• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Tur, Ženēvā, es nebiju viena. Visas Latvijas sievietes bija kopā ar mani" (turpinājums) "Esi, kas gribi būt!" - tāda ir mūsu mātes dzīves gudrība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.1998., Nr. 297/298 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50225

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Centrālā statistikas pārvaldes lēmums Nr.29

Par sākotnējās uzskaites veidlapas apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

20.10.1998., Nr. 297/298

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Tur, Ženēvā, es nebiju viena.

Visas Latvijas sievietes bija kopā ar mani"

Kauguru piensaimniece, piecu bērnu māte Rasma Freimane

Ženēvā 15. oktobrī saņēma Pasaules sieviešu samita fonda balvu

Turpinājums no 1.lpp.

Mācījušies Lauksaimniecības akadēmijā vienā kursā, vienā grupā. Abi tādi rosīgi — Rasma dejojusi, viņš sportojis, noorganizējis pirmo studentu padomi. Studijas abi beiguši ar izcilību. Kāds tur brīnums, ka bērni uz mācīšanos nav skubināmi: "Īpaši viņus neesam ne mācījuši, ne kaut kā dresējuši. Katrs izaudzis ar savu raksturu. Aija no mazām dienām bijusi uz rokdarbiem, bet Laura ir dzimusi skolotāja. Sākumā mācīja lelles, tad aizrāvās ar trušiem. Pašai bija stingrs grafiks — citi bērni vakarā vēl spēlējas, viņa pasaka arlabunakti un aiziet gulēt, lai no rīta agri būtu pie trušiem. Mums bija sava parole: "TP". Tas nozīmēja: "Truši pabaroti". Un tā viņa vienu vasaru izkopa 70 trušus, bet rudenī pašai, mazajai māsai un mammai iznāca trušādas kažociņi."

Ģimenei arī laureātes pirmie pateicības vārdi. Šīs četras dienas Šveicē bijušas ļoti jaukas. Arī ar to, ka tur viņa pilnīgi skaidri sajutusi, ka Latvija ir visskaistākā zeme pasaulē. Un, ka Latvijas sievietes droši var piedalīties šādos konkursos: "Tur es nebiju viena. Kopā ar mani bija visas Latvijas sievietes. Esam tikai pārāk pieticīgas, kautrīgas. Ar savu strādīgumu un pacietību, ar savu izdarību un varēšanu mums ir pamats lepoties. Tas bija fantastiski — stāstīt citām tautām par Latviju, par mūsu brīnišķīgo zemi!"

Apvienoto Nāciju Attīstības programmas konsultante Šarlote Rēlandere atzinīgi novērtēja Latvijas sieviešu debiju starptautiskajā konkursā un aicināja piedalīties arī turpmākajos pasākumos. Pašlaik tiek izstrādāts projekts "Sievietes un uzņēmējdarbība". Būtu labi, ja Rasmas Freimanes paraugs iedrošinātu arī citas Latvijas sievietes apliecināt savas spējas.

Rasma Freimane ļoti priecājas arī par to, ka spējusi ar savām pieticīgajām angļu valodas zināšanām sarunāties ar citu zemju sievietēm. Un savu prēmiju viņa nolēmusi izlietot bērnu skološanai: "Izglītība ir vienīgā lieta, kur vērts ieguldīt naudu!"

Darbabiedrenes no Valmieras rajona Kauguru pagasta piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības "Krejotava" par savu vadītāju Rasmu Freimani raksta: "Viņā ir apvienots viss, par ko var sapņot jebkura sieviete, — intelekts, darbīgums, maigums, drosme." Tas arī bija vajadzīgs, lai izpelnītos ievērību starptautiskā konkursā.

Aina Rozeniece,

"LV" nozares redaktore

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

"Esi, kas gribi būt!"

— tāda ir mūsu mātes dzīves gudrība

Lauras Freimanes

ieteikuma vēstule

konkursa rīkotājiem

1998. gada 9. martā

Radoša sieviete laukos — tā noteikti ir mana māte!!!

Apbrīnojama ar savu enerģiju, darbīgumu un idejām! "Ne mirkli nestāvēt mierā! Darboties! Vienkārši darīt!" es domāju, tāda ir viņas devīze.

Atklāti sakot, pat īsti nezinu, ar ko lai sāk. Visupirmām kārtām viņa atbilst vārdu "radoša sieviete" tiešajai nozīmei. Viņa ir devusi šai pasaulei 5 tikpat darbīgus, enerģiskus un idejām bagātus cilvēkus — mani, manus divus brāļus un divas māsas. Es domāju, tas ir lielākais, ko sieviete var dot pasaulei — turpinājumu savos bērnos. It sevišķi šis gads būs manai mātei īsts prieka gads — katrs bērns būs sasniedzis kādu izglītības pakāpi: vecākā meita Aija iegūs maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā, vecākais dēls Māris — maģistra grādu Rīgas Tehniskajā universitātē, es — viņas vidējais bērns — saņemšu bakalaura grādu Latvijas Universitātē, jaunākie — dēls Jānis beigs Valmieras 1. ģimnāziju un meita Dace — Jāņa Endzelīna Kauguru pamatskolu.

Mana māte un arī mans tēvs ir veterinārārsti ar augstāko izglītību. Izglītībai manas ģimenes un mammas dzīvē ir liela loma. Viņa ne tikai cenšas pati iemācīties arvien ko jaunu, bet arī iedvesmo un pārliecina citus mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties. Itin bieži māte mūs pārsteidz ar tādām ziņām kā: "Es iestājos tādos un tādos kursos". Pilnveidoties un neslinkot! — tāds ir viņas ieteikums. Mana mamma redz aktuālos dzīves jautājumus, saprot, ka ar klēpī saliktām rokām tālu netiksi. Pēc studijām Dānijas tautas augstskolā viņa cītīgi mācījās angļu valodu. Tad divus gadus sestdienās kopā ar manu mazāko māsu apmeklēja šūšanas kursus Valmierā — nu viņas brīvajā laikā top kostīmi, kleitas, blūzes un pat mēteļi visai ģimenei! Viņa ir piedalījusies kursos sievietēm "Esi, kas gribi būt!" Apmeklētie grāmatvežu un menedžmenta kursi saistās vēl ar vienu viņas "dullību" — dibināt biedrības, domājot par visu ciema iedzīvotāju labklājību.

Kā pirmā būtu minama piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība "Krejotava", kuras ideju autore viņa bija un vadītāja tagad ir. Neapšaubāmi šī iestāde iestājas par sava ciema iedzīvotāju labklājību, atvieglo piena transportēšanu uz Valmieru. Bez tam "Krejotava" rūpējas par saviem biedriem arī tad, kad ir vajadzīgi minerālmēsli vai cukurs — tos kooperatīvās sabiedrības biedri var iegūt par īpašām cenām. "Krejotava" ieguva arī Sējēja balvau.

Otra lieta, kurā mana mamma tagad ir "iekšā līdz pašām ausīm", ir vecās ēdnīcas pārveidošana par modernu maizes ceptuvi, konditoreju, kafejnīcu un atpūtas vietu ciema iedzīvotājiem. Tiek rakstīti biznesa plāni, meklētas bankas vai fondi, kuri varētu līdzēt ar naudas aizdevumu. Es varētu teikt "viņai nu gan ir iekšā"! Kaut es pēc 30 gadiem varētu darboties tā kā mana māte! Apbrīnojami!

Trešā lieta, par kuru viņa mums pavēstīja pirms nedēļas ir — mēs ciemā nodibinājām krājaizdevu sabiedrību. Tā atkal bija viņas ideja, jo iedzīvotājiem ir vajadzīga vieta, kur viņi ar nelieliem procentiem var saņemt aizdevumus savām vajadzībām.

Un redziet, ļoti cienījamās dāmas un augsti godātie kungi, to visu mana māte pagūst, kaut gan viņai pašai ir zemnieku saimniecība ar padsmit ragu lopiem un daudziem hektāriem zemes, viņa strādā par veterinārārsti paju sabiedībā "Mūri", viņai ir sava veterinārārsta privātprakse un pašai savi pieci bērni.

Mēs, bērni esam ļoti lepni par to, ka mums ir tāda mamma. Savam tētim vienmēr atgādinu — laimīgais, kā tev ir paveicies!

Atbrauciet un pārliecinieties paši! Valmieras rajona Kauguru pagasta "Mazputniņos" jūs vienmēr laipni uzņems tās saimniece Rasma Freimane.

Ar cieņu,

Laura Freimane

RF3.JPG (22885 BYTES)

Laureāti sveic meita Laura...

RF2.JPG (21843 BYTES)

... dzīvesbiedrs Gunārs un vecākais dēls Māris

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!