• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.1998., Nr. 284/285 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50018

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad īpašnieki mainās. "Talmetas" ērkšķainais ceļš

Vēl šajā numurā

02.10.1998., Nr. 284/285

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Latvijas Centrālajā depozitārijā

Šonedēļ Latvijas Centrālajā depozitārijā tika reģistrētas divas jaunas vērtspapīru emisijas, kuras nesenā pagātnē bija iespējams iegādāties arī publiskajā piedāvājumā par privatizācijas sertifikātiem.

28. septembrī LCD reģistrēja a/s ‘’Nacionālā sporta bāze ‘’Rīgas sporta pils’’’’ publisko emisiju ar emisijas apjomu 669 249 akcijas, bet 29. septembrī — a/s ‘’Rīgas kinostudija’’ akciju emisiju ar emisijas apjomu 134 677 akcijas. Šobrīd akciju īpašniekiem jau ir iespējams dereģistrēt šo abu emisiju akcijas, t.i., atvērt vērtspapīru kontus pie kontu turētājiem.

Vakar (1. oktobrī) tika veikts a/s ‘’Ventspils nafta’’ dividenžu aprēķins, un, tā kā šie vērtspapīri nekotējas biržā, vienlaikus notika arī to izmaksas. Vakar LCD arī pārskaitīja bankām dividenžu izmaksai nepieciešamos līdzekļus un iespējams, ka jau šodien tie tiks sadalīti pa vērtspapīru īpašnieku kontiem.

Kapitālbankas klientiem jāpagaida

Trešdien, 30. septembrī, LCD bija jāpārņem un jānodod a/s ‘’Latvijas Hipotēku un zemes banka’’ visi atlikušie a/s ‘’Latvijas Kapitālbanka’’ klientu konti. Taču, kā 1.oktobrī notikušajā preses konferencē informēja LCD valdes priekšsēdētājs Mārtiņs Rikšis, šī procedūra aizkavēsies apmēram par divām nedēļām. Tas saistīts ar to, ka Kapitālbankā tiek veikts ļoti rūpīgs iekšējais audits, un līdz tā beigām nekādas darbības ar klientu kontiem nenotiks.

Reģistrēto operāciju skaits krietni pieaudzis

Septembrī ievērojami pieaudzis LCD reģistrēto operāciju skaits — kopējais reģistrēto operāciju skaits pārsniedz 15 tūkstošus. Lai gan par īpašu aktivitāti vērtspapīru tirgū nevar runāt, LCD veikto norēķinu operāciju skaits par biržas darījumiem bija lielākais to vēsturē — 11 846; salīdzinājumā ar pagājušo mēnesi tie palielinājušies vairāk nekā par 2 tūkstošiem.

Septembrī ārkārtīgi liels bija citu operāciju skaits, kas saistīts ar to, ka Zemes banka visus klientu vērtspapīru portfeļus pārveda uz "Hansabank".

Savukārt vienkāršo pārvedumu, kā arī dereģistrāciju aktivitātes septembrī, salīdzinot ar augustu, samazinājās. Septembrī veiktas 2 398 dereģistrācijas un 837 vienkāršie pārvedumi. Visaktīvāk septembrī dereģistrēja a/s "Ventspils nafta" akcijas, kas varētu būt saistīts ar akcionāru pilnsapulcē pieņemto lēmumu izmaksāt dividendes. Lai varētu saņemt dividendes, akcijām jāatrodas īpašnieka vērtspapīru kontā. To akcionāru dividendes, kuru akcijas atrodas Sākotnējā reģistrā, glabājas īpašā LCD kontā Latvijas Bankā līdz brīdim, kamēr viņi atvērs vērtspapīru kontu. Arī vienkāršie pārvedumi visvairāk notikuši ar "Ventspils naftas" akcijām; septembrī vienkāršos pārvedumos īpašnieku mainīja akcijas 1 241 417 latu vērtībā.

Igaunijā un Latvijā reģistrēto vērtspapīru vērtība krītas

1. oktobrī gan Igaunijas Centrālajā vērtspapīru depozitārijā reģistrēto Latvijas vērtspapīru vērtība, gan LCD reģistrēto Igaunijas vērtspapīru vērtība turpināja samazināties — LCD bija reģistrēti Igaunijas vērtspapīri 2,27 milj. latu vērtībā, bet Latvijas vērtspapīri Igaunijā — 2,49 latu vērtībā; 85,9% Latvijā reģistrēto Igaunijas vērtspapīru veidoja "Merita Bank" obligācijas, 5,73% — "Hansa Leasing" īstermiņa parādzīmes un 3,95% — "Ühispank" akcijas.

Igauņiem joprojām lielākā interese ir par a/s "Gutta" akcijām — 46,37% no kopapjoma, "Brīvo vilni" — 45,09% un Latvijas Unibanku — 4,43%.

Dace Cauce

Vērtspapīru tirgus komisijā

Iesniegtie dokumenti

Saskaņā ar Vērtspapīru tirgus komisijas (VTK) noteikumu ‘’Par privatizējamo valsts īpašuma objektu vērtspapīru reģistrāciju un atļaujas saņemšanu to laišanai publiskajā apgrozībā’’ 5.2.punktu akciju sabiedrībām, kuru akcijas laišanai publiskajā apgrozībā komisijā reģistrētas līdz 1997.gada 30.jūlijam, līdz 1998.gada 1.oktobrim jāiesniedz komisijai informācijas atklāšanas prospekts. Līdz 1998.gada 29.septembrim informācijas atklāšanas prospektus iesniegušas:

a/s ‘’Staburadze’’;

a/s ‘’Rīgas kuģu būvētava’’;

a/s ‘’Ogres mežrūpniecība’’;

a/s ‘’Rīgas raugs’’;

a/s ‘’Daugavpils mežrūpniecības saimniecība’’;

a/s ‘’Saldus naftas bāze’’;

a/s ‘’Saldus mežrūpniecības saimniecība’’;

a/s ‘’Jelgavas būvmateriālu kombināts’’;

a/s ‘’Strenču mežrūpniecības saimniecība’’.

Licencēšana

1998.gada 29.septembrī notika Licencēšanas komisijas licenču piešķiršanai, apturēšanai, pagarināšanai, anulēšanai un atjaunošanai fiziskām personām darbībai vērtspapīru tirgū sēde. Sēdē tika apstiprināti 1998.gada 22.septembra kvalifikācijas eksāmena rezultāti un piešķirtas licences darbībai vērtspapīru tirgū. Pavisam eksāmenu kārtoja 52 pretendenti, no kuriem to nokārtoja 27 jeb 52% procenti.

Nākamais kvalifikācijas eksāmens notiks 1998.gada 24.novembrī.

VTK informācija

Par Eiropas biržu forumu Maskavā

Šā gada 25. un 26.septembrī Maskavā notika Eiropas biržu federācijas rīkotais Eiropas biržu forums. Tajā piedalījās arī biržu prezidenti no visām trim Baltijas valstīm.

Kā uzsvēra Rīgas Fondu biržas (RFB) prezidents Uldis Cērps, Rīgas Fondu biržai ir svarīgi kļūt par Eiropas biržu federācijas asociēto biedru, lai Latvijas vērtspapīru tirgus spētu pilnvērtīgi iekļauties Eiropas Savienības kapitāla tirgū brīdī, kad sāksies Latvijas iestāšanās process Eiropas Savienībā. Tādēļ šobrīd mums ir svarīgi, kādu lēmumu Eiropas Savienība pieņems attiecībā uz sarunu uzsākšanu ar Latviju.

Par Eiropas biržu federācijas asociēto biedru var tikt uzņemtas to valstu biržas, ar kurām ES ir sākusi iestāšanās sarunas. Savukārt pilnu biedra statusu iegūst tikai viena birža no katras ES dalībvalsts. Eiropas biržu federācija ir biržu apvienība, kas veic vērtspapīru tirgus interešu aizstāvību Eiropas Savienības institūcijās. Federācijas biedriem ir pieejama dažāda informācija par kapitāla tirgu Eiropā un iespējas piedalīties federācijas regulārajās tikšanās reizēs.

Forumā tika runāts arī par vispārējām tendencēm Eiropas kapitāla tirgū. Vīnes un Frankfurtes biržas plāno veidot jaunu biržu, kurā tiks tirgoti Austrumeiropas vērtspapīri. Savukārt Madrides biržā drīzumā tirgos lielu (virs 300 milj. EURO) Latīņamerikas uzņēmumu akcijas. No 1999.gada otrā ceturkšņa Dānijas uzņēmumu akcijas tiks tirgotas Kopenhāgenas un Stokholmas biržu kopējā tirdzniecības sistēmā SAX2000.

Nākamais Eiropas biržu federācijas Eiropas biržu forums notiks Viļņā 1999.gada pavasarī.

RFB informācija

Par parādzīmju izsoli Rīgā

Valsts iekšējā īstermiņa aizņēmuma parādzīmju izsolē trešdien, 30.septembrī, piedalījās 1 komercbanka, kas vēlējās iegādāties parādzīmes ar atmaksas termiņu 91 diena (3 mēneši). Tika piedāvātas parādzīmes par kopējo summu pēc nominālvērtības 0,7 milj.latu apmērā; banku pieteikumi veidoja 0,1 milj.latu. Tika pārdotas parādzīmes par kopējo summu pēc nominālvērtības 0,1 milj.latu apmērā. Pārdošanas vidējā diskonta likme — 5 procenti gadā.

Valsts iekšējā īstermiņa aizņēmuma parādzīmju izsolē trešdien, 30.septembrī, piedalījās 2 komercbankas, kas vēlējās iegādāties parādzīmes ar atmaksas termiņu 182 dienas (6 mēneši). Tika piedāvātas parādzīmes par kopējo summu pēc nominālvērtības 2 milj.latu apmērā; banku pieteikumi veidoja 0,7 milj.latu. Tika pārdotas parādzīmes par kopējo summu pēc nominālvērtības 0,2 milj.latu apmērā. Pārdošanas vidējā diskonta likme — 5,5 procenti gadā.

FM informācija

Par Privatizācijas aģentūras padomes sēdes darba kārtību

Šodien, 2.oktobrī, notiek Privatizācijas aģentūras (PA) padomes kārtējā sēde. Sēdes darba kārtībā paredzēti šādi jautājumi:

1. Sēdes darba kārtības apstiprināšana.

2. Padomes iepriekšējās sēdes (11.09.1998.) protokola apstiprināšana.

3. PA valdes atskaite par padomes sēžu starplaikā paveikto.

4. Par PA 1998.gada kopējo izdevumu prognozi.

5. Par privatizējamo valsts īpašuma objektu arhīvu sakārtošanas izdevumiem.

6. Par mierizlīguma noslēgšanu starp privatizējamo valsts a/s "Latvijas kuģniecība" un a/s "Marsk".

7. Par "Noteikumiem par maksājumu grafiku maiņu valsts īpašuma objektu pirkumu līgumos, nepagarinot maksājumu termiņu".

8. Par grozījumiem "Nolikumā par maksātnespējīgo valsts uzņēmumu un maksātnespējīgo valsts kontrolēto statūtsabiedrību darbinieku prasījumu apmierināšanas kārtību".

9. Par privatizējamās valsts a/s "Latvenergo" privatizācijas variantu salīdzinājuma analīzi (papildinformācija par "Latvenergo" tehniskajiem parametiem).

10. Naudas līdzekļu piešķiršana maksātnespējīgo privatizējamo valsts uzņēmumu (statūtsabiedrību) darbinieku prasījumu apmierināšanai izveidotās darba grupas pārskats par paveikto kopš 1998.gada 12.jūnija.

11. Par "Pagaidu noteikumiem par privatizējamo zemesgabalu pilsētās kadastrālo novērtējumu" pārskatīšanu.

LPA informācija

Par izmaiņām RICI un DJRSE indeksos

No šā gada 1.oktobra Rīgas Fondu biržas cenu indeksā RICI tiek iekļautas a/s "Grindeks" akcijas un izslēgtas a/s "Lode" akcijas. RICI indeksa grozā būs 14 uzņēmumu — "Latvijas Unibankas", "Rīgas komercbankas", "Baltas", "Staburadzes", "Rīgas Transporta flotes", "Rīgas kuģu būvētavas", "Daugavpils pievadķēžu rūpnīcas","Valmieras stikla šķiedras", "Grindeksa", "LMR", "Kaijas", "Rēzeknes piena konservu kombināta", "Olaines ķīmiski–farmaceitiskās rūpnīcas" un "Jelgavas cukurfabrikas" — akcijas. RICI uzņēmumu apgrozījums pēc šīs pārskatīšanas veido 97,96 procentus no kopējā apgrozījuma (3.ceturkšņa dati). Indeksa grozs tiek pārskatīts reizi ceturksnī, par pamatu ņemot akciju apgrozījumu šajā periodā.

Dow Jones

un Rīgas Fondu biržas indeksā DJRSE no 1.oktobra tiek iekļautas a/s "Grindeks" akcijas un izslēgtas a/s "Rēzeknes piena konservu kombināts" un "Olaines ķīmiski–farmaceitiskā rūpnīca" akcijas. No oktobra DJRSE indeksa grozā būs 10 uzņēmumu — "Latvijas Unibankas", "Rīgas komercbankas", "Baltas", "Staburadzes", "Rīgas Transporta flotes", "Rīgas kuģu būvētavas", "Daugavpils pievadķēžu rūpnīcas", "Valmieras stikla šķiedras", "Grindeksa" un "Kaijas" — akcijas.

RFB informācija

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!