• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu cukurbiešu saldums un iekšējais tirgus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.1998., Nr. 271/272 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49813

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dzīvojamo māju privatizāciju

Vēl šajā numurā

18.09.1998., Nr. 271/272

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūsu cukurbiešu saldums un iekšējais tirgus

Par šāgada ražu domājot

Šogad cukurbiešu lauki sola augstu ražu. Pēc septembra sākumā laukos ņemtajiem paraugiem šķiet, ka kopumā varētu izaugt pat 700 000 tonnas saldo sakņu. Jācer uz saulainu laiku šoruden, lai bietes vēl pieņemtos svarā un tajās uzkrātos vairāk cukura.

Pēdējos gados Latvijā palielinājušies cukurbiešu sējumi. Iespējams, ka tuvākajā laikā visas trīs cukurfabrikas (Jelgavā, Jēkabpilī un Liepājā) nodrošinās valstī iekšējo cukura patēriņu. Ik gadu Latvijā ražo ap 65 tūkstošus tonnu cukura, bet vajadzība ir ap 80 000 tonnu gadā, ap 10—15 tūkstošu tonnu apjomā tiek ievests un pārstrādāts jēlcukurs.

Cukurbiešu novākšana un ražas pieņemšana šogad ir sākusies agrāk nekā iepriekšējos gados. Pirmās cukurbiešu kravas jau atvestas uz Jelgavu 11.septembrī, bet rūpnīca darbu sākusi 15.septembrī. Tas saistīts ar lielo darba apjomu un noslēgtajiem līgumiem. Tā, piemēram, Jelgavas cukurfabrikas jauda šogad būs par vienu trešdaļu lielāka nekā pērn. Rūpnīcas nominālā jauda ir 160 tūkstoši tonnu gadā (1600 t diennaktī), bet līgumi ar zemniekiem noslēgti par 270 tūsktošu tonnu piegādi. Pērn biešu audzētāji piegādāja fabrikai 196 tūkstošus tonnu sakņu.

Akciju sabiedrības "Jelgavas cukurs" ģenerāldirektors Harijs Veģeris sacīja, ka rūpnīcai nav finansiāli izdevīgi strādāt ar tik milzīgu pārslodzi, tomēr tiks iepirktas visas cukurbietes, par kurām ir noslēgti līgumi.

Saldo ražu no zemniekiem pieņems pēc stingra grafika. Tā, piemēram, vairākas zemnieku saimniecības varēs nodot saknes tikai nākamā gada janvārī. Arī tie zemnieki, kuri nav parakstījuši līgumus, var cerēt savu ražu nodot ziemā, kad fabrikā būs pabeigta plānotās ražas pārstrāde. Šiem "vēlajiem" klientiem nesen notika seminārs par sakņu uzglabāšanu aukstā laikā. Līgumslēdzēju skaits gan ir samazinājies, taču paplašinājušās cukurbiešu lauku platības, tāpēc zemniekiem jāsaprot, ka visu ražu nav iespējams pieņemt tiem izdevīgos termiņos. Zemgales zonā apsēti lauki 8000 hektāru platībā.

Jelgavas cukufabrika sola zemniekiem par tonnu biešu septembrī maksāt 26 latus, decembrī — apmēram 28 latus. 60 procentus naudas paredzēts samaksāt līdz 1. janvārim, pārējo — līdz nākamā gada sējai. Jelgavnieki plāno saražot ap 35 tūkstošus tonnu cukura.

H.Veģeris informēja, ka fabrika ir garantējusi zemniekiem kredītus — apmēram 2 miljonus latu. Tas nozīmē, ka zemnieks pavasarī būs nodrošināts gan ar sēklas materiālu, minerālmēsliem un visu pārējo, kas vajadzīgs sējas darbiem. Jāpiebilst, ka daļa zemnieku vēl nav nokārtojuši saistības ar fabriku, paliekot parādā 160 tūkstošus latu.

Jelgavā cukurbiešu audzēšana un ražošana ir vienīgā nozare, kuru kontrolē zemnieki. Viņiem pieder 55 procenti uzņēmuma akciju, 35 procenti pieder angļu firmai "Man", 10 procenti ir cukurfabrikas darbinieku un pensionāru pārziņā. Rūpnīcā nodarbināti ap 600 cilvēku.

Savukārt akciju sabiedrībā "Jēkabpils cukurfabrika" līgumi ar zemniekiem noslēgti par 155 000 tonnu cukurbiešu piegādi. Pašlaik jēkabpilieši diennaktī spēj pārstrādāt ap 1210 tonnu. Vēl šogad jāveic uzņēmuma modernizācija, pēc tam varēs pārstrādāt jau 1500 tonnu biešu diennaktī.

Latgales rajonos ir maz piemērotu zemju cukurbiešu audzēšanai, tāpēc lielāko daļu (76%) no visām Jēkabpils cukurfabrikā pārstrādātajām cukurbietēm piegādā Bauskas rajona cukurbiešu audzētāji, 6 procentus — Jelgavas, 6 procentus — Jēkabpils rajons, 3 procentus — biešu audzētāji no Latgales.

Rūpnīcas gada apgrozījums lēšams apmēram 2 miljonu latu vērtībā. Ik gadu vairāk nekā 400 000 latu tiek samaksāts valstij nodokļos.

Zemkopības ministrs Andris Rāviņš atzīst, ka vēl stingrāk būtu jāregulē iekšējā tirgus aizsardzība cukura ražotājiem. Ik gadu Latvijā nelegāli tiek ievests ap 2000 tonnu cukura. Ir sagatavoti un Saeimā iesniegti priekšlikumi grozījumiem likumā par cukuru. Grozījumi paredz, ka Latvijā ievestajam cukuram tiek piemērots akcīzes nodoklis — 2–3 santīmi par kilogramu. Grozījumos arī noteikts, ka, ievedot cukuru eksportējamu saldumu ražošanai, būs jāmaksā nodokļi uz robežas (līdz šim to nevajadzēja darīt). Tie tiks atmaksāti, kad būs eksportēta produkcija. Tādējādi no ievestā lētākā cukura ražotā produkcija nepaliktu Latvijā.

Dagnija Muceniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!