• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Profesiju klasifikators (turpinājums nr.1). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.1998., Nr. 299/304 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50254

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Profesiju klasifikators (turpinājums nr.2)

Vēl šajā numurā

21.10.1998., Nr. 299/304

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU dokumenti

Turpinājums

no 6.lpp.

Profesiju klasifikators

213 Mazā grupa

VECĀKIE SKAITĻOŠANAS SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas darbinieki veic zinātniskās pētniecības darbus, plāno, izstrādā un attīsta skaitļošanas sistēmas un programmas, izstrādā datorizējamās informācijas vākšanas, ievadīšanas un kontroles koncepcijas un metodes, veic praktisku darbu skaitļošanas sistēmu darbības nodrošināšanai.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt zinātniskās pētniecības darbus skaitļošanas sistēmu koncepciju izstrādē un skaitļotāju lietošanā, piemēram, skaitļotāju dizains, datu bāze un struktūra, algoritmi; plānot un gatavot datu apstrādes komunikāciju sistēmu, noteikt tehnisko līdzekļu konfigurācijas; izstrādāt un pielāgot datu apstrādes sistēmas, izstrādāt programmas, to sistēmas un modifikācijas, nodrošināt to nekļūdīgu darbību; gatavot zinātniskos rakstus, pārskatus, dokumentus un mācību grāmatas; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas sistēmanalīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā darba tehnoloģija un organizācija, ar to saistītie normatīvie materiāli.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un radītajām sekām; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā akadēmiskā izglītība, atsevišķos gadījumos zinātniskais grāds.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

2131 Skaitļošanas sistēmu konstruktori un analītiķi

2132 Programmētāji

2139 Citi vecākie skaitļošanas speciālisti

 

2131 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SKAITĻOŠANAS SISTĒMU

KONSTRUKTORI UN ANALĪTIĶI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic zinātniskās pētniecības darbus, izstrādā un attīsta skaitļošanas sistēmu koncepcijas un metodiku, piedalās arī šo sistēmu praktiskā izstrādē, sniedz konsultācijas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pētīt skaitļošanas sistēmas, to darbības principus, informācijas apstrādi, komunikācijas, plānošanu, tehnoloģiskos procesus un produkcijas kontroles sistēmas; attīstīt un apkalpot programmu sistēmas; plānot skaitļotāju, skaitļošanas metožu, terminālu un programmu apgādi, tā tehnisko iespēju attīstību; noteikt programmu sistēmu un tehnisko līdzekļu pilnīgošanas nepieciešamību, sniegt konsultācijas, gatavot analīzes rezultātus; izstrādāt programmu un datu bāzu sistēmu specifikācijas, gatavot mācību materiālus kopā un to lietošanas instrukcijas, aparātu un programmu nodrošinājuma apkalpošanu; izstrādāt un atjaunot programmu sistēmas un rīkoties ar tām; ierīkot un ieviest sakaru tīklus starp dažādām skaitļotāju sistēmām; izstrādāt datu bāzu programmēšanas valodas; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2131 01 Skaitļotāju /komunikāciju ANALĪTIĶIS

2131 02 Skaitļotāju /datu bāzes ANALĪTIĶIS

2131 03 Skaitļotāju /sistēmu ANALĪTIĶIS

2131 04 Skaitļotāju /datu bāzes VADĪTĀJS

2131 05 Skaitļotāju /sistēmu DIZAINERS

2131 06 Skaitļotāju /sistēmu INŽENIERIS

2131 07 Programmēšanas INŽENIERIS

2131 08 Mehanizētās apstrādes projektēšanas INŽENIERIS

2131 09 Ražošanas /automatizēto vadības sistēmu INŽENIERIS

2131 10 Datortīkla ADMINISTRATORS

2131 11 Informatīvo sistēmu PROJEKTĒTĀJS

 

2132 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

PROGRAMMĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki sastāda, pārbauda un apkalpo skaitļošanas programmas, lai nodrošinātu skaitļošanas sistēmu lietotāju vajadzības.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— noteikt programmēšanas mērķus, skaitļošanas rezultātu precizitāti, ievaddatu avotus un raksturu, kā arī datu kontroles veidus, konsultēties par šiem jautājumiem ar sistēmu konstruktoriem, analītiķiem un citiem speciālistiem; izstrādāt programmu algoritmus un noteikt datu ievades un apstrādes operāciju secību; izstrādāt programmas programmēšanas valodās un pilnīgu programmu dokumentāciju, kas balstās uz sistēmas konstruktoru un analītiķu dotām specifikācijām un satur nepieciešamās kontroles programmas; mainīt skaitļotāju programmas un dokumentāciju, ja mainās ievada un izvada datu specifikācija vai datu apstrādes aparatūras konfigurācija; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2132 01 PROGRAMMĒTĀJS

2132 02 Komunikāciju PROGRAMMĒTĀJS

2132 03 Datu bāzes PROGRAMMĒTĀJS

 

2139 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITI VECĀKIE SKAITĻOŠANAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki apkalpo datu bankas un datu bāzes sistēmas, lai nodrošinātu datu apstrādi, to ticamību un drošības saglabāšanu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— apkalpot datu bankas un datu bāzes sistēmas, lai nodrošinātu datu apstrādi, to ticamību un datu drošības saglabāšanu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2139 01 Skaitļotāju lietošanas INŽENIERIS

 

214 Mazā grupa

ARHITEKTI, INŽENIERI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU VECĀKIE SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas vecākie speciālisti veic zinātniskās pētniecības darbus, izstrādā un attīsta teorijas, koncepcijas un metodes un iegūtās zināšanas lieto praksē tādās nozarēs kā arhitektūra un inženierzinātnes, kā arī ražošanas procesu tehnoloģiskās un ekonomiskās efektivitātes sfērā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt zinātniskās pētniecības darbus, sniegt konsultācijas, nodarboties ar ēku, pilsētu, transporta un ainavu sistēmu, kā arī ēku, inženierbūvju, elektrisko un elektronisko sistēmu un izstrādājumu — darbgaldu, mašīnu, rūpniecisko iekārtu — projektēšanu, būvniecību, apkalpošanu un remontu; izstrādāt ķīmiskos procesus un izmantot tos ražošanā; izstrādāt komerciāli izdevīgus paņēmienus minerālu, gāzes un naftas ieguvei no zemes dzīlēm, kā arī metālu ieguvei no rūdas; veikt jaunu sauszemes, jūras un citu dabas zonu pētījumus un noformēt šos pētījumus grafiski, skaitliski un mākslinieciski; pētīt materiālus, izstrādājumus un tehnoloģiskos procesus, kā arī ražošanas un darba organizācijas efektivitāti un sniegt konsultācijas; gatavot zinātnisko dokumentāciju un pārskatus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā darba tehnoloģija un organizācija, ar tiem saistītie normatīvie materiāli.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un radītajām sekām; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā akadēmiskā izglītība, atsevišķos gadījumos zinātniskais grāds.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

2141 Arhitekti, pilsētu un satiksmes plānotāji

2142 Būvinženieri

2143 Elektroinženieri

2144 Elektronikas un telekomunikāciju inženieri

2145 Mehānikas inženieri

2146 Ķīmijas inženieri

2147 Iežguves, kalnrūpniecības inženieri un metalurgi

2148 Kartogrāfi un topogrāfi

2149 Citi arhitekti, inženieri un tiem radniecīgu profesiju vecākie speciālisti

 

2141 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ARHITEKTI, PILSĒTU UN SATIKSMES PLĀNOTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic zinātniskās pētniecības darbus, konsultē, projektē dzīvojamās mājas, komerciālās un ražošanas būves, veic pilsētu, ainavu, transporta maģistrāļu iezīmēšanu, plāno un kontrolē to būvniecību, apkalpošanu un atjaunošanu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— radīt un attīstīt jaunas arhitektūras teorijas un metodes; veikt būvlaukumu apskati, konsultēt klientus un sniegt ieteikumus par celtniecības stilu un citiem aspektiem; veikt celtņu projektēšanu, gatavot detalizētus būvniecībai un restaurēšanai nepieciešamos zīmējumus un plānus, dibināt svarīgus kontaktus, lai sekmētu projektu realizēšanu saskaņā ar to cenu, stilu, darba laika patēriņu, instrukcijām u.c.; noteikt un atrisināt problēmas, kas saistītas ar būvju optimālu funkcionēšanu un interjera kvalitāti, kā arī veikt nepieciešamo projektu, zīmējumu, plānu izstrādi; kontrolēt būvnormas; veikt pilsētu zonu attīstības iezīmju plānošanu un koordinēšanu; plānot ceļu būvi un sniegt konsultācijas par šiem jautājumiem; uzturēt tehniskos sakarus un konsultēties ar vajadzīgajiem speciālistiem; gatavot zinātniskus rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2141 01 ARHITEKTS

2141 02 Ainavu ARHITEKTS

2141 03 Restaurācijas ARHITEKTS

2141 04 Teritorijas PLĀNOTĀJS

2141 05 Satiksmes PLĀNOTĀJS

2141 06 INTERJERISTS

2141 07 Transporta /tīklu INŽENIERIS

 

2142 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

BŪVINŽENIERI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic zinātniskās pētniecības darbus, projektē, būvē un vada darbus un kontrolē ēku celtniecības apkalpošanu, pēta un sniedz konsultācijas par celtniecībā lietojamo materiālu tehnoloģiskajiem aspektiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot jaunas celtniecības inženierzinātņu teorijas un metodes, attīstīt esošās; projektēt tiltus, dambjus, ceļus, dokus, lidostas, dzelzceļus, kanālus, cauruļvadus u.tml. būves, kā arī sniegt konsultācijas; projektēt atkritumu novākšanas sistēmas, ražošanas un citas pamatīgas būves; precīzi noteikt celtniecības metodes, materiālu atjaunošanas un kvalitātes standartus; vadīt būvdarbus; noteikt būvju ekspluatācijas efektivitātes un drošības kontroles sistēmas; noskaidrot bojājumus un tos novērst; organizēt uzbūvēto būvju ekspluatācijas un remonta darbus un uzraudzīt tos; pētīt un sniegt konsultācijas par dažu celtniecībā lietojamo materiālu tehnoloģiskajiem aspektiem; uzturēt tehniskos kontaktus un konsultēties ar nepieciešamajiem speciālistiem; gatavot zinātniskus rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2142 01 BūvINŽENIERIS

2142 02 Ēku karkasa būvINŽENIERIS

2142 03 Lidostu būvINŽENIERIS

2142 04 Tiltu būvINŽENIERIS

2142 05 Ēku būvINŽENIERIS

2142 06 Skursteņu būvINŽENIERIS

2142 07 Celtniecības būvINŽENIERIS

2142 08 Doku un ostu būvINŽENIERIS

2142 09 Bagarēšanas būvINŽENIERIS

2142 10 Ātrgaitas šoseju un ielu būvINŽENIERIS

2142 11 Hidrotehnikas būvINŽENIERIS

2142 12 Hidroloģijas būvINŽENIERIS

2142 13 Apūdeņošanas būvINŽENIERIS

2142 14 Dzelzceļa būvINŽENIERIS

2142 15 Ceļu būvINŽENIERIS

2142 16 Sanitārtehnikas būvINŽENIERIS

2142 17 Zemes būvju /mehānikas būvINŽENIERIS

2142 18 Karkasa būvINŽENIERIS

2142 19 Torņu būvINŽENIERIS

2142 20 Tuneļu būvINŽENIERIS

2142 21 Zemes rakšanas INŽENIERIS

2142 22 Hidraulikas INŽENIERIS

2142 23 Hidroloģijas INŽENIERIS

2142 24 Apūdeņošanas INŽENIERIS

2142 25 Sanitārijas INŽENIERIS

2142 26 Būvmateriālu TEHNOLOGS

2142 27 Būvniecības TEHNOLOGS

2142 28 Meliorācijas INŽENIERIS

 

2143 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ELEKTROINŽENIERI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic pētījumus, konsultē, projektē un vada montāžas un remonta darbus, uzrauga elektrisko sistēmu, dzinēju un iekārtu darbu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izstrādāt elektroenerģijas ražošanas, sadales un pārvades sistēmas un sniegt konsultācijas; izstrādāt elektrisko dzinēju, elektrības ievilkšanas (instalācijas) un citu iekārtu, kā arī svarīgu elektrisko ierīču sistēmas un sniegt konsultācijas; vadīt elektroiekārtu montāžas darbus; noteikt kontroles parametrus un tehnoloģiskos procesus, lai efektīvi izmantotu elektrisko dzinēju un iekārtu sistēmas un nodrošinātu to drošību; noteikt un novērst bojājumus; organizēt darbojošos elektrisko sistēmu, dzinēju un iekārtu apkalpošanu un remontu; pētīt attiecīgo materiālu, ražojumu un procesu tehnoloģiskos aspektus un sniegt konsultācijas; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2143 01 ElektroINŽENIERIS

2143 02 Elektroapgaismes INŽENIERIS

2143 03 Elektrisko sistēmu INŽENIERIS

2143 04 Elektroenerģijas sadales elektroINŽENIERIS

2143 05 Ģeneratoru elektroINŽENIERIS

2143 06 Elektroenerģijas pārvades elektroINŽENIERIS

2143 07 Elektrovilkmes elektroINŽENIERIS

2143 08 Elektromehānisko iekārtu elektroINŽENIERIS

2143 09 Augstsprieguma elektroINŽENIERIS

2143 10 Releju aizsardzības un automātikas INŽENIERIS

2143 11 Elektrotehnisko iekārtu elektroINŽENIERIS

 

2144 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ELEKTRONIKAS UN TELEKOMUNIKĀCIJU INŽENIERI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic elektronisko sistēmu, iekārtu, datortehnikas un perifērijas ierīču, kā arī attiecīgo materiālu, izstrādājumu un procesu tehnoloģisko aspektu pētījumus, konsultē, vada iekārtu montāžas darbus, apkalpošanu un remontu, veic datortehnikas un perifērijas ierīču uzstādīšanu, tehnisko apkalpošanu, profilakses, remonta un modernizācijas darbus, nodrošina jauno sistēmu programmu instalāciju.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt elektronisko iekārtu, sistēmu, dzinēju un iekārtu, piemēram, skaitļotāju un telekomunikāciju iekārtu projektēšanu un sniegt konsultācijas; noteikt ražošanas veidus, materiālus un kvalitātes standartus, vadīt elektronisko un telekomunikāciju izstrādājumu un sistēmu ražošanu un ierīkošanu; noteikt kontroles paraugus un tehnoloģiskos procesus elektronisko sistēmu, dzinēju un iekārtu ekspluatācijas efektivitātes un drošības nodrošināšanai; noteikt un novērst bojājumus; organizēt un vadīt darbojošos elektronisko sistēmu, dzinēju un iekārtu apkalpošanu un remontu; veikt datortehnikas uzstādīšanu, tehnisko apkalpošanu, to profilakses, remonta un modernizācijas darbus, nodrošināt jauno sistēmu programmu instalāciju; veikt izstrādājumu un procesu tehnoloģisko aspektu pētījumus un sniegt konsultācijas; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2144 01 Elektronikas INŽENIERIS

2144 02 Skaitļotāju /elektronikas INŽENIERIS

2144 03 Informācijas /elektronikas INŽENIERIS

2144 04 Mērinstrumentu /elektronikas INŽENIERIS

2144 05 Pusvadītāju /elektronikas INŽENIERIS

2144 06 Telekomunikāciju INŽENIERIS

2144 07 Kosmosa /komunikāciju INŽENIERIS

2144 08 Radaru /komunikāciju INŽENIERIS

2144 09 Radio /komunikāciju INŽENIERIS

2144 10 Signālsistēmas /komunikāciju INŽENIERIS

2144 11 Telegrāfa /komunikāciju INŽENIERIS

2144 12 Telefona /komunikāciju INŽENIERIS

2144 13 Televīzijas /komunikāciju INŽENIERIS

2144 14 Elektronikas TEHNOLOGS

2144 15 Telekomunikāciju TEHNOLOGS

2144 16 Telekomunikāciju KONSTRUKTORS

2144 17 Datortehnikas INŽENIERIS

 

2145 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

MEHĀNIKAS INŽENIERI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic mašīnu, iekārtu un mehānisko agregātu pētījumus, konsultē, vada ražošanas darbus, iekārtu un sistēmu apkalpošanu un remontu; pēta attiecīgo materiālu, izstrādājumu un procesu tehnoloģiskos aspektus un sniedz konsultācijas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izstrādāt ražošanā, ieguvē, būvniecībā, lauksaimniecībā un citur izmantojamas mašīnas, iekārtas un instrumentus un sniegt konsultācijas; izstrādāt dzelzceļa lokomotīvēs, automobiļos vai lidaparātos izmantojamus iekšdedzes dzinējus un citus neelektriskus motorus un dzinējus un sniegt konsultācijas; izstrādāt kuģu vadības sistēmas, spēka agregātus, sildīšanas un ventilācijas sistēmas, stūrēšanas mehānismus, sūkņus un citas mehāniskas iekārtas un sniegt konsultācijas; izstrādāt kuģu korpusus un sniegt konsultācijas; izstrādāt lidaparātus, to šasijas un citus aviācijas rūpniecības izstrādājumus un sniegt konsultācijas; izstrādāt transporta ierīču virsbūves, bremzes un citus komponentus un sniegt konsultācijas; izstrādāt sildīšanas un dzesēšanas sistēmas un sniegt konsultācijas; izstrādāt atomstaciju izmēģinājuma un izslēgšanas kontroles iekārtas un mehāniskos agregātus un sniegt konsultācijas; izstrādāt valodu procesorus, precīzijas instrumentus u.tml. ierīces un aparātus; veikt lauksaimniecības un citu mehānismu, mašīnu, dzinēju, agregātu un iekārtu darba un produkcijas kontroli; izstrādāt siltumenerģijas ražošanas, sadales un pārvades sistēmas un sniegt konsultācijas; izstrādāt siltuma centrāļu siltuma mehānisko iekārtu, siltuma tīklu sistēmas; noteikt mašīnu, mehānismu, darbgaldu, agregātu u.c. efektīvas izmantošanas un drošības pārbaudes kontroles standartus; izstrādāt tehnoloģisko aprīkojumu, instrumentus; noteikt un novērst bojājumus; organizēt un vadīt darbojošos mašīnu, , mehānismu, darbgaldu, motoru, dzinēju, agregātu iekārtu un sistēmu apkalpošanu un remontu; veikt attiecīgo materiālu, izstrādājumu un procesu tehnoloģisko aspektu pētījumus un sniegt konsultācijas; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2145 01 Kuģu ARHITEKTS

2145 02 Lidmašīnu DIZAINERS

2145 03 Automobiļu DIZAINERS

2145 04 Aeronautikas INŽENIERIS

2145 05 Gaisa kondicionēšanas INŽENIERIS

2145 06 Automātu INŽENIERIS

2145 07 Saldēšanas iekārtu INŽENIERIS

2145 08 Dīzeļu INŽENIERIS

2145 09 Gāzes turbīnu INŽENIERIS

2145 10 Iekšdedzes dzinēju INŽENIERIS

2145 11 Reaktīvo dzinēju INŽENIERIS

2145 12 Lokomotīves dzinēju INŽENIERIS

2145 13 Eļļošanas INŽENIERIS

2145 14 Kuģu INŽENIERIS

2145 15 Mehānikas INŽENIERIS

2145 16 Aeronautikas /mehānikas INŽENIERIS

2145 17 Lauksaimniecības /mehānikas INŽENIERIS

2145 18 Gaisa kondicionēšanas /mehānikas INŽENIERIS

2145 19 Pašgājējmehānismu /mehānikas INŽENIERIS

2145 20 Dīzeļu /mehānikas INŽENIERIS

2145 21 Gāzes turbīnu /mehānikas INŽENIERIS

2145 22 Apsildes, ventilācijas un saldēšanas /mehānikas INŽENIERIS

2145 23 Rūpniecisko mašīnu un darbarīku /mehānikas INŽENIERIS

2145 24 Instrumentu /mehānikas INŽENIERIS

2145 25 Kuģu motoru un mašīnu /mehānikas INŽENIERIS

2145 26 Sauszemes motoru un mašīnu /mehānikas INŽENIERIS

2145 27 Ostas mehānismu /mehānikas INŽENIERIS

2145 28 Kodolenerģētikas /mehānikas INŽENIERIS

2145 29 Saldēšanas iekārtu /mehānikas INŽENIERIS

2145 30 Kuģu būves /mehānikas INŽENIERIS

2145 31 Motoru INŽENIERIS

2145 32 Mehānikas TEHNOLOGS

2145 33 Metināšanas TEHNOLOGS

2145 34 Aprīkojuma INŽENIERIS

2145 35 Mehānikas KONSTRUKTORS

2145 36 Siltumenerģijas /pārvades un sadales INŽENIERIS

2145 37 KONSTRUKTORS

2145 38 Medicīnas iekārtu INŽENIERIS

2145 39 Dzelzceļa lokomotīvju /remonta INŽENIERIS

2145 40 Vagonu /remonta INŽENIERIS

 

2146 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ĶĪMIJAS INŽENIERI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic pētījumus, konsultē, izstrādā un vada ķīmiskos procesus naftas, gāzes, naftas produktu, sprāgstvielu, pārtikas produktu, medikamentu, sintētisko materiālu ražošanā, kā arī vada iekārtu apkalpošanu un remontu un konsultē attiecīgo materiālu, ražojumu un procesu tehnoloģijas jautājumos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt pētījumus, sniegt konsultācijas un izstrādāt ķīmisko procesu tehnoloģiju, sagatavot un vadīt gāzes un naftas produktu, sprāgstvielu, pārtikas produktu, medikamentu, sintētisko materiālu ražošanu; noteikt ķīmijas rūpniecības ražotņu būvniecības aspektus; noteikt ražošanas veidus, materiālus un kvalitātes standartus un nodrošināt to atbilstību noteikumiem; noteikt produkcijas ražošanas efektivitātes un drošības nodrošināšanas procedūras un kontroles standartus; noteikt un novērst bojājumus; organizēt un vadīt iekārtu apkalpošanu un remontu; veikt attiecīgo materiālu, izstrādājumu un procesu tehnoloģisko aspektu pētījumus un sniegt konsultācijas; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2146 01 Ķīmijas INŽENIERIS

2146 02 Ķīmisko procesu INŽENIERIS

2146 03 Naftas un dabasgāzes /ķīmijas INŽENIERIS

2146 04 Dabasgāzes ieguves un sadales /ķīmijas INŽENIERIS

2146 05 Naftas INŽENIERIS

2146 06 Raudzēšanas TEHNOLOGS

2146 07 Ķīmisko procesu TEHNOLOGS

2146 08 Ķīmijas TEHNOLOGS

2146 09 Šķiedru TEHNOLOGS

2146 10 Pārtikas un dzērienu TEHNOLOGS

2146 11 Degvielas TEHNOLOGS

2146 12 Krāsu TEHNOLOGS

2146 13 Papīra TEHNOLOGS

2146 14 Plastmasu TEHNOLOGS

2146 15 Polimēru TEHNOLOGS

2146 16 Gumijas TEHNOLOGS

2146 17 Riepu TEHNOLOGS

2146 18 Plastmasu INŽENIERIS

2146 19 Farmācijas TEHNOLOGS

 

2147 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

IEŽGUVES, KALNRŪPNIECĪBAS

INŽENIERI UN METALURGI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic pētījumus, attīsta un apkalpo minerālu, metālu, ūdens, naftas, gāzes ieguvi, kā arī pēta un rada jaunas kausējumu, keramikas un citu materiālu ražošanas metodes, konsultē attiecīgo materiālu, izstrādājumu un procesu tehnoloģiskajos jautājumos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt ar naftas, gāzes vai ūdens ieguvi saistītus pētījumus, sniegt konsultācijas un izstrādāt jaunas metodes vai attīstīt un pilnveidot esošās; noteikt efektīvus zemes dzīļu izrakteņu ieguves veidus un nepieciešamo mehānismu tipus; izstrādāt šahtu un eju būvniecības plānu un vadīt būvdarbus; noteikt urbšanas iecirkņus un izstrādāt urbumos izmantojamos ūdens, gāzes un naftas izplūdes kontroles paņēmienus; plānot un vadīt gāzes, naftas un ūdens uzglabāšanu, pirmapstrādi, drošību un transportēšanu; noteikt pirmās palīdzības iekārtas un drošības līdzekļus, sevišķi pazemē; veikt pētījumus un izstrādāt tehnoloģiju metālu ieguvei no rūdas, sniegt konsultācijas par tās lietošanas veidiem; pētīt metāla un kausējumu īpašības, izstrādāt jaunus sakausējumus, uzraudzīt ražošanas procesu tehnoloģiskos aspektus un sniegt konsultācijas; pētīt attiecīgo materiālu un procesu tehnoloģiskos aspektus un sniegt konsultācijas; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2147 01 Iežguves, kalnrūpniecības INŽENIERIS

2147 02 Metalurģijas INŽENIERIS

2147 03 Iežguves, kalnrūpniecības ĢEODĒZISTS

2147 04 Proves NOTEICĒJS

2147 05 ANALĪTIĶIS

2147 06 Ieguves METALURGS

2147 07 Lietuves METALURGS

2147 08 Fizikālo procesu METALURGS

2147 09 Radioaktīvo minerālu METALURGS

2147 10 METALURGS analītiķis

2147 11 Ieguves TEHNOLOGS

2147 12 Velmju KALIBRĒTĀJS

 

2148 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

KARTOGRĀFI UN TOPOGRĀFI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki piemēro topogrāfijas metodes un tehnoloģiju, lai noteiktu dabiskas un cilvēka radītas sauszemes, jūras, pazemes zonu un debess ķermeņu īpašības un precīzas atrašanās koordinātes un robežas, kā arī gatavo pārskatiem skaitliskus, grafiskus un mākslinieciskus attēlus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— novērot, mērīt un aprakstīt zemes virsmu dažādiem mērķiem, ieskaitot karšu sastādīšanu, būvdarbus vai īpašuma robežu noteikšanu; izlūkot šahtas, aprakstīt pazemes virsmu, norādot precīzas dažādu īpatnību vietas, kā arī gatavot plānus un kartes, lai kontrolētu pazemes izstrādņu virzienus un attālumus; veikt jūru, upju un ezeru gultņu pētījumus, aprakstīt zemūdens virsmas, pievēršot uzmanību dažādu īpatnību precīzām vietām, un gatavot kartes, tai skaitā jūras kartes, nosakot kuģniecības iespējas, applūšanas vietas, kā arī plānojot būves jūrā; plānot un veikt aerofotografēšanu; analizēt gaisa joslu un citas fotogrāfijas, kā arī distantnovērojumu un citus mērījumus un izmantot tos, sastādot un izmainot topogrāfiskās, jūras, koplietošanas un citas kartes; pētīt karšu sastādīšanas estētiskos un ekonomiskos, kā arī tehnoloģiskos aspektus un sniegt konsultācijas; uzturēt tehniskos kontaktus ar citiem vecākajiem speciālistiem; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2148 01 KARTOGRĀFS

2148 02 Jūras KARTOGRĀFS

2148 03 FOTOGRAMMETRISTS

2148 04 Gaisa TOPOGRĀFS

2148 05 Kadastrālais TOPOGRĀFS

2148 06 Ģeodēzijas TOPOGRĀFS

2148 07 Hidrogrāfijas TOPOGRĀFS

2148 08 Zemes TOPOGRĀFS

2148 09 Aerofotografikas TOPOGRĀFS

2148 10 Meža TAKSATORS

2148 11 Zemes IERĪKOTĀJS

 

2149 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITI ARHITEKTI, INŽENIERI UN TIEM

RADNIECĪGU PROFESIJU VECĀKIE SPECIĀLISTI

Šajā atsevišķajā grupā iekļauti vecākie arhitekti, inženieri un citas profesijas, kas nav iekļautas 214 mazās grupas atsevišķajās grupās.

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic pētījumus, konsultē vai izpilda procedūras, kas saistītas ar ražošanas efektivitātes paaugstināšanu un darba organizācijas pilnveidošanu, nosaka darbu apjomu, pēta un sniedz konsultācijas par izstrādājumu un ražošanas procesu tehnoloģiskajiem aspektiem un lietojamajiem materiāliem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sniegt konsultācijas vadošām personām par ražošanas veidiem un plānošanas jautājumiem; konsultēt vadītājus par darba organizāciju, materiālu un iekārtu ekonomiskas, drošas un efektīvas izmantošanas veidiem; sagatavot ieteikumus racionālai darba organizācijai laikā un telpā, kā arī veikt darba procesu uzraudzību; plānot energosistēmas siltumtīklu optimālu darba režīmu; izstrādāt elektrostaciju darba režīmus, kontrolēt to maksimālo un minimālo jaudu; aprēķināt un izstrādāt metodiku ekonomiskai slodzes sadalei starp TEC agregātiem; konsultēt vadītājus par iekārtas un personāla racionālu izvietošanu; nodrošināt darba drošību ražošanas vidē un darbinieku instruktāžu darba drošības jautājumos; sagatavot un kontrolēt stikla, keramikas, tekstila, ādas izstrādājumu ražošanas, kokapstrādes un iespieddarbu tehnoloģiju; gatavot celtniecības un arhitektūras projektu kalkulācijas un vadīt šo darbu; izstrādāt avāriju novēršanas pasākumus; gatavot zinātniskus rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2149 01 Komunikāciju /izņemot skaitļotāju ANALĪTIĶIS

2149 02 Sistēmu /izņemot skaitļotāju ANALĪTIĶIS

2149 03 Sistēmu /izņemot skaitļotāju DIZAINERS

2149 04 Cenu veidošanas INŽENIERIS

2149 05 Rūpniecības projektēšanas INŽENIERIS

2149 06 Plānošanas INŽENIERIS

2149 07 Ražošanas sagatavošanas INŽENIERIS

2149 08 Robotu INŽENIERIS

2149 09 Drošības tehnikas INŽENIERIS

2149 10 Sistēmu /izņemot skaitļotāju INŽENIERIS

2149 11 Laika un kustības pētījumu INŽENIERIS

2149 12 Darba organizācijas INŽENIERIS

2149 13 Cementa TEHNOLOGS

2149 14 Keramikas TEHNOLOGS

2149 15 Stikla TEHNOLOGS

2149 16 Ādas TEHNOLOGS

2149 17 Iesaiņošanas TEHNOLOGS

2149 18 Iespiešanas TEHNOLOGS

2149 19 Audumu TEHNOLOGS

2149 20 Koka TEHNOLOGS

2149 21 INŽENIERINSPEKTORS

2149 22 INŽENIERKONTROLIERIS

2149 23 Zinātniski tehniskās informācijas INŽENIERIS

2149 24 Ražošanas vadības organizācijas INŽENIERIS

2149 25 Patentu un izgudrojumu INŽENIERIS

2149 26 Personāla sagatavošanas INŽENIERIS

2149 27 Standartizācijas INŽENIERIS

2149 28 Darba normēšanas INŽENIERIS

2149 29 Materiālu normēšanas TEHNOLOGS

2149 30 Vērpšanas TEHNOLOGS

2149 31 Adīšanas TEHNOLOGS

2149 32 KOLORISTS

2149 33 Apģērbu KONSTRUKTORS

2149 34 Siltumenerģijas režīmu INŽENIERIS

2149 35 Energotīklu DISPEČERS

2149 36 Kurināmā sagādes un sadales DISPEČERS

2149 37 Šūšanas TEHNOLOGS

2149 38 Būvmateriālu TEHNOLOGS

2149 39 Energosistēmu INŽENIERIS

2149 40 TEHNOLOGS

2149 41 KONSTRUKTORS

2149 42 Kvalitātes INŽENIERIS

2149 43 Tekstilmateriālu apdares TEHNOLOGS

2149 44 Meža TEHNOLOGS

2149 45 Projektēšanas INŽENIERIS

2149 46 Ražošanas INŽENIERIS

2149 47 Iekārtu ekspluatācijas INŽENIERIS

2149 48 Dzelzceļa ekspluatācijas INŽENIERIS

2149 49 Metroloģijas INŽENIERIS

2149 50 Naftas avāriju TEHNOLOGS

2149 51 Sertifikācijas INŽENIERIS

 

22 APAKŠGRUPA

VECĀKIE DABASZINĀTŅU UN VESELĪBAS

APRŪPES SPECIĀLISTI

Šīs grupas vecākie speciālisti veic zinātniskās pētniecības darbus, izstrādā un attīsta teorijas, koncepcijas un metodes, kā arī izmanto praksē zinātnisko informāciju bioloģijas, zooloģijas, botānikas, ekoloģijas, fizioloģijas, agronomijas, bioķīmijas, mikrobioloģijas, farmakoloģijas un medicīnas nozarēs.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— padziļināt un lietot praksē zinātniskās atziņas, kas iegūtas, pētot cilvēkus, dzīvniekus un augus kopumā, to atsevišķus orgānus, audus, šūnas un mikroorganismus, kā arī apkārtnes, medikamentu un citu vielu iedarbību uz tiem, sniegt konsultācijas; veikt cilvēku, dzīvnieku un augu slimību pētījumus, sniegt konsultācijas un piemērot preventīvās ārstēšanas metodes un medicīnisko aprūpi, kā arī sniegt konsultācijas veselības profilakses nozarēs; gatavot zinātniskos rakstus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas klasificētas mazajās grupās:

221 Vecākie dabaszinātņu speciālisti

222 Vecākie veselības aprūpes speciālisti (izņemot slimnieku kopējus)

223 Vecākie slimnieku kopšanas un vecmāšu profesiju speciālisti

 

221 Mazā grupa

VECĀKIE DABASZINĀTŅU SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas vecākie speciālisti veic zinātniskās pētniecības darbus, izstrādā un attīsta teorijas, koncepcijas un pētniecības metodes, kā arī izmanto praksē zināšanas, kas saistītas ar bioloģiju, botāniku, zooloģiju, ekoloģiju, anatomiju, baktereoloģiju, bioķīmiju, fizioloģiju, citoloģiju, ģenētiku, agronomiju, patoloģiju un farmakoloģiju.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izmantot zinātnes atziņas, pētot cilvēkus, dzīvniekus un augus kopumā, to atsevišķu orgānu, audu, mikroorganismu dzīvības formas, kā arī vides, medikamentu un citu vielu iedarbību uz tiem; sniegt konsultācijas un lietot zinātnes atziņas lauksaimniecībā, mežsaimniecībā, farmācijā un citās ražošanas nozarēs, kā arī medicīnā; gatavot zinātniskos rakstus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā darba tehnoloģija un organizācija, ar tiem saistītie normatīvie materiāli.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un radītajām sekām; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā akadēmiskā izglītība, atsevišķos gadījumos zinātniskais grāds.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

2211 Biologi, botāniķi, zoologi un tiem radniecīgu profesiju vecākie speciālisti

2212 Farmakologi, patologi un tiem radniecīgu profesiju vecākie speciālisti

2213 Agronomi un tiem radniecīgu profesiju vecākie speciālisti

 

2211 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

BIOLOGI, BOTĀNIĶI, ZOOLOGI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU VECĀKIE SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic zinātniskās pētniecības darbus, izstrādā un attīsta teorijas, koncepcijas un metodiku bioloģijā, mikrobioloģijā, bakterioloģijā, citoloģijā, ģenētikā, zooloģijā, botānikā, ekoloģijā, lieto zinātnes atziņas praksē medicīnas nozarē, lauksaimniecībā, farmakoloģijas rūpniecībā u.c.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt zinātniskās pētniecības darbu, izstrādāt un attīstīt teorijas, koncepcijas un metodiku atbilstošajās nozarēs; veikt izmēģinājumus laboratorijās un uz lauka, pētot visu dzīvības formu — cilvēku, dzīvnieku un augu — īpatnības ar identifikācijas un klasifikācijas paņēmieniem, kā arī pētot to izcelsmi, attīstību, ķīmisko un fizikālo formu, struktūru, sastāvu, dzīvības un reproduktīvos procesus; pētīt baktēriju, vienšūnu organismu, vīrusu u.tml. mikroorganismu attīstību, struktūru un raksturojumus; veikt izmēģinājumus, pētot dzīvo šūnu struktūru un funkcionēšanu, kā arī fizikālo un ķīmisko faktoru ietekmi uz normālām un nenormālām šūnām; veikt izmēģinājumus, pētot cilvēku, dzīvnieku un augu iedzimstības raksturlielumu rašanos, attīstību un pārmantošanu; veikt visu augu valsts dzīvības formu pētījumus un praktiski izmantot tos lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un medicīnā; veikt visu dzīvnieku valsts dzīvības formu pētījumus un praktiski izmantot tos lauksaimniecībā un medicīnā; veikt dzīvnieku valsts, augu valsts un apkārtējās vides faktoru mijiedarbības pētījumus un sniegt konsultācijas; izmantot zināšanas ražošanas, medicīnas un citās atbilstošās nozarēs; sastādīt zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2211 01 BAKTERIOLOGS

2211 02 Lauksaimniecības BAKTERIOLOGS

2211 03 Piensaimniecības BAKTERIOLOGS

2211 04 Zivsaimniecības BAKTERIOLOGS

2211 05 Pārtikas rūpniecības BAKTERIOLOGS

2211 06 Rūpniecības BAKTERIOLOGS

2211 07 Medicīnas BAKTERIOLOGS

2211 08 Farmācijas BAKTERIOLOGS

2211 09 Augsnes BAKTERIOLOGS

2211 10 Veterinārijas BAKTERIOLOGS

2211 11 BIOLOGS

2211 12 Saldūdens BIOLOGS

2211 13 Jūras BIOLOGS

2211 14 Molekulārās bioloģijas BIOLOGS

2211 15 BOTĀNIĶIS

2211 16 Ekoloģijas BOTĀNIĶIS

2211 17 Histoloģijas BOTĀNIĶIS

2211 18 Mikoloģijas BOTĀNIĶIS

2211 19 Augsnes BOTĀNIĶIS

2211 20 CITOLOGS

2211 21 Dzīvnieku CITOLOGS

2211 22 Augu CITOLOGS

2211 23 EKOLOGS

2211 24 Dzīvnieku EKOLOGS

2211 25 Augu EKOLOGS

2211 26 EMBRIOLOGS

2211 27 Ģenētikas INŽENIERIS

2211 28 ENTOMOLOGS

2211 29 ĢENĒTIĶIS

2211 30 Dzīvnieku ĢENĒTIĶIS

2211 31 Augu ĢENĒTIĶIS

2211 32 HISTOLOGS

2211 33 Dzīvnieku HISTOLOGS

2211 34 Augu HISTOLOGS

2211 35 HidroBIOLOGS

2211 36 IHTIOLOGS

2211 37 IMUNOLOGS

2211 38 MikroBIOLOGS

2211 39 MIKOLOGS

2211 40 ORNITOLOGS

2211 41 PARAZITOLOGS

2211 42 ZIVKOPIS

2211 43 SISTEMĀTIĶIS

2211 44 Dzīvnieku SISTEMĀTIĶIS

2211 45 Augu SISTEMĀTIĶIS

2211 46 ZOOLOGS

2211 47 VIRUSOLOGS

2211 48 ZOOTEHNIĶIS

2211 49 Ciltslietu ZOOTEHNIĶIS

2211 50 KINOLOGS

 

2212 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

FARMAKOLOGI, PATOLOGI UN TIEM

RADNIECĪGU PROFESIJU SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic zinātniskās pētniecības darbu, izstrādā un attīsta teorijas, koncepcijas un metodiku anatomijā, bioķīmijā, biofizikā, fizioloģijā, patoloģijā vai farmakoloģijā, lieto zinātnes atziņas medicīnā, lauksaimniecībā vai rūpniecībā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt zinātniskās pētniecības darbus, sagatavot un attīstīt teorijas, koncepcijas un metodiku atbilstošās nozarēs; veikt izmēģinājumus, pētot formu, struktūru un citas anatomiskas dzīvo organismu īpašības; veikt izmēģinājumus, pētot dzīvo organismu ķīmisko sastāvu un procesus; veikt izmēģinājumus, pētot cilvēku, dzīvnieku un augu orgānu, šūnu, audu, dziedzeru un sistēmu dzīvības procesus un funkcijas normālos, anormālos vai ekstremālos apstākļos; veikt izmēģinājumus, pētot cilvēku, dzīvnieku un augu saslimšanas un citu traucējumu raksturu, cēloņus un attīstību; veikt izmēģinājumus, pētot medikamentu un citu vielu ietekmi uz cilvēku un dzīvnieku orgāniem, audiem un fizioloģiskiem procesiem, kā arī uzlabot esošos un radīt jaunus medikamentus; lietot zināšanas ražošanas, medicīnas un citu nozaru atbilstošās jomās; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2212 01 ANATOMS

2212 02 BIOĶĪMIĶIS

2212 03 BIOFIZIĶIS

2212 04 ENDOKRINOLOGS

2212 05 EPIDEMIOLOGS

2212 06 HISTOPATOLOGS

2212 07 NEIROPATOLOGS

2212 08 PATOLOGS

2212 09 Dzīvnieku PATOLOGS

2212 10 Tiesu medicīnas PATOLOGS

2212 11 Medicīnas PATOLOGS

2212 12 Augu PATOLOGS

2212 13 Ķirurģijas PATOLOGS

2212 14 VeterinārPATOLOGS

2212 15 FARMAKOLOGS

2212 16 ToksikoFARMAKOLOGS

2212 17 FIZIOLOGS

2212 18 Dzīvnieku FIZIOLOGS

2212 19 Endokrinoloģijas FIZIOLOGS

2212 20 Epidemioloģijas FIZIOLOGS

2212 21 Neiroloģijas FIZIOLOGS

2212 22 Augu FIZIOLOGS

2212 23 TOKSIKOLOGS

2212 24 PsihoFIZIOLOGS

 

2213 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

AGRONOMI UN TIEM RADNIECĪGU PROFESIJU

VECĀKIE SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic zinātniskās pētniecības darbu, izstrādā un attīsta koncepcijas, teorijas un metodiku, kā arī pielieto zinātnes atziņas graudkopības un lopkopības nozarēs.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt labības un lauka kultūru pētījumus un attīstīt jaunas kultivācijas metodes, vadīt lauksaimniecisko ražošanu; pētīt un attīstīt koku audzēšanas metodes, veikt tīruma īpatnību, izmantošanas iespēju un ražības pētījumus un lietot iegūtos rezultātus lauksaimniecības, dārzkopības un mežkopības nozarēs, vadīt mežsaimniecības darbus; veikt neskartās dabas aizsardzības metožu pētījumus un sagatavot jaunas metodes; veikt ganību zemju ekonomiskas izmantošanas metožu pētījumus un sagatavot jaunas metodes; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2213 01 Sēklkopības AGRONOMS

2213 02 AGRONOMS

2213 04 MEŽKOPIS

2213 06 PUĶKOPIS

2213 08 DĀRZKOPIS

2213 09 DĀRZEŅKOPIS

2213 10 POMOLOGS

 

222 MAZĀ GRUPA

VECĀKIE VESELĪBAS APRŪPES SPECIĀLISTI

(IZŅEMOT SLIMNIEKU KOPĒJUS)

Šīs apakšgrupas darbinieki veic zinātniskās pētniecības darbus, kā arī padziļina zināšanas, studējot cilvēku un dzīvnieku slimības un veselības traucējumus un meklējot ārstēšanas veidus, iesaka vai lieto profilakses vai ārstēšanas iekārtas, uzlabo veselības stāvokli, gatavo zinātniskos rakstus, vada citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā darba tehnoloģija un organizācija, ar tiem saistītie normatīvie materiāli.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un radītajām sekām; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā akadēmiskā izglītība, atsevišķos gadījumos zinātniskais grāds.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

2221 Ārsti

2222 Zobārsti

2223 Veterināri

2224 Farmaceiti

2225 Sabiedrības veselības māsas

 

2221 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ĀRSTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic zinātniskās pētniecības darbu, izstrādā un attīsta koncepcijas, teorijas un metodiku un piemēro profilakses un ārstēšanas iekārtas, veic praktisko ārstniecības darbu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt cilvēku saslimšanas un slimību profilakses un ārstniecības metožu un iekārtu pētījumus; veikt medicīniskos pētījumus un noteikt diagnozes; noteikt ārstēšanas kursu diagnosticētai slimībai, traucējumam vai ievainojumam; lietot profilaktiskās medicīnas metodes un ārstēt; piedalīties sabiedrības veselības normatīvo aktu un norādījumu attīstīšanā un īstenošanā, sargājot un atbalstot veselīgu sabiedrību; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2221 01 ANESTEZIOLOGS

2221 02 KARDIOLOGS

2221 03 DERMATOLOGS

2221 04 ĀRSTS

2221 05 Sporta ĀRSTS

2221 06 Arodslimību ĀRSTS

2221 07 Veselības aprūpes ĀRSTS

2221 08 Dzemdību ĀRSTS

2221 09 Iekšķīgo slimību ĀRSTS

2221 10 GINEKOLOGS

2221 11 Bērnu GINEKOLOGS

2221 12 ĀRSTS STAŽIERIS

2221 13 NEFROLOGS

2221 14 NEIROĶIRURGS

2221 15 OFTALMOLOGS

2221 17 OTOLARINGOLOGS

2221 18 PEDIATRS

2221 19 ĶIRURGS

2221 20 ORTOPĒDS

2221 21 Plastikas ĶIRURGS

2221 22 Krūškurvja ĶIRURGS

2221 23 NEONATOLOGS

2221 25 Sirds un asinsvadu ĶIRURGS

2221 26 Bērnu ĶIRURGS

2221 27 TRAUMATOLOGS

2221 28 TRANSPLANTOLOGS

2221 29 RADIOLOGS

2221 30 RADIOLOGS terapeits

2221 31 Diagnostikas RADIOLOGS

2221 32 VENEROLOGS

2221 33 TERAPEITS

2221 34 REIMATOLOGS

2221 35 Tuberkulozes un plaušu slimību ĀRSTS

2221 37 Ģimenes ĀRSTS

2221 38 GASTROENTEROLOGS

2221 39 UROLOGS

2221 41 ONKOLOGS

2221 42 HEMATOLOGS

2221 43 PSIHIATRS

2221 44 Bērnu PSIHIATRS

2221 45 PsihoTERAPEITS

2221 46 NEIROLOGS

2221 49 Rehabilitācijas ĀRSTS

2221 50 Neatliekamās palīdzības ĀRSTS

2221 51 Laboratorijas ĀRSTS

2221 52 REZIDENTS

2221 55 REANIMATOLOGS

2221 56 TRASFUZIOLOGS

2221 57 INFEKTOLOGS

2221 58 Bērnu INFEKTOLOGS

2221 59 Fiziskās rehabilitācijas ĀRSTS

2221 60 Fizikālās medicīnas ĀRSTS

2221 61 Higiēnas ĀRSTS

2221 62 Mikrobioloģijas ĀRSTS

2221 63 NARKOLOGS

2221 64 ENDOKRINOLOGS

2221 65 Tiesu MEDICĪNAS EKSPERTS

2221 66 Katastrofu medicīnas ĀRSTS

2221 67 Tiesu psihiatrijas EKSPERTS

2221 68 Kara medicīnas ĀRSTS

2221 69 Arodveselības ĀRSTS

2221 71 ALERGOLOGS

2221 72 FONIATRS

2221 73 Bērnu AUDIOLOGS

2221 74 Ambulatorais ĶIRURGS

2221 75 Ekspertīzes ĀRSTS

2221 76 HEPATOLOGS

2221 77 SeksoPATALOGS

2221 78 DIETOLOGS

2221 79 PATOLOGS

2221 80 ProtēžORTOPĒDS

2221 81 SEKSOLOGS

2221 82 Akupunktūras ĀRSTS

2221 83 HOMEOPĀTS

2221 84 KOSMETOLOGS

2221 85 FTIZIOPNEIMONOLOGS

2221 86 ĀRSTA PALĪGS

 

2222 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ZOBĀRSTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki pēta, izstrādā un attīsta koncepcijas, teorijas un metodiku, lieto medicīniskās zināšanas praksē.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt zobu slimību un tām radniecīgu traucējumu un slimību, kā arī profilakses un ārstniecības metožu pētījumus; noteikt diagnozes, ieteikt un veikt nepieciešamo stomatoloģisko ārstēšanu; ārstēt ķirurģiski, ar medikamentiem vai citādā veidā atsevišķas zobu vai mutes dobuma slimības vai traucējumus; piedalīties sabiedriskās akcijās, kas atbalsta un attīsta mutes dobuma un zobu uzraudzību; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2222 01 Zobu PROTĒZISTS

2222 02 ZOBĀRSTS

2222 03 Mutes ĶIRURGS

2222 04 PARADONTISTS

2222 05 ORTODONTS

2222 06 ENDODENTISTS

2222 07 Bērnu ZOBĀRSTS

2222 08 Sejas un žokļu ĶIRURGS

 

2223 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

VETERINĀRI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic zinātniskās pētniecības darbu, izstrādā un attīsta oncepcijas, teorijas un metodiku, lieto medicīniskās zināšanas veterinārijas nozarē.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt zinātniskās pētniecības darbus, sagatavot koncepcijas, teorijas un metodiku, diagnosticēt dzīvnieku slimības un ievainojumus; ārstēt dzīvniekus ķirurģiski vai ar medikamentiem; veikt piena un citu lopu ganāmpulku pētījumus, kā arī potēt tos pret slimībām; sniegt ieteikumus lopu audzēšanā un pavairošanā; pētīt cilvēku patēriņam lietojamo dzīvniekizcelsmes produktu kvalitāti, tīrību un derīgumu; veikt dzīvnieku veselības epidemioloģiskos un radioloģiskos pētījumus; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2223 01 Veterinārijas EPIDEMIOLOGS

2223 02 Veterinārijas ĶIRURGS

2223 03 VeterinārĀRSTS

 

2224 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

FARMACEITI

Šīs atsevišķās grupas vecākie speciālisti izstrādā farmācijas koncepcijas un teorijas un lieto tās praksē, gatavo un izplata ārstniecības līdzekļus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— gatavot zāles pēc ārstu receptēm vai noteiktiem priekšrakstiem vai vadīt to gatavošanu; pārbaudīt recepšu noformēšanu atbilstoši spēkā esošiem noteikumiem, receptēs izrakstīto sastāvdaļu saderību un devas; pārliecināties, vai pacients ir sapratis ārsta norādījumus par zāļu lietošanu, zāļu mijiedarbību ar citām zālēm un pārtiku, lietojot tās vienlaicīgi; ievērot visus nosacījumus, reģistrējot, glabājot un izsniedzot narkotikas, psihotropās vielas, indīgās vielas un citas zāles, kas izraisa pieradumu; veikt zāļu identitātes un kvalitātes kontroli; piedalīties tiesību aktu pilnveidošanā, gatavot rakstus un pārskatus par farmācijas problēmām; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2224 02 FARMACEITS

2224 04 PROVIZORS

 

2225 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SABIEDRĪBAS VESELĪBAS MĀSAS

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic zinātniskās pētniecības darbu veselības aprūpes plānošanā, nodrošināšanā un rehabilitācijā; veic profilaktisko ārstniecības darbu, sabiedrības izglītošanu veselības jautājumos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt zinātniskās pētniecības darbus, sagatavot koncepcijas, teoriju un metodiku, lai novērstu saslimstības iespējamību, epidēmiju rašanos un izplatīšanos, plānot veselības aprūpi, lai nodrošinātu un veicinātu veselības saglabāšanu un rehabilitāciju; lietot dažādas veselības pārbaudes metodes, noteikt veselības aprūpes vajadzības un prioritātes; izglītot indivīdu, ģimeni un sabiedrību veselības jautājumos; gatavot zinātniskus rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2225 01 Sabiedrības veselības MĀSA

 

223 Mazā grupa

VECĀKIE SLIMNIEKU KOPŠANAS

UN VECMĀŠU PROFESIJU SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas darbinieki organizē un koordinē slimo un invalīdu veselības aprūpi, bet dzemdībās — mātei un jaunpiedzimušajam nepieciešamo medicīnisko palīdzību, organizē un vada medicīnas māsu un vecmāšu darbu.

Medicīnas māsas un vecmātes kvalificēti palīdz ārstam viņa darbā, kas saistīts ar ekstremāliem gadījumiem ārsta prombūtnē, kopj slimniekus, izdara injekcijas, aprūpē fiziski un garīgi slimos, nespējniekus un citus pacientus, saņem jaunpiedzimušos vai palīdz bērna saņemšanā, veic mātes un jaundzimušā bērna aprūpi.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sniegt kvalificētu medicīnisko palīdzību, veikt kā aktīvo, tā profilakses ārstēšanu, izdarīt injekcijas, veikt nespējnieku un citu pacientu, kā arī grūtnieču un jaundzimušo bērnu aprūpi slimnīcās, klīnikās un citās medicīnas iestādēs; asistēt ārsta darbā, ārsta prombūtnē ekstrēmos gadījumos sniegt pirmo medicīnisko palīdzību; zināt medikamentu lietošanas, pārsiešanas un citus ārstēšanas paņēmienus, ko noteicis ārsts; pārraudzīt un koordinēt darba operācijās iesaistītā jaunākā medicīnas un cita personāla darbu; piedalīties garīgi slimu cilvēku sagatavošanā fiziskam un psiholoģiskam ārstēšanas procesam; piedalīties garīgi vai fiziski traumēto slimnieku sagatavošanā sabiedriskai reabilitācijai, tālākai attīstībai un izglītības iegūšanai; sniegt pacientiem kvalificētu medicīnisku aprūpi mājās; sniegt kvalificētu medicīnisku palīdzību sabiedriskās vai darba vietās; sniegt medicīnas konsultācijas skolās, rūpnīcās un citās organizācijās; uzraudzīt vispārējo mātes veselību grūtniecības laikā, konsultējot un aprūpējot viņu; saņemt bērnus normālu dzemdību gadījumos un palīdzēt ārstam sarežģītās dzemdībās; apmeklēt mātes pēcdzemdību periodā un sekot mātes veselībai un bērna attīstības progresam, konsultēt vecākus par bērna kopšanu; sniegt konsultācijas par dzimstības kontroles metodēm; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā darba tehnoloģija un organizācija, ar tiem saistītie normatīvie materiāli.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un radītajām sekām; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā akadēmiskā izglītība, atsevišķos gadījumos zinātniskais grāds.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

2230 Vecākie slimnieku kopšanas un vecmāšu profesiju speciālisti

 

2230 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

VECĀKIE SLIMNIEKU KOPŠANAS

UN VECMĀŠU PROFESIJU SPECIĀLISTI

Šīs grupas profesijas:

2230 01 Galvenā medicīnas MĀSA

2230 02 Galvenā VECMĀTE

2230 03 Medicīnas MĀSA

 

23 APAKŠGRUPA

VECĀKIE MĀCĪBU IESTĀŽU SPECIĀLISTI

Šīs apakšgrupas darbinieki māca vienas vai vairāku disciplīnu teoriju un praksi, veic zinātniskās pētniecības darbu un pilnīgo un attīsta koncepcijas, teorijas un darba metodes, kas vajadzīgas pasniedzamajās disciplīnās, raksta pedagoģiskus rakstus un mācību grāmatas, māca privāti, māca un attīsta atpalikušus cilvēkus, veido un maina mācību plānus, pārbauda un iesaka mācīšanas metodes un uzskates līdzekļus, piedalās mācību un citu darbības jautājumu apspriešanā skolās un universitātēs, vada citus darbiniekus.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas mazajās grupās:

231 Koledžu, universitāšu un citu augstāko mācību iestāžu akadēmiskie amati

232 Vidējās izglītības mācību iestāžu skolotāji

233 Sākumskolu un pirmskolu skolotāji

234 Speciālo skolu skolotāji

235 Citi vecākie mācību iestāžu speciālisti

 

231 Mazā grupa

KOLEDŽU, UNIVERSITĀŠU UN CITU

AUGSTĀKO MĀCĪBU IESTĀŽU AKADĒMISKIE AMATI

Šīs mazās grupas darbinieki māca savu disciplīnu augstākajās mācību iestādēs, strādā pētniecības darbu un pilnīgo un attīsta koncepcijas, teorijas un darba metodes, kas nepieciešamas pasniedzamajās disciplīnās, gatavo pedagoģiskus rakstus, kā arī raksta mācību grāmatas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sastādīt un pēc pieprasījuma grozīt mācību plānus un studiju programmas; lasīt lekcijas, vadīt kursus, seminārus un laboratorijas darbus studentiem; veicināt studentu diskusiju un patstāvīgas domāšanas attīstību; vadīt studentu praktiskos un eksperimentālos darbus un sekot šiem darbiem; novērtēt studenta atbildi un ierakstīt atzīmi studentam, kurš izgājis testēšanu vai nokārtojis eksāmenu; vadīt zinātnisko darbu augstskolu beigušam studentam vai citam fakultātes loceklim; veikt mācību pētniecības darbu, attīstīt koncepcijas, teorijas un metodiku, lai lietotu tās ražošanas un citās sfērās; gatavot mācību grāmatas, zinātniskos rakstus; piedalīties konferencēs un semināros, kā arī apspriedēs par skolu budžetu un citiem jautājumiem; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā darba tehnoloģija un organizācija, ar tiem saistītie normatīvie materiāli.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un radītajām sekām; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā akadēmiskā izglītība, atsevišķos gadījumos zinātniskais grāds.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

2310 Koledžu, universitāšu un citu augstāko mācību iestāžu akadēmiskie amati

 

2310 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

KOLEDŽU, UNIVERSITĀŠU UN CITU

AUGSTĀKO MĀCĪBU IESTĀŽU AKADĒMISKIE AMATI

Šīs grupas profesijas:

2310 01 ASISTENTS

2310 02 DOCENTS

2310 03 LEKTORS

2310 04 PROFESORS

2310 05 Asociētais PROFESORS

2310 06 Vadošais PĒTNIEKS

2310 07 PĒTNIEKS

2310 08 PASNIEDZĒJS

 

232 MAZĀ GRUPA

VIDĒJĀS IZGLĪTĪBAS MĀCĪBU IESTĀŽU SKOLOTĀJI

Šīs mazās grupas darbinieki pasniedz vienu vai vairākas disciplīnas, lai sākumskolu beigušie iegūtu aroda, vispārējo vai speciālo vidējo izglītību vairākos vai visos mācību līmeņos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— gatavot un mainīt mācību plānus, izstrādāt mācību un arodizglītības programmas; vadīt sava mācību priekšmeta stundas un skolēnu darbu klasē, nodrošināt disciplīnu klasē; gatavot mācībām nepieciešamos materiālus; gatavot skolēnu sekmju pārbaudes testus un eksāmenu materiālus; gatavot pārskatus par skolēnu darbu un apspriest tos ar citiem skolotājiem un vecākiem; piedalīties diskusijās par skolas mācību un organizatorisko darbu; organizēt ārpusklases darbu; organizēt un vadīt individuālo darbu ar skolēniem; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pedagoģisko problēmu analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko mācību līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā darba tehnoloģija un organizācija, ar izglītību saistītie normatīvie materiāli.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā izglītība, atsevišķos gadījumos zinātniskais grāds; obligāta tālākizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

2320 Vidējās izglītības mācību iestāžu skolotāji

 

2320 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

VIDĒJĀS IZGLĪTĪBAS MĀCĪBU IESTĀŽU SKOLOTĀJI

Šīs grupas profesijas:

2320 01 Vidusskolas vispārizglītojošo mācību priekšmetu /SKOLOTĀJS

2320 02 Vidusskolas speciālo mācību priekšmetu /SKOLOTĀJS

2320 03 Arod(amat)mācības SKOLOTĀJS

2320 04 KONCERTMEISTARS

2320 05 BALETMEISTARS

2320 06 HOREOGRĀFS

2320 07 DIRIĢENTS

 

233 MAZĀ GRUPA

SĀKUMSKOLU UN PIRMSKOLU SKOLOTĀJI

Šīs mazās grupas darbinieki māca vairākus mācību priekšmetus sākumskolas līmenī un organizē mācību darbu iesācējiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izstrādāt mācību programmas un mācīt mācību priekšmetus sākumskolas līmenī; organizēt un plānot pasākumus, lai bērni apgūtu runas prasmi, fiziskās un sabiedriskās iemaņas; gatavot pārskatus par skolēnu mācību darbu.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā darba tehnoloģija un organizācija, ar izglītību saistītie normatīvie materiāli.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un darba rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā akadēmiskā izglītība; obligāta tālākizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

2331 Sākumskolu skolotāji

2332 Pirmskolu skolotāji

 

2331 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SĀKUMSKOLU SKOLOTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki māca dažādus mācību priekšmetus sākumskolas līmenī.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— gatavot mācību programmas un mācīt lasīšanu, rakstīšanu, matemātiku un citus priekšmetus ieteiktā mācību plāna robežās; gatavot, izraudzīties un novērtēt testus un uzdevumus, lai attīstītu skolēnus, noteiktu to sekmju līmeni un, ja vajadzīgs, norādītu, kā šo līmeni uzlabot; organizēt un vadīt skolēnu ārpusklases darbu; veicināt skolēna individualitātes attīstību un apspriest attīstības sekmes ar skolēna vecākiem un citiem skolotājiem; nodrošināt skolēnu disciplīnu klasēs un ārpus tām; gatavot pārskatus par mācību darbu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

2331 01 Sākumskolas SKOLOTĀJS

 

2332 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

PIRMSKOLU SKOLOTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki organizē grupālās un individuālās spēles un mācību darbību pirmskolas vecuma bērnu fiziskās, intelektuālās un sabiedriskās attīstības veicināšanai.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— plānot un organizēt darbību, lai veicinātu bērnu fizisko, intelektuālo un sabiedrisko iemaņu attīstību; veicināt runas attīstību ar stāstu, spēļu (rotaļu), dziesmu, dzejoļu un reālu sarunu un diskusiju palīdzību; novērot bērnus, lai kopā ar vecākiem novērtētu viņu attīstību un apspriestu iespējamās problēmas; uzraudzīt bērnu darbību, lai nodrošinātu viņu drošību un atrisinātu konfliktus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

2332 01 Pirmskolas SKOLOTĀJS

2332 02 Pirmskolas AUDZINĀTĀJS

2332 03 Pirmskolas muzikālais AUDZINĀTĀJS (skolotājs)

2332 04 Pirmskolas fiziskās attīstības AUDZINĀTĀJS (skolotājs)

2332 05 SKOLOTĀJS LOGOPĒDS

 

234 Mazā grupa

SPECIĀLO SKOLU SKOLOTĀJI

Šīs mazās grupas darbinieki māca bērnus, pusaudžus un pieaugušos ar fiziskās vai psihiskās attīstības traucējumiem vai tos, kuriem grūti mācīties kādā mācību līmenī.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— gatavot un mainīt mācību plānus, gatavot stundas un vadīt tās saskaņā ar prasībām; mācīt speciālo līdzekļu lietošanas tehnoloģiju, Braila rakstu vai lasīšanu no lūpām atbilstoši skolēnu attīstības līmenim, kā arī uzraudzīt darbu klasē; radīt un stiprināt skolēnos ticību sev, savām spējām, palīdzēt viņiem atrast un apgūt darbības metodes, kas kompensētu attīstības līmeņa dēļ radušos ierobežojumus, radīt viņos panākumu sajūtu; gatavot un izmantot testus, novērtēt un atzīmēt ikviena skolēna sekmes, apspriest tās ar vecākiem, vecāko skolotāju, ārstējošo ārstu, sociālajiem darbiniekiem u.c.; organizēt un vadīt individuālās mācības; gatavot pārskatus par skolēnu mācību darbu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pedagoģisko problēmu analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko mācību līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā mācību darba tehnoloģija un organizācija, ar tiem saistītie normatīvie materiāli.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā akadēmiskā izglītība, atsevišķos gadījumos zinātniskais grāds; obligāta tālākizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

2340 Speciālo skolu skolotāji

 

2340 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SPECIĀLO SKOLU SKOLOTĀJI

Šīs atsevišķās grupas profesijas:

2340 01 Speciālās vājdzirdīgo, nedzirdīgo skolas /SKOLOTĀJS

2340 02 Speciālās vājredzīgo, neredzīgo skolas /SKOLOTĀJS

2340 03 Speciālās psihiskās attīstības noviržu skolas /SKOLOTĀJS

2340 04 Speciālās fiziskās attīstības noviržu skolas /SKOLOTĀJS

2340 05 SKOLOTĀJS LOGOPĒDS

2340 06 Speciālās vājdzirdīgo, nedzirdīgo pirmskolas /SKOLOTĀJS

2340 07 Speciālās vājredzīgo, neredzīgo pirmskolas /SKOLOTĀJS

2340 08 Speciālās psihiskās attīstības noviržu pirmskolas /SKOLOTĀJS

2340 09 Speciālās fiziskās attīstības noviržu pirmskolas /SKOLOTĀJS

2340 10 Speciālās valodas attīstības pirmskolas /SKOLOTĀJS

2340 11 Speciālās valodas attīstības skolas /SKOLOTĀJS

 

235 Mazā grupa

CITI VECĀKIE MĀCĪBU IESTĀŽU SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas vecākie speciālisti veic zinātniskās pētniecības darbu, gatavo mācību līdzekļus, metodiku un konsultē to lietošanā; kontrolē skolotāju darbu, kā arī attiecīgo mācību programmu rezultativitāti un, ja nepieciešams, ierosina tās mainīt vai papildināt.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pētīt mācību programmas, mācīšanas metodiku, mācību līdzekļus un citus mācību procesa aspektus un konsultēt par to grozījumiem vai papildinājumiem; rīkot periodiskas skolotāju darba un mācību programmu izpildes pārbaudes un, vajadzības gadījumā, ierosināt programmu papildināšanu un grozīšanu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās pedagoģiskās problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo mācību tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā darba tehnoloģija un organizācija, ar tiem saistītie normatīvie materiāli.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā izglītība, atsevišķos gadījumos zinātniskais grāds; obligāta tālākizglītība.

Šīs grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

2351 Metodiķi

2352 Inspektori

2353 Sociālie pedagogi

2359 Citi vecākie mācību iestāžu speciālisti

 

2351 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

METODIĶI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic pētījumus un konsultē mācīšanas metodikas un mācību līdzekļu izmantošanas jautājumos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt pētījumus mācību plāna, mācīšanas metodikas pilnveidošanas un citos mācību procesa aspektos; konsultēt iespējamo papildinājumu jautājumos; konsultēt mācību kursa un eksaminēšanas metožu jautājumos; veikt audiovizuālo un citu mācību līdzekļu izmantošanas pētījumus, konsultēt, plānot un organizēt to izmantošanu mācību iestādēs; pārbaudīt skolotāju darbu un mācību programmu izmantošanas rezultātus; ieteikt izdarīt būtiskus grozījumus un papildinājumus; gatavot dokumentus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2351 01 Izglītības METODIĶIS

 

2352 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

INSPEKTORI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki pārbauda skolotāju darbu un atbilstošo mācību programmu izmantošanas rezultātus un, ja nepieciešams, piedāvā priekšlikumus grozījumiem un papildinājumiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— periodiski inspicēt skolas un kopā ar skolas vadību un skolotāju kolektīvu apspriest ar skolas mācību plāniem, mācību bāzi utt. saistītus jautājumus; apmeklēt nodarbības, lai iepazītos ar mācīšanas metodiku un novērtētu skolotāja darbu stundās un sasniegtos rezultātus; gatavot pārskatus un ieteikumus skolas vadībai par iespējamiem mācību plāna, mācību procesa utt. grozījumiem un papildinājumiem; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2352 01 Valsts /izglītības INSPEKTORS

2352 02 Bērnu tiesību aizsardzības INSPEKTORS

 

2353 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SOCIĀLIE PEDAGOGI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic sociālpedagoģisko darbību bērnu un jauniešu negatīvas socializācijas cēloņu un seku ierobežošanā un novērtēšanā, koordinē sociālās palīdzības, izglītības, pašvaldību iestāžu darbu jauniešu sociālās reintegrācijas mērķu sasniegšanai.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pedagoģiskās kompetences ietvaros veikt riska grupas bērnu un jauniešu sociālās dzīves analīzi un degradācijas cēloņu izpēti; plānot un īstenot audzinošo darbu bērnu un jauniešu socializācijas vietās (ģimenēs, pirmsskolas iestādēs, skolās un internātskolās, ārpusskolas iestādēs, bērnunamos un patversmēs, bērnu slimnīcās un pansionātos, bērnu un jauniešu rehabilitācijas centros, bērnu un jauniešu pāraudzināšanas iestādēs, profesionālās izglītības iestādēs un citur); veikt ģimeņu sociālpedagoģiskās konsultācijas un veicināt to pedagoģisko un juridisko izglītību; risināt sociālo apstākļu radītos konfliktus starp skolu, ģimeni, pašvaldību, bāriņtiesu u.c. institūcijām; nodrošināt bērnu un jauniešu sociālās reintegrācijas optimālai norisei nepieciešamo pedagoģisko vidi un līdzekļus; veicināt bērnu tiesību aizsardzības iestādēs pedagoģiski optimālu lēmumu pieņemšanu un īstenošanu; īstenot sociālpedagoģisko darbu bērnu un jauniešu specifiskajās sociālajās grupās (narkotiku un alkohola atkarīgo jauniešu grupās u.c.); veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2353 01 Sociālais PEDAGOGS

 

2359 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITI VECĀKIE MĀCĪBU IESTĀŽU SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki organizē skolēnu klases (grupas) kopīgo darbību un veic individuālo darbu ar skolēniem vai visas skolas (vairāku klašu) kopīgo darbību ārpusstundu laikā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— plānot un vadīt skolēnu papildizglītības procesu; radīt apstākļus personības garīgai un fiziskai attīstībai, interešu apmierināšanai ārpusstundu laikā; organizēt veselību veicinošus pasākumus, sporta nodarbības; veidot un attīstīt mācību iestādes tradīcijas, t.sk. sporta tradīcijas; nodrošināt palīdzību mācību mājas uzdevumu izpildē; vadīt šiem uzdevumiem atbilstošās mācībstundas, nodarbības vai pasākumus; koordinēt skolēnu pašpārvaldi; organizēt un vadīt individuālo darbu ar skolēniem, sociāli pedagoģisko un psiholoģisko palīdzību; koordinēt citu darbinieku darbību; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

2359 01 Pagarinātās dienas grupas SKOLOTĀJS

2359 02 Pulciņa SKOLOTĀJS

2359 03 Internāta SKOLOTĀJS

2359 04 Ārpusstundu darba ORGANIZATORS

2359 05 Sporta ORGANIZATORS

 

24 APAKŠGRUPA

CITI VECĀKIE SPECIĀLISTI

Šīs grupas speciālisti veic pētījumus, izstrādā un attīsta teorijas un metodes, kā arī izmanto zināšanas praksē informācijas izplatīšanas, uzņēmējdarbības organizēšanas un vadīšanas, kā arī filozofijas, psiholoģijas, ekonomikas, vēstures, socioloģijas, antropoloģijas, citu sabiedrisko disciplīnu, lingvistikas, likumu piemērošanas, jaunrades un izrāžu organizācijas nozarēs.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izplatīt ar uzņēmējdarbības organizēšanu un vadīšanu un likumu piemērošanu saistītu informāciju un metodes; padziļināt un lietot zināšanas, kas iegūtas, analizējot filozofijas, politikas, ekonomikas, juridisko, sociālo, reliģisko un citu zinātņu doktrīnas, teorijas, koncepcijas, sistēmas, un sniegt konsultācijas; radīt vai izpildīt mākslas darbus; gatavot zinātniskus rakstus, pārskatus un dokumentus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas klasificētas mazajās grupās:

241 Vecākie uzņēmējdarbības speciālisti

242 Juristi

243 Arhīvisti, bibliotekāri un tiem radniecīgu profesiju vecākie speciālisti

244 Vecākie sabiedrisko un humanitāro zinātņu speciālisti

245 Rakstnieki un citu radošo profesiju vecākie speciālisti

246 Kulta darbinieki

247 Zinātnes darbinieki

 

241 MAZĀ GRUPA

VECĀKIE UZŅĒMĒJDARBĪBAS SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas speciālisti pilnveido un piemēro uzņēmējdarbības organizēšanas un vadīšanas metodes, konsultē uzņēmējdarbības jautājumos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pētīt, plānot un sniegt grāmatvedības un ar personāla izvēli un profesionālo orientāciju saistītus pakalpojumus un konsultēt šajos jautājumos; pētīt tirgzinības, reklāmas, sabiedrības informēšanas, ar patentiem saistītu noteikumu piemērošanas, kā arī citus uzņēmējdarbības aspektus, un iegūtās atziņas izmantot praksē; piemērot iekšējo ekonomikas rezervju izmantošanas principus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā darba tehnoloģija un organizācija, ar tiem saistītie normatīvie materiāli.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un radītajām sekām; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā akadēmiskā izglītība, atsevišķos gadījumos zinātniskais grāds.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

2411 Grāmatveži

2412 Vecākie personāla un profesionālās orientācijas speciālisti

2419 Citi vecākie uzņēmējdarbības speciālisti

 

2411 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

GRĀMATVEŽI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki sniedz grāmatvedības pakalpojumus, konsultē grāmatvedības jautājumos, veic grāmatvedības grāmatu, dokumentu un pārskatu revīziju; izdara par tiem atzinumu un izstrādā metodiskus dokumentus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— plānot un noteikt budžeta un grāmatvedības kontroli un citus grāmatvedības darbības aspektus un sistēmas, kā arī konsultēt šajos jautājumos; gatavot finansu dokumentus apstiprināšanai pirms iesniegšanas vadībai, akcionāriem, juridiskām un citām ar likumu noteiktām personām; gatavot maksājumu deklarācijas, konsultēt par nodokļu un maksājumu problēmām, apstrīdēt strīdīgas prasības nodokļu komisijā; gatavot budžeta ieņēmumu prognožu pārskatus; veikt finansu pētījumus dokumentu viltošanas un bankrota jautājumos; kontrolēt pārskatus un grāmatvedības grāmatas; veikt kredītiestāžu auditu, grāmatvedības un statistikas pārskatu analīzi, izdarīt atzinumus, gatavot normatīvos un metodiskus dokumentus, veikt analītisku darbu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2411 01 Galvenais GRĀMATVEDIS

2411 02 Vecākais GRĀMATVEDIS

2411 03 REVIDENTS

2411 04 AUDITORS

2411 05 Informācijas sistēmu AUDITORS

2411 06 Kredītiestāžu uzraudzības EKSPERTS

2411 07 Uzraudzības AUDITORS

2411 08 Grāmatvedības EKSPERTS

2411 09 Kredītiestāžu uzraudzības ANALĪTIĶIS

2411 10 Metodikas EKSPERTS

2411 11 Aizdevumu REVIDENTS

 

2412 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

VECĀKIE PERSONĀLA UN PROFESIONĀLĀS

ORIENTĀCIJAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki sniedz profesionālus uzņēmējdarbības pakalpojumus, kas saistīti ar tādu personāla politiku kā darbinieku līgšana un kvalifikācijas celšana, profesionālā analīze, atlase un orientācija.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pārzināt un kārtot darbinieku līgšanu, norīkošanu vai izvirzīšanu amatā, mācības, darba samaksu, stimulēšanu un citus personāla politikas jautājumus un sniegt konsultācijas šajos jautājumos; pētīt un analizēt izpildāmo darbu, izmantojot pārrunas ar darbiniekiem, kontrolieriem un vadību, kā arī līdzīgas pētīšanas metodes un detalizēti aprakstīt šo pētījumu rezultātā veicamo darbu; gatavot informatīvos biļetenus par profesijām vai profesiju klasifikācijas sistēmām; izstrādāt iepriekš minētos un citus vadošā personāla darba profesionālās analīzes aspektus un konsultēt to, plānot tā štatus, apmācīt, informēt par profesijām un veikt profesionālo orientāciju vai atlasi; pētīt darbā līgšanas iespējas un konsultēt personālu profesionālās karjeras, tālākas kvalifikācijas celšanas vai pārkvalifikācijas jautājumos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2412 01 Nodarbinātības ANALĪTIĶIS

2412 02 Profesiju izvēles KONSULTANTS

2412 03 Personāla INSPEKTORS

2412 04 Darba satura ANALĪTIĶIS

2412 05 Jūrnieku reģistra INSPEKTORS

2412 06 Personāla mācību KOORDINĒTĀJS

 

2419 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITI VECĀKIE UZŅĒMĒJDARBĪBAS

SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki pēta un piemēro tirgzinības, reklāmas, sabiedrības informēšanas un citus ar patentiem saistītus uzņēmējdarbības aspektus, kā arī darbības, kas svarīgas uzņēmējdarbības organizēšanā un vadīšanā un iekšējo rezervju ekonomiskā izmantošanā, sniedz konsultācijas šajos jautājumos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt savu izstrādājumu un pakalpojumu cenu noteikšanas pētījumus, konsultēt šajos jautājumos, kā arī noteikt tirgus potenciāla un tā tālākas attīstības tendences; plānot, konsultēt, vadīt un koordinēt reklāmas kampaņu; pētīt un gatavot sabiedrības informēšanas programmas, konsultēt patentu jautājumos, palīdzēt rakstīt iesniegumus, izskatīt tos un gatavot pārskatus par patentu izsniegšanu vai noraidīšanu; pētīt un organizēt ar uzņēmējdarbības organizēšanu un vadīšanu saistītus finanšu, juridiskos un organizatoriskos aspektus; pētīt un skaidrot iekšējo ekonomiku un saimniekošanas iespējas, informēt par šiem jautājumiem un konsultēt; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2419 01 Tirgus izpētes ANALĪTIĶIS

2419 02 Patentu AĢENTS

2419 03 Reklāmas AĢENTS

2419 04 KONSULTANTS

 

242 Mazā grupa

JURISTI

Šīs mazās grupas vecākie speciālisti veic pētījumus tiesību jomā, gatavo likumu, nolikumu projektus, konsultē klientus juridiskajos jautājumos, tiesās veic aizstāvja vai apsūdzētāja funkcijas, kā arī vada tiesas sēdes un pasludina tiesas spriedumu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— konsultēt klientus juridiskajos jautājumos, organizēt likumīgu uzņēmējdarbību klientu vārdā, piedalīties strīdu izšķiršanā, vadīt tiesas sēdes, pasludināt tiesas spriedumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā darba tehnoloģija un organizācija, ar tiem saistītie normatīvie materiāli.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un radītajām sekām; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā akadēmiskā izglītība, atsevišķos gadījumos zinātniskais grāds.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

2421 Advokāti

2422 Tiesneši

2429 Citas juristu profesijas

 

2421 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ADVOKĀTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki konsultē klientus dažādos juridiskos jautājumos, tiesā veic aizstāvja un apsūdzētāja funkcijas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt juridisko teoriju un principu pētījumus; gatavot ar spēkā esošiem likumiem saskaņotu likumu projektus un valdības lēmumus, konsultēt klientus, ieskaitot valdību, juridiskajos jautājumos un organizēt likumīgu uzņēmējdarbību klientu vārdā; palīdzēt klientiem tiesas prāvās tajos gadījumos, kad iespējama juridiska polemika; veikt apsūdzētāja funkcijas valsts vārdā kriminālās prāvās; gatavot prasītāja vai atbildētāja iesniegumus, konstatēt faktus, vadīt lietas tiesā; gatavot juridiskos dokumentus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2421 01 ADVOKĀTS

2421 02 JURISTS

2421 03 PROKURORS (tiesu apgabalā, rajonā (pilsētā), nodaļā,

specializētā prokuratūrā)

2421 04 VirsPROKURORS (tiesu apgabalā, rajonā (pilsētā), nodaļā,

specializētā prokuratūrā)

 

2422 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

TIESNEŠI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki vada prāvu un pasludina spriedumu tiesā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izskatīt likumu, Ministru kabineta tiesību aktu un citu normatīvo aktu atbilstību Satversmei; izskatīt civilās un krimināllietas, pasludināt spriedumu; vadīt tiesas sēdes; izskatīt administratīvo pārkāpumu lietas, pieņemt šajās lietās lēmumus; pārbaudīt pierādījumus, pratināt; tiesas procesos izskaidrot pusēm viņu pienākumus un tiesības; izskaidrot pasludinātos spriedumus un pieņemtos lēmumus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2422 01 Tiesas PRIEKŠSĒDĒTĀJS (apgabaltiesā, rajona (pilsētas) tiesā)

2422 02 TIESNESIS (Satversmes tiesā, Augstākajā tiesā, apgabaltiesā,

rajona (pilsētas) tiesā)

2422 03 Administratīvais TIESNESIS

2422 04 Tiesu palātas PRIEKŠSĒDĒTĀJS

2422 05 Senāta departamenta PRIEKŠSĒDĒTĀJS

2422 10 SENATORS

 

2429 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITAS JURISTU PROFESIJAS

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic ar apsūdzību un aizstāvību nesaistītas juridiskas funkcijas, vada tiesvedību.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— konsultēt dažādos darba, personiskos un pārvaldes problēmu juridiskajos aspektos; pārstāvēt klientu tiesas procesā; veikt nozieguma cēloņu un faktu izmeklēšanu; gatavot un apliecināt juridiskos dokumentus; organizēt mantas nodošanu; noskaidrot nedabiskas nāves iemeslus izziņas ceļā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2429 01 IZMEKLĒTĀJS

2429 02 JURISKONSULTS

2429 03 NOTĀRS

2429 04 Tieslietu KONSULTANTS

2429 05 Zemesgrāmatu nodaļas TIESNESIS

 

243 Mazā grupa

ARHĪVISTI, BIBLIOTEKĀRI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU VECĀKIE SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas vecākie speciālisti apkalpo arhīvu, bibliotēku, muzeju, mākslas galeriju un citu līdzīgu organizāciju krājumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— vākt, novērtēt materiālus un faktus, kam ir vēsturiska, kultūras vai mākslas vērtība, veikt pētījumus, kā arī garantēt to drošību un saglabāšanu; veidot muzeju, mākslas galeriju un līdzīgu iestāžu kolekcijas un ekspozīcijas; gatavot rokrakstus un iespieddarbus bibliotēku un līdzīgu iestāžu apmeklētāju vajadzībām un nodrošināt šo materiālu pieejamību; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā darba tehnoloģija un organizācija, ar tiem saistītie normatīvie materiāli.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un radītajām sekām; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā akadēmiskā izglītība, atsevišķos gadījumos zinātniskais grāds.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

2431 Arhīvu un muzeju vecākie speciālisti

2432 Bibliotekāri un tiem radniecīgu profesiju vecākie speciālisti

 

2431 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ARHĪVU UN MUZEJU VECĀKIE SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki muzejos un mākslas galerijās veic zinātniskās pētniecības darbu, vāc un novērtē materiālus un faktus, kam ir vēsturiska, kultūras un mākslas vērtība, kā arī mākslas darbus un citas lietas, rūpējas par to drošību un saglabāšanu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt zinātniskās pētniecības darbu, vākt, novērtēt, komplektēt un sargāt valdības dokumentus, personiskos dokumentus, fotogrāfijas, filmas, skaņu ierakstus un citus vēsturiski svarīgus dokumentus; organizēt un vadīt savāktā materiāla bibliogrāfijas, mikrofilmu kopiju un citu informācijas līdzekļu sagatavošanu, kā arī nodrošināt to pieejamību; pētīt oriģinālus, izmantot un sadalīt materiālus un priekšmetus, kam ir kultūras un mākslas vērtība; organizēt mākslas, kultūras un vēsturisko priekšmetu sargāšanu un saglabāšanu muzejos un mākslas galerijās; gatavot savākto materiālu klasifikatorus un katalogus muzejos un galerijās, vadīt šo darbu un organizēt izstādes; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2431 01 ARHĪVISTS

2431 02 Mākslas EKSPERTS (muzejā)

2431 03 Fondu GLABĀTĀJS (muzejā)

2431 04 Fondu GLABĀTĀJS (arhīvā)

2431 05 Izstāžu ORGANIZATORS

 

2432 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

BIBLIOTEKĀRI UN TIEM RADNIECĪGU PROFESIJU

VECĀKIE SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki vāc un uzglabā rokrakstus un iespieddarbus, atjauno tos un apgādā pasūtītājus ar informāciju par tiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sistemātiski veidot, gatavot un sargāt grāmatu, periodisko un citu iespieddarbu vai audiovizuālo materiālu kolekcijas; izvēlēties un ieteikt bibliotēkas grāmatu un citus iespieddarbus vai audiovizuālos materiālus; klasificēt bibliotēkas materiālu un veidot katalogu; organizēt un vadīt grāmatu pagaidu lietošanas sistēmu un informācijas tīklu; pētīt bibliotēkas u.tml. pakalpojumu izmantotāju intereses un atbilstoši tām veikt nepieciešamos grozījumus pakalpojumu sistēmā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2432 01 BIBLIOGRĀFS

2432 02 BIBLIOTEKĀRS

2432 03 DOKUMENTĀLISTS

2432 04 INFORMĀTIĶIS

 

244 Mazā grupa

VECĀKIE SABIEDRISKO UN

HUMANITĀRO ZINĀTŅU SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas speciālisti veic zinātniskās pētniecības darbus, pilnveido un attīsta teorijas, koncepcijas un metodes, lieto savas zināšanas ekonomikas, socioloģijas, antropoloģijas, vēstures, filoloģijas, psiholoģijas un citu sociālo zinātņu nozarēs, kā arī sniedz sociālus pakalpojumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pieņemt lēmumus pašreizējo un nākotnes ekonomisko, politisko un sociālo problēmu risināšanai; pētīt un aprakstīt pagājušus notikumus un darbību; pētīt cilvēces izcelšanos un evolūciju; pētīt valodu sākotni un attīstību, organizēt tulkošanas darbu un sazināšanos starp atšķirīgās valodās runājošiem cilvēkiem; pētīt personības un grupas psiholoģiskos procesus; sniegt sociālos pakalpojumus; gatavot zinātniskos rakstus, pārskatus un dokumentus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā darba tehnoloģija un organizācija, ar tiem saistītie normatīvie materiāli.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un radītajām sekām; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā akadēmiskā izglītība, atsevišķos gadījumos zinātniskais grāds.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

2441 Ekonomisti

2442 Sociologi, antropologi un tiem radniecīgu profesiju vecākie speciālisti

2443 Filozofi, vēsturnieki un politologi

2444 Filologi, tulki un tulkotāji

2445 Psihologi

2446 Vecākie sociālie darbinieki

2447 Vecākie tūrisma speciālisti

 

2441 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

EKONOMISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic zinātniskās pētniecības darbu, izstrādājot un attīstot ekonomiskās teorijas, koncepcijas un metodiku, ko izmanto, nosakot un aprakstot nacionālo un starptautisko preču, pakalpojumu un darba izvēles stāvokli, kā arī lieto zināšanas, veidojot ekonomisko politiku, risinot pašreizējās un nākotnes ekonomiskās problēmas un sniedzot konsultācijas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pētīt dažādas ekonomiskās problēmas — makroekonomiskos procesus, naudas apgrozību, ražošanas veidus un tirgvedību, nacionālās un starptautiskās tirdzniecības tendences, valūtas finansiālo politiku un cenu politiku, nodarbinātību, darba ražīgumu un samaksu, ražošanas izdevumus, kā arī konsultēt šajos jautājumos; vākt, analizēt un interpretēt ekonomikas datus, izmantojot ekonomikas teorijas, kā arī dažādas statistikas un citas metodes; konsultēt ekonomiskās politikas un darbības virziena izvēles jautājumos, ņemot vērā iepriekšējos, esošos un sagaidāmos ekonomiskos faktorus un tendences; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2441 01 EKONOMETRISTS

2441 02 EKONOMISTS

2441 03 Lauksaimniecības EKONOMISTS

2441 04 Ekonometrijas EKONOMISTS

2441 05 Finanšu EKONOMISTS

2441 06 Ārējās tirdzniecības EKONOMISTS

2441 07 Darba EKONOMISTS

2441 08 Cenu EKONOMISTS

2441 09 Nodokļu EKONOMISTS

2441 10 Darba algas EKONOMISTS

2441 11 Makroekonomikas ANALĪTIĶIS

2441 12 Finanšu tirgus ANALĪTIĶIS

2441 13 Finanšu ANALĪTIĶIS

2441 14 Naudas apgrozības ANALĪTIĶIS

2441 15 Budžeta EKONOMISTS

 

2442 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SOCIOLOGI, ANTROPOLOGI UN TIEM

RADNIECĪGU PROFESIJU VECĀKIE SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki pēta un apraksta sabiedrības sociālo struktūru, cilvēces izcelšanos un evolūciju, apkārtējās vides un cilvēku darbības savstarpējās attieksmes un izmanto iegūtās ziņas par pamatu politisku lēmumu pieņemšanā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt cilvēku sabiedrības izcelšanās, struktūras, sociālo normu, organizācijas un savstarpējo attiecību pētījumus; skaidrot cilvēces izcelšanos un evolūciju, pētot mainīgas kultūras un sociālās problēmas un parādības; skaidrot cilvēces attīstību, pētot pagātnes materiālās kultūras paliekas — dzīvojamās telpas, tempļus, instrumentus, monētas, ieročus, skulptūras u.tml.; pētīt zonu un apgabalu fizikālos un klimatiskos apstākļus un pieskaņot tiem ekonomisko, sociālo un kultūras darbību; konsultēt par šo pētījumu praktisko izmantošanu, veidojot ekonomisko un sociālo politiku; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2442 01 ANTROPOLOGS

2442 02 ARHEOLOGS

2442 03 KRIMINOLOGS

2442 04 ETNOLOGS

2442 05 ĢEOGRĀFS

2442 06 EkonomĢEOGRĀFS

2442 07 FizioĢEOGRĀFS

2442 08 PolitoĢEOGRĀFS

2442 09 PENOLOGS

2442 10 SOCIĀLPATOLOGS

2442 11 SOCIOLOGS

2442 12 KriminoSOCIOLOGS

2442 13 Rūpniecības SOCIOLOGS

2442 14 PenoSOCIOLOGS

2442 15 Izglītības SOCIOLOGS

 

2443 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

FILOZOFI, VĒSTURNIEKI UN POLITOLOGI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic zinātniskās pētniecības darbu, aprakstot pagājušus notikumus un darbību, aplūkojot sociālo un ekonomisko struktūru, kultūras un politisko institūtu attīstību, un izmanto iegūtās zināšanas par pamatu valsts, diplomātiskā un līdzīga tipa politikā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pētīt un pamatot pasaules un sabiedrības darbības, pieredzes un pastāvēšanas galvenos cēloņus, principus un līdzekļus, kā arī skaidrot un attīstīt filozofiskās koncepcijas un teorijas; salīdzināt pagātnes liecību oriģinālus, šolaiku pierakstus un tamlīdzīgus pirmavotus, kā arī sekundāros avotus, arheoloģiskos un antropoloģiskos un citus atradumus un konsultēt šajos jautājumos; iegūt materiālus, pārbaudīt to autentiskumu, pētīt un aprakstīt attiecīgā perioda, valsts vai apgabala vai attiecīgā ekonomiskā, sociālā vai politiskā aspekta vēsturi; veikt politiskās filozofijas, politisko sistēmu, institūciju un rīcības iepriekšējās un pašreizējās teorijas un prakses pētījumus; pētīt pastāvošos politiskos institūtus un vākt datus no dažādiem avotiem, ieskaitot sarunas ar oficiālām valdības un politisko partiju personām; iesniegt publicēšanai vai izmantošanai atradumus un secinājumus organizācijām, politiskajām partijām, ieinteresētajām personām; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2443 01 ĢENEALOGS

2443 02 VĒSTURNIEKS

2443 03 Ekonomikas VĒSTURNIEKS

2443 04 Politikas VĒSTURNIEKS

2443 05 Sabiedrības VĒSTURNIEKS

2443 06 FILOZOFS

2443 07 Politikas FILOZOFS

2443 09 POLITOLOGS

2443 10 Mākslas VĒSTURNIEKS

2443 11 Medicīnas VĒSTURNIEKS

 

2444 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

FILOLO1GI, TULKI UN TULKOTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki pēta valodas izcelšanos, attīstību un struktūru, kā arī veic mutiskus un rakstiskus tulkojumus no vienas valodas otrā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pētīt seno un mūsdienu valodu sakarus, dialektu un izlokšņu attiecības un vēsturi; skaidrot vārdu, to gramatisko un leksisko formu cilmi un attīstību; izstrādāt valodas klasifikācijas, gramatikas, vārdnīcu un līdzīga materiāla sistēmas un konsultēt šajos jautājumos; rakstiski tulkot no vienas valodas otrā, nodrošināt juridisku, tehnisku un zinātnisku oriģinālu satura kvalitatīvu atveidi; attīstīt skaitļotāju izmantošanas metodiku, lai pilnveidotu tulkošanas kvalitāti un produktivitāti; mutiski tulkot no vienas valodas otrā, sevišķi sanāksmēs, sēdēs un līdzīgos pasākumos; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2444 01 ETIMOLOGS

2444 02 GRAFOLOGS

2444 03 TULKS

2444 04 LEKSIKOGRĀFS

2444 05 LINGVISTS

2444 06 MORFOLOGS

2444 07 FILOLOGS

2444 08 SEMANTIĶIS

2444 09 FONOLOGS

2444 10 TULKOTĀJS

2444 11 TIESAS TULKS

2444 12 NEDZIRDĪGO TULKS

2444 13 TERMINOLOGS

 

2445 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

PSIHOLOGI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic zinātniskās pētniecības darbu un pēta psiholoģiskos procesus un cilvēku — atsevišķu personu un grupu, izturēšanos, konsultē šajos jautājumos un lieto zināšanas, atbalstot personības, sociālo, izglītības un profesionālo atlasi un attīstību.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izstrādāt testus, lai noteiktu psihiskos, fiziskos un citus raksturlielumus (intelektu, spējas, noslieces, iespējas utt.), interpretēt un novērtēt konsultēšanas rezultātus; analizēt iedzimtības, sociālo, profesionālo un citu faktoru ietekmi uz personības domāšanu un izturēšanos; konsultēt psiholoģijas jautājumos, sarunāties ar atsevišķām personām un grupām, kā arī sniegt no tā izrietošos pakalpojumus; uzturēt nepieciešamos kontaktus ar saskarpersonām, piemēram, ar ģimenes locekļiem, mācību iestāžu vadītājiem, darba devējiem un dot ieteikumus jautājumu atrisināšanai un problēmu noregulēšanai; pētīt psiholoģiskos faktorus, nosakot diagnozi, ārstējot un nepieļaujot psihiskās saslimšanas, kā arī emocionālos personiskos traucējumus, konsultēties ar radniecīgu profesiju speciālistiem; gatavot zinātniskos rakstus un pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2445 01 PSIHOLOGS

2445 02 Klīnikas PSIHOLOGS

2445 03 Izglītības PSIHOLOGS

2445 04 Eksperimentālo procesu PSIHOLOGS

2445 05 Ražošanas PSIHOLOGS

2445 06 Profesiju (amatu) PSIHOLOGS

2445 07 SocioPSIHOLOGS

2445 08 Tiesu ekspertīzes PSIHOLOGS

 

2446 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

VECĀKIE SOCIĀLIE DARBINIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki sniedz sociālus pakalpojumus klientiem, palīdz tiem atrast un izmantot iespējas pārvarēt grūtības un sasniegt mērķi.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— palīdzēt atsevišķām personām un ģimenēm risināt personīgās un sociālās problēmas; vākt informāciju, kas nepieciešama klientam, un konsultēt klientus viņu tiesību un pienākumu jautājumos; analizēt klienta situāciju un piedāvāt alternatīvus risinājumus; plānot, novērtēt, pilnveidot un attīstīt sociālās nodrošināšanas pakalpojumus; strādāt, lai novērstu tiesību pārkāpumus, kā arī veiktu noziedznieku reabilitāciju, organizējot un vadot sociālo, rekreācijas un izglītības darbību jauniešu klubos, sabiedriskajos centros un līdzīgās organizācijās, kā arī citos veidos; palīdzēt personām ar fiziskiem un psihiskiem trūkumiem, sniedzot nepieciešamo ārstēšanu un uzlabojot viņu spējas sabiedriskajā darbībā; sniegt un plānot pakalpojumus mājās; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2446 02 Patronāžas MĀSA

2446 03 Bērnu patronāžas MĀSA

2446 04 Ģimenes patronāžas MĀSA

2446 05 Sociālās aprūpes patronāžas MĀSA

2446 06 Sociālais APRŪPĒTĀJS

2446 07 Sociālais REHABILITĒTĀJS

 

2447 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

VECĀKIE TŪRISMA SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas speciālisti veic zinātniskās pētniecības darbus tūrisma jomā, izstrādā tūrisma un ekskursiju maršrutus, to aprakstu tekstus, vada ekskursijas, nodrošina ārzemju tūristu komunikācijas iespējas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi

— veikt zinātniskās pētniecības darbus tūrisma jomā, veikt pētniecības darbu jaunu ekskursiju maršrutu izstrādāšanā; sagatavot ekskursiju tekstus; vadīt ekskursijas; nodrošināt ārzemju tūristu komunikācijas iespējas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2447 01 Ekskursiju GIDS

2447 02 TulkotājGIDS

2447 03 Tūrisma GIDS

2447 04 Tūrisma ORGANIZATORS

2447 05 Ekskursiju ORGANIZATORS

 

245 Mazā grupa

RAKSTNIEKI UN CITU RADOŠO PROFESIJU

VECĀKIE SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas vecākie speciālisti rada vai izpilda literārus, dramatiskus, muzikālus un citus mākslas darbus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izpildīt literāru darbu, nodarboties ar literatūras un mākslas kritiku; vākt informāciju par notikumiem un aprakstīt tos; radīt skulptūras, gleznas, gravīras, karikatūras; restaurēt gleznas, komponēt mūziku; dejot vai spēlēt dramatiskajos darbos un veidot režiju; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā darba tehnoloģija un organizācija, ar tiem saistītie normatīvie materiāli.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un radītajām sekām; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā akadēmiskā izglītība, atsevišķos gadījumos zinātniskais grāds.

Šīs grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

2451 Rakstnieki un žurnālisti

2452 Skulptori, gleznotāji un tiem radniecīgu profesiju pārstāvji

2453 Komponisti, mūziķi un dziedātāji

2454 Horeogrāfi un dejotāji

2455 Kino, teātra un citu mākslas iestāžu režisori, aktieri un direktori

 

2451 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

RAKSTNIEKI UN ŽURNĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki rada literārus darbus publicēšanai vai dramatiskiem uzvedumiem, vērtē literārus, citus mākslas darbus un mākslas izstrādājumus, kā arī raksta, rediģē ziņas, stāstus un komentārus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iecerēt un radīt literārus darbus publicēšanai vai dramatiskiem uzvedumiem; veidot dažādus scenārijus un iestudēt programmas teātrī, kino, radio vai televīzijā; recenzēt literārus, muzikālus un citus mākslas darbus, aktieru darbu; intervēt politiskos un citus sabiedriskos darbiniekus preses konferencēs un citos pasākumos, gatavot individuālās intervijas raidīšanai radio vai televīzijā; radīt, atlasīt, labot, rediģēt rakstus iespiešanai periodikā; novērtēt un rediģēt grāmatu, brošūru rokrakstus vai vadīt materiālu rediģēšanu; veidot attiecīgā izstrādājuma vai pakalpojuma reklāmu; atlasīt, gatavot publicēšanai presē, radio, televīzijā vai citos informācijas līdzekļos reklāmas materiālu par uzņēmumu vai citu organizāciju; gatavot brošūras, ziņas un citus speciālos izdevumus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2451 01 AUTORS

2451 02 BIOGRĀFS

2451 03 DRAMATURGS

2451 04 DZEJNIEKS

2451 05 ESEJISTS

2451 06 FEĻETONISTS

2451 07 KOMENTĒTĀJS

2451 08 KOREKTORS

2451 09 KORESPONDENTS

2451 10 KRITIĶIS

2451 11 LIRIĶIS

2451 12 RAKSTNIEKS

2451 13 REDAKTORS

2451 14 Galvenais REDAKTORS

2451 15 REPORTIERIS

2451 16 SCENĀRISTS

2451 17 ŽURNĀLISTS

2451 18 Preses SEKRETĀRS

 

2452 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

TĒLNIEKI (SKULPTORI), GLEZNOTĀJI UN

TIEM RADNIECĪGU PROFESIJU PĀRSTĀVJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki rada oriģinālus, individuāli vai atsevišķos gadījumos arī vairāku autoru kopīgi izpildītus glezniecības, tēlniecības un grafikas darbus, grāmatu ilustrācijas, lietišķās mākslas priekšmetus, vides objektus, mākslinieciskus interjera elementus un ansambļus, video mākslas darbus, video instalācijas un rīko mākslinieciska rakstura akcijas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veicināt tēlotājas un lietišķās mākslas, kā arī citu vizuālās mākslas veidu profesionāli augstvērtīgu attīstību; radīt tēlainas vai abstraktas trīsdimensiju vai reljefas formas objektus, izmantojot koku, akmeni, metālu vai citu materiālu; radīt tēlainus vai abstraktus zīmējumus un gleznas jebkurā tehnikā; radīt zīmējumus vai gravīras metālā, kokā vai citos materiālos; radīt cilvēkus un notikumus attēlojošu multiplikāciju; radīt zīmējumus un ilustrācijas grāmatām, žurnāliem, reklāmai un citiem nolūkiem; restaurēt mākslas priekšmetus, vēstures un kultūras pieminekļus; radīt miniatūras; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2452 01 BrīvMĀKSLINIEKS

2452 02 GLEZNOTĀJS

2452 03 GRAFIĶIS

2452 04 KARIKATŪRISTS

2452 05 MĀKSLINIEKS

2452 06 Galvenais MĀKSLINIEKS

2452 07 MULTIPLIKATORS

2452 08 RESTAURĒTĀJS

2452 09 TĒLNIEKS (SKULPTORS)

2452 10 Mākslinieciskais VADĪTĀJS

2452 11 Teātra apavu MODELĒTĀJS

2452 12 Teātra kostīmu MODELĒTĀJS

2452 13 MĀKSLINIEKS INSCENĒTĀJS

2452 14 MODELĒTĀJS

2452 15 Ādas apdares MĀKSLINIEKS

2452 16 Dzintara apstrādes MĀKSLINIEKS

2452 17 Kinofilmu MĀKSLINIEKS

2452 18 Mākslas izstāžu KURATORS

2452 19 KokTĒLNIEKS

2452 20 INSTALATORS

2452 21 INTERJERISTS

2452 22 JUVELIERIS

2452 23 KERAMIĶIS

2452 24 Porcelāna APGLEZNOTĀJS

2452 25 MetālMĀKSLINIEKS

2452 26 PLAKĀTISTS

2452 27 SCENOGRĀFS

2452 28 Stikla apstrādes MĀKSLINIEKS

2452 29 TekstilMĀKSLINIEKS

2452 30 VideoMĀKSLINIEKS

2452 31 Vides MĀKSLINIEKS

2452 32 VITRĀŽISTS

2452 33 Teātra kostīmu MĀKSLINIEKS

2452 34 Mākslas pasākumu ORGANIZATORS

 

2453 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

KOMPONISTI, MŪZIĶI UN DZIEDĀTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki rada vai aranžē mūzikas darbus, kā arī diriģē vai izpilda šos darbus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iecerēt un radīt mūzikas darbus; adaptēt vai aranžēt mūziku attiecīgajām instrumentu grupām, instrumentiem; spēlēt vienu vai vairākus mūzikas instrumentus solo vai orķestrī; dziedāt solo vai vokālajos kolektīvos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2453 01 DIRIĢENTS

2453 02 Galvenais DIRIĢENTS

2453 03 KONCERTMEISTARS

2453 04 MUZIKOLOGS

2453 05 Instrumentu MŪZIĶIS

2453 06 Pūšamo /instrumentu MŪZIĶIS

2453 07 Sitamo /instrumentu MŪZIĶIS

2453 08 Stīgu /instrumentu MŪZIĶIS

2453 09 Taustiņinstrumentu MŪZIĶIS

2453 10 Nošu PĀRRAKSTĪTĀJS

2453 11 SOLISTS

2453 12 VOKĀLISTS

2453 13 Galvenais KORMEISTARS

2453 14 KOMPONISTS

2453 15 Mūzikas pasākumu ORGANIZATORS

 

2454 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

HOREOGRĀFI UN DEJOTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki iecer un rada dejas vai dejo.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iecerēt un radīt dejas, kas ar attiecīgiem soļiem, kustībām atspoguļo vēsturi, tēmu, ideju, garastāvokli; izpildīt dejas solo, divatā ar partneri vai deju kolektīvā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2454 02 Baleta SOLISTS

2454 03 DEJOTĀJS

2454 04 HOREOGRĀFS

2454 05 Baleta MĀKSLINIEKS

2454 06 Baleta REPETITORS

2454 07 BALETMEISTARS

2454 08 Baleta REŽISORS

 

2455 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

KINO, TEĀTRA UN CITU MĀKSLAS IESTĀŽU

REŽISORI, AKTIERI UN DIREKTORI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki atveido lomas vai vada filmēšanu, televīzijas, radio vai skatuves uzvedumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— lasīt dzejoļus vai replikas, tēlot lomu dramatiskajos uzvedumos teātrī, televīzijā, radio vai filmās; stāstīt stāstus vai lasīt literārus darbus; pētīt scenāriju, lai raksturotu pamatoti aktieru māksliniecisko pārvēršanos, skaidrotu aktiera tēlošanas, kā arī visa dramatiskā uzveduma veidošanas metodes darbam teātrī, televīzijā, radio vai kino, pieņemt galīgo lēmumu par aktieru izvēli, kostīmiem, skaņas un gaismas efektiem u.c.; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

2455 01 AKTIERIS

2455 02 Raksturlomu AKTIERIS

2455 03 KOMIĶIS

2455 04 Filmu AKTIERIS

2455 05 Kinofilmas DIREKTORS

2455 06 Radio uzveduma DIREKTORS

2455 07 Izrādes DIREKTORS

2455 08 Televīzijas uzveduma DIREKTORS

2455 09 Izrādes REŽISORS

2455 10 Kinofilmas REŽISORS

2455 11 Skaņu REŽISORS

2455 12 Kustību REŽISORS

2455 13 Režisora ASISTENTS

2455 14 Dramatisko kopu VADĪTĀJS

 

246 Mazā grupa

KULTA DARBINIEKI

Šīs mazās grupas speciālisti veic zinātniskās pētniecības darbus teoloģijas jomā, attīsta un skaidro reliģiskas koncepcijas, piedalās to realizēšanā un sniedz konsultācijas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt zinātniskās pētniecības darbu, pētīt, skaidrot un attīstīt reliģiskās koncepcijas; sniegt palīdzību reliģiskās politikas veidošanā, izvēlē un praksē; pildīt dažādus administratīvos un sabiedriskos pienākumus; veikt reliģiskos rituālus; izplatīt reliģiskās doktrīnas savā valstī vai ārzemēs; radīt reliģiskos darbus vai pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

2460 Kulta darbinieki

 

2460 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

KULTA DARBINIEKI

Šīs grupas profesijas:

2460 01 ARHIBĪSKAPS

2460 02 BĪSKAPS

2460 03 BONZA

2460 04 GARĪDZNIEKS

2460 05 IMAMS

2460 06 KAPELĀNS

2460 07 MĀCĪTĀJS

2460 08 MISIONĀRS

2460 09 MŪKS

2460 10 MŪĶENE

2460 11 PRIESTERIS

2460 12 RABĪNS

2460 13 TEOLOGS

2460 14 VIKĀRS

2460 15 PRĀVESTS

2460 16 KARDINĀLS

 

247 Mazā grupa

ZINĀTNES DARBINIEKI

Šīs mazās grupas darbinieki veic zinātniskās pētniecības darbus nolūkā iegūt jaunas zināšanas par pētāmajām parādībām dabā, apziņas sfērā un sabiedrībā, tie ietver faktu vākšanu, sistematizēšanu, teorētisko priekšstatu pārbaudīšanu, popularizēšanu un sagatavošanu praktiskai izmantošanai.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izmantot zinātnes atziņas pētot dabu, apziņas sfēras un sabiedrību, nodrošināt pētījumu objektivitāti; informēt sabiedrību par pētījumu rezultātiem; savas kompetences ietvaros sniegt konsultācijas un ekspertatzinumus; popularizēt zinātnes sasniegumus un atziņas; celt savu kvalifikāciju un piedalīties jaunu zinātnieku sagatavošanā; gatavot zinātniskus rakstus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētamās zinātniskās problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko līdzekļu darbības principi un lietošanas noteikumi; veicamā darba organizācija un tehnoloģija, ar tiem saistītie normatīvie akti.

Jāprot: brīvi izvēlēties pētījumu virzienu un metodes; lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par savu zinātnisko pētījumu rezultātu objektivitāti un secinājumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par informācijas izpaušanu, ja tā ir valsts noslēpums; par citu savā darbā skarto cilvēku drošību.

Izglītība: augstākā akadēmiskā izglītība, zinātniskais grāds, atsevišķos gadījumos augstākā profesionālā izglītība; obligāta tālākizglītība.

Šīs grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

2470 Zinātnes darbinieki

 

2470 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ZINĀTNES DARBINIEKI

Šīs grupas profesijas:

2470 01 PROFESORS

2470 02 Vadošais PĒTNIEKS

2470 03 PĒTNIEKS

2470 04 ASISTENTS

2470 05 AKADĒMIĶIS SEKRETĀRS

2470 06 AKADĒMIĶIS MANTZINIS

2470 07 Zinātniskais SEKRETĀRS

 

 

Trešā pamatgrupa

SPECIĀLISTI

31 FIZIKAS UN INŽENIERZINĀTŅU SPECIĀLISTI

311 Fizikas un inženierzinātņu speciālisti

3111 Ķīmijas un fizikas speciālisti

3112 Celtniecības speciālisti

3113 Elektrotehnikas speciālisti

3114 Elektronikas un telekomunikāciju speciālisti

3115 Inženiermehānikas speciālisti

3116 Inženierķīmijas speciālisti

3117 Iežguves, kalnrūpniecības un metalurģijas speciālisti

3118 Rasētāji

3119 Citi fizikas un inženierzinātņu speciālisti

312 Skaitļošanas tehnikas speciālisti

3121 Skaitļošanas tehnikas speciālisti

3122 Skaitļošanas tehnikas operatori

3123 Rūpniecisko robotu speciālisti

313 Optisko un elektronisko iekārtu speciālisti

3131 Fotogrāfi, attēla un skaņu ierakstu aparatūras speciālisti

3132 Radio un telekomunikāciju iekārtu speciālisti

3133 Medicīnas iekārtu speciālisti

314 Kuģu un lidmašīnu speciālisti

3141 Kuģu ekspluatācijas speciālisti

3142 Kuģu vadīšanas speciālisti

3143 Lidmašīnu vadīšanas speciālisti

3144 Gaisa satiksmes dispečeri

3145 Gaisa satiksmes drošības speciālisti

315 Drošības tehnikas un kvalitātes kontroles inspektori

3151 Celtniecības un ugunsdrošības inspektori

3152 Darba drošības un produkcijas kvalitātes inspektori

32 DABASZINĀTŅU UN VESELĪBAS APRŪPES SPECIĀLISTI

321 Dabaszinātņu un tām radniecīgu nozaru speciālisti

3211 Dabaszinātņu speciālisti

3212 Agronomijas un mežsaimniecības speciālisti

3213 Zemkopības un mežsaimniecības konsultanti

322 Veselības aprūpes speciālisti (izņemot medicīniskās aprūpes un

dzemdību palīdzības personālu)

3221 Feldšeri

3222 Higiēnisti

3223 Dietologi

3224 Optometristi un optiķi

3225 Zobārstu asistenti

3226 Fizioterapeiti un tiem radniecīgu profesiju speciālisti

3227 Veterinārfeldšeri

3228 Farmaceitu asistenti

3229 Citi medicīnas speciālisti (izņemot medicīniskās aprūpes un dzemdību

palīdzības personālu)

323 Medicīniskās aprūpes un dzemdību palīdzības personāls

3231 Māsas

3232 Dzemdību palīdzības personāls

324 Dziednieki un ekstrasensi

3241 Dziednieki

3242 Ekstrasensi

33 MĀCĪBU IESTĀŽU SPECIĀLISTI

331 Sākumskolu skolotāji

3310 Sākumskolu skolotāji

332 Pirmskolu skolotāji

3320 Pirmskolu skolotāji

333 Speciālo skolu skolotāji

3330 Speciālo skolu skolotāji

334 Citu mācību veidu speciālisti

3340 Citu mācību veidu speciālisti

34 CITI SPECIĀLISTI

341 Finansu un tirdzniecības speciālisti

3411 Finansu un tirdzniecības iestāžu speciālisti

3412 Apdrošināšanas iestāžu speciālisti

3413 Nekustamā īpašuma tirdzniecības speciālisti

3414 Ceļojumu konsultanti un organizatori

3415 Izpārdevēji

3416 Sagādnieki

3417 Novērtētāji un izsolītāji

342 Komercpakalpojumu aģenti un tirdzniecības starpnieki

3421 Tirdzniecības starpnieki

3422 Preču pārvadājumu aģenti

3423 Nodarbinātības aģenti

3429 Citu komercpakalpojumu aģenti un tirdzniecības starpnieki

343 Pārvaldes speciālisti

3431 Pārvaldes sekretāri un tiem radniecīgu profesiju speciālisti

3432 Tiesību un tām radniecīgu sfēru speciālisti

3433 Uzskaites speciālisti

3434 Statistiķi, matemātiķi un tiem radniecīgu profesiju speciālisti

3435 Valsts civildienesta ierēdņi

3439 Citi pārvaldes speciālisti

344 Muitas, nodokļu un tiem radniecīgu sfēru speciālisti

3441 Muitnieki un robežas inspektori

3442 Valsts nodokļu inspektori

3443 Valsts sociālās nodrošināšanas speciālisti

3444 Valsts licencēšanas speciālisti

3449 Citi radniecīgu sfēru speciālisti

345 Policijas inspektori un izmeklētāji

3450 Policijas inspektori un izmeklētāji

346 Sociālie darbinieki

3460 Sociālie darbinieki

347 Mākslas, sporta un atpūtas speciālisti

3471 Dekoratori un dizaineri

3472 Radio, televīzijas un citi diktori

3473 Ielu, klubu un tiem radniecīgu objektu mūziķi, dziedātāji un dejotāji

3474 Klauni, burvju mākslinieki, akrobāti un tiem radniecīgu profesiju speciālisti

3475 Sportisti un tiem radniecīgu profesiju speciālisti

3476 Restaurētāji

3477 Atpūtas organizēšanas speciālisti

3478 Tūrisma speciālisti

348 Reliģisko kultu speciālisti

3480 Reliģisko kultu speciālisti

 

Trešā pamatgrupa

SPECIĀLISTI

Speciālisti veic pēc satura līdzīgas tehniskās funkcijas, kas saistītas ar zinātnisko, sociālo, valstisko, komerciālo vai māksliniecisko koncepciju, principu, likumu un metožu sagatavošanu un lietošanu, kā arī vada attiecīga līmeņa mācības. Šīs grupas profesiju lielākajai daļai vajadzīgs trešais prasmes līmenis.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt tehnisko darbību, kas attiecas uz koncepciju un pētīšanas metožu sagatavošanu un lietošanu dabas, medicīnas, lauksaimniecības un sabiedrisko zinātņu jomās, kā arī inženierzinātnēs un humanitārajās zinātnēs; mācīt bērnus pirmskolas un sākumskolas līmenī; mācīt invalīdus; veikt dažādu tehnisko darbību tirdzniecības, finansu, pārvaldes jomā, lai panāktu dažu valsts likumu un lēmumu iedarbīgu izmantošanu; darboties ar mākslu un sportu saistītā sociālajā jomā; realizēt dažas reliģiskās darbības funkcijas; vadīt citus darbiniekus.

Viņu darbību var vadīt vadītāji vai vecākie speciālisti.

 

31 APAKŠGRUPA

FIZIKAS UN INŽENIERZINĀTŅU SPECIĀLISTI

Šīs apakšgrupas darbinieki veic tehniskus uzdevumus, kas saistīti ar zinātniskās pētniecības darbu, ar koncepciju un darba metožu lietošanu tehnikas zinātņu, kā arī skaitļošanas un inženierzinātņu jomā, strādā ar tehniskām iekārtām, vada lidmašīnas, kuģus un pēta ražošanas un citu procesu, kā arī izgatavoto produktu drošumu un lietojumderīgumu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt tehnisku darbu fizikas zinātņu nozarē, kā arī skaitļošanas un celtniecības jomā; pārzināt optiskās, elektroniskās un citas iekārtas un sistēmas; vadīt lidmašīnas un kuģus; pārbaudīt procesu un ražojumu drošības un izturības atbilstību standartiem; vadīt citus darbiniekus.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas mazajās grupās:

311 Fizikas un inženierzinātņu speciālisti

312 Skaitļošanas tehnikas speciālisti

313 Optisko un elektronisko iekārtu speciālisti

314 Kuģu un lidmašīnu speciālisti

315 Drošības tehnikas un kvalitātes kontroles inspektori

Šo profesiju darbiniekus vada vadītāji vai vecākie speciālisti.

 

311 Mazā grupa

FIZIKAS UN INŽENIERZINĀTŅU SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas darbinieki veic tehniskus uzdevumus, kas saistīti ar zinātniskās pētniecības darbību vai ar praktisko koncepciju, principu un darba metožu lietošanu fizikas zinātnēs, kā arī inženierzinātnēs, tehniskās rasēšanas nozarēs, vada citus darbiniekus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt tehniska rakstura darbus, kas saistīti ar atsevišķu fizikas un inženierzinātņu virzienu attīstību, eksperimentu izdarīšanu, pētniecības iekārtu palaidi u.c.; veikt būvobjektu projektēšanas un projektu realizācijas aprēķinus; veikt tehniskās funkcijas elektronikas un telesakaru projektu izstrādāšanā un realizēšanā; veikt tehniskos uzdevumus ģeogrāfiskajā un topogrāfiskajā izlūkošanā, naftas, gāzes un citu atradņu meklēšanā un izmantošanā; strādāt ar rasēšanas datoriekārtām; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas teorētiskie un praktiskie aspekti, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; produkcijas, pakalpojumu un citu darbības veidu izmaksu veidošanās.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — vidējā speciālā izglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

3111 Ķīmijas un fizikas speciālisti

3112 Celtniecības speciālisti

3113 Elektrotehnikas speciālisti

3114 Elektronikas un telekomunikāciju speciālisti

3115 Inženiermehānikas speciālisti

3116 Inženierķīmijas speciālisti

3117 Iežguves, kalnrūpniecības un metalurģijas speciālisti

3118 Rasētāji

3119 Citi fizikas un inženierzinātņu speciālisti

 

3111 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ĶĪMIJAS UN FIZIKAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic tehniskus uzdevumus, kas saistīti ar pētniecības darbiem ķīmijas, fizikas, ģeoloģijas, ģeofizikas, meteoroloģijas un astronomijas nozarē, kā arī ar šo pētniecības darbības rezultātu lietošanu rūpniecības, medicīnas un militārajās nozarēs.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— vākt paraugus, gatavot materiālus un iekārtas eksperimentiem, veikt izmēģinājumus un pētījumus; piedalīties mēģinājumu un pētniecības darbu gatavošanā un realizēšanā; atbilstoši instrukcijām gatavot vispusīgus aprēķinus par materiāliem, to daudzumu, cenām, kā arī par darba patēriņu, kas vajadzīgs projekta realizēšanai; lietot tehniskās iemaņas darba procesā; organizēt pētniecības iekārtu apkalpi un remontu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3111 01 Astronomijas TEHNIĶIS

3111 02 Fizikas TEHNIĶIS

3111 03 Ģeofizikas TEHNIĶIS

3111 04 Ģeoloģijas TEHNIĶIS

3111 05 Ķīmijas TEHNIĶIS

3111 06 Meteoroloģijas TEHNIĶIS

3111 07 Okeanogrāfijas TEHNIĶIS

3111 08 LABORANTS

3111 09 Metroloģijas TEHNIĶIS

3111 10 Ķīmisko procesu TEHNOLOGS

3111 11 Hidroloģijas TEHNIĶIS

3111 12 Hidrogrāfijas TEHNIĶIS

 

3112 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CELTNIECĪBAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic tehniskus uzdevumus, kas saistīti ar pētniecības darbu celtniecībā, kā arī ar civilo un rūpniecības ēku u.tml. būvobjektu ūdens padeves, attīrīšanas iekārtu, tiltu, ceļu un lidostu projektēšanu, konstruēšanu, būvniecību, ekspluatāciju, aprūpi un remontu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt grunts un būvmateriālu pārbaudi lauka vai laboratorijas apstākļos vai sniegt palīdzību šo darbu izpildē; sniegt tehnisko palīdzību celtņu un citu būvkonstrukciju vai būvlaukumu inspicēšanā vai inspicēšanas pārskatu gatavošanā; iepazīstināt arhitektus un celtniekus ar būvlaukumu, lai panāktu garantētu materiālu un darba standartu atbilstību; izstrādāt ceļamo objektu projektus, darba zīmējumus; lietot tehniskos celtniecības principus un praktiskās atziņas, risinot problēmas, kas rodas darba procesā; gatavot vispusīgus datus par projekta realizēšanai nepieciešamo materiālu un darba patēriņu un aprēķinus pēc spēkā esošajām instrukcijām; organizēt ietaišu aprūpi un remontu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs atsevišķās grupas profesijas:

3112 01 Celtniecības KALKULĒTĀJS

3112 02 BūvTEHNIĶIS

3112 03 Mērniecības būvTEHNIĶIS

3112 04 Uzraudzības būvTEHNIĶIS

3112 05 Apūdeņošanas būvTEHNIĶIS

3112 06 Meliorācijas būvTEHNIĶIS

3112 07 Sanitartehnikas būvTEHNIĶIS

3112 08 Bagarēšanas būvTEHNIĶIS

3112 10 Konstrukciju būvTEHNIĶIS

3112 11 Hidroloģijas būvTEHNIĶIS

3112 12 Iekšējo iekārtu būvTEHNIĶIS

3112 13 Hidrotehnikas būvTEHNIĶIS

3112 15 Pazemes darbu būvTEHNIĶIS

3112 16 Arhitektūras TEHNIĶIS

 

3113 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ELEKTROTEHNIKAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic tehniskus uzdevumus, kas saistīti ar pētniecības darbu elektrotehnikas jomā, kā arī ar elektropievades ierīkošanu, ietaišu un sadales sistēmu projektēšanu, ražošanu, montāžu, ieviešanu, lietošanu, tehnisko apkopi un remontu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sniegt palīdzību tehniskos darbos ar elektriskām ietaisēm vai to izmēģinājuma paraugu pētīšanā un pilnveidošanā; gatavot elektriskās instalācijas rasējumus pēc spēkā esošajām instrukcijām; veikt vispusīgus aprēķinus pēc spēkā esošajām instrukcijām par materiāliem un darba izdevumiem, kas nepieciešami elektrības sistēmu un ierīču izgatavošanai un ieviešanai; veikt tehniskās funkcijas elektrosistēmu un ierīču ražošanā, ieregulēšanā, tehniskajā apkopē, instalācijas lietošanā, uzraudzībā un remontā, lai garantētu drošu darbību, kā arī atbilstību spēkā esošajām instrukcijām un norādījumiem; lietot elektronikas principus un praktiskās iemaņas, risinot darba procesā radušās problēmas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3113 01 Elektrības KALKULĒTĀJS

3113 02 ElektroTEHNIĶIS

3113 03 Elektroapgaismes TEHNIĶIS

3113 04 Elektrosprieguma sadales TEHNIĶIS

3113 05 Elektriskās vilces TEHNIĶIS

3113 06 Elektrosistēmas TEHNIĶIS

3113 07 Augstsprieguma TEHNIĶIS

3113 08 Elektrosprieguma pārvades TEHNIĶIS

3113 09 Elektroietaišu ekspluatācijas INŽENIERIS

3113 10 Elektrotehnisko iekārtu INŽENIERIS

3113 11 Releju aizsardzības un automātikas INŽENIERIS

 

3114 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ELEKTRONIKAS UN TELEKOMUNIKĀCIJU SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic tehniskus uzdevumus, kas saistīti ar pētniecības darbu elektronikas un telekomunikāciju nozarē, kā arī ar elektronisko iekārtu un elektronisko vai elektromehānisko telekomunikāciju sistēmu projektēšanu, ražošanu, montāžu, sakaru lietošanu, uzraudzību un remontu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt tehniska rakstura darbus, kas saistīti ar elektronikas un telekomunikāciju iekārtām un to izmēģinājuma paraugu izpēti un pilnveidošanu; pēc spēkā esošajām instrukcijām gatavot elektronisko shēmu rasējumus; pēc spēkā esošajām instrukcijām veikt vispusīgu materiālu un darba patēriņa aprēķinu nepieciešamo elektronisko un telekomunikāciju iekārtu izgatavošanai un ieviešanai; sniegt tehnisku palīdzību elektronisko un telekomunikāciju sistēmu izgatavošanā, lietošanā, uzraudzībā un remontā, lai nodrošinātu to apmierinošu darbību un atbilstību pastāvošajiem standartiem un norādījumiem; piemērot tehniskos elektronikas un telekomunikāciju principus un praktiskās iemaņas, risinot darba procesā radušās problēmas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3114 01 Elektronikas KALKULĒTĀJS

3114 02 Skaitļotāju /uzbūves projektēšanas TEHNIĶIS

3114 03 Elektronikas TEHNIĶIS

3114 04 Telekomunikāciju TEHNIĶIS

3114 05 Elektronikas /kontrolmēraparātu TEHNIĶIS

3114 06 Aerokosmisko /iekārtu elektronikas TEHNIĶIS

3114 07 Informātikas /elektronikas TEHNIĶIS

3114 08 Pusvadītāju /elektronikas TEHNIĶIS

3114 09 Aerokosmisko telekomunikāciju /elektronikas TEHNIĶIS

3114 10 Radara telekomunikāciju /elektronikas TEHNIĶIS

3114 11 Radio telekomunikāciju /elektronikas TEHNIĶIS

3114 12 Televīzijas komunikāciju /elektronikas TEHNIĶIS

3114 13 Telefona komunikāciju /elektronikas TEHNIĶIS

3114 14 Telegrāfa komunikāciju /elektronikas TEHNIĶIS

3114 15 Signālsistēmu telekomunikāciju /elektronikas TEHNIĶIS

3114 16 Telekomunikāciju INŽENIERIS

3114 17 Radioelektronikas INŽENIERIS

 

3115 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

INŽENIERMEHĀNIKAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic tehniskos uzdevumus, kas saistīti ar pētniecības darbu inženiermehānikas nozarē, kā arī ar iekārtu un mehānisko ierīču projektēšanu, izgatavošanu, montāžu, lietošanu, uzraudzību un remontu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt tehniskos darbus, kas saistīti ar mehānisko iekārtu, ierīču, to mezglu, izmēģinājuma paraugu pētīšanu un pilnveidošanu; pēc spēkā esošajām instrukcijām gatavot ierīču un mehānisko iekārtu, aparātu un to mezglu maketus; pēc spēkā esošajām instrukcijām veikt vispusīgus materiālu un darba patēriņa aprēķinus; saskaņā ar spēkā esošajām instrukcijām un norādījumiem, īstenot tehnisko ierīču un mehānisko iekārtu, aparatūras un to mezglu ražošanu, lietošanu, uzraudzību un remontu; lietot tehniskās ierīces un mehāniskos principus, kā arī tehniskās iemaņas, risinot darba procesā radušās problēmas; īstenot drošības prasības darbu uzraudzībā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3115 01 Mehānikas darbu KALKULĒTĀJS

3115 02 Sausā doka PRIEKŠNIEKS

3115 03 Zemūdens tīrīšanas doka PRIEKŠNIEKS

3115 04 Kuģu PĀRVALDNIEKS

3115 05 Aeronautikas MEHĀNIĶIS

3115 06 Kuģu MEHĀNIĶIS

3115 07 Mehānismu MEHĀNIĶIS

3115 08 Lauksaimniecības /mehānismu MEHĀNIĶIS

3115 09 Gaisa kondicionēšanas /mehānismu MEHĀNIĶIS

3115 10 Automobiļu MEHĀNIĶIS

3115 11 Dīzeļdzinēju MEHĀNIĶIS

3115 12 Gāzes turbīnu MEHĀNIĶIS

3115 13 Apkures, ventilācijas un saldēšanas iekārtu MEHĀNIĶIS

3115 14 Rūpniecisko iekārtu un rīku MEHĀNIĶIS

3115 15 Instrumentu MEHĀNIĶIS

3115 16 Iekšdedzes dzinēju MEHĀNIĶIS

3115 17 Reaktīvo dzinēju MEHĀNIĶIS

3115 18 Transporta lokomotīvju dzinēju MEHĀNIĶIS

3115 19 Eļļošanas /mehānismu MEHĀNIĶIS

3115 20 Jūras /mehānismu MEHĀNIĶIS

3115 21 Dzinēju /mehānismu MEHĀNIĶIS

3115 22 Ostas /mehānismu MEHĀNIĶIS

3115 23 Atomenerģijas /mehānismu MEHĀNIĶIS

3115 24 Kuģu būves MEHĀNIĶIS

3115 25 Motoru MEHĀNIĶIS

3115 26 Atomenerģijas TEHNIĶIS

3115 27 Saldējamo iekārtu MEHĀNIĶIS

3115 28 Ceha /iekārtu MEHĀNIĶIS

3115 29 Mašīnu un aparātu būves INŽENIERIS

3115 30 Siltumenerģētikas TEHNIĶIS

3115 31 Siltumtehnisko iekārtu INŽENIERIS

3115 32 Pazemes darbu mehānismu un iekārtu MEHĀNIĶIS

3115 33 Mašīnu un aparātu būves TEHNOLOGS

3115 34 Rūpniecisko iekārtu un rīku INŽENIERIS

3115 35 Energosistēmu TEHNIĶIS

3115 36 Siltumapgādes, ventilācijas un saldēšanas TEHNIĶIS

3115 37 Mehānikas TEHNOLOGS

3115 38 Dzelzceļa automātisko sistēmu TEHNIĶIS

3115 39 Transporta lokomotīvju TEHNIĶIS

3115 40 Sliežu ceļu TEHNIĶIS

3115 41 MEHĀNIĶIS

 

3116 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

INŽENIERĶĪMIJAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic tehniskus darbus, kas saistīti ar pētniecību ķīmijas nozarē, kā arī šai nozarē izmantojamo ierīču projektēšanu, izgatavošanu, lietošanu, uzraudzību un remontu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt tehniskos darbus, kas saistīti ar rūpniecisko ķīmijas procesu iekārtošanu vai to izmēģinājuma paraugu pētīšanu un pilnveidošanu; pēc pastāvošām instrukcijām un norādījumiem gatavot ķīmiskās rūpniecības iekārtu maketus; realizēt ķīmijas rūpniecības iekārtu un konstrukciju ieviešanu, izmantošanu, uzraudzību un remontu; lietot ķīmijas principus un praktiskās iemaņas, risinot darba procesā radušās problēmas; sniegt tehnisko palīdzību atsevišķos tehnoloģisko materiālu, ražojumu vai procesu aspektos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3116 01 Ķīmijas KALKULĒTĀJS

3116 02 Ķīmijas TEHNIĶIS

3116 03 Dabasgāzes pārvades TEHNIĶIS

3116 04 Ķīmisko procesu TEHNIĶIS

3116 05 Naftas TEHNIĶIS

3116 06 LABORANTS

3116 07 Ķīmijas INŽENIERIS

3116 08 Plastmasas TEHNOLOGS

3116 09 TEHNOLOGA PALĪGS

 

3117 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

IEŽGUVES, KALNRŪPNIECĪBAS

un metalurģijas SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic tehniska rakstura uzdevumus, kas saistīti ar pētniecības darbu iežguves, kalnrūpniecības un metalurģijas nozarē, pilnveidojot cieto minerālu, naftas un gāzes ieguvju veidus, kā arī ar naftas un gāzes transporta un izmantošanas sistēmām un iekārtām un metāla rūdu ieguvi no raktuvēm.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt tehniskos darbus, kas saistīti ar metālu un jaunu sakausējumu īpašību pētīšanu un ražošanas procesu pilnveidošanu, dārgmetālu proves noteikšanu; meklēt jaunus minerālu, naftas un gāzes ieguves paņēmienus; veikt ģeoloģiskās un topogrāfiskās izlūkošanas tehniskos uzdevumus, plānojot naftas, gāzes un rūdas ieguves un transportēšanas sistēmas, minerālu un metālu apstrādes un rafinēšanas rūpnīcas; gatavot vispusīgus materiālu un darba patēriņa aprēķinus, kas nepieciešami minerālu, naftas, gāzes atradņu izpētei, šo produktu ieguvei un transportēšanai minerālu apstrādes rūpnīcām; izmantot, uzraudzīt un remontēt naftas un gāzes atradņu meklēšanas, ieguves, transportēšanas, aizsardzības, apstrādes iekārtas; lietot tehniskos kalnu raktuvju, naftas un gāzes ieguves, transportēšanas un uzraudzības paņēmienus, kā arī praktiskās iemaņas, risinot darba procesā radušās problēmas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3117 01 Naftas un gāzes /urbumu CEMENTĒTĀJS

3117 02 Urbumu SKĀBJOTĀJS

3117 03 Metalurģijas TEHNIĶIS

3117 04 Metālraudzes TEHNIĶIS

3117 05 Naftas un gāzes /urbumu URBĒJS

3117 06 Proves NOTEICĒJS

 

3118 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

RASĒTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki gatavo tehniskos rasējumus, kartes un zīmējumus, kartes un ilustrācijas pēc skicēm, veicot mērīšanu un izmantojot citus paņēmienus, kā arī kopē zīmējumus un rasējumus uz iespiedplatēm.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— gatavot un pārbaudīt darba rasējumus pēc skicēm un instrukcijām, ko sagatavojuši inženieri un projektētāji; strādāt ar rasēšanas skaitļotājiem, radot, pārveidojot un izgatavojot darba rasējumus skaitļu izteiksmē un uz papīra; strādāt ar citām ierīcēm, ar kurām darba rasējumus, kartes un citus zīmējumus atveido uz papīra un skaitļu izteiksmē; lietot stereoinstrumentus, vācot topogrāfijas datus analogu jeb skaitļu formā, kā arī izmantot šos un citus faktus, gatavojot un pētot topogrāfiskās, hidrogrāfiskās, vispārējās lietošanas un citas kartes; iekārtot un pārbaudīt ilustrācijas, kas paredzētas tehniskiem rakstu krājumiem, brošūrām, informācijas izdevumiem; kopēt rasējumus, zīmējumus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3118 01 RASĒTĀJS

3118 02 Tehnikas ILUSTRĒTĀJS

3118 03 Arhitektūras RASĒTĀJS

3118 04 Kartogrāfijas RASĒTĀJS

3118 05 Spiedveidnes RASĒTĀJS

3118 06 Tehnikas RASĒTĀJS

3118 07 Būvtehnikas RASĒTĀJS

3118 08 Elektrosistēmu RASĒTĀJS

3118 09 Elektronikas RASĒTĀJS

3118 10 Apsildes un ventilācijas sistēmu RASĒTĀJS

3118 11 Kuģu /tehnikas RASĒTĀJS

3118 12 Mehānikas RASĒTĀJS

3118 13 Aeronautikas RASĒTĀJS

3118 14 Ģeoloģijas RASĒTĀJS

3118 15 Ierīču un instrumentu RASĒTĀJS

3118 16 Litogrāfijas RASĒTĀJS

3118 17 Topogrāfijas RASĒTĀJS

3118 18 KOPĒTĀJS

3118 19 Tehniskais REDAKTORS

 

3119 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITI FIZIKAS UN INŽENIERZINĀTŅU SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki palīdz inženieriem produkcijas ražošanas inženiertehniskajās lietās, darba laika un kustības pētīšanā vai ražošanas pašizmaksas un apjoma aprēķinu gatavošanā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— vākt datus un piedalīties tehniskos darbos, kas saistīti ar ražošanas metožu plānošanu, efektīvu, drošu un ekonomisku personāla, izejvielu un iekārtu izmantošanu un darbu veikšanas kārtības noteikšanu; veikt elektrotīklu darbības režīmu uzraudzību, regulēšanu un kontroli; vadīt operatīvos pārslēgumus, bojājumu novēršanu; piedalīties darbos, kas saistīti ar potenciālu nelaimes gadījumu analīzi, aizsardzības nodrošināšanu un drošas tehnoloģijas ieviešanu; vākt datus un palīdzēt ar celtniecības un arhitektūras projektu pašizmaksas, apjoma aprēķinu gatavošanu un pārbaudi saistītu tehnisku uzdevumu izpildē; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3119 01 Metožu TEHNIĶIS

3119 02 Plānošanas TEHNIĶIS

3119 03 Ražošanas TEHNIĶIS

3119 04 Drošības tehnikas TEHNIĶIS

3119 05 Nedatorizēto /sistēmu TEHNIĶIS

3119 06 Telekomunikāciju /darba normēšanas TEHNIĶIS

3119 07 Izmaksu TEHNIĶIS

3119 08 Darba izpētes TEHNIĶIS

3119 09 Kvantitatīvās analīzes TEHNIĶIS

3119 10 Elektrotīklu DISPEČERS

3119 11 Darba NORMĒTĀJS

3119 12 EKONOMISTS

3119 13 TEHNOLOGA PALĪGS

3119 14 Tehniskās informācijas TEHNIĶIS

3119 15 Kvalitātes TEHNIĶIS

3119 16 Tāmju INŽENIERIS

 

312 MAZĀ GRUPA

SKAITĻOŠANAS TEHNIKAS SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas speciālisti palīdz skaitļotāju un standartprogrammu sistēmu pakešu lietotājiem, veic skaitļotāju un perifērijas ierīču ekspluatāciju un to darba kontroli, ar informācijas ievadīšanu saistītus pienākumus programmēšanā, nodrošina programmu un aparatūras apkalpošanu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— palīdzēt skaitļotāju un standartprogrammu lietotājiem programmu ievadīšanā vai citos gadījumos, pēc vajadzības; sasaistīt standartprogrammas ar noteiktas konfigurācijas aparatūru un piesaistīt jaunas periferiālās ierīces; nedaudz mainīt vai koriģēt lietojamās programmas, lai tās varētu labāk ievadīt, apkalpot un pilnveidot; kontrolēt skaitļotāju un perifērijas ierīču darbu un veikt to ekspluatāciju; veikt skaitļotāju darba vietu organizāciju; reģistrēt skaitļošanas operācijas; izpildīt dublējošās operācijas; programmēt un ievadīt darba programmas rūpniecisko robotu speciālo uzdevumu veikšanai, kontrolēt to darbību; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas teorētiskie un praktiskie aspekti, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; produkcijas, pakalpojumu un citu darbības veidu izmaksu veidošanās.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — vidējā speciālā izglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

3121 Skaitļošanas tehnikas speciālisti

3122 Skaitļošanas tehnikas operatori

3123 Rūpniecisko robotu operatori

 

3121 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SKAITĻOŠANAS TEHNIKAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki palīdz skaitļotāju un standarta programmu sistēmu pakešu lietotājiem, ievadot programmas un risinot problēmas to darbā, ievieš jaunas skaitļotāju programmas, izdara nelielas izmaiņas, vecāko speciālistu vadībā lietojot un pilnveidojot esošās programmas, reģistrē un sankcionē informatīvo sistēmu lietotājus, kontrolē starptautiska datortīkla lietotājus, testē un uztur no jauna izstrādātās un jau esošās informācijas sistēmas, kontrolē un nodrošina to kvalitāti un drošību, veido Internet lapas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— palīdzēt speciālistiem, kas lieto skaitļotājus un standartprogrammu sistēmas, ievadot programmas un risinot to izmantošanas problēmas; pievienot jaunas skaitļotāja programmas attiecīgās aparātu apgādes un darbojošos konfigurāciju sistēmas ietvaros; ieviest jaunas periferiālās iekārtas un izpildīt nepieciešamo labojumu darbojošos sistēmu parametros; ievadīt, apkalpot un pilnveidot skaitļotāju programmas, vecāko speciālistu vadībā izpildot nelielus labojumus un korekcijas; kārtot un pilnveidot skaitļotāju programmas un to ievadīšanas dokumentāciju; izmantot teorētiskās un praktiskās zināšanas programmēšanā un skaitļotāju lietošanā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3121 01 Operāciju sistēmu INŽENIERIS

3121 02 Operāciju sistēmu TEHNIĶIS

3121 03 Datu bāzu INŽENIERIS

3121 04 Datu bāzu TEHNIĶIS

3121 05 Skaitļošanas sistēmu PROJEKTĒTĀJS

3121 06 Skaitļošanas sistēmu ANALĪTIĶIS

3121 07 Programmēšanas INŽENIERIS

3121 08 Programmēšanas TEHNIĶIS

3121 09 Informācijas sistēmINŽENIERIS

3121 10 Datortīkla INŽENIERIS

3121 11 Elektroniskā pasta ADMINISTRATORS

3121 12 Datortīkla ADMINISTRATORS

3121 13 Informācijas sistēmu TESTĒTĀJS

3121 14 Informācijas sistēmu kvalitātes KONTROLIERIS

3121 15 Informācijas sistēmu drošības KONTROLIERIS

3121 16 Informācijas sistēmu drošības ADMINISTRATORS

3121 17 Informācijas sistēmu ADMINISTRATORS

3121 18 Informācijas sistēmu UZTURĒTĀJS

3121 19 Informācijas tīkla PĀRZINIS

 

3122 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SKAITĻOŠANAS TEHNIKAS OPERATORI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki apkalpo skaitļotājus un perifērijas iekārtas, kas tiek lietotas skaitļu datu pierakstam, saglabāšanai, pārraidei, apstrādei un to pārveidošanai grafiskā attēlā uz ekrāna, papīra vai lentes, apkalpo S.W.I.F.T. (Society worldwide interbank financial telecomunication) sistēmu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— ekspluatēt un kontrolēt skaitļotājus un perifērijas iekārtas, kas atbilstoši lietotāja prasībām tiek lietotas skaitlisko datu pierakstīšanai, saglabāšanai, pārraidei un to pārveidošanai grafiskā attēlā uz ekrāna, papīra vai lentē; sekot S.W.I.F.T. sistēmas darbībai, nodrošināt datu ievadīšanu S.W.I.F.T. sistēmā un to pārraidi, pārbaudīt sagatavotos S.W.I.F.T. ziņojumus pirms to pārraidīšanas, pārbaudīt pa elektronisko pastu saņemtos maksājumu uzdevumus, ievadīt tos programmā un nosūtīt; organizēt un savlaicīgi, efektīvi izpildīt lietotāja norādītos skaitļošanas darbus; uzstādīt magnētlentes un magnētdiskus, kas nepieciešami datu apstrādei un pierakstam tādā formā, kura piemērota mašīnlasīšanai vai ierakstīšanai, kā arī saglabāt diskus un lentes; kārtot skaitļošanas operāciju žurnālu; izpildīt dublējošās operācijas atbilstoši procedūrām; lietot teorētiskās un praktiskās atziņas skaitļotāju un perifērijas iekārtu jomā, konstatējot un risinot problēmas, kas radušās skaitļošanas ierīču izmantošanā vai neliela remonta rezultātā, un veikt korekcijas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3122 01 Skaitļotāja OPERATORS

3122 02 Perifērijas iekārtu OPERATORS

3122 03 Datora OPERATORS

3122 04 S.W.I.F.T. OPERATORS

3122 05 Klīringa OPERATORS

3122 06 S.W.I.F.T. ADMINISTRATORS

 

3123 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

RŪPNIECISKO ROBOTU OPERATORI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki programmē vai pārprogrammē robotu programmas, risinot speciālos uzdevumus, laiž darbā rūpnieciskos robotus, veic to darbības tehnisko kontroli, apkalpo un koriģē to darbību.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— programmēt un pārprogrammēt rūpniecisko robotu programmas, risinot speciālus uzdevumus; nodrošināt rūpniecisko robotu darba uzsākšanu; kontrolēt un nodrošināt rūpniecisko robotu nepārtrauktu darbību; ieviest steidzamas korekcijas robotu darbībā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3123 01 Robotu UZRAUGS

3123 02 Robotu TEHNIĶIS

 

313 MAZĀ GRUPA

OPTISKO UN ELEKTRONISKO IEKĀRTU SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas darbinieki fotografē, darbojas ar kinofilmu iekārtām un videokamerām vai citām ierīcēm, ar kurām tiek ierakstīts un rediģēts attēls un skaņa, apkalpo radio un televīzijas translācijas iekārtas un telesakaru sistēmas, strādā ar tehniskām ierīcēm, kas paredzētas medicīniskajai diagnostikai un ārstēšanai.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— fotografēt, filmēt, ierakstīt skaņu; kontrolēt kino un videokameru, kā arī citas attēla un skaņas ieraksta, montāžas un rediģēšanas aparatūras darbu; kontrolēt radio un televīzijas raidījumu un tālsakaru sistēmu aparatūras darbu; kontrolēt medicīniskās diagnostikas un slimību ārstēšanas tehniskās aparatūras darbu; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas teorētiskie un praktiskie aspekti, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; produkcijas, pakalpojumu un citu darbības veidu izmaksu veidošanās.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — vidējā speciālā izglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

3131 Fotogrāfi, attēla un skaņas ierakstu aparatūras speciālisti

3132 Radio un telesakaru iekārtu speciālisti

3133 Medicīnas iekārtu speciālisti

 

3131 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

FOTOGRĀFI, ATTĒLA UN SKAŅU

IERAKSTU APARATŪRAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki kontrolē kino, videokameru un citas attēla un skaņas ieraksta un montēšanas aparatūras darbu, veic fotografēšanu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— izgatavot fotogrāfijas, attēla un skaņu ierakstus reklāmas, mākslas, komerciāliem, ražošanas, zinātniskiem un citiem nolūkiem, ilustratīviem materiāliem preses un citos izdevumos; izgatavot atsevišķu personu vai personu grupu fotogrāfijas; iestatīt un ekspluatēt kino un videokameras, kā arī mikrouzņemšanas, aerouzņemšanas un citus speciālu attēlu ierakstīšanas aparātus; kontrolēt kinofilmām, videolentēm, platēm, diskiem, lentēm, skaitliskās informācijas diskiem tiešā ētera vai citiem mērķiem paredzēto skaņu iekārtu aparatūru darbu; lietot teorētiskās un praktiskās zināšanas skaņas un attēla ierakstu jomā, risinot problēmas, kas rodas darba procesā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3131 01 Kinooperatora ASISTENTS

3131 02 MikroFOTOGRĀFS

3131 03 KinoOPERATORS

3131 04 Audio iekārtu OPERATORS

3131 05 Kinofilmu /skaņu REDAKTORS

3131 06 Televīzijas OPERATORS

3131 07 Ieskaņošanas iekārtas OPERATORS

3131 08 Mikrofona OPERATORS

3131 09 Ierakstīšanas iekārtas OPERATORS

3131 10 FOTOGRĀFS

3131 11 Skaņu OPERATORS

 

3132 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

RADIO UN TELEKOMUNIKĀCIJU IEKĀRTU SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki kontrolē radio un televīzijas translācijas aparatūras, kas pārraida iepriekš ierakstītu vai tiešā ētera attēlu un skaņu, kā arī citādus radio vai telekomunikāciju signālus uz sauszemes, ūdenī un gaisā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— kontrolēt pārraides un translācijas sistēmu un pavadoņu sakaru sistēmu darbību, translējot tālsarunas, radio un televīzijas programmas; kontrolēt kinoprojekcijas aparatūras darbību; ietot teorētiskās un praktiskās zināšanas translācijas, telekomunikāciju terminālu un pārraides sistēmu darbībā, risinot problēmas, kas rodas darba procesā; kārtot operāciju žurnālus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3132 01 Kuģa RADISTS

3132 02 Pārraides iekārtas OPERATORS

3132 03 Studijas tehniskās iekārtas OPERATORS

3132 04 Morzes alfabēta OPERATORS

3132 05 Aviācijas /radioiekārtas OPERATORS

3132 06 Sauszemes /radioiekārtas OPERATORS

3132 07 Jūras /radioiekārtas OPERATORS

3132 08 Tālsakaru OPERATORS

3132 09 Telegrāfa OPERATORS

3132 10 Kino PROJICĒTĀJS

3132 11 TELEGRĀFISTS

3132 12 Kuģa radio OPERATORS

 

3133 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

MEDICĪNAS IEKĀRTU SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki kontrolē tādu tehnisko iekārtu darbību, kas tiek lietotas slimību diagnozes noteikšanai un ārstēšanai.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— kontrolēt tehniskās iekārtas, kas tiek lietotas dzirdes, sirdsdarbības, nieru, nervu sistēmas u.c. slimību diagnozes noteikšanai vai ārstēšanai, kā arī anestezioloģijā un radiogrāfijā; lietot teorētiskās un praktiskās zināšanas medicīnas iekārtu jomā, risinot problēmas, kas rodas darba procesā un iekārtas apkalpošanā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3133 01 Elektrokardiografijas OPERATORS

3133 02 Elektroencelografijas OPERATORS

3133 03 Rengenstaru iekārtas OPERATORS

 

314 MAZĀ GRUPA

KUĢU UN LIDMAŠĪNU SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas darbinieki kontrolē kuģu un lidmašīnu iekārtu darbību, komandē un vada kuģus un lidmašīnas, izpilda tehniskās funkcijas, kas garantē kustības drošību un ekspluatācijas efektivitāti.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— kontrolēt kuģu un lidmašīnu iekārtu darbību; komandēt un vadīt kuģus un lidmašīnas; veikt tehniskas funkcijas, kas nodrošina drošu un efektīvu kuģu un lidmašīnu kustību un to ekspluatāciju; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas teorētiskie un praktiskie aspekti, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; produkcijas, pakalpojumu un citu darbības veidu izmaksu veidošanās.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — augstākā akadēmiskā vai vidējā speciālā izglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

3141 Kuģu ekspluatācijas speciālisti

3142 Kuģu vadīšanas speciālisti

3143 Lidmašīnu vadīšanas speciālisti

3144 Gaisa satiksmes dispečeri

3145 Gaisa satiksmes drošības speciālisti

 

3141 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

KUĢU EKSPLUATĀCIJAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki kontrolē, ekspluatē, apkalpo un remontē iekārtas un mehānismus uz kuģa un veic līdzīgas funkcijas krastā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— kontrolēt, ekspluatēt, apkalpot un remontēt kuģu mehāniskās un elektriskās iekārtas un mehānismus; pasūtīt degvielu un rezerves daļas kuģa mašīnzālei, kā arī veikt operāciju uzskaiti; veikt kuģa mašīnu un mehānismu uzstādīšanas, apkalpes un remonta tehnisko uzraudzību; lietot teorētiskās un praktiskās zināšanas, risinot problēmas, kas rodas kuģu iekārtas darba procesā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3141 01 Kuģa inženierMEHĀNIĶIS

3141 02 Kuģa MEHĀNIĶIS

3141 03 Kuģa inženierelektroMEHĀNIĶIS

3141 04 Kuģa MEHĀNIĶA PALĪGS

3141 05 Kuģa elektroMEHĀNIĶIS

3141 06 Flotes /tehniskās uzraudzības INTENDANTS

3141 07 Radiolokācijas un radionavigācijas INŽENIERIS

3141 08 Radionavigācijas sistēmu MEHĀNIĶIS

3141 09 Kuģa saldēšanas iekārtu MEHĀNIĶIS

3141 10 Navigācijas iekārtu INŽENIERIS

 

3142 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

KUĢU VADĪŠANAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki pārvalda un vada kuģus un veic ar to saistītas funkcijas krastā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pārvaldīt un vadīt kuģus jūrās un iekšējos ūdensceļos; kontrolēt kuģa klāja dežūras un piedalīties dežūrās; garantēt kravas iekraušanas un izkraušanas drošību, kā arī pasažieru un apkalpes drošību; veikt kuģu kravas blīvuma, apkalpes un remonta tehnisko apskati; lietot teorētiskās un praktiskās zināšanas kuģu ekspluatācijā un pārvaldē, risinot problēmas, kas rodas darbības gaitā; pasūtīt obligātās kuģu rezerves daļas, komplektēt apkalpi un veikt operāciju uzskaiti; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3142 01 Ostas KAPTEINIS

3142 02 Kuģa inženierVADĪTĀJS

3142 03 Kuģa STŪRMANIS

3142 04 Kuģa KAPTEINIS

3142 05 Tālbraucējs STŪRMANIS

3142 06 Tālbraucējs KAPTEINIS

3142 07 Ātrgaitas kutera STŪRMANIS

3142 08 Kuģa LOCIS

3142 09 Kuģa VADĪTĀJS

3142 10 Jahtas KAPTEINIS

3142 11 Flotes INTENDANTS

3142 12 Kuģa KAPTEIŅA PALĪGS

3142 13 Kutera VADĪTĀJS

3142 14 Kuģu satiksmes OPERATORS

3142 15 Ostas UZRAUGS

 

3143 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

LIDMAŠĪNU VADĪŠANAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki kontrolē un vada lidmašīnas, nodrošinot pasažieru, pasta un kravas pārvadājumus, veic noteiktus pienākumus lidojuma sagatavošanā un lidojuma laikā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— vadīt lidmašīnas atbilstoši ekspluatācijas un kontroles procedūrām; gatavot un apstiprināt lidojuma plānu vai pieņemt lidojuma standartplānu; garantēt normālu ierīču un vadības institūciju darbību; lietot teorētiskās un praktiskās lidošanas zināšanas, konstatējot problēmas un pieņemot risinājumus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3143 01 Lidmašīnas KAPTEINIS

3143 02 Lidojumu INŽENIERIS

3143 03 Lidmašīnas STŪRMANIS

3143 04 Lidmašīnas PILOTS

3143 05 Helikoptera PILOTS

3143 06 Hidroplāna PILOTS

3143 07 Lidmašīnas IZMĒĢINĀTĀJS

 

3144 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

GAISA SATIKSMES DISPEČERI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki pārvalda lidmašīnu kustību gaisā un uz zemes, pielietojot radio, radiolokatoru un gaismas sistēmas, un sniedz informāciju par lidojumiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— vadīt un kontrolēt lidmašīnu kustību, tuvojoties aerodromam vai izlidojot no tā; vadīt un kontrolēt lidmašīnas, kas atrodas noteiktā gaisa telpas sektorā; apspriest un apstiprināt lidojuma plānu; informēt apkalpi par meteoroloģiskajiem apstākļiem, aparatūras darbību, lidojuma plānu un lidmašīnas kustību; izmantot teorētiskās un praktiskās zināšanas lidmašīnu kustības jomā, risinot problēmas, kas rodas darbā; organizēt avārijas, meklēšanas un glābšanas dienesta darbību; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3144 01 Gaisa satiksmes DISPEČERS

3144 02 Gaisa satiksmes kontroliekārtu OPERATORS

 

3145 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

GAISA SATIKSMES DROŠĪBAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic tehniskos uzdevumus, kas saistīti ar lidmašīnu kustības un aeronavigācijas kontroles sistēmu projektēšanu, izstrādāšanu, iekārtošanu, ekspluatāciju, apkalpi un remontu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt tādus tehniskos uzdevumus, kas saistīti ar elektronisko un elektrotehnisko aeronavigācijas sistēmu ierīču izstrādāšanu un prototipu izmēģināšanu; sniegt tehnisko palīdzību, projektējot un sagatavojot vispārējās darbības aeronavigācijas un lidmašīnu vietas noteikšanas sistēmas, kā arī norādot kursu; sadarboties, gatavojot tāmes, iekārtu tehniskās un apmācības specifikācijas, kas domātas lidmašīnu kustības drošībai un kontrolei; lietot teorētiskās un praktiskās zināšanas lidmašīnu kustības drošuma jomā; modificēt darbojošās virszemes iekārtas, pielāgojot tās jaunām lidmašīnu kustības kontroles operācijām; kontrolēt un saskaņot virszemes aeronavigācijas aparatūru, cenšoties panākt maksimālo precizitāti un drošu pacelšanos, lidojumu vai nolaišanos; sniegt palīdzību tehniskās uzraudzības jomā virszemes aeronavigācijas iekārtu izstrādāšanas, uzstādīšanas, ekspluatācijas, apkalpes un remonta laikā, lai nodrošinātu starptautisko standartu un ieteikumu ievērošanu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3145 01 Gaisa satiksmes drošības TEHNIĶIS

3145 02 Lidojumu nodrošināšanas INŽENIERIS

3145 03 Elektronavigācijas INŽENIERIS

3145 04 Radiolokācijas un radionavigācijas INŽENIERIS

3145 05 Radiolokācijas un radionavigācijas TEHNIĶIS

3145 06 Radiolokācijas un radionavigācijas iekārtu MEHĀNIĶIS

 

315 Mazā grupa

DROŠĪBAS TEHNIKAS UN KVALITĀTES

KONTROLES INSPEKTORI

Šīs mazās grupas darbinieki valdības vai iestāžu uzdevumā izlūko darba vietas, būves, celtnes, ražošanas procesus, apkopi, ražojamo, lietojamo un realizējamo produkciju, kontrolē, kā tiek ievēroti valdības un citi lēmumi un likumi, kas aizsargā cilvēku, dzīvo dabu un apkārtējo vidi.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— konsultēt sabiedrības, uzņēmumus un organizācijas par pareizu jautājumu izpratni un rīcību ar ražošanas procesos radušos atkritumu glabāšanu un izvietošanu, darba operāciju drošību, darba apstākļiem, ēku un būvju, ražojamo un realizējamo vai lietojamo preču un pakalpojumu kvalitāti saistītu lēmumu un noteikumu ievērošanā; kontrolēt minēto un līdzīgu lēmumu un noteikumu izpildi; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas teorētiskie un praktiskie aspekti, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; produkcijas, pakalpojumu un citu darbības veidu izmaksu veidošanās.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

3151 Celtniecības un ugunsdrošības inspektori

3152 Darba drošības un produkcijas kvalitātes inspektori

 

3151 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CELTNIECĪBAS UN UGUNSDROŠĪBAS INSPEKTORI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki valdības vai iestādes uzdevumā inspicē jaunas vai jau esošas dzīvojamās ēkas, rūpniecības objektus, iestādes, viesnīcas un citas celtnes un būves, lai nodrošinātu celtniecības normu un noteikumu, apstiprināto plānu, specifikāciju un standartu, pretugunsgrēka aizsardzības nolikumu un citu normatīvu ievērošanu, izlūko ugunsgrēku vietas, konstatē to cēloņus, sniedz ieteikumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— konsultēt uzņēmējus, kas veic celtniecības un montāžas darbus, par pareizu likumu, normatīvu izpratni un ievērošanu celtniecībā, nodrošinot celtņu kvalitāti un drošību; pārbaudīt, vai ceļamās un jau uzceltās un nodošanai sagatavotās būves atbilst celtniecības likumiem, apstiprinātajiem plāniem, specifikācijām un standartiem, kā arī citiem normatīviem par ēku kvalitāti, drošību un drošības zonām; pārbaudīt uzbūvētās ēkas un celtnes, lai konstatētu ekspluatācijas pārkāpumus, atkāpes, kas var radīt bīstamus darba un sadzīves apstākļus; inspicēt rūpniecības objektus, iestādes, viesnīcas, kinoteātrus un citas būves, lai noskaidrotu ugunsgrēka izcelšanās un tā likvidēšanas iespējas; konsultēt ugunsgrēka signalizācijas montāžas, ugunsdrošo materiālu un transportēšanas līdzekļu izvēlē; izlūkot ugunsgrēka vietas un noteikt ugunsgrēka cēloņus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3151 02 Ugunsdrošības INSPEKTORS

3151 03 BūvINSPEKTORS

3151 04 BūvUZRAUGS

 

3152 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

DARBA DROŠĪBAS UN PRODUKCIJAS

KVALITĀTES INSPEKTORI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki valdības un iestāžu vārdā inspicē energoietaišu, elektrotehnisko, siltumtehnisko rūpniecības objektu vai transporta līdzekļu lietošanu, lai konstatētu bīstamus un veselībai kaitīgus apstākļus transporta līdzekļu lietošanā, ražošanas produkcijas un pakalpojumu jomā, kā arī valdības nolikumu un lēmumu pārkāpumus, kas skar ražošanas teritoriju, transporta līdzekļu, mehānismu un iekārtu ekspluatāciju, vides piesārņošanas un kaitīgo vielu glabāšanas aspektus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— konsultēt uzņēmējus, ražotājus, operatorus un citas personas par automobiļu, lidmašīnu, citu transporta līdzekļu apkalpi un remontu; par pareizu valdības rīkojumu, normu tehnisko standartu ievērošanu un lietošanu; pārbaudīt ekspluatācijā esošos transporta līdzekļus, lai konstatētu, vai tie atbilst valsts tehniskajiem standartiem; inspicēt transporta līdzekļu apkalpes un remonta vietas; konsultēt darba devējus un darbiniekus ražošanas apstākļu un rūpnieciskās vides drošuma jautājumos; inspicēt darba vietas, noskaidrot darba drošības pārkāpumus, analizēt nelaimes gadījumus; pārbaudīt, vai ierīces atbilst darba drošības prasībām; konsultēt uzņēmumus, iestādes par pareizu valdības lēmumu izpratni higiēnas, sanitārijas, izejvielu tīrības un kvalitātes jautājumos, lauksaimniecības, pārtikas, medikamentu, parfimērijas un tamlīdzīgas produkcijas ražošanā un tirdzniecībā; inspicēt ražošanas, apstrādes, transportēšanas, iekraušanas un izkraušanas, produkcijas realizācijas vietas darba drošības jautājumos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3152 01 Apģērbu PĀRBAUDĪTĀJS

3152 02 Audumu PĀRBAUDĪTĀJS

3152 03 Produkcijas drošuma INSPEKTORS

3152 04 Kvalitātes INSPEKTORS

3152 05 Valsts /darba INSPEKTORS

3152 06 Valsts /tehniskās uzraudzības INSPEKTORS

3152 07 Energouzraudzības INSPEKTORS

3152 08 Darba INSPEKTORS

3152 09 Vides aizsardzības INSPEKTORS

3152 10 Kvalitātes KONSULTANTS

3152 11 Tehniskās drošības INSPEKTORS

3152 12 Katlu uzraudzības INSPEKTORS

3152 13 Kuģošanas drošības INSPEKTORS

3152 14 Tehniskās uzraudzības INSPEKTORS

3152 15 Avāriju izmeklēšanas INSPEKTORS

3152 16 Glābšanas darbu koordinācijas INSPEKTORS

 

32 APAKŠGRUPA

DABASZINĀTŅU UN VESELĪBAS APRŪPES SPECIĀLISTI

Šīs apakšgrupas darbinieki veic tehniskās funkcijas, kas saistītas ar koncepciju, teoriju un metožu sagatavošanu un praktisku to lietošanu dabaszinātņu, lauksaimniecības, mežsaimniecības, sanitārijas, medicīnas, veterinārijas, farmācijas un radniecīgās nozarēs, ainavas veidošanā; kā arī palīdz medicīnas, dzemdību, tautas medicīnas, netradiconālās dziedniecības speciālistiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt tehnisko darbību dabaszinātņu, lauksaimniecības, mežsaimniecības, sanitārijas, medicīnas, veterinārijas, farmācijas un tām radniecīgu nozaru jomās, ainavas veidošanā; sniegt palīdzību medicīnas, dzemdību, tautas medicīnas un netradicionālās dziedniecības speciālistiem; vadīt citus darbiniekus.

Šo profesiju darbiniekus vada vadītāji vai vecākie speciālisti.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas mazās grupās:

321 Dabaszinātņu un tām radniecīgu nozaru speciālisti

322 Veselības aprūpes speciālisti (izņemot medicīniskās aprūpes un

dzemdību palīdzības personālu)

323 Medicīniskās aprūpes un dzemdību palīdzības personāls

324 Dziednieki un ekstrasensi

 

321 Mazā grupa

DABASZINĀTŅU UN TĀM RADNIECĪGU

NOZARU SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas darbinieki veic tehniskos darbus, kas saistīti ar koncepciju, teoriju, principu, metožu izstrādāšanu un praktisku lietošanu bioloģijā, botānikā, zooloģijā, bakteoroloģijā, bioķīmijā u.tml. dabaszinātņu nozarēs, kā arī lauksaimniecības zinātņu nozarēs, ainavas veidošanā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt tehnisko darbu, kas saistīts ar pētījumu veikšanu dabas un lauksaimniecības zinātnēs; veikt tehnisko darbu, kas saistīts ar izstrādāto koncepciju, principu, teoriju, metožu praktisku lietošanu medicīnā, ainavas veidošanā, lauksaimniecībā vai farmaceitiskajā rūpniecībā; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pētāmās problēmas teorētiskie un praktiskie aspekti, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; produkcijas, pakalpojumu un citu darbības veidu izmaksu veidošanās.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — augstākā akadēmiskā vai vidējā speciālā izglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

3211 Dabaszinātņu speciālisti

3212 Agronomijas un mežsaimniecības speciālisti

3213 Zemkopības un mežsaimniecības konsultanti

 

3211 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

DABASZINĀTŅU SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic tehniskos uzdevumus, kas saistīti ar pētniecību bioloģijas un citu dabaszinātņu nozarēs, kā arī ar praktisko pētniecības rezultātu lietošanu rūpniecībā, lauksaimniecībā, medicīnā, veselības aizsardzībā u.tml.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot materiālus un ierīces eksperimentiem, izmēģinājumiem, analīzēm; vākt un sagatavot augu, dzīvnieku un cilvēku šūnu, audu un orgānu paraugus, preperātus mēģinājumu un analīžu veikšanai; veikt eksperimentus, izmēģinājumus un analīzes savā nozarē vai asistēt speciālistiem; vākt datus un materiālus, noteikt darba patēriņu un pašizmaksu projekta ieviešanai dzīvē; lietot teorētiskās un praktiskās zināšanas, risinot problēmas, kas radušās darba procesā; apkopt un remontēt pētījumos izmantojamo aparatūru; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3211 01 TAKSIDERMISTS

3211 02 LABORANTS

3211 03 Anatomijas TEHNIĶIS

3211 04 Bakterioloģijas TEHNIĶIS

3211 05 Bioķīmijas TEHNIĶIS

3211 06 Biofizikas TEHNIĶIS

3211 07 Asins pārliešanas TEHNIĶIS

3211 08 Botānikas TEHNIĶIS

3211 09 Citoloģijas TEHNIĶIS

3211 10 Ekoloģijas TEHNIĶIS

3211 11 Ģenētikas TEHNIĶIS

3211 12 Hematoloģijas TEHNIĶIS

3211 13 Histoloģijas TEHNIĶIS

3211 14 Medicīnas zinātnes TEHNIĶIS

3211 15 Patoloģijas TEHNIĶIS

3211 16 Farmakoloģijas TEHNIĶIS

3211 17 Fizioloģijas TEHNIĶIS

3211 18 Seroloģijas TEHNIĶIS

3211 19 Audu TEHNIĶIS

3211 20 Zooloģijas TEHNIĶIS

3211 21 Mikrobiologa PALĪGS

3211 22 Epidemiologa PALĪGS

3211 23 Virusologa PALĪGS

3211 24 Radiologa PALĪGS

3211 25 Pārtikas un dzērienu tehnologa PALĪGS

3211 26 Parazitologa PALĪGS

3211 27 Entomologa PALĪGS

3211 28 Lopkopības PĀRRAUGS

 

3212 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

AGRONOMIJAS UN MEŽSAIMNIECĪBAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic tehniskos uzdevumus, kas saistīti ar pētījumiem un to izmantošanu agronomijas un mežsaimniecības nozarē, kā arī ainavu veidošanā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot materiālus un iekārtas izmēģinājumiem un analīzei; vākt un sagatavot augu, šūnu un audu paraugus izmēģinājumiem un analīzei; lietot attiecīgās metodes un tehnoloģijas ainavu un apstādījumu veidošanā un kopšanā, zemes ierīcībā, agronomijā, zemkopībā un mežsaimniecībā; konsultēt produkcijas kvalitātes, ražas palielināšanas metožu un dabas rezervju un apkārtējās vides saglabāšanas, ainavu un apstādījumu veidošanas un kopšanas jautājumos; konsultēt erozijas un lauksaimniecības kaitēkļu apkarošanas jautājumos; veikt izmēģinājumus savas specialitātes jomā vai asistēt speciālistiem; veikt sēklu paraugu kvalitātes, tīrības un dīgtspējas analīzi; vākt datus un materiālus, noteikt darba patēriņu un pašizmaksu projektu ieviešanai dzīvē; apkalpot un remontēt pētniecības ierīces; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3212 01 Agronomijas TEHNIĶIS

3212 02 Kokaudzēšanas TEHNIĶIS

3212 03 Puķkopības TEHNIĶIS

3212 04 Meža TEHNIĶIS

3212 05 Dārzkopības TEHNIĶIS

3212 06 Sakņkopības TEHNIĶIS

3212 07 Pomoloģijas TEHNIĶIS

3212 08 Mežkopības TEHNIĶIS

3212 09 Augsnes TEHNIĶIS

3212 10 MĒRNIEKS

3212 11 ZOOTEHNIĶIS

3212 12 AGRONOMS

3212 13 LABORANTS

3212 14 Ainavu TEHNIĶIS

 

3213 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ZEMKOPĪBAS UN MEŽSAIMNIECĪBAS KONSULTANTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki sniedz tehnisko palīdzību un padomu zemkopības un mežsaimniecības problēmu un metožu jautājumos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— lietot zemkopībai un mežsaimniecībai piemērotas metodes un tehnoloģijas; sniegt padomus par produktivitātes, ražības un produkcijas kvalitātes paaugstināšanas metodēm, kā arī dabas resursu un apkārtējās vides saglabāšanas jautājumiem; sniegt padomus cīņā ar eroziju un lauksaimniecības kaitēkļiem; vākt datus, kas nepieciešami materiālu, darba patēriņa un pašizmaksas noteikšanai, projektu realizēšanai dzīvē; lasīt lekcijas un izplatīt materiālus par jaunākajiem sasniegumiem, metodēm un tehnoloģiju zemkopībā un mežsaimniecībā, organizēt to demonstrēšanu; ieviest teorētiskās un praktiskās zināšanas praksē, risinot problēmas, kas rodas darba procesā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3213 01 Zemkopības KONSULTANTS

3213 02 Lauksaimniecības KONSULTANTS

3213 03 Mežsaimniecības KONSULTANTS

3213 04 Lauksaimniecības PADOMNIEKS

3213 05 Zemkopības PADOMNIEKS

3213 06 Mežsaimniecības PADOMNIEKS

3213 07 Zemkopības LABORANTS

3213 08 Mežsaimniecības LABORANTS

3213 09 Sēklkopības TEHNIĶIS

3213 10 Lauksaimniecības ORGANIZATORS

 

322 MAZĀ GRUPA

VESELĪBAS APRŪPES SPECIĀLISTI (IZŅEMOT

MEDICĪNISKĀS APRŪPES UN DZEMDĪBU

PALĪGPERSONĀLU)

Šīs mazās grupas darbinieki veic tehniskos uzdevumus, kas saistīti ar koncepciju, metožu un principu izstrādāšanu un praktisku to lietošanu medicīnas, veterinārijas, stomatoloģijas, farmācijas, sanitārijas, veselības aizsardzības un radniecīgās nozarēs.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— konsultēt, diagnosticēt, ārstēt un veikt profilakses pasākumus medicīnas, stomatoloģijas un veterinārijas nozarē; konsultēt sanitārijas un higiēnas apstākļu uzlabošanas jautājumos; sagatavot un lietot praksē racionālās uztura un diētas metodes; konsultēt kaulu un muskuļu sistēmas traucējumu profilakses un ārstēšanas jautājumos; sniegt palīdzību medikamentu un citu farmācijas produktu gatavošanā un sadalē; pārbaudīt redzi un izrakstīt brilles vai kontaktlēcas; veikt homeopātisko ārstēšanu, runas un citu traucējumu ārstēšanu; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: pamatuzdevumu izpildei nepieciešamo teorētisko zināšanu pamati un prakse, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko u.c. līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto ārstēšanas procesu izpildes secība, to racionāla organizācija.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — vidējā speciālā izglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

3221 Feldšeri

3222 Higiēnisti

3223 Dietologi

3224 Optometristi un optiķi

3225 Zobārstu asistenti

3226 Fizioterapeiti un tiem radniecīgu profesiju speciālisti

3227 Veterinārfeldšeri

3228 Farmaceitu asistenti

3229 Citi medicīnas speciālisti (izņemot medicīniskās aprūpes un dzemdību

palīdzības personālu)

 

3221 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

FELDŠERI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki konsultē slimniekus, diagnosticē, izpilda profilaktisko darbību un ārstē, taču to darbības sfēra ir šaurāka nekā ārstiem. Viņi strādā patstāvīgi vai arī ārstu uzraudzībā iestādēs vai lauku apstākļos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— konsultēt atsevišķas personas vai iedzīvotāju grupas dzimstības regulēšanas, higiēnas, diētiskā uztura un citos medicīnas profilakses jautājumos; veikt medicīnisko apskati un noteikt diagnozi vai ārkārtējos gadījumos nosūtīt pie ārstiem, ja tas ir iespējams; izrakstīt zāles un ārstēt slimības, savainojumus un citus traucējumus; veikt vienkāršas ķirurģiskās operācijas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3221 01 FELDŠERIS

3221 02 Neatliekamās palīdzības FELDŠERIS

3221 03 Galvenais FELDŠERIS

3221 04 Laboratorijas FELDŠERIS

 

3222 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

HIGIĒNISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki sniedz palīdzību un konsultē sanitāro noteikumu nodrošināšanas un uzlabošanas jautājumos, kontrolē, kā tiek ievēroti sanitārie noteikumi.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— konsultēt un inspicēt apkārtējās vides optimālo sanitāro noteikumu jautājumos; noteikt pasākumus gaisa, ūdens, augsnes, pārtikas produktu piesārņojuma novēršanai; novērtēt sanitāro normu ievērošanu, apstrādājot pārtikas produktus, kontrolēt pārpalikumu iznīcināšanu un sabiedrisko vietu tīrību; veikt profilakses un neitralizēšanas pasākumus, likvidēt slimību pārnēsātāju organismus vai kaitīgās vielas; lasīt lekcijas, propagandēt un demonstrēt optimālas higiēnas un sanitārijas tehnoloģijas lietošanu; noteikt realizējamo projektu apjomu un pašizmaksu; lietot teorētiskās un praktiskās zināšanas higiēnas un sanitārijas nozarēs, nosakot un risinot darbā radušās problēmas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3222 01 HIGIĒNISTS

3222 02 Sanitārais INSPEKTORS

3222 03 DEZINFEKTORS

3222 04 Higiēnista PALĪGS

 

3223 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

DIETOLOGI

Šīs atsevišķās grupas speciālisti veic pētījumus, izstrādā un realizē metodes un principus, kas skar diētu piemērošanu veseliem un slimiem cilvēkiem.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— gatavot un pārbaudīt racionālas ēdināšanas metodes un diētu; plānot un vadīt terapeitiskās un citas diētas izstrādāšanu atsevišķām personām, personu grupām vai noteiktas nozares darbiniekiem; piedalīties racionāla uztura lietošanas mācību darbā; konsultēt par racionāla uztura jautājumiem sabiedriskajā ēdināšanā un izstrādāt atveseļošanas programmas; sadarboties ar attiecīgu nozaru speciālistiem un sekot jaunumiem; veikt pārrunas un priekšlasījumus racionāla un diētiska uztura jautājumos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3223 01 DIETOLOGS

3223 02 KONSULTANTS

 

3224 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

OPTOMETRISTI UN OPTIĶI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki piemeklē brilles vai kontaktlēcas un konsultē par redzes uzlabošanas līdzekļu piemērošanu, kā arī gādā par pareizu apgaismojumu darba vietā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pārbaudīt redzi un izrakstīt brilles, kontaktlēcas vai citu ārstēšanu, sarežģītos gadījumos nosūtīt pie ārsta; konsultēt pareizu briļļu, kontaktlēcu vai citu redzes uzlabošanas līdzekļu lietošanas un darba vietas pareiza apgaismojuma jautājumos; ievietot briļļu lēcas rāmjos un palīdzēt klientiem pareizi izvēlēties rāmjus vai kontaktlēcas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3224 01 OPTIĶIS

3224 02 OPTOMETRISTS

 

3225 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

ZOBĀRSTU ASISTENTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki sniedz informāciju zobārstniecības jautājumos, veic profilakses darbu. Viņi palīdz zobārstiem. Pēc zobārsta norādījumiem sagatavo darbam instrumentus, iekārtas un materiālus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— informēt iedzīvotāju grupas un atsevišķas personas mutes dobuma higiēnas, diētiskā uztura un citos profilakses jautājumos; veikt pirmreizējo zobārstniecisko apskati; sagatavot medicīnas dokumentāciju, instrumentus, iekārtas un zobārstniecības materiālus; diagnosticēt, konsultēt un ārstēt vienkāršās zobu kariesa formas, kā arī izdarīt zobu ekstrakcijas, strādājot zobārsta vadībā un uzraudzībā; zobu tehniķiem — izgatavot jebkādas protēzes bez tiesībām strādāt pacienta mutē; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas profesijas:

3225 01 Zobārsta ASISTENTS

3225 02 Zobu FELDŠERIS

3225 03 Zobu HIGIĒNISTS

3225 04 PROFILAKTIĶIS

3225 05 Zobu TEHNIĶIS

3225 06 Zobārsta PALĪGS

 

3226 ATSEVIŠĶĀ GRUPA 

FIZIOTERAPEITI UN TIEM RADNIECĪGU

PROFESIJU SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki ārstē kaulu, muskuļu, asinsrites vai nervu sistēmas traucējumus ar manuālās, ultraskaņas, sildīšanas, lāzeru vai citu terapijas paņēmienu palīdzību, kā arī lieto fizioterapiju un līdzīgus terapijas paņēmienus, ārstējot psihiski slimos vai cilvēkus ar psihiskām novirzēm.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— konsultēt iedzīvotāju grupas vai atsevišķas personas par pareizu ķermeņa stāvokli darba procesā, lai izvairītos no traumām, liekas spriedzes, kā arī lai nostiprinātu muskulatūru; izmeklēt pacientu, noteikt kaulu, muskuļu, asinsrites vai nervu sistēmas iekaisumu diagnozi un izrakstīt vajadzīgo ārstēšanu, nepieciešamības gadījumā nosūtīt pie ārsta; ārstēt kaulu, muskuļu, asinsrites vai nervu sistēmas iekaisumus ar manuālās terapijas palīdzību vai ar ultraskaņas, sildīšanas, lāzera vai līdzīgām metodēm; piemērot pacientiem masāžu, kas uzlabo asinsriti, nomierina nervu sistēmu, likvidē sauso dzīslu savilkšanos un sniedz citādus terapeitiskos efektus; apskatīt pacientus, kam ir kāds fizisks defekts vai novirzes, noteikt protezēšanu un palīdzību protēžu apgūšanā; lietot fizioterapeitiskās un citas metodes, ārstējot personas, kas ir psihiski slimas vai ar psihiskām novirzēm no normas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3226 01 ElektroTERAPEITS

3226 02 FizioTERAPEITS

3226 03 MASIERIS

3226 04 ORTOPĒDS

3226 05 OSTEOPĀTS

3226 06 Protēžu PIELĀGOTĀJS

3226 07 Ortopēdijas TEHNIĶIS

3226 08 KINEZOTERAPEITS

3226 09 ERGOTERAPEITS

3226 10 Fizikālais TERAPEITS

3226 11 Fizioterapeita ASISTENTS

 

3227 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

VETERINĀRFELDŠERI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki konsultē, diagnosticē, veic profilakses darbu veterinārijas jomā, bet viņu darbības sfēra ir ierobežota un viņi veic mazāk sarežģītus darbus nekā veterinārārsti, palīdz veterinārārstiem, sagatavo un uzrauga instrumentus un ierīces, sagatavo materiālus un dzīvniekus apskatei un ārstēšanai.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— konsultēt iedzīvotājus un atsevišķas personas dzīvnieku ārstēšanas jautājumos; apskatīt dzīvniekus un noteikt diagnozi, vajadzības gadījumā nosūtīt pie veterinārārsta; ārstēt slimus vai savainotus dzīvniekus; sagatavot dzīvnieku ārstēšanai nepieciešamos instrumentus un materiālus; veikt tehniskus uzdevumus dzīvnieku mākslīgajā apsēklošanā; sagatavot dzīvniekus apskatei un ārstēšanai un vajadzības gadījumā nodrošināt miera stāvokli; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3227 01 APSĒKLOTĀJS

3227 02 Veterinārārsta ASISTENTS

3227 03 Veterinārijas VAKCINĒTĀJS

3227 04 VeterinārFELDŠERIS

 

3228 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

FARMACEITU ASISTENTI

Šīs atsevišķās grupas speciālisti sagatavo un izsniedz zāles farmaceitu vadībā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sagatavot iekārtas un aparatūru zāļu pagatavošanai; pagatavot un izsniegt zāles un citus ārstniecības līdzekļus farmaceitu vadībā; saskaņā ar ārstu norādījumiem informēt pacientus par zāļu lietošanu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3228 01 Farmaceita ASISTENTS

 

3229 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITI MEDICĪNAS SPECIĀLISTI (IZŅEMOT MEDICĪNISKĀS APRŪPES UN DZEMDĪBU PALĪDZĪBAS PERSONĀLU)

Šīs atsevišķās grupas darbinieki ārstē ar homeopātijas metodēm, sniedz terapeitisko palīdzību cilvēkiem ar psihiskām vai fiziskām novirzēm un valodas traucējumiem, kā arī praktizē treniņa paņēmienus, veic redzes korekciju, nodarbojas ar neredzīgo problēmām.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— ārstēt slimības ar mazām līdzīgu slimību ierosinošām zāļu devām; plānot un īstenot terapeitisko darbību, organizējot vingrināšanos, arodmācības un atpūtu cilvēkiem ar psihiskiem vai fiziskiem traucējumiem; koriģēt runas skaidrību un skanīgumu; veikt acs muskuļu koriģējošo ārstēšanu ar redzes treniņu palīdzību; risināt neredzīgo orientēšanās problēmas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3229 01 HOMEOPĀTS

3229 02 ORTOĒPISTS

3229 03 ORTOFONISTS

3229 04 ORTOOPTIĶIS

3229 05 Darba TERAPEITS

3229 06 Runas TERAPEITS

3229 07 Neredzīgo TERAPEITS

3229 08 DEFEKTOLOGS

 

323 Mazā grupa

MEDICĪNISKĀS APRŪPES UN DZEMDĪBU

PALĪDZĪBAS PERSONĀLS

Šīs mazās grupas darbinieki praktiski izmanto medicīnas koncepcijas un principus slimo, ievainoto un invalīdu kopšanā, dzemdību gaitas vadīšanā, jaundzimušo un māšu kopšanā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— palīdzēt ārstiem medicīniskajā aprūpē un dzemdībās, praktiski izmantojot medicīniskās zināšanās profilaksē un ārstēšanā; sniegt palīdzību ekstremālās situācijās, kad ārstu nav klāt; sniegt pakalpojumus, palīdzību un konsultācijas slimniekam izveseļošanās veicināšanai; pieņemt dzemdības vai sniegt palīdzību dzemdībās; mācīt māti kopt jaundzimušo; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: slimību ārstēšanas, slimnieku un dzemdību aprūpes teorētiskie pamati un prakse, ārstēšanas un aprūpes paņēmieni; darbā lietojamo līdzekļu darbības principi, lietošanas noteikumi; ārstēšanas un aprūpes procesu izpildes secība, to racionāla organizācija.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un iegūto prasmi, tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā aprūpes darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu personu drošību savas darbības rezultātā.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — vidējā speciālā izglītība.

Šīs grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

3231 Māsas

3232 Dzemdību palīdzības personāls

 

3231 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

MĀSAS

Šīs atsevišķās grupas darbinieki uzrauga slimniekus, ievainotos un citas personas, kurām vajadzīga medicīniskā uzraudzība, un veic darbus ekstremālās situācijās, ja nav ārsta vai galvenās medicīnas māsas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— sniegt palīdzību slimniekiem, ievainotajiem, invalīdiem un citām personām, uzraudzīt viņus, ārstēt, konsultēt tos, kam tas nepieciešams; palīdzēt ārstiem un galvenajām medicīnas māsām, kad tie pilda savus uzdevumus, nodrošināt ar medikamentiem, veikt pārsiešanu un sniegt citādu palīdzību pēc ārsta un galvenās medicīnas māsas norādījumiem; piedalīties pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanā steidzamos gadījumos; palīdzēt gatavot ārstēšanai pacientus ar psihiskām slimībām; palīdzēt cilvēkiem ar fiziskām un psihiskām novirzēm sociālās adaptācijas jomā; sniegt medicīnisko palīdzību mājās; sniegt medicīnisko palīdzību iedzīvotāju grupām vai cilvēkiem viņu darbavietās, konsultēt medicīniskās palīdzības jautājumos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3231 01 Medicīnas MĀSA

3231 03 Bērnu MĀSA

3231 04 Operāciju MĀSA

3231 06 Intensīvās terapijas un anestēzijas MĀSA

3231 07 Traumatoloģijas un ortopēdijas MĀSA

3231 09 Iecirkņa MĀSA

3231 10 Psihiatrijas MĀSA

3231 11 Pirmsskolas iestāžu un skolu MĀSA

3231 12 Funkcionālās diagnostikas MĀSA

3231 13 Diētas MĀSA

3231 15 Fizikālās terapijas MĀSA

3231 16 Zobārstniecības MĀSA

3231 17 Terapijas MĀSA

3231 18 Ķirurģijas MĀSA

3231 19 Narkoloģijas MĀSA

3231 20 Endoskopijas MĀSA

3231 21 Onkoloģijas MĀSA

3231 22 Ftiziopulmonoloģijas MĀSA

3231 23 Infektoloģijas MĀSA

3231 24 Rentgenoloģijas un radioloģijas MĀSA

3231 25 Transfuzioloģijas MĀSA

3231 26 Dermatoveneroloģijas MĀSA

3231 27 Ginekoloģijas MĀSA

3231 28 Neiroloģijas MĀSA

3231 29 Sabiedrības veselības MĀSA

3231 30 Diabetoloģijas un endokrinoloģijas MĀSA

3231 31 Ambulatorās medicīnas MĀSA

 

3232 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

DZEMDĪBU PALĪDZĪBAS PERSONĀLS

Šīs atsevišķās grupas darbinieki sniedz pirmsdzemdību un pēcdzemdību palīdzību, dzemdību pieņemšanu, patoloģisku dzemdību gadījumos pieaicinot ārstus un tad palīdzot tiem; māca dzemdētājām kopt jaundzimušos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— konsultēt topošās māmiņas par diētisko uzturu un fiziskajiem vingrinājumiem grūtniecības un dzemdību laikā, vērot viņu vispārējo pašsajūtu; aicināt ārstu un palīdzēt tam dzemdību gaitas vadīšanā patoloģisku dzemdību gadījumos; apmeklēt māmiņas pēcdzemdību periodā, vērot mazuļu attīstību un konsultēt vecākus bērnu kopšanā; konsultēt par grūtniecības novēršanas paņēmieniem, palīdzēt to lietošanā; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3232 01 VECMĀTE

 

324 Mazā grupa

DZIEDNIEKI UN EKSTRASENSI

Šīs mazās grupas darbinieki dziedē fiziskās un psihiskās slimības, nespēku ar tautas metodēm, iedvesmu un citām netradicionālām metodēm un konsultē, kā saglabāt labu veselību.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— konsultēt, kā uzvesties un uzņemt barību, lai saglabātu vai atjaunotu pacienta psihiskos un fiziskos spēkus un veselību; dziedēt pacientus ar tautas ārstniecības metodēm, sniedzot palīdzību, kas stimulē organisma darbību; dziedēt slimības ar psihoterapiju, iedvesmu, lūgšanām, roku darbības palīdzību; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

3241 Dziednieki

3242 Ekstrasensi

 

3241 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

DZIEDNIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki dziedē fiziskās un psihiskās slimības ar ārstniecības augiem un tautas ārstniecības metodēm, kas dziedē organismu un stimulē tā darbību, un konsultē veselības sargāšanas un pašsajūtas uzlabošanas jautājumos.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— dziedēt slimības un traucējumus ar tautā tradicionāli lietotiem ārstniecības augu, dzīvnieku pasaules un citiem līdzekļiem, kuri pēc tradīcijām tiek lietoti, kas dziedē organismu un stimulē tā darbību; konsultēt iedzīvotājus un atsevišķas personas pareiza uztura un veselības saglabāšanas, kā arī pašsajūtas uzlabošanas jautājumos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs apakšgrupas profesijas:

3241 01 DZIEDNIEKS

 

3242 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

EKSTRASENSI

Šīs atsevišķās grupas speciālisti dziedē fizisko un psihisko nespēku ar garīgu ietekmi, iedvesmu, biostrāvu un biolauku palīdzību.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— dziedēt psihisko un fizisko nespēku ar iedvesmu, garīgu ietekmi, lūgšanām, biostrāvām, biolauku; konsultēt iedzīvotājus un atsevišķas personas par pareizas uzvedības veidiem, stiprinot pārliecību par sekmīgu izārstēšanos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3242 01 EKSTRASENSS

 

33 APAKŠGRUPA

MĀCĪBU IESTĀŽU SPECIĀLISTI

Šīs apakšgrupas darbinieki māca bērniem mācību priekšmetus pirmskolas un sākumskolas mācību līmenī, organizē mācības pirmsskolas vecuma bērniem, māca bērnus, kuriem ir psihiskas un fiziskas novirzes (no normālā stāvokļa).

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— mācīt bērniem mācību priekšmetus pirmskolas un sākumskolas mācību līmenī, gatavot mācību programmas; plānot un prognozēt darbību, kas paredzēta valodas, fizisko un komunikatīvo iemaņu attīstīšanai; adaptēt mācību plānus noteiktai bērnu grupai ar psihiskās un fiziskās attīstības novirzēm, mācīt šādiem bērniem lasīt pēc Braila sistēmas, kā arī pēc lūpu kustībām; vadīt citus darbiniekus.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas mazajās grupās:

331 Sākumskolu skolotāji

332 Pirmskolu skolotāji

333 Speciālo skolu skolotāji

334 Citu mācību veidu speciālisti

 

331 Mazā grupa

SĀKUMSKOLU SKOLOTĀJI

Šīs mazās grupas darbinieki māca bērniem mācību priekšmetus sākumskolas attīstības līmenī.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— gatavot mācību programmas; mācīt mācību priekšmetus sākumskolas līmenī; organizēt izglītošanas darbu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: audzināšanas un mācību darba teorija un prakse, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; mācību priekšmeti; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; mācību procesa izpildes secība, tā racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi, tās nepārtraukti papildināt, uzturēt kontaktus ar bērniem un viņu vecākiem.

Jāatbild: par mācību darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — vidējā speciālā izglītība; obligāta tālākizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

3310 Sākumskolu skolotāji

 

3310 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SĀKUMSKOLU SKOLOTĀJI

Šīs grupas profesijas:

3310 01 Sākumskolas SKOLOTĀJS

3310 02 Mūzikas SKOLOTĀJS

3310 03 Mākslas SKOLOTĀJS

 

332 Mazā grupa

PIRMSKOLU SKOLOTĀJI

Šīs mazās grupas darbinieki organizē grupālās un individuālās rotaļas un mācību nodarbības, kas palīdz bērnam fiziski un garīgi attīstīties, iegūt komunikatīvās iemaņas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— plānot un organizēt darbību, kas stimulē pirmsskolas vecuma bērnu fizisko un komunikatīvo iemaņu attīstību; veicināt bērnu valodas iemaņu attīstību, stāstot notikumus, spēlējot teatralizētas rotaļas, dziedot, deklamējot dzejoļus, piedaloties sarunās un apspriedēs; novērot bērnu sasniegumus un apspriest radušās problēmas ar bērnu vecākiem; novērot bērnu uzvedību, rūpēties par viņu drošību un risināt radušās problēmas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: audzināšanas un mācību teorija un prakse, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; mācību priekšmeti; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; mācību procesa izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un prasmi, tās nepārtraukti papildināt, uzturēt kontaktus ar bērniem un viņu vecākiem.

Jāatbild: par mācību darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībās skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — vidējā speciālā izglītība; obligāta tālākizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

3320 Pirmskolu skolotāji

 

3320 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

PIRMSKOLU SKOLOTĀJI

Šīs grupas profesijas:

3320 01 Pirmskolas AUDZINĀTĀJS

3320 02 Pirmskolas SKOLOTĀJS

3320 03 Pirmskolas muzikālais AUDZINĀTĀJS (skolotājs)

3320 04 Pirmskolas fiziskās attīstības AUDZINĀTĀJS (skolotājs)

3320 05 SKOLOTĀJS LOGOPĒDS

 

333 Mazā grupa

SPECIĀLO SKOLU SKOLOTĀJI

Šīs mazās grupas darbinieki noteiktā izglītības līmenī māca bērnus, jauniešus un pieaugušos, kam ir psihiskās un fiziskās attīstības novirzes.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— gatavot un pilnveidot mācību plānus, gatavoties nodarbībām, ņemot vērā prasības; mācīt audzēkņus, lietojot speciālus līdzekļus un tādas mācību metodes kā Braila raksts vai lasīšana no lūpām; mudināt audzēkņus uzticēties sev, kā arī palīdzēt viņiem, piemērojot vai adaptējot mācību metodes, kas stimulē vairot savas iespējas; rīkot kontroldarbus, noteikt un novērtēt katra audzēkņa sekmes, kā arī apspriest tās ar skolas direktoru, ārstiem, sociāliem darbiniekiem, vecākiem utt.; mācīt individuāli; gatavot pārskatus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: mācīšanas teorija un prakse, mācību priekšmeti, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; mācību procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par mācību darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — vidējā speciālā izglītība; obligāta tālākizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

3330 Speciālo skolu skolotāji

 

3330 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SPECIĀLO SKOLU SKOLOTĀJI

Šīs grupas profesijas:

3330 01 Speciālās vājdzirdīgo, nedzirdīgo skolas /SKOLOTĀJS

3330 02 Speciālās vājredzīgo, neredzīgo skolas /SKOLOTĀJS

3330 03 Speciālās psihiskās attīstības noviržu skolas /SKOLOTĀJS

3330 04 Speciālās fiziskās attīstības noviržu skolas /SKOLOTĀJS

3330 05 SKOLOTĀJS LOGOPĒDS

3330 06 Speciālās vājdzirdīgo, nedzirdīgo pirmskolas /SKOLOTĀJS

3330 07 Speciālās vājredzīgo, neredzīgo pirmskolas /SKOLOTĀJS

3330 08 Speciālās psihiskās attīstības noviržu pirmskolas /SKOLOTĀJS

3330 09 Speciālās fiziskās attīstības noviržu pirmskolas /SKOLOTĀJS

3330 10 Speciālās valodas attīstības pirmskolas /SKOLOTĀJS

3330 11 Speciālās valodas attīstības skolas /SKOLOTĀJS

 

334 Mazā grupa

CITU MĀCĪBU veidu SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas darbinieki māca vadīt lidmašīnas, automašīnas, dzelzceļa, metropolitēna vilcienus un citus transporta līdzekļus, darba mašīnas.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— mācīt gaisa un sauszemes transporta līdzekļu darbības un vadīšanas principus; pavadīt audzēkņus mācību lidojumos, ceļojumos un izskaidrot veicamos uzdevumus; izskaidrot gaisa un sauszemes transporta līdzekļu kustības noteikumus; mācīt racionālas darba metodes; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: mācīšanas teorija un prakse, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto mācību procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi.

Jāprot: lietot mācību praksē teorētiskās zināšanas un apgūto prasmi, tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par mācību darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — vidējā speciālā izglītība; obligāta tālākizglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:

3340 Citu mācību veidu speciālisti

 

3340 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CITU MĀCĪBU VEIDU SPECIĀLISTI

Šīs grupas profesijas:

3340 01 Autovadīšanas INSTRUKTORS

3340 02 Arodmācību SKOLOTĀJS

3340 03 Aviācijas INSTRUKTORS

3340 04 Kuģu INSTRUKTORS

3340 05 Glābšanas darbu INSTRUKTORS

 

34 APAKŠGRUPA

CITI SPECIĀLISTI

Šīs apakšgrupas darbinieki veic tehniskus darbus finansu, tirdzniecības, uzņēmumu pārvaldes, grāmatvedības uzskaites praktiskās realizācijas, kā arī juridisko, statistisko un citu pakalpojumu veidu jomā, veic valstisku darbību — personāla sadalē, muitas darbībā, aplikšanā ar nodokļiem, sociālajā nodrošināšanā, licenču izsniegšanā, policijas darbībā, kā arī sociālajā, atpūtas, sporta un reliģijas sfērā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt speciālu komerciālo darbību, kas saistīta ar vērtspapīriem, apdrošināšanu un īpašumu; organizēt ceļojumus; organizēt tehnisko un citu preču vairumtirdzniecību; veikt novērtētāju un izsolītāju funkcijas; veikt darbību, kas saistīta ar uzņēmumu pārvaldīšanu, grāmatvedības uzskaiti, juridiskiem, statistiskiem un cita veida pakalpojumiem; veikt valstisku darbību tādā jomā kā personāla sadale, pierobežas kontrole, muitu nodevas, sociālā nodrošināšana, policija, sociālā sfēra; darboties interjera apdarē; veikt darbību sporta un atpūtas jomā; darboties atsevišķās reliģiskās darbības nozarēs; vadīt citus darbiniekus.

Šīs apakšgrupas speciālistus vada vadītāji vai vecākie speciālisti.

Šīs apakšgrupas profesijas klasificētas mazajās grupās:

341 Finansu un tirdzniecības speciālisti

342 Komercdarījumu servisa aģenti un tirdzniecības starpnieki

343 Pārvaldes speciālisti

344 Robežas, licencēšanas un tiem radniecīgu sfēru speciālisti

345 Policijas inspektori un izmeklētāji

346 Sociālie darbinieki

347 Mākslas, sporta un atpūtas speciālisti

348 Reliģisko kultu speciālisti

 

341 Mazā grupa

FINANSU UN TIRDZNIECĪBAS SPECIĀLISTI

Šīs mazās grupas darbinieki pērk un pārdod finansu vērtspapīrus, ārzemju valūtu, noformē dažādus apdrošinājumu veidus, nekustamo īpašumu, veic ceļojumu pakalpojumus, darbojas kā vairumtirdzniecības aģenti, novērtē preces, nekustamo un citu īpašumu un pārdod to izsolē.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— analizēt finansu vērtspapīru, ārzemju valūtas, preču un nekustamā īpašuma tirgus tendences, veikt pirkšanu un pārdošanu patstāvīgi vai klienta uzdevumā; nodrošināt nekustamā īpašuma tiesību un finansu nodošanas dokumentu reģistrēšanu; organizēt ar ceļojumiem saistītus pakalpojumus, sniegt konsultācijas; veikt dažādu preču, tehnisko iekārtu un ierīču vairumtirdzniecību ražotāja vai importētāja uzdevumā; novērtēt nekustamo vai cita veida īpašumu un pārdot to izsolē; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: uzdotā darba izpildes teorētiskie pamati, analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla, organizācija, darba režīmi; produkcijas, pakalpojumu un citu darbības veidu izmaksu veidošanās.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — vidējā speciālā izglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

3411 Finansu un tirdzniecības iestāžu speciālisti

3412 Apdrošināšanas iestāžu speciālisti

3413 Nekustamā īpašuma tirdzniecības speciālisti

3414 Ceļojumu konsultanti un organizatori

3415 Izpārdevēji

3416 Sagādnieki

3417 Taksētāji un izsolītāji

 

3411 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

FINANSU UN TIRDZNIECĪBAS IESTĀŽU SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki pērk un pārdod vērtspapīrus, akcijas, obligācijas un citus finansu dokumentus, pērk un pārdod ārzemju valūtu biržās pēc klientu pilnvarām vai pilnvaro darījumu ar klientiem vai to vecākajiem administratoriem, pilnveido un kontrolē kredītiestāžu korespondentattiecību tīklus, analizē korespondētājbanku finansu stāvokli, kontrolē reģiona filiāļu darbības visus virzienus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iegūt informāciju par klienta vai sabiedrības materiālo stāvokli pirms investīcijas darījuma; analizēt vērtspapīru, akciju, obligāciju un citu finanšu dokumentu, tai skaitā arī ārzemju valūtās, tirgus tendences, pārvaldīt finanšu institūciju aktīvu kopumu; informēt nākamos pircējus par tirgus apstākļiem un perspektīvām; veikt darījumus ar vērtspapīriem un obligācijām; konsultēt un piedalīties aizdevumu noteikumu apspriešanā, aizdevumu pieprasījumu dokumentu analīzē un aizdevumu izsniegšanas organizēšanā; sekot aizņēmēju finansiālā stāvokļa līmenim un nodrošinājumu (ķīlu) stāvoklim; sadalīt akcijas un obligācijas tirgū, lai palielinātu klienta kapitālu; reģistrēt orderus un tos nodot, pērkot un pārdodot vērtspapīrus, akcijas, obligācijas un citus finansu dokumentus; veikt valdības finansu aģenta funkcijas ārvalstu kredītu uzskaitē un apkalpošanā, veikt valsts ārējā parāda analīzi, izstrādāt ārējo aizņēmumu stratēģiju, veikt dokumentāros norēķinus starptautiskā tirdzniecībā, veikt ārzemju valūtas operāciju darījumus; optimizēt korespondētājbanku tarifus; analizēt ekonomisko un sociālo situāciju reģionā vai pilsētā un novērtēt uzņēmumu, pakalpojumu sniegšanas nepieciešamību un pilnveidošanas iespējas; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3411 01 STARPNIEKS

3411 02 Valūtas maiņas STARPNIEKS

3411 03 Investīciju STARPNIEKS

3411 04 Obligāciju STARPNIEKS

3411 05 Vērtspapīru un akciju STARPNIEKS

3411 06 Biržas MĀKLERIS

3411 07 Parādzīmju PĀRDEVĒJS

3411 08 Vērtspapīru TIRGOTĀJS

3411 09 Akciju STARPNIEKS

3411 10 DĪLERIS

3411 11 FINANSISTS

3411 12 Vērtspapīru INSPEKTORS

3411 13 Kredītu INSPEKTORS

3411 14 Kredītprojektu VADĪTĀJS

3411 15 Ārējā parāda ANALĪTIĶIS

3411 16 Kredītu ANALĪTIĶIS

3411 17 BROKERS

3411 18 Reģiona VADĪTĀJS

3411 19 Kredītportfeļa ADMINISTRATORS

3411 20 Vērtspapīru EKSPERTS

3411 21 Akreditīvu EKSPERTS

3411 22 Klientu apkalpošanas PĀRZINIS

3411 23 Norēķinu karšu PĀRZINIS

3411 24 Norēķinu karšu izpārdošanas PĀRZINIS

3411 25 Naudas plūsmas ANALĪTIĶIS

3411 26 Aizdevumu ADMINISTRATORS

3411 27 Korespondentattiecību ADMINISTRATORS

 

3412 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

APDROŠINĀŠANAS IESTĀŽU SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki sniedz konsultācijas par visiem apdrošināšanas jautājumiem un noformē dažādus dzīvības un īpašuma apdrošināšanas veidus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iegūt informāciju par klientu materiālo stāvokli, kas nepieciešams, nosakot piemērotus apdrošināšanas veidus un to noteikumus; veikt pārrunas ar klientu, nosakot riska pakāpi un veidu, kādā tiek apdrošināts, noteikt apdrošināšanas summu un maksāšanas noteikumus; apspriest noteikumus un sastādīt atkārtotus apdrošināšanas līgumus; apspriest lielu un speciālu projektu vai būvju apdrošināšanas noteikumus, sastādīt līgumus un konsultēt šajos jautājumos; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3412 01 Apdrošināšanas AĢENTS

3412 02 APDROŠINĀTĀJS

3412 03 Apdrošināšanas STARPNIEKS

3412 04 INSPEKTORS

 

3413 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA TIRDZNIECĪBAS SPECIĀLISTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki pērk, pārdod, nomā nekustamo īpašumu un maksā nomu, parasti — klientu vārdā un ar viņu pilnvarām.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— vākt informāciju par pārdodamo vai iznomājamo īpašumu, tā īpašnieka materiālo stāvokli un noteikumiem eventuālajiem pircējiem vai nomātājiem; parādīt pārdodamo vai iznomājamo īpašumu un paskaidrot pārdošanas vai nomas noteikumus nākošajiem pircējiem vai nomātājiem; organizēt īpašuma vai nomas tiesību nodošanu un līguma parakstīšanu; vākt nomas maksu un naudas summas par obligācijām, ar īpašnieka pilnvaru apskatīt īpašumu pirms nomas līguma noslēgšanas, nomāšanas laikā un pēc nomas līguma izbeigšanās; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3413 01 Īpašuma AĢENTS

3413 02 Nekustamā īpašuma AĢENTS

3413 03 Īpašuma PĀRDEVĒJS

3413 04 Nekustamā īpašuma PĀRDEVĒJS

3413 05 Dzīvokļu AĢENTS

 

3414 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

CEĻOJUMU KONSULTANTI UN ORGANIZATORI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki plāno ceļojumu maršrutus un sarakstus, ceļotāju izmitināšanu, organizē un pārdod atpūtas un lietišķo ceļojumu ceļazīmes.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iegūt informāciju par dažāda veida transporta līdzekļu skaitu un izmantošanas maksu, kā arī par telpām ceļotāju izmitināšanai; noskaidrot ceļotāju prasības un informēt par organitoriskiem jautājumiem, kas saistīti ar ceļojumu; rezervēt un pārbaudīt iepriekš pasūtītās biļetes un istabas viesnīcās, izsniegt ceļotājiem biļetes un talonus; organizēt grupām dienesta un atpūtas braucienus un nodot lietas atbildīgajām personām vai personu grupām; organizēt ceļā vajadzīgo apliecību un dokumentu iegūšanu; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3414 01 Ceļojumu KONSULTANTS

3414 02 Ceļojumu ORGANIZATORS

 

3415 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

IZPĀRDEVĒJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki vairumā pārdod dažādas preces, tai skaitā iekārtas, ierīces un citu tehnisko produkciju vai veic ar pārdošanu saistītos pakalpojumus un sniedz nepieciešamo speciālo informāciju.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— iegūt pasūtījumus un pārdot preces rūpniecības, mazumtirdzniecības, vairumtirdzniecības uzņēmumiem un citām iestādēm; pārdot tehniskās iekārtas, produkciju un ar to saistītos pakalpojumus komerciestādēm vai atsevišķām personām; sniegt iespējamajiem pircējiem vispārējo un speciālo informāciju, kas raksturo iekārtu darbību, demonstrēt ietaišu darbību, paziņot klientu uzskatus un pretenzijas izgatavotājiem; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs atsevišķās grupas profesijas:

3415 01 Garantijas pakalpojumu KONSULTANTS

3415 02 Tirdzniecības AĢENTS

3415 03 KOMIVOJAŽIERIS

3415 04 Izpārdošanas PĀRSTĀVIS

3415 05 Tirdzniecības PĀRDEVĒJS

3415 06 Ceļojošais PĀRDEVĒJS

 

3416 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SAGĀDNIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki uzpērk preces un sniedz pakalpojumus rūpniecības, komerciālo un citu iestāžu un organizāciju vārdā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— veikt sarunas un noslēgt līgumus par iekārtu, izejvielu un produkcijas iepirkšanu rūpniecības uzņēmumiem, iestādēm, valsts institūcijām un citām iestādēm, kā arī iepirkt preces, lai tās pārdotu; iegūt informāciju par tirgus konjuktūru, vajadzīgajām un esošajām rezervēm un noteikt iegādājamo preču daudzumu un kvalitāti, to vērtību, piegādes termiņu un citus līguma noteikumus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs atsevišķās grupas profesijas:

3416 01 Sagādes AĢENTS

3416 02 Iepirkuma AĢENTS

3416 03 SAGĀDNIEKS

3416 04 Mazumtirdzniecības SAGĀDNIEKS

3416 05 Vairumtirdzniecības SAGĀDNIEKS

3416 07 Preču IEPIRCĒJS

3416 08 Vairumtirdzniecības preču IEPIRCĒJS

3416 09 Mazumtirdzniecības preču IEPIRCĒJS

3416 10 TIRGZINIS

 

3417 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

NOVĒRTĒTĀJI UN IZSOLĪTĀJI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki novērtē mantu un dažādas preces, kā arī zaudējumus pēc apdrošināšanas līguma, pārdod mantu un preces vairāksolīšanā.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— novērtēt izejvielas, nekustamās mantas, rūpnieciskās iekārtas, personiskās mājas, mantas, mākslas priekšmetus, dārgakmeņus un citus objektus, ko piedāvā pārdošanai vai apdrošināšanai, un noteikt to vērtību; noteikt zaudējumu un kaitējuma apmērus, apdrošināšanas sabiedrību un apdrošinātāju atbildību, kad jāatlīdzina zaudējumi, pamatojoties uz apdrošināšanas līgumu; pārdot izsolēs dažādus īpašuma veidus, automobiļus, preces, mājlopus, mākslas un juvelieru izstrādājumus; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3417 01 Apdrošināšanas INSPEKTORS

3417 02 Prasību INSPEKTORS

3417 03 IZSOLĪTĀJS

3417 04 Prasību KONSULTANTS

3417 05 NOVĒRTĒTĀJS

3417 06 Apdrošināšanas KONSULTANTS

 

342 Mazā grupa

KOMERCDARĪJUMU SERVISA AĢENTI UN

TIRDZNIECĪBAS STARPNIEKI

Šīs mazās grupas darbinieki veido kontaktus starp pircējiem un pārdevējiem, ja tiek pirktas un pārdotas preces lielos apmēros, veic muitas nodevu procedūras, noformē apdrošināšanas un eksporta licences, meklē darba vietas personām, kas meklē darbu, meklē darbiniekus uz vakantām vietām vai slēdz darba līgumus ar personām par noteikta darba veikšanu pēc darbuzņēmēja lūguma, piedāvā citus komercpakalpojumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— pirkt un pārdot preces lielā vairumā; veikt muitas nodevu noformēšanas operācijas; nodrošināt eksporta un apdrošināšanas licenču noformēšanu; sameklēt vakantas darba vietas darba meklētājiem; meklēt darbiniekus vakantām darba vietām vai darba līguma noslēgšanai noteiktam darbam uzņēmumos, iestādēs; meklēt vakantas vietas personām, kas meklē darbu; pārdot reklāmas vietu masu informācijas līdzekļos, komercinformāciju u.tml. komercpakalpojumus; organizēt kontraktu slēgšanu ar sportistiem, aktieriem, kā arī grāmatu izdevējiem lugu iestudēšanai, muzikālu mākslas darbu atskaņošanai, to ierakstīšanai un muzikālās produkcijas pārdošanai; vadīt citus darbiniekus.

Kvalifikācijas pamatprasības

Jāzina: uzdotā darba izpildes teorētiskie un praktiskie pamati, problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā lietojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; savstarpēji saistīto darba procesu izpildes secība, to racionāla organizācija, darba režīmi; produkcijas, pakalpojumu un citu darbības veidu izmaksu veidošanās.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par uzdotā darba norisi un rezultātiem; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto personu drošību.

Izglītība: augstākā profesionālā izglītība, atsevišķos gadījumos — vidējā speciālā izglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

3421 Tirdzniecības starpnieki

3422 Preču pārvadājumu aģenti

3423 Nodarbinātības aģenti

3429 Citi komercpakalpojumu aģenti un tirdzniecības starpnieki

 

3421 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

TIRDZNIECĪBAS STARPNIEKI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki pērk un pārdod preces, parasti lielos vairumos, preču tirgus izsolēs vai tieši tirgū.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— nodibināt kontaktus starp preču produkcijas un pakalpojumu pircējiem un pārdevējiem; iztirzāt klienta prasības pērkot vai pārdodot, kā arī sniegt konsultāciju; organizēt izsoļu katalogu iesniegšanu, noteikt preču nosūtīšanas cenu; apmeklēt izsoles un tirgus un celt cenas izsolēs klienta vārdā; veikt sarunas ar klientu par izsolēs nepārdoto preču uzpirkšanu un pārdošanu; saņemt kravas vietas, noteikt pārtransportēšanas cenu un piedzīt to no klienta; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3421 01 Pārtikas preču STARPNIEKS

3421 02 Tirdzniecības STARPNIEKS

3421 03 Transporta STARPNIEKS

3421 04 BROKERS

 

3422 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

PREČU PĀRVADĀJUMU AĢENTI

Šīs atsevišķās grupas darbinieki veic preču pārvadājumu muitas procedūras un nodrošina apdrošināšanas, eksporta, un importa licenču un citu dokumentu pienācīgu noformēšanu.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— realizēt importa un eksporta pārvadājumus, atbrīvojot preces no muitas nodevas, noformēt apdrošināšanas dokumentus; nodrošināt importa un eksporta licenču noformēšanu; parakstīt un izsniegt dokumentus, kuros fiksēti kravas pārvadāšanas līguma noteikumi; veikt citus līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas profesijas:

3422 01 Ekspedīcijas AĢENTS

3422 02 Realizācijas AĢENTS

3422 03 EKSPEDITORS

3422 04 DEKLARĒTĀJS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!