• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zvārtavā - pasaules keramiķi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.1998., Nr. 246/247 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49502

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursi

Vēl šajā numurā

27.08.1998., Nr. 246/247

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zvārtavā — pasaules keramiķi

Jau otro vasaru Zvārtavas pilī notika starptautisks keramikas seminārs. Tā dvēsele ir profesors Pēteris Martinsons. Viņš pastāstīja: "Tā ir Māskslinieku savienības prezidenta Egila Rozenberga ideja — apgūt šo pili. Pašu spēkiem un ar sponsoru palīdzību iekārtotas darbnīcas, dzīvojamās telpas, uzstādīta elektriskā krāsns porcelāna apdedzināšanai. Pērn vecajā stallī uzmūrējām unikālu ar malku kurināmu krāsni, šovasar pabeigta otra. Tā pamazām rodas bāze. Šajos darbos sevi pierādījis jaunais keramiķis Jānis Ronis. Viņš vadījis jau vairākus simpozijus, arī šo."

Simpozijā piedalījās 25 keramiķi no ASV, Dānijas, Grieķijas, Krievijas, Lielbritānijas, Spānijas, Īrijas, Šveices, Vācijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas. Gandrīz trīs nedēļas aizritēja darbā, radošās sarunās, vakaros mākslinieki rādīja diapozitīvus, videofilmas par savas zemes un mākslas īpatnībām.

Eduardo Andaluzs (Spānija) mums pastāstīja: "Esmu apmierināts ar darba un sadzīves apstākļiem, varēju īstenot savas ieceres. Mums bija iespēja apmeklēt Cēsis, Āraišu ezeru, Apes dzirnavas un Gaujienu, iepazīt Latvijas darbu."

Keramikas meistars Vladimirs Civins (Pēterburga): "Ar Latvijas māksliniekiem iepazinos jau pirms 20 gadiem, kad vasarā strādāju Dzintaru jaunrades namā. Tur tapuši mani labākie darbi. Arī Zvārtavā valda laba radoša atmosfēra."

Viesu dienā gaidīti bija visi, kuri vēlējās iepazīties ar pili, apkārtni un māksliniekiem. Ieradās arī Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis ar kundzi Ainu Ulmani. Viņi vēroja cepļa atvēršanu un tikās ar māksliniekiem. Prezidents teica: "Šķiet, ka keramika ir viena no latviešu tautai vistuvākajām mākslām, kas atspoguļo latvieša būtību. Apliecinot sevi, ar šo simpoziju mēs speram atkal solīti uz priekšu. Mans vēlējums būtu: lai mūsu keramikas dvēsele nepazustu pasaules plašumos, lai citu mākslinieku vidū mēs saglabātu savu raksturu, rokrakstu un savas mākslas vērtības, un lai dotu tās pasaulei. Ja mēs to spējam, tad dzīvojam."

Zvārtavā jau bijušas Rozentāla Mākslas vidusskolas audzēkņu vasaras nometnes. Iecerēts uz nākamo starptautisko simpoziju aicināt arī koktēlniekus un tekstilmāksliniekus. Šajā simpozijā tapušie darbi skatāmi MS galerijā 11.novembra krastmalā 35 līdz 4.septembrim.

Aina Adermane

K1.JPG (27967 BYTES)
Starptautiskā keramikas semināra norises vieta — Zvārtavas pils

K2.JPG (26687 BYTES)
Keramiķu dāvana Valsts prezidentam Guntim Ulmanim

K3.JPG (29610 BYTES)
Prof. Pēteris Martinsons un viņa audzēknis Jānis Ronis atver cepli

K4.JPG (22331 BYTES) Juttes Gaihedes keramika (Dānija)

Foto: Harijs Burmeistars

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!