• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 31.augusta sēdē (turpinājums) Ministru kabineta Komitejas 31.augusta sēdē Pēc Ministru kabineta 31.augusta sēdes Ministru kabineta Komitejas 31.augusta sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.1998., Nr. 249/250 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49550

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Augstākās tiesas Senāta lēmums lietā Nr.SKK-213

Par Latvijas KPK 300.panta būtisku pārkāpumu

Vēl šajā numurā

01.09.1998., Nr. 249/250

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VALDĪBĀ

Ministru kabineta 31.augusta sēdē

Akceptēti noteikumi "Valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto fasēto preču saraksts", kuri nosaka, ka valsts metroloģiskajai kontrolei ir pakļautas fasētās preces, kas atbilstoši Latvijas kombinētajai nomenklatūrai ietilpst šādās preču grupās: 2.grupa. Gaļa un pārtikas gaļas subprodukti, 3.grupa. Zivis un vēžveidīgie, moluski un pārējie ūdens bezmugurkaulnieki, 4.grupa. Piens un piena produkti; putnu olas; dabiskais medus; citur neminēti dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti, 7.grupa. Pārtikas dārzeņi, daži sakņaugi un bumbuļaugi, 8.grupa. Pārtikas augļi un rieksti; citrusaugļu vai ķirbjaugu mizas, 9.grupa. Kafija, tēja, mate un garšvielas, 10.grupa. Graudaugu kultūras, 11.grupa. Miltrūpniecības produkcija; iesals; ciete; inulīns; kviešu lipeklis, 12.grupa. Eļļas augu sēklas un augļi, dažādi graudi, sēklas un augļi; augi rūpniecības un medicīnas vajadzībām; salmi un lopbarība, 16.grupa. Gaļas, zivju vai vēžveidīgo, molusku vai pārējo ūdens bezmugurkaulnieku izstrādājumi, 17.grupa. Cukurs un konditorejas izstrādājumi no cukura, 18.grupa. Kakao un kakao izstrādājumi, 19.grupa. Graudaugu, miltu, cietes un piena izstrādājumi; miltu konditorejas izstrādājumi, 20.grupa. Dārzeņu, augļu, riekstu vai citu augu daļu izstrādājumi, 21.grupa. Jaukti pārtikas produkti, 22.grupa. Bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērieni un etiķis. Noteikts, ka noteikumi stājas spēkā ar 1999.gada 1.jūliju.

Akceptēti "Noteikumi par fizikālo lielumu mērvienībām, to latviskajiem nosaukumiem un rakstību", kuri apstiprina starptautiskās mērvienību sistēmas mērvienības, kā arī nosaka to latviskos nosaukumus un rakstību. Noteikumi nosaka arī Latvijā lietojamos bezdimensiju raksturlielumu un koeficientu un starptautiskajā mērvienību sistēmā neietverto mērvienību latviskos nosaukumus un rakstību.

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 11.jūnija rīkojumā nr.285 "Par Kases aparātu un kases sistēmu komisiju", kas paredz izdarīt personālas izmaiņas komisijas sastāvā. Par komisijas priekšsēdētāja vietnieci nozīmēta I.Liščika — Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes Nodokļu grāmatvedības un ekspertīzes daļas Nodokļu grāmatvedības nodaļas priekšniece. Par komisijas locekļiem nozīmēti; I.Berķe — Ekonomikas ministrijas Ārējo ekonomisko attiecību un tirdzniecības politikas departamenta vecākā referente, M.Melers — Kases aparātu tirgotāju un servisa dienestu asociācijas direktors, D.Muciņš — Finansu ministrijas Grāmatvedības metožu analīzes un koordinācijas nodaļas vadītājs un I.Roķis — Latvijas Tirgotāju asociācijas Akcizēto preču tirgotāju savienības līdzpriekšsēdētājs.

Akceptēti "Grozījumi likumā "Par uzņēmumu un uzņēmēju sabiedrību maksātnespēju"", "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām"" un "Grozījumi Latvijas Civilprocesa kodeksā". Grozījumi minētajos likumprojektos ir vērsti uz tiesvedības procesa paātrināšanu un vienkāršošanu maksātnespējas lietu izskatīšanā tiesā. Paredzētie grozījumi neparedz nekādu papildu finansējumu, tieši otrādi — tiesvedības process tiks vienkāršots, un tas ļaus samazināt kreditoru izdevumus.

Akceptēti noteikumi "Pieteikumu iesniegšanas un izskatīšanas, lēmumu pieņemšanas, darba garantiju un sociālo garantiju atjaunošanas un zaudējumu atlīdzības izmaksas kārtība" (noteikumi publicēti šī numurā 2.lpp.), kuri nosaka kārtību, kādā fiziskās personas iesniedz pieteikumus likumā "Par izziņas izdarītāja, prokurora vai tiesneša nelikumīgas vai nepamatotas rīcības rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu" paredzētās zaudējumu atlīdzības saņemšanai, lēmuma par zaudējumu atlīdzības piešķiršanu pieņemšanas kārtību, darba garantiju un sociālo garantiju atjaunošanas kārtību, kā arī zaudējumu atlīdzības izmaksas kārtību. Noteikts, ka pieteikums zaudējumu atlīdzības saņemšanai iesniedzams attiecīgi Ģenerālprokuratūrā vai Tieslietu ministrijā. Noteikumi piemērojami ar 1998. gada 1. septembri.

Akceptēti grozījumi likumā "Par izziņas izdarītāja, prokurora vai tiesneša nelikumīgas vai nepamatotas rīcības rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu". Izstrādātie grozījumi būtiski sašaurina to personu loku, kuriem ir atlīdzināmi zaudējumi izziņas izdarītāja, prokurora vai tiesneša nelikumīgās rīcības sakarā. No likuma izslēgtas normas, kas paredz atlīdzības izmaksu neatkarīgi no izziņas izdarītāju, prokuroru, tiesnešu vainas un normas, kas paredz atlīdzības izmaksu personām, attiecībā pret kurām piemērots administratīvais arests. Persona tiesīga saņemt zaudējumu kompensāciju, ja konstatēts, ka amatpersona, piemērojot kriminālsodu vai drošības līdzekli, ir pārkāpusi cilvēktiesību vai materiālo tiesību normas.

Akceptēti "Gozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām"", kas paredz papildināt 11. panta pirmo daļu ar 9.punktu šādā redakcijā: "9) naftas ieguves nodeva — likums "Par zemes dzīlēm"". Naftas ieguves nodeva ir maksājums, ko naftas ieguvēja kompānija maksā resursu īpašniekam - valstij. Naftas ieguves nodeva ir maksājums, kas ir specifiska naftas ieguves nozares nodokļu un nodevu režīma sastāvdaļa.

MK pieņēma zināšanai — vides un reģionālās attīstības ministra, Ministru prezidenta biedra A. Gorbunova informāciju "Par finansiālās palīdzības no valsts budžeta sniegšanu Cēsu rajona pašvaldībām plūdu radīto postījumu novēršanai un zaudējumu segšanai". Satiksmes ministrijai ieteikts no Valsts autoceļu fonda piešķirt Latvijas Autoceļu direkcijas Cēsu rajona ceļu pārvaldes nodaļai 40 000 latu Cēsu rajona pašvaldību ceļiem 11. jūlija lietusgāžu nodarīto postījumu novēršanai. Satiksmes ministrijai ieteikts no Valsts autoceļu fonda piešķirt Latvijas Autoceļu direkcijas Cēsu rajona ceļu pārvaldes nodaļai Ls 11 800 Cēsu rajona zemnieku saimniecību un privātpersonu ceļiem 11. jūlija lietusgāžu nodarīto postījumu novēršanai. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ieteikts no Vides aizsardzības fonda piešķirt Cēsu rajona Vaives pagasta padomei Ls 700 11. jūlija lietusgāžu nodarīto postījumu novēršanai ārējos kanalizācijas tīklos Rīdzenes un Krīvu ciemos. Zemkopības ministrijai ieteikts no subsīdiju līdzekļiem piešķirt Ls 1000 Vaives pagasta padomei finansiālas palīdzības sniegšanai iedzīvotājiem meliorācijas sistēmu 11.jūlija lietusgāžu radīto postījumu novēršanai. Finansu ministrijai ieteikts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 11.jūlija lietusgāžu radīto postījumu novēršanai Ls 6550, t.sk.: Vaives pagasta padomei biatlona trasei Ls 2550, finansiālas palīdzības sniegšanai iedzīvotājiem izskaloto mājas pamatu nostiprināšanai Ls 2000, finansiālas palīdzības sniegšanai iedzīvotājiem ūdenskrātuvju un to dambju postījumu novēršanai Ls 2000. Finansu ministrijai ieteikts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt Dzērbenes pagasta padomei Ls 23 000 avārijas stāvoklī esošās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas remontam. Pieņemts zināšanai, ka Priekuļu pagasta teritorijā esošās Vaives dzirnavas šobrīd atrodas Latvijas Privatizācijas aģentūras valdījumā un ir sācies to privatizācijas process. Priekuļu pagasta padome ir gatava segt līdz 15% no kopējām izmaksām. Ieteikts Privatizācijas aģentūrai izstrādāt projektu Vaives dzirnavu aizsprosta atjaunošanai un iesniegt to kā investīciju projektu Ekonomikas ministrijā iekļaušanai Valsts investīciju programmā.

Ministru kabinets izskatīja jautājumu "Par finansējumu Latvijas pilsoņu pasu projektam", pieņemta zināšanai iekšlietu ministra A. Krastiņa sniegtā informācija par finansējuma nepieciešamību Latvijas pilsoņu pasu projektam. (1999. gadā — Ls 2 240 800; 2000. gadā — Ls 1 830 000). Jautājumu par nepieciešamā finansējuma piešķiršanu Latvijas pilsoņu pasu projektam skatīt kopā ar investīciju projektu 1999. gadam.

Pec Ministru kabineta 31.augusta sedes

Tieslietu ministra Dzintara Rasnača

atbildes, skaidrojumi, komentāri

Vispirms tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs runā par grozījumiem likumā "Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju", likumā "Par nodokļiem un nodevām", kā arī Latvijas Civilprocesa kodeksā:

— Tradicionāli darba kārtībā bija arī jautājums par uzņemšanu Latvijas pilsonībā un naturalizācijas kārtību.

Bija divi jautājumu bloki, kuri attiecās uz Tieslietu ministriju, kas virzīja šo jautājumu uz izskatīšanu Ministru kabineta sēdē. Pirmais jautājumu bloks bija par grozījumiem likumā "Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju", grozījums likumā "Par nodokļiem un nodevām" un grozījumi Latvijas Civilprocesa kodeksā. Šos trīs likumprojektus bija sagatavojusi starpministriju darba grupa Tieslietu ministrijas vadībā. Tie ir vērsti uz tiesvedības procesa saīsināšanu, un, vienkāršojot maksātnespējas lietas, tiesa varēs samazināt izdevumus, kas saistīti ar ilgstošiem tiesas procesiem. Vienkāršošanas būtība ir šāda — maksātnespējas procesā lielāka loma varētu būt kreditoriem, tas attiecas tieši uz pārraudzības procesu. Tiesām paliktu tikai tiesiskā uzraudzība. Panākta arī vienošanās, ka tiks izdarīti grozījumi likumā "Par gada pārskatiem". Tiks ieviesta īpaša administratoru pārraudzības institūcija. Pagaidām gan netika panākta vienošanās, pie kuras no trim pašreiz esošajām institūcijām tā varētu būt — vai nu pie Uzņēmumu reģistra, vai Valsts ieņēmumu dienesta, vai pie Privatizācijas aģentūras. Domstarpības bija starp Tieslietu un Finansu ministriju par procentu pieauguma apturēšanu. Finansu ministrija uzskatīja, ka šī apturēšana nav vajadzīga, taču balsojumā pārsvaru ieguva viedoklis par procentu pieauguma apturēšanu.

Tika izdarīti arī grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas nosaka kreditoru vienlīdzību. Tā kā tika izdarīti grozījumi Latvijas Civilprocesa kodeksā, tika nolemts, ka jaunajā Civilprocesa likumā starp lasījumiem Tieslietu ministrija atbilstoši jaunajiem grozījumiem iesniegs savus papildinājumus.

Otrs jautājumu bloks ir par grozījumiem pieteikumu iesniegšanas, izskatīšanas, lēmumu pieņemšanas, darba un sociālo garantiju atjaunošanas un zaudējumu atlīdzības izmaksas kārtībā, kā arī grozījumi likumā "Par izziņas izdarītāja, prokurora vai tiesneša nelikumīgas vai nepamatotas rīcības rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu".

Ar šī gada 1. septembri stājas spēkā likums, kas nosaka kārtību, kādā atlīdzināmi zaudējumi, kas radušies izziņas izdarītāja, prokurora vai tiesneša nelikumīgas vai nepamatotas rīcības rezultātā. Šo noteikumu pamatu veido divu institūciju — Ģenerālprokuratūras vai Tieslietu ministrijas — saņemtie iesniegumi. Ģenerālprokuratūrā tie ir iesniegumi par nelikumīgu vai nepamatotu rīcību pirmstiesas izmeklēšanas stadijā, Tieslietu ministrija atbild par kļūdām, kas radušās tiesas procesa stadijā vai pēc tiesas procesa. Noteikumi sevī ietver noteiktu pielikumu formu zaudējumu atlīdzības saņemšanai. Šim nolūkam Ministru kabinets vēl vienojās no budžeta līdzekļiem papildus piešķirt 23 tūkstošus 842 latus.

Rūta Jaksona,

"LV" informācijas redaktore

Pēc ieraksta "LV" diktofonā

Ministru kabineta Komitejas 31.augusta sēdē

Akceptēts noteikumu projekts "Noteikumi par valsts pārvaldes kompetences deleģēšanas kārtību pilnvarotajām vai sadarbības institūcijām", kuri nosaka valsts pārvaldes kompetences deleģēšanas kārtību pilnvarotajām vai sadarbības institūcijām ar mērķi racionālāk un efektīvāk izmantot Valsts budžeta līdzekļus, kā arī veicināt sabiedrības iesaistīšanu valsts pārvaldē.

Akceptēts rīkojuma projekts "Par Latvijas Republikas un Kipras Republikas valdības līgumu par atteikšanos no vīzām".

Akceptēts noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 1998.gada 3.marta noteikumos nr.74 "Noteikumi par ekskluzīvo piegādes līgumu un ekskluzīvo pirkuma līgumu atbrīvošanu no Konkurences likumā noteiktā vienošanās aizlieguma"", kuri paredz precizēt noteikumu 23.un 33.punktu, lai nodrošinātu normatīvā akta atbilstību Eiropas Savienības Komisijas noteikumu nr.1984/83 par ekskluzīvo pirkuma līgumu atbrīvošanu no vienošanās aizlieguma atbilstošajām normām.

Akceptēts rīkojuma projekts "Par bezpeļņas organizācijas valsts uzņēmuma "Veselības statistikas, informācijas un medicīnas tehnoloģiju centrs" pilnvarošanu, kurš paredz pilnvarot bezpeļņas organizāciju valsts uzņēmumu "Veselības statistikas, informācijas un medicīnas tehnoloģiju centrs" veikt ārstniecības iestāžu sertifikāciju atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām reglamentētās sfēras prasībām.

Akceptēts rīkojuma projekts "Par Latvijas Republikas un Slovākijas Republikas konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem".

Akceptēts noteikumu projekts "Mantotās mantas, sadzīves priekšmetu un personiskās lietošanas priekšmetu ievešanas kārtība", kuri nosaka kārtību, kādā mantotā manta, personiskās lietošanas un sadzīves priekšmeti tiek atbrīvoti no muitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa, galvojumu iesniegšanas kārtību sadzīves priekšmetiem, kā arī kārtību, kādā var rīkoties ar sadzīves priekšmetiem pēc to atbrīvošanas no muitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa.

Akceptēts noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 21.janvāra noteikumos nr.38 "Vispārizglītojošo skolu direktoru atestācijas noteikumi"".

Akceptēts noteikumu projekts "Par Latvijas būvnormatīvu LBN 211-98 "Daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamie nami"".

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!