pieminētais senators Rolands Krauze, Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājs Jānis Muižnieks, viņa vietnieks Jānis Laukroze, Tiesnešu mācību centra valdes priekšsēdētājs Valdemārs Šubrovskis un šī centra direktore Inga Kačevska. Un turpat netālu — tiesību doktore, Policijas akadēmijas akadēmiskā prorektore Ārija Meikališa, Notāru padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Krūmiņa, Valsts prezidenta Kancelejas Apžēlošanas dienesta vadītāja Rita Aksenoka, Tieslietu ministrijas Starptautisko un salīdzinošo tiesību departamenta direktore Inese Krastiņa (viņas publicēto rakstu skaits tuvojas diviem desmitiem), tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, ministrijas valsts sekretāra vietnieces Maija Sauļūna un Veronika Krūmiņa, kā arī citi Tieslietu ministrijas darbinieki, kuri gan ar ierosinājumu, gan konkrētu darbu palīdzējuši veidot šīs lappuses.

Šajā brīdī ne mazāks gandarījums ir arī par to, ka juristi, kuri strādā par advokātu palīgiem un gatavojas kļūt advokāti, savus izstrādātos referātus par aktuāliem juridiskiem tematiem iesniedz ne tikai Zvērinātu advokātu padomei, kur tos akceptē, bet pēc tam — arī "Latvijas Vēstnesim". Priecājamies par katru zvanu no rajonu un pilsētu juristiem un piedāvājumu dalīties pieredzē un pārdomās tieši "Jurista vārda" lappusē. Šādu gaidītu autoru skaitā ir gan Kuldīgas tiesas priekšsēdētājs, Tiesnešu biedrības viceprezidents Uldis Ķinis, Daugavpils tiesas tiesnese Jana Zīle, Kurzemes apgabaltiesas tiesnesis Andrejs Grūbe, gan citi, kuri tajā pašā laikā varētu būt vēl ieinteresētāki. Tādi, kā savu problēmu publiskā risinājumā ir Kriminoloģisko pētījumu centra direktors tiesību doktors Andrejs Vilks, Tieslietu ministrijas Sabiedrisko un reliģisko lietu departamenta direktors Ringolds Balodis un vairāki citi.

Saprotošu un labvēlīgu attieksmi arvien paudusi Latvijas Ģenerālprokuratūra, piedāvājot laikrakstam gan starptautiskajās konferencēs, gan citās nozīmīgās sanāksmēs vai semināros nolasīto referātu pirmpublicējumus, gan sekmējot citu materiālu, galvenokārt interviju, sagatavošanu ar ģenerālprokuroru Jāni Skrastiņu, virsprokuroriem Birutu Ulpi, Rudīti Āboliņu, Dagmāru Ušču, Edvīnu Ziediņu, Viesturu Burkānu un citiem prokuratūras darbiniekiem.

Pārlapojot "Jurista vārda" simt numurus, tajos publicētos rakstus, komentārus, informāciju, atsevišķus Augstākās tiesas Senāta spriedumus un citus dokumentus, kuru skaits sniedzas simtos, ceram, ka vismaz juristiem, ierēdņiem un pārējām amatpersonām publikācijas sniegušas lietderīgu informāciju, palīdzējušas labāk izprast likumus un citus normatīvos aktus, lai pareizi un precīzi tos piemērotu dzīvē. Līdz ar to paļaujamies, ka šis mūsu kopdarbs nav bijis veltīgs. Un par to lielu lielais paldies gan jau pieminētajiem, gan citiem vārdos nenosauktajiem tematiskās lappuses veidotājiem un labvēļiem. Domājam, ka "Jurista vārdā" miniatūrā tādējādi atspoguļojas mūsu tiesu reformas īstenošanas procesi, Latvijas kā demokrātiskas un tiesiskas valsts tapšanas gaita.

Paliekot cerībā uz vēl auglīgāku sadarbību, —

Rita Belousova,

"LV" tieslietu redaktore

B2.JPG (23920 BYTES)

"Jurista vārda" kopēja — redaktore Rita Belousova ...

B1.JPG (20502 BYTES)

... gatavojot kā parasti tematisko lappusi, kopā ar "Jurista vārda" pastāvīgo datormaketētāju Lidiju Bērziņu

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!