• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vācijas Federatīvajā Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.1998., Nr. 284/285 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49990

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vācijas Federatīvajā Republikā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

02.10.1998., Nr. 284/285

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

SVĒTKI. ATCERES

Vācijas Federatīvajā Republikā

Rīt, 3.oktobrī, — Vācijas apvienošanās diena

Dr.Horsts Veizels (Dr.Horst Weisel) , VFR ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks,— "Latvijas Vēstnesim"

V.JPG (7757 BYTES) — Vēstnieka kungs, vispirms atļaujiet jūs apsveikt ar nule Vācijā notikušajām vēlēšanām, kurās vācu tauta pauda savu izvēli. Kā jūs vērtējat šos vēlēšanu rezultātus?

— Acīmredzot, pie pašreizējiem vēlēšanu rezultātiem noveda divi faktori: Kola valdība Vācijas kā ekonomisko darbību norises vietas nodrosināšanai galu galā panāca izmaiņas darba un sociālajā likumdošanā (vienkāršota darba ņēmēju atlaišanas kārtība, pensiju samazināšana). Turklāt, tai neizdevās būtiski samazināt bezdarbnieku skaitu.

Otrais faktors bija tas, ka daudzi cilvēki pēc 16 gadus ilgās Kola valdības pastāvēšanas gluži vienkārši vēlējās pārmaiņas. Diezgan bieži bija dzirdamas piezīmes: es uz Kolu nevaru vairs skatīties!

— Vācijas Federatīvās Republikas Kanclers Helmūts Kols, šī gada sākumā ieradies Rīgā uz Baltijas jūras valstu padomes dalībvalstu vadītāju tikšanos, preses konferencē "Latvijas Vēstnesim" izteica pārliecību, ka jūsu lielās valsts attieksme pret Latviju nemainīsies arī pēc septembra vēlēšanām. Taču vienlaikus Helmūts Kols pauda arī pārliecību par savu uzvaru. Vai nule notikušo vēlēšanu rezultāts varētu ietekmēt Vācijas un Latvijas attiecības?

— Vācijā ir lielas simpātijas pret Latviju un Baltijas valstīm kopumā, tā tas ir gan no vienkāršo cilvēku puses, gan arī to, kuri strādā politikas un mediju jomā. Reti ir gadījumi, kad Bundestāgs pieņem vienbalsīgus lēmumus. Šovasar tas notika: Bundestāgs vienbalsīgi uzaicināja valdību ieviest bezvīzu režīmu ar Baltijas valstīm. Ņemot vērā šo visu sabiedrības slāņu un darbības jomu pārstāvēto vāciešu attieksmi, ir skaidrs, ka arī turpmāk pret Latviju un Baltiju tiks īstenota labvēlīga politika. Vispārējos vilcienos jaunā valdība tomēr vispirms koncentrēsies uz iekšpolitiku, jo šajā jomā tā devusi tālejošus priekšvēlēšanu solījumus.

— Sakiet, vēstnieka kungs, ko jums pašam un ko visai vācu tautai nozīmē rītdienas valsts svētki — Vācijas apvienošanās diena?

— Man personīgi šī diena nozīmē ļoti daudz. Arī es pats esmu starp tiem cilvēkiem, kuri ir daudz cietuši tādēļ, ka Vācija ilgus gadus bija sadalīta divās daļas. Vislabāk manu toreizējo noskaņu varētu raksturot ar faktu, ka 1990.gada 3.oktobrī, kad notika šis vēsturiskais Vācijas apvienošanas fakts, es pirmo reizi savā mūžā nopirku Vācijas karogu un izkāru pie savas mājas. Turklāt aiz prieka arī katram no saviem pieciem bērniem uzdāvināju pa 10 000 vācu marku.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!