• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad bezdarbniekiem ir tiesības uz pabalstu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.1998., Nr. 271/272 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49819

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad dzīvojamo māju privatizācijā sācies apsaimniekošanas posms

Vēl šajā numurā

18.09.1998., Nr. 271/272

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad bezdarbniekiem ir tiesības uz pabalstu

Uzklausot speciālista viedokli

Persijs Dobroze, konsultants sociālās apdrošināšanas jautājumos, — "Latvijas Vēstnesism"

P1.JPG (8963 BYTES) Persijs Dobroze

Latvijā šā gada augusta sākumā kā bezdarbnieki reģistrēti 89,5 tūkstoši cilvēku, kas veido 7,3% ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju, bet ne visi bezdarbnieki zina, kuriem no viņiem ir tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Latvijas Republikā uz šiem jautājumiem atbildi sniedz 1991. gada 23. decembra likums "Par nodarbinātību" un 1995. gada 5. oktobra likums "Par obligāto sociālo apdrošināšanu bezdarba gadījumam". Abos minētajos likumos pēc to pieņemšanas ir izdarīti vairāki grozījumi.

 

Bezdarbnieka statuss

Likuma "Par nodarbinātību" 6. pants nosaka, ka par bezdarbnieku atzīstams darba spējīgs Latvijas Republikas pilsonis vai ārvalstnieks (bezvalstnieks), kurš saņēmis pastāvīgās uzturēšanās atļauju vai kuram pasē ir Iedzīvotāju reģistra atzīme ar personas kodu un kurš nestrādā, ir darbspējas vecumā, kuram nav citu ienākumu vismaz minimālās darba algas apmērā, kurš neveic uzņēmējdarbību, meklē darbu, ir reģistrēts Nodarbinātības Valsts dienestā pēc pieraksta vietas un vismaz reizi mēnesī griežas šajā dienestā.

Lēmumu, ar kuru persona tiek atzīta par bezdarbnieku, pieņem attiecīgā rajona vai pilsētas Nodarbinātības Valsts dienesta nodaļas vadītājs 7. dienā pēc personas reģistrācijas Nodarbinātības Valsts dienestā.

 

Kā aprēķina bezdarbnieka pabalstu

Likuma "Par obligāto sociālo apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 17. panta 2. punkts nosaka: ja iemaksu veicēji Latvijas Republikā pēdējo 12 mēnešu laikā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas ir izdarījuši iemaksas ne mazāk kā 9 mēnešus, bezdarbnieka pabalsta apmēru nosaka proporcionāli apdrošināšanas stāžam:

1) no 1 līdz 5 gadiem — 50% no pēdējo 6 mēnešu vidējās izpeļņas;

2) no 5 līdz 15 gadiem — 55% no pēdējo 6 mēnešu vidējās izpeļņas;

3) no 15 līdz 25 gadiem — 60% no pēdējo 6 mēnešu vidējās izpeļņas;

4) virs 25 gadiem — 65% no pēdējo 6 mēnešu vidējās izpeļņas.

Piemēram: no darba atbrīvotam darbiniekam, par kuru sociālās apdrošināšanas iemaksas izdarītas 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu laikā un kura vidējā izpeļņa pēdējo 6 mēnešu laikā ir bijusi Ls 130, ja viņa apdrošināšanas stāžs ir 17 gadi, pabalstu piešķirs 60% apmērā no šīs izpeļņas, t.i., Ls 78 mēnesī.

Saskaņā ar 17. panta 3. punktu bezdarbnieka pabalstu izmaksā atkarībā no bezdarba ilguma:

1) pirmos 3 mēnešus — pilnā apmērā;

2) no 3 līdz 6 mēnešiem — 80% no noteiktā bezdarbnieka pabalsta;

3) no 6 līdz 9 mēnešiem — 60% no noteiktā bezdarbnieka pabalsta.

Tātad, piemērā minētais bezdarbnieks pirmos 3 mēnešus saņems Ls 78 mēnesī, no 3 līdz 6 mēnešiem Ls 62,40 mēnesī, bet no 6 līdz 9 mēnešiem Ls 46,80 mēnesī.

Likuma "Par obligāto sociālo apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 17. panta 7. punkts nosaka, ka kopējais bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laiks ir 9 mēneši 12 mēnešu laikā no pabalsta piešķiršanas dienas, bet šī panta 8. punkts nosaka, ka bezdarbnieka pabalsts nevar būt lielāks par piecām valsts noteiktām minimālajām mēnešalgām, t.i., Ls 210.

 

Apdrošināšanas stāžs

Likuma "Par obligāto sociālo apdrošināšanu bezdarba gadījumam" pārejas noteikumu 4. punkts nosaka, ka apdrošināšanas (darba) stāžs, kas dod tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, nosakāms saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām".

 

Kam bezdarbnieka pabalsts

tiek izmaksāts mazākā apmērā

Likuma "Par obligāto sociālo apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 17. panta 4. punkts nosaka, ka bezdarbniekiem, par kuriem pēdējo 12 mēnešu laikā iemaksas ir veikusi valsts (ne mazāk kā 9 mēnešus), bezdarbnieka pabalstu izmaksā 70% apmērā no valsts noteiktās minimālās mēnešalgas, t.i., Ls 29,40, — ja minētajā laika posmā viņi piederējuši pie vienas no šādām kategorijām:

1) mātes vai citas personas, kuras audzina bērnu līdz pusotra gada vecumam;

2) personas, kuras vairs nav valsts apgādībā, arī dienestnieki, kuri pēc aktīvā valsts dienesta atvaļināti rezervē;

3) personas, kuras atbrīvotas no ieslodzījuma vietām;

4) mācekļi, kuri apguvuši amatu individuālajos (ģimenes) uzņēmumos un bijuši reģistrēti Latvijas Amatniecības kamerā.

Likuma 17. panta 5. punkts nosaka, ka bezdarbniekiem, par kuriem pēdējo 12 mēnešu laikā iemaksas nav veiktas, bezdarbnieka pabalstu izmaksā 70% apmērā no valsts noteiktās minimālās mēnešalgas (t.i., Ls 29,40), — ja viņi pieder pie vienas no šādām kategorijām:

1) personas, kuras pēc invaliditātes ir atguvušas darbspējas;

2) personas, kuras ir kopušas bērnu invalīdu līdz 16 gadu vecumam.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!