• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.07.1998., Nr. 196/197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49050

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latviešu valoda un izglītība Latviešu valoda un izglītība

Vēl šajā numurā

03.07.1998., Nr. 196/197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Par īpašuma

kompensācijas sertifikātu

dzēšanu naudā

Vairākiem simtiem Latvijas iedzīvotāju — iepriecinoša ziņa: 20. jūnijā Ministru kabineta komitejā akceptēts noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 1997. gada 20. maija noteikumos nr. 187 "Kārtība, kādā izmaksājama kompensācija naudā, dzēšot par bijušo zemes īpašumu lauku apvidos piešķirtos zemes īpašuma kompensācijas sertifikātus"".

Kā informē Ekonomikas ministrijas Privatizācijas departamenta direktors Aivars Bernāns, šī kārtība paredz, ka vispirms vairāk nekā 700 bijušo zemes īpašnieku un aptuveni 100 viņus pārdzīvojušo represēto laulāto saņems naudu — 1,6 miljonus latu. Pēc tam dzēšanas kārta pienāks pārējiem sertifikātu īpašniekiem — Saeima pieņēmusi likumu par grozījumiem 1998. gada valsts budžetā, kurā noteikts, ka šogad tiks piešķirti 5,2 miljoni latu kompensāciju izmaksām par lauku apvidu zemi. Ieplānots, ka šī summa tiks izmaksāta tuvāko mēnešu laikā.

Kad sāksies sertifikātu kompensēšana naudā?

— Nauda vispirms tiks pārskaitīta Hipotēku un zemes bankai, un cilvēki saņems pirmos paziņojumus par naudas izmaksu jau augustā, — stāsta A. Bernāns. — Tātad katram sertifikātu īpašniekam dzīvesvietā tiks piesūtīts bankas uzaicinājums saņemt naudu. Nav nepieciešams zvanīt vai rakstīt īpašas vēstules uz Ekonomikas ministriju vai citām instancēm par šā jautājuma kārtošanu. Vienu gan atgādinu — ja cilvēks mainījis adresi, tad par to noteikti jāinformē bankas nodaļa, kurā atvērts attiecīgais sertifikātu konts.

Tiek prognozēts, ka no budžeta līdzekļiem paredzētā summa šogad ļaus kompensāciju par bijušo zemes īpašumu izmaksāt cilvēkiem, kuri vecāki par 65 gadiem. Taču izmaksas notiks pakāpeniski — sākot ar visvecākā gadagājuma iedzīvotājiem.

Jāpiebilst, ka Latvijā tiesības saņemt kompensāciju naudā piešķirtas aptuveni 5 tūkstošiem iedzīvotāju. Šim nolūkam nepieciešami vairāk nekā 12 miljoni latu. Pagājušajā gadā bija paredzēts izmaksāt 4,4 miljonus latu. Taču bankām izmaksām tika piešķirti tikai 1,5 miljoni. Tomēr bankām pēdējais rīkojums par naudas izmaksu vairāk nekā 100 cilvēkiem tika nosūtīts šā gada maijā, jo bija radies īpatns pārpalikums: diemžēl daudz sertifikātu īpašnieku nebija ieradušies pēc naudas, jo vecuma dēļ nesagaidīja šo dienu. Tagad mantojuma tiesības caur tiesu kārto viņu mantinieki.

Kā uzsver A.Bernāns, tas, ka nauda kompensācijas sertifikātu dzēšanai tiek izmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem, nozīmē zināmu drošību un regularitāti naudas izmaksās.

Mudīte Luksa, "LV"

Par parādzīmju izsoli

Valsts iekšējā īstermiņa aizņēmuma parādzīmju izsolē trešdien, 1. jūlijā, piedalījās 5 komercbankas, kas vēlējās iegādāties parādzīmes ar atmaksas termiņu 28 dienas (1 mēnesis). Tika piedāvātas parādzīmes par kopējo summu pēc nominālvērtības 0,5 milj. latu apmērā; banku pieteikumi veidoja 1,05 milj. latu. Tika pārdotas parādzīmes par kopējo summu pēc nominālvērtības 0,5 milj. latu apmērā. Pārdošanas vidējā diskonta likme — 3,29% gadā.

Valsts iekšējā īstermiņa aizņēmuma parādzīmju izsolē trešdien, 1. jūlijā, piedalījās 4 komercbankas, kas vēlējās iegādāties parādzīmes ar atmaksas termiņu 91 diena (3 mēneši). Tika piedāvātas parādzīmes par kopējo summu pēc nominālvērtības 0,7 milj. latu apmērā; banku pieteikumi veidoja 1 milj. latu. Tika pārdotas parādzīmes par kopējo summu pēc nominālvērtības 0,7 milj. latu apmērā. Pārdošanas vidējā diskonta likme — 3,95% gadā.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!