• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pirms vētras, krusas un zaķu bariem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.1998., Nr. 174/175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48698

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Privatizācija procesā

Vēl šajā numurā

12.06.1998., Nr. 174/175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirms vētras, krusas un zaķu bariem

Par jaunu un zemniekiem svarīgu pakalpojumu - sējumu un stādījumu apdrošināšanu

Anna Gerliņa, apdrošināšanas akciju sabiedrības "Latgarants" īpašuma apdrošināšanas eksperte, - "Latvijas Vēstnesim"

GERLINA.JPG (22102 BYTES)
Anna Gerliņa

- Kādēļ jūsu apdrošināšanas sabiedrība nolēma nodarboties ar sējumu un stādījumu apdrošināšanu, kas ir diezgan riskanta lieta?

- To ierosināja paši mūsu klienti - īpaši no Bauskas un Jelgavas rajona. Un tas arī deva mūsu sabiedrībai impulsu sākt risināt sējumu un stādījumu apdrošināšanas jautājumus. Problēmas radīja summa, ko vajadzētu ņemt par apdrošinājuma pamatu. Galu galā vienojāmies, ka par pamatu apdrošinājuma summai uzskatīsim attiecīgās kultūras sējumu vai stādījumu viena hektāra pašizmaksu. Tā kā šādus datus ir pietiekami sarežģīti iegūt, noteicām vidējo cenu, kura mūsu sabiedrībai būtu pieļaujama. Taču tas neliedz klientam šo mūsu noteikto pašizmaksu mainīt atbilstoši reālajai situācijai. Ja pašizmaksa ir augstāka nekā mūsu noteiktā un klients dokumentāli var to apstiprināt, tad mēs par apdrošinājuma summu pieņemam sējumu un stādījumu īpašnieka aprēķinus. Ja klienta aprēķini rāda, ka pašizmaksa ir zemāka, arī šo summu mēs pieņemam. Ja saimniecībā nav precīzas uzskaites, tad mēs par apdrošināšanas summu uzskatām mūsu sabiedrībā apstiprināto.

- Vai ir iespējama arī kompleksa apdrošināšana un vai šādos gadījumos klientam ir atlaides?

- Ja zemnieks apdrošina arī saimniecību - mājas, lopus, kustamo īpašumu, tad mūsu noteiktie tarifi tiek samazināti uz pusi. Ja, piemēram, par vasarājiem tarifs ir 3 procenti, tad kompleksās apdrošināšanas gadījumā apdrošināšanas tarifs ir tikai 1,5 procenti. Ja klients ir pie mums pārnācis no citas apdrošināšanas sabiedrības, kur bijis apdrošināts viņa īpašums, visas atlaides, ja tādas bijušas, mēs saglabājam un arī kultūru apdrošināšanas tarifa samazinājums ir spēkā.

Vispār klienti ir ieinteresēti, kaut arī sējumu un stādījumu apdrošināšana - šis jaunais pakalpojums - tikai nupat ir kļuvis klientiem pieejams. Neviena cita apdrošināšanas sabiedrība šādu pakalpojuma veidu nesniedz. Mēs esam paspējuši pirmie. Kaut arī tajā pašā laikā apzināmies, ka šāds apdrošināšanas veids sabiedrībai peļņu nenesīs. Taču klienti mums ir jāpiesaista.

- Lai varētu apdrošināt sējumus un stādījumus, vai stādījumu īpašniekam noteikti jābūt arī zemes īpašniekam?

- Šāds nosacījums nav obligāts. Zeme, uz kuras ir sējumi vai stādījumi, drīkst būt arī nomāta. Taču noteikti ir jābūt nomas līgumam.

- Kādi riska momenti iekļauti apdrošināšanas līgumā?

LAUKS.JPG (36440 BYTES) - Klients savus sējumus un stādījumus apdrošina pret salu, salnām, vētru, plūdiem un izmirkšanu, krusu, pārmērīgu lietu, ugunsnelaimi, sausumu, sējumu izcilāšanos ledus garozas iespaidā, zvēru un putnu postījumiem, sadursmēm - transporta līdzekļu uzbraukšanu, lidaparātu, tāpat arī koku krišanu. Šo riska momentu ir pietiekami daudz un klients var apdrošināt savus sējumus un stādījumus gan pret kādu no tiem, gan arī pret visiem kopā.

Ja runājam par ilggadīgajiem stādījumiem, piemēram, augļu kokiem, ogulājiem, tad apdrošināts tiek pats stāds - koks, krūms. Tiek apdrošināti stādījumu bojājumi, nevis ražas zudumi, kas radušies salnas vai sausuma, vai kādas citas ligas dēļ.

- Vai paaugstināta riska rajonos ir citādi apdrošināšanas noteikumi?

- Pašlaik vēl ne, noteikumi visā Latvijā ir vienādi. Taču tas nenozīmē, ka mūsu noteikumi ir sastinguši un nav iespējamas izmaiņas. Tādēļ mūsu pirmie klienti būs sava veida izmēģinājums, lai mēs justu, kur esam pieļāvuši kļūdas, un varētu savus noteikumus pilnveidot. Arī pašlaik, tiekoties gan individuāli ar zemniekiem, gan ar zemnieku organizācijām, mēs vaicājam viņu viedokli par šo apdrošināšanas veidu un labprāt uzklausām ierosinājumus. Pašlaik mēs ļoti aktīvi tiekamies ar zemniekiem un stāstām par sējumu un stādījumu apdrošināšanu.

- Kam ir vislielākā interese par jūsu piedāvāto jauno pakalpojumu?

- Tieši Zemgales zemniekiem, zemnieku saimniecību īpašniekiem. Vēl interesi izrāda daļa Kurzemes un daļa Vidzemes zemnieku. No lielajām paju saimniecībām un kooperatīvajām sabiedrībām gan īpašu interesi pagaidām nejūtam. No šīs grupas saimniecībām ieinteresētas pārsvarā ir Latvijas un ārvalstu kopsaimniecības. Esam izsūtījuši piedāvājumus un ceram, ka drīz būs pirmie klienti.

- Tātad ir noteikta apdrošināšanas pamatsumma un zemniekiem ir jāiemaksā noteikta procentu likme jūsu sabiedrībai - pilna vai puse. Taču, ja no trīs hektāru liela lauka ir bojāta tikai daļa, kā jūs nosakāt apdrošināšanas sabiedrības atlīdzības lielumu?

- Mūsu atbildība ir no līguma noslēgšanas vai sējas brīža līdz masveida ražas novākšanai konkrētai kultūrai attiecīgajā reģionā. Ilggadīgos stādījumus apdrošinām uz vienu gadu. Pēc iesnieguma saņemšanas par postījumiem mēs dosimies uz saimniecību un bojātās platības lielumu novērtēsim. Tad aprēķināsim, cik liela atlīdzība zemniekam jāsaņem.

- Vai atlīdzība būs līdzvērtīga tai summai, ko zemnieks saņemtu, ražu pārdodot?

- To nav tik vienkārši prognozēt, jo cenas pašlaik ļoti svārstās. Precīzi nav nosakāms pieprasījums un piedāvājums, jo arī dažādu kultūru ražas ir ļoti neprognozējamas. Taču, pēc mūsu aptuvenajiem aprēķiniem, zemnieks zaudētājs nebūs.

Rūta Bierande,

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV‚

Romvalds Salcēvičs

Lauksaimniecības kultūru un ilggadīgo stādījumu apdrošināšanas tarifi

1. Ziemāju graudaugi
Ziemas kvieši 8,0%
Ziemas rudzi 10,0%
Ziemas mieži 12,0%
Ziemas rapsis 10,0%
2. Vasarāju graudaugi un pākšaugi 3,0%
3. Tehniskās kultūras 3,0%
4. Kartupeļi 5,0%
5. Atklātā lauka dārzeņi 5,0%
6. Segtā lauka dārzeņi 2,0%
7. Lopbarības kultūras 4,0%
8. Kokaudzētavu produkcija 5,0%
9. Ilggadīgie stādījumi 0,5%

1998. gadam AAS "LATGARANTS" apstiprinātās

1. Viena ha pašizmaksas:
1.1. Ziemāju graudaugiem - Ls 300
1.2. Vasarāju graudaugi un pākšaugi - Ls 250
1.3. Tehniskās kultūras - Ls 270
1.4. Kartupeļi - Ls 500
1.5. Atklātā lauka dārzeņi:
kāposti - Ls 1000
burkāni, bietes u.c. - Ls 400
1.6. Lopbarības kultūras - Ls 250
1.7. Segtā lauka kultūras - Ls 1500
2. Viena ilggadīgā stādījuma maksimālā vērtība:
2.1. Ābeles 10 - 20 gadiem - Ls 30
2.2. Bumbieres 10 - 20 gadiem - Ls 35
2.3. Plūmes 5 - 15 gadiem - Ls 20
2.4. Ķirši 5 - 15 gadiem - Ls 20
2.5. Ogulāji 3 - 10 gadiem - Ls 15

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!