• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālās statistikas pārvaldes 1998. gada 12. augusta informācija "Par tekošā konta deficītu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.1998., Nr. 246/247 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49529

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Centrālās statistikas pārvaldes informācija

Par transporta līdzekļu importu

Vēl šajā numurā

27.08.1998., Nr. 246/247

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Centrālā statistikas pārvalde

Veids: informācija

Pieņemts: 12.08.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Centrālā statistikas pārvalde

Informācija

1998.gada 12.augustā

Par tekošā konta deficītu

Maksājumu bilances tekošā konta* deficīts 1998.gada 1. ceturksnī sasniedza 51 milj. latu jeb 5,9% no iekšzemes kopprodukta (1997.gada 1. ceturksnī — 20 miljoni latu jeb 3%). Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, tekošā konta deficīts ir jūtami samazinājies, ņemot vērā, ka 1997.gada 4. ceturksnī tas sasniedza 72 milj. latu jeb 8,1% no iekšzemes kopprodukta. 1997.gadā kopumā tekošā konta deficīts bija 201 milj. latu jeb 6,3% no iekšzemes kopprodukta. Lielāko daļu deficīta veido importa pārsvars pār eksportu.

Preču tirdzniecības deficītu par 47% sedza pakalpojumu (49 milj. latu) un par 8% kārtējo transfertu (9 milj. latu), piemēram, dāvinājumu, līdzekļu darbinieku apmācībai, sociālo maksājumu — pozitīvais saldo, taču pakalpojumu pozitīvajam saldo ir tendence samazināties: Latvijas rezidentu sniegto pakalpojumu apjoms salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni faktiskajās cenās krities par 22%, bet saņemto pakalpojumu — par 12%.

Pakalpojumu kopējā apjomā vislielākie ieņēmumi bija no transporta pakalpojumiem — 67 milj. latu, kas veidoja 69% no visu sniegto pakalpojumu kopējās summas (93 milj. lati), un 31% (26 milj. latu) no saņemto pakalpojumu kopsummas. Transporta pakalpojumos vislielākais pozitīvais saldo bija jūras transportā — 36 milj. latu, un arī pārējos transporta veidos pakalpojumu eksports pārsniedza pakalpojumu importu. Sniegtajos transporta pakalpojumos dominē kravu iekraušanas, izkraušanas, glabāšanas, ostu, lidostu un citi ar transporta palīgdarbību saistīti pakalpojumi — 64 milj. latu, bet saņemtajos — kravu pārvadāšana — 11 milj. latu.

Negatīvs saldo bija ceļojumu izdevumiem, ko veido Latvijas rezidentu izdevumi ārvalstīs par precēm un pakalpojumiem, dodoties gan dienesta komandējumos, gan personīgos braucienos, un nerezidentu ceļotāju Latvijā iztērētā nauda. 1. ceturksnī Latvijas iedzīvotāji ārzemēs iztērēja 33 milj. latu, bet nerezidenti Latvijā — 19 milj. latu.

Pilnīgāka informācija par Latvijas maksājumu bilanci — Centrālās statistikas pārvaldes izdotajā biļetenā "Latvijas maksājumu bilance".

*Maksājumu bilances tekošajā kontā ietver maksājumus par precēm un pakalpojumiem, atlīdzību nodarbinātajiem un investīciju ieņēmumus, kā arī bezatlīdzības maksājumus (transfertus), kas ceturkšņa laikā ir saņemti no ārvalstīm, kā arī tām samaksāti. Tekošā konta deficīts veidojas, ja valstī saņemtās summas ir mazākas par samaksātajām.

Centrālās statistikas pārvaldes Maksājumu bilances statistikas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!