• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Savienības un Latvijas Apvienotās parlamentārās komitejas Rekomendācijas Recommendations of European Union and Latvia Joint Parliamentary Committee. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.1998., Nr. 170/171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48602

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai paaudzēs un laikos esam: ar tautas atmiņu, ar garu

Vēl šajā numurā

10.06.1998., Nr. 170/171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības un Latvijas dokumentu

Saeimas dokuments Nr.4369

Latvijas Republikas Saeimas deputātiem

Nododu Jūsu zināšanai Eiropas Savienības un Latvijas apvienotās parlamentārās komitejas otrajā sēdē, kas notika Rīgā šī gada 2. un 3.jūnijā, pieņemtās rekomendācijas.

Pielikumā: Rekomendācijas latviešu un angļu valodā.

Ar cieņu,

LR Saeimas priekšsēdētāja biedrs

ES–Latvijas apvienotās parlamentārās komitejas

Rīga 1998.gada 8.jūnijā Saeimas delegācijas vadītājs A.Ameriks

Eiropas Savienības un Latvijas Apvienotās parlamentārās komitejas Rekomendācijas

Otrā sanāksme. 1998.gada 2.–3.jūnijā Rīgā Neoficiāls tulkojums

Eiropas Savienības un Latvijas Republikas apvienotā parlamentārā komiteja, kuru vada Andris Ameriks un Alfreds Gomolka, savu otro sanāksmi rīkoja 1998.gada 2.—3. jūnijā Rīgā.

Latvijas valdības, Eiropas Komisijas un ES Padomes prezidējošās valsts pārstāvji apmainījās ar viedokļiem par Briselē 1998.gada 24.februārī notikušās Eiropas Savienības un Latvijas Asociācijas padomes pirmās sanāksmes rezultātiem, kā arī par jautājumiem, kas saistīti ar Eiropas Savienības paplašināšanu; ar Eiropas Konferenci; ES un Latvijas partnerību iestāšanās gaitā; Latvijas Nacionālo programmu ES likumu kopuma pieņemšanai (NPAA); paplašināšanas procesa uzsākšanu 1998.gada 30.martā, kā arī ar ES likumu kopuma izpēti.

Sanāksmē tika izskatīti arī citi jautājumi:

— politiskā situācija Latvijā;

— attiecības ar kaimiņvalstīm;

— Latvijas ekonomiskie procesi:

— privatizācija,

— pensiju sistēma;

— naturalizācijas procesi Latvijā;

— narkotiku un organizētās

noziedzības apkarošana;

— sabiedrības informēšana

par Eiropas Savienību.

1) Eiropas Savienības un Latvijas Republikas apvienotā parlamentārā komiteja apsveic ziņojumu, kuru 1997.gada 4.decembrī pieņēmis Eiropas Parlaments par dokumentu "Rīcības programma 2000 — par spēcīgāku un plašāku Eiropu", kurā Eiropas Parlaments atzīmē: "...visām kandidātvalstīm ir tiesības piedalīties paplašināšanas procesā no paša sākuma, lai gan jāsaprot, ka sarunu ilgums var būt dažāds atkarībā no katras valsts spējas pieņemt ES likumu kopumu un panākt pilnīgu to kritēriju ievērošanu, kas noteikti ES valstu vadītāju Kopenhāgenas sanāksmē."

2) Eiropas Savienības un Latvijas Republikas apvienotā parlamentārā komiteja pauž gandarījumu par Luksemburgas sanāksmē 1997.gada 12.—13. decembrī pieņemto lēmumu iedibināt globālu, progresējošu un integrējošu Eiropas Savienības paplašināšanas procesu.

3) Komiteja arī atzīmē 1998.gada 12.martā notikušās Eiropas Konferences pirmās sanāksmes nozīmi, norādot, ka šī Konference ir visas Eiropas forums, kurā Eiropas valstis kopīgi apspriež tās interesējošos jautājumus.

4) Komiteja apsveic 1998.gada 30.martā uzsākto paplašināšanas procesu un oficiālo sarunu atklāšanu 1998.gada 31.martā. Tā uzsver, ka šai paplašināšanai ir "visaptveroša, integrējoša un nepārtraukta procesa" nozīme (ES prezidējošās valsts secinājumi, kas pieņemti ES valstu vadītāju Luksemburgas sanāksmē) un ka tā atbalsta Latvijas centienus turpināt gatavošanos uzņemšanai Eiropas Savienībā, jo katras valsts sasniegumi tiks vērtēti atsevišķi. Šajā sakarā Komiteja ar gandarījumu konstatē, ka Eiropas Komisija 1998.gada novembrī publicēs pārskatu par katras kandidātvalsts sasniegumiem, un aicina Eiropas Komisiju piemērot tādus pašus kritērijus, kādi tika piemēroti Eiropas valstu vadītāju sanāksmē Luksemburgā, kad Čehijas Republika, Igaunija, Polija, Slovēnija un Ungārija tika uzaicinātas uzsākt pievienošanās sarunas 1998.gadā. Komiteja atzīst Latvijas sasniegto progresu un aicina Komisiju savā nākamajā pārskatā to atspoguļot.

5) Komiteja ar gandarījumu atzīmē, ka Eiropas Savienības acquis communautaire caurlūkošanas procedūra ir sākusies 1998.gada 27.aprīlī. Šis pasākums padziļinās Latvijas un ES abpusējo izpratni par abām likumdošanas sistēmām un sagatavos abas puses turpmākajām oficiālajām sarunām.

6) Eiropas Savienības un Latvijas Republikas apvienotā parlamentārā komiteja apsveic Saeimai iesniegtos Latvijas valdības priekšlikumus izdarīt grozījumus Pilsonības likumā, lai atceltu vecuma logu sistēmu attiecībā uz cilvēkiem, kuri vēlas iegūt Latvijas pilsonību, kā arī lai piešķirtu Latvijas pilsonību bērniem, kuri dzimuši pēc 1991.gada 21. augusta (ja viņu vecāki to lūdz). Komiteja aicina valdību un Saeimu pilnībā ievērot EDSO rekomendācijas. Komiteja aicina Saeimu apstiprināt valdības priekšlikumus, tādā veidā palīdzot Latvijā dzīvojošajiem nelatviešiem integrēties Latvijas sabiedrībā. Apvienotā parlamentārā komiteja atbalsta Latvijas valdības pūles uzlabot valodas mācīšanu latviski nerunājošiem iedzīvotājiem un aicina turpināt un paplašināt darbu šajā virzienā.

7) Komiteja ar gandarījumu atzīmē Latvijas valdības lēmumu parakstīt Eiropas Cilvēktiesību konvencijas sesto protokolu. Tā aicina Saeimu iespējami drīz ratificēt šo dokumentu. Apvienotā parlamentārā komiteja arī apsveic Latvijas prezidenta atteikumu parakstīt Saeimas pieņemto jauno Krimināllikumu un aicina Saeimu vēlreiz izskatīt lēmumu par nāvessoda saglabāšanu Latvijas likumā.

8) Apvienotā parlamentārā komiteja uzsver Eiropas Savienības un Latvijas partnerības nozīmi priekšdarbos, kas tiek veikti, Latvijai sagatavojoties kļūt par Eiropas Savienības dalībvalsti. Šajā sakarā komiteja aicina Latvijas valdību, Saeimu un pārējās iesaistītās institūcijas turpināt darbu, kura mērķis ir pildīt pievienošanās partnerībā noteiktos prioritāros uzdevumus, īpaši tos, kas attiecas uz Latviju likumu saskaņošanu ar Eiropas Savienības likumu kopumu. Tā uzsver, ka ir svarīgi tos likumus, kuri skar iekšējo tirgu, saskaņot ar Eiropas Savienības attiecīgajiem likumiem, jo šī sfēra ir pati galvenā Eiropas Savienībā. Komiteja arī uzsver nepieciešamību stiprināt Latvijas institucionālās un administratīvās spējas, lai sekmīgi sagatavotu un ieviestu šos likumus, īpaši lai paātrinātu efektīvas valsts administratīvās sistēmas reformas. Komiteja aicina Eiropas Komisiju un ES dalībvalstis atbalstīt Latvijas centienus šajā jomā.

9) Apvienotā parlamentārā komiteja apsveic tos panākumus, kas gūti privatizācijas gaitā, un pauž cerību, ka privatizācija tiks pabeigta saskaņā ar valdības prognozēm.

10) Komiteja uzsver labu kaimiņattiecību nozīmi un šajā sakarā atbalsta Latvijas valdības pūliņus uzlabot attiecības ar Krieviju, īpaši mēģinājumus risināt normālu dialogu ar Krievijas visu līmeņu amatpersonām, un aicina Krieviju nepiemērot draudīgus izteikumus un ekonomisko boikotu pret Latviju, kā arī aicina Krieviju vistuvākajā laikā noslēgt ar Latviju sagatavotos starptautiskos līgumus, to skaitā robežlīgumu.

11) Apvienotā parlamentārā komiteja uzsver, ka vitāli svarīgi ir aktivizēt cīņu ar tādām problēmām kā organizētā noziedzība, narkotikas un narkotiku tirdzniecība, korupcija un citas nelikumīgas darbības, un aicina Latvijas valdību pastiprināt darbu šajā sfērā. Komiteja apsveic Baltijas jūras valstu padomes ietvaros izvirzītās iniciatīvas sadarboties organizētās noziedzības apkarošanā. Turklāt Komiteja apsveic pirmsiestājas paktu par organizētās noziedzības apkarošanu, ko 1998.gada 28.maijā Briselē pieņēma ES un kandidātvalstis.

12) Apvienotā parlamentārā komiteja aicina Krievijas valdību un Baltkrievijas valdību pielikt pūles, lai panāktu vienošanos ar Latvijas valdību par nelegālo imigrantu atpakaļuzņemšanu. Cilvēkiem, kuri to vēlas, ir jānodrošina repatriācijas iespējas.

1998.gada 3.jūnijā

Recommendations of European Union and Latvia Joint Parliamentary Committee

Second Meeting. 2–3 June 1998, Riga

The EU–Latvia Joint Parliamentary Committee, under the chairmanship of Mr Andris Ameriks and Mr Alfred Gomolka, held its second meeting in Riga on 2—3 June 1998.

An exchange of views was held with representatives of the Latvian Government, the European Commission and the Presidency of the Council of the EU on the outcome of the first meeting of the EU–Latvia Association Council held on 24 February 1998 in Brussels, as well as on issues relating to the enlargement of the European Union; European Conference; EU–Latvia Accession Partnership; Latvia’s National Programme for Adoption of the Acquis (NPAA); Opening of enlargement process on 30 march 1998; Screening of the Acquis Communautaire.

Other issues discussed during the meeting included:

— Political situation in Latvia

— Relations with neighbouring countries

— Economic developments in Latvia

— privatisation

— pension system

— Naturalisation process in Latvia

— The fight against drugs and organised crime

— Information to the public about the European Union

1) The EU–Latvia Joint Parliamentary Committee welcomes the report adopted by the European Parliament on "Agenda 2000 — for a stronger and wider Europe" on 4 December 1997, in which The European Parliament stated that "... all the applicant countries have the right participate in the enlargement process from the start, on the understanding that the duration of negotiations may vary subject to the ability of each country to accept the acquis communautaire and fully meet the criteria laid down at the Copenhagen European Council.

2) The EU–Latvia Joint Parliamentary Committee express its satisfaction with the decision by the Luxembourg Council on 12—13 December 1997 to establish a global, evolutive and inclusive process for enlargement of the European Union.

3) In further notes the importance of the first meeting of the European Conference on 12 March 1998, which provides a pan–European forum for discussion on issues of common concern for all European countries.

4) The Committee welcomes the launch of the enlargement process on 30 March 1998 and the formal opening of negotiations on 31 March 1998. It stresses the importance of the enlargement as a "comprehensive, inclusive and ongoing process" (Presidency conclusions, Luxembourg European Council) and encourages Latvia to continue efforts to prepare for membership of the EU, as each applicant state will be valued on its own merits. In this context it is pleased to note that a progress report on each of the candidate countries will be issued by the European Commission in November 1998 and calls on the European Commission to apply the same criteria as used at the Luxembourg European Council for inviting Estonia, the Czech Republic, Hungary, Poland and Slovenia to begin accession negotiations in 1998. The Committee recognises the progress made by Latvia and urges the Commission to take this into account when presenting its next Progress Report.

5) The Committee express its satisfaction at the fact that the screening of the European Union’s acquis communautaire began on 27 April 1998. This exercise will deepen the mutual understanding of the legislative systems of Latvia and the EU and prepare both parties for forthcoming formal negotiations.

6) The EU–Latvia Joint Parliamentary Committee welcomes the proposals by the Latvian Government to amend the citizenship law in order to abolish the age window system for application for Latvian citizenship and to grant citizenship to stateless children born after 21 August 1991 (upon application of their parents), which have been submitted to the Latvian Saeima. It calls on the Government and the Saeima to take fully into account the recommendations by the OSCE. The Committee calls on the Saeima to adopt the Government’s proposals, thereby facilitating the integration of resident non–Latvians into Latvian society. The Joint Parliamentary Committee welcomes the Latvian Government’s efforts to improve the language training for non–Latvian speakers and urges it to continue and extend the work in this field.

7) The Committee is pleased to note the Latvian Government’s decision to sign the sixth protocol of the European Convention for Human Rights. It calls on the Saeima to ratify this document as soon as possible. The Joint Parliamentary Committee also welcomes the refusal by the Latvian President to sign the new criminal code as adopted by the Saeima, and calls on the Saeima to reconsider its decision to maintain capital punishment in Latvian law.

8) The Joint Parliamentary Committee stresses the importance of the EU–Latvia Accession Partnership in the process of preparing Latvia for membership of the European Union. It calls, in this context, on the Latvian Government, Saeima and other institutions concerned, to continue its efforts aimed at fulfilling the priorities set out in the Accession Partnership, especially as regards the harmonisation of Latvian legislation to the acquis communautaire . It sresses the importance of aligning legislation relating on the internal market, a key area of the European Union, to that of the EU. It also underlines the need to reinforce Latvia’s institutional and administrative capacity in order to successfully prepare and implement this legislation, especially in intensifying effective reforms of the public administration system. The Committee calls on the European Commission and Member States to support Latvia in these efforts.

9) The Joint Parliamentary Committee welcomes the progress achieved in the field of privatisation and looks to the privatisation process being completed in line with the Government’s projections.

10) The Committee stresses the importance of good neighbourly relations, and supports, in this context, the Latvian Government’s efforts to improve relations with Russia especially in its attempts to engage in normal dialogue with Russian officials at all levels and urges Russia to avoid using threatening language and economic boycotts against Latvia as well as urging Russia to sign without delay the prepared Latvia–Russia international agreements, including the border agreement.

11) The Joint Parliamentary Committee emphasises the vital importance of strengthening all efforts to combat the problems of organised crime, drugs and drug trafficking, corruption and other illegal activities and calls on the Latvian Government to strengthen its efforts in this field. The Committee welcomes initiatives taken in the framework of the Council of Baltic Sea States to cooperate in the fight against organised crime. The Committee further welcomes the pre–accession pact on organised crime adopted in Brussels by the EU and the candidate countries on 28 May 1998.

12) The Joint Parliamentary Committee calls on the Russian and Belorussian Governments to make efforts in order to reach agreement with the Latvian Government on the return of illegal immigrants. Facilities for humane repatriation should be made available to willing applicants.

3 June 1998

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!