• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Amerika mūs saprot. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.1998., Nr. 174/175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48683

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amerika mūs saprot (turpinājums)

Vēl šajā numurā

12.06.1998., Nr. 174/175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PĒC VIZĪTES

Amerika mūs saprot

Ir noslēgusies Ministru prezidenta Guntara Krasta darba vizīte Amerikas Savienotajās Valstīs

Vizītes laikā Ministru prezidents uzrunāja profesionālo ārpolitikas ekspertu auditoriju radio "Brīvā Eiropa" (RFE-RL) birojā Vašingtonā, tikās ar FIB direktoru Lūisu Frī, ar ASV tirdzniecības pārstāvi vēstnieci Šarlēnu Barševski, ietekmīgāko Viduseiropas izcelsmes amerikāņu organizāciju pārstāvjiem (Viduseiropas un Austrumeiropas koalīciju), Amerikas Apvienotās baltiešu komitejas vadību, ar tautiešiem Vašingtonā un Ņujorkā, piedalījās labdarības pasākumā, kas veltīts cīņai pret krūts vēzi, uzstājās ANO 20.speciālajā sesijā, kas veltīta cīņai pret narkotikām, tikās ar ASV valsts sekretāri Madelainu Olbraitu, ar ANO Attīstības programmas (UNDP) vadību, Itālijas premjerministru Romāno Prodi un Ukrainas premjerministra vietnieku Valēriju Smoliju, iepazinās ar ANO Latvijas misijas darbu.

RFE-RL birojā, tiekoties ar ASV Valsts departamenta, Nacionālās drošības padomes, ārvalstu vēstniecību Vašingtonā vadošajām amatpersonām, lielāko ziņu aģentūru un laikrakstu pārstāvjiem, Amerikas baltiešu un ebreju organizāciju līderiem, Ministru prezidents informēja par Latvijas stabilo ekonomisko izaugsmi, integrāciju Eiropas Savienībā (ES) un Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO), atzīmēja RFE-RL un Pola Goubla lomu Latvijas neatkarības atgūšanā un nostiprināšanā. Pēc apmēram stundu ilgās diskusijas notika Guntara Krasta personiska saruna ar Polu Goublu.

Sarunas laikā ar FIB direktoru Lūisu Frī apspriesta iespēja palielināt FIB klātbūtni Latvijā, tostarp atvērt FIB biroju Latvijā. Atzinīgi tika novērtēts līdzšinējais FIB atbalsts Latvijai, sadarbība spirta kontrabandas atklāšanā, sprādzienu izmeklēšanā. FIB direktors bija ļoti labi informēts par notikumiem Latvijā, atzinīgi novērtēja valdības pieņemto noziedzības novēršanas programmu, apliecināja premjeram ieinteresētību turpināt ciešu sadarbību ar mūsu valsti. Ministru prezidents uzaicināja FIB direktoru apmeklēt Latviju. Iespējams, ka tas varētu notikt jau šī gada septembrī.

Ar ASV tirdzniecības pārstāvi vēstnieci Šarlēnu Barševski tika apspriests jautājums, kas saistīts ar Latvijas uzņemšanu Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO). Ministru prezidents aicināja ASV pēc iespējas ātrāk vienoties ar ES jautājumā par audiovizuālo tirgu, kas ir galvenais kavēklis Latvijas uzņemšanai PTO.

Draudzīga, ilgstoša saruna norisinājās, tiekoties ar Viduseiropas un Austrumeiropas koalīciju, kas ir viena no ietekmīgākajām organizācijām ASV (pārstāv 19 miljonus vēlētāju, ir cieša saikne ar vairākiem ietekmīgākajiem ASV politiķiem, to skaitā kongresmeņiem un senatoriem). Guntars Krasts pateicās koalīcijai par ASV valsts sekretārei nosūtīto vēstuli, kas bija rosinājusi M.Olbraitu īpašā vēstulē Krievijas ārlietu ministram Primakovam paust savu viedokli par Latvijas un Krievijas attiecībām. Sarunā starp Ministru prezidentu un ar Viduseiropas un Austrumeiropas koalīciju galvenokārt skarts jautājums par Latvijas uzņemšanu NATO, kur lielu atbalstu var sniegt koalīcija, par Latvijas un Krievijas attiecībām. Ministru prezidentam tika apliecināts, ka koalīcija, kurā aktīvi darbojas arī Amerikas latviešu organizācija, arī turpmāk darīs visu, lai veicinātu Latvijas neatkarības nostiprināšanu, uzņemšanu ES un NATO.

Tiekoties ar Amerikas Apvienotās baltiešu komitejas vadību, Ministru prezidents apliecināja, ka valdība vienmēr ir tiekusies nostiprināt Baltijas valstu vienotību, un atzinīgi novērtēja baltiešu vienotību Amerikā. Ministru prezidents augstu novērtēja ASV labi pazīstamās komitejas aktīvo darbību ASV sabiedrības, politiķu un ietekmīgu organizāciju informēšanā par notikumiem Latvijā.

Ievērību guva Guntara Krasta piedalīšanās labdarības pasākumā, kas veltīts cīņai pret krūts vēzi. ASV viceprezidents Gors, atklājot labdarības pasākumu, par Latvijas Ministru prezidenta klātbūtni pavēstīja vairāk nekā 50 000 dalībnieku. Arī ASV valsts sekretāre M.Olbraita, tiekoties ar Ministru prezidentu labdarības pasākumā un arī pirmdien, 8.jūnijā, divpusējo sarunu laikā atzinīgi novērtēja Latvijas premjerministra piedalīšanos šajā pasākumā.

Ilgstošas, draudzīgas diskusijas Vašingtonā un Ņujorkā Ministru prezidentam bija ar Amerikā dzīvojošiem tautiešiem. Ministru prezidents ar gandarījumu konstatēja, ka Amerikā dzīvojošie latvieši ir ļoti labi, pat detalizēti informēti par notikumiem un procesiem Latvijā, ļoti aktīvi darbojas arī ASV sabiedrības un politiķu informēšanā, uztur ciešas saites ar Latviju. Ministru prezidents pateicās tautiešiem par vēlmi palīdzēt Latvijai un apliecināja, ka šis atbalsts joprojām mūsu valstij ir ļoti nepieciešams, gan risinot iekšpolitiskos jautājumus un attiecības ar Krieviju, gan integrējoties Eiropas un pasaules struktūrās.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!