• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No britu karaļnama Latvijas vēsturei, Latvijas šodienai (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.06.1998., Nr. 159/161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48422

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piemineklis mūsu smeldzīgajam smējējam

Vēl šajā numurā

02.06.1998., Nr. 159/161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No britu karaļnama Latvijas vēsturei, Latvijas šodienai

Viņa Karaliskās Augstības Jorkas hercoga vizīte

Bolderajas jūras bāzē

Gadu simteņiem cittautieši, dažādos mundieros tērpti, zem dažādiem karogiem pulcēti, nākuši iekarot mūsu zemi. Vienīgo vietu zem saules, kur Dievs lēmis dzīvot latviešiem. Atkal un atkal mums nācies ar savām asinīm apliecināt savas tiesības šeit dzīvot, būt latviešiem. Un gandrīz vienmēr šajās cīņās esam bijuši vieni. Maza tauta pasaules lielvaru krustcelēs.

1919.gada rudens–latviešu leģendārā cīņa pret bermontiešiem — vēstures grāmatā ierakstīts kā cildens izņēmums: toreiz Latvijas likteņdienās Daugavas grīvā stāvēja angļu un franču karakuģi, ar savu lielgabalu uguni atbalstot latviešu brīvības cīnītājus pārgalvīgajā Daugavas forsēšanas operācijā. Ierakstot kopīgu lappusi Latvijas un lielo rietumvalstu likteņgrāmatā.

Lappusi, kas okupācijas gados mūsu tautai bija liegta, bet Rietumos piemirsta. Tagad šī lappuse ir atkal atšķirta — to atgādināja arī īsā, bet dziļi simboliskā britu un franču karavīru piemiņas ceremonija vakar Bolderājā.

E7.JPG (15543 BYTES)E6.JPG (21426 BYTES)

E5.JPG (19191 BYTES)E4.JPG (16610 BYTES)

Piemiņas brīdī Bolderājas jūras bāzē Lielbritānijas vēstnieks Nikolass Džerolds, Francijas vēstnieks Bernārs Ponsē, Jorkas hercogs Endrjū, Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs, aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis; sarunā Jorkas hercogs Endrjū un Latvijas Jūras spēku komandieris Gaidis Zeibotts Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

E2.JPG (13283 BYTES) Pie Valsts prezidenta

Pēc piemiņas ceremonijas Bolderājā Viņa Karaliskā Augstība Jorkas hercogs devās uz Apvienotās Karalistes vēstniecību, bet pēcpusdienā Rīgas pilī tikās ar Latvijas Republikas Valsts Prezidentu Gunti Ulmani.

Kopīgajās pusdienās Valsts prezidents un Jorkas hercogs pārrunāja vēsturi, atceroties 1919.gadu, kad Lielbritānijai bija nozīmīga loma Latvijas neatkarības nostiprināšanā, Lielbritānijas militārais kuģis tolaik deva patvērumu arī Latvijas Ministru prezidentam Kārlim Ulmanim.

Sarunas gaitā apspriestas iespējas, kā Latvija varētu sadarboties ar Lielbritāniju militārās izglītības jautājumos. G.Ulmanis pieminēja arī Lielbritānijas militārās fregates "Somerset" apmeklējumu, kad fregate pirms divām nedēļām viesojās Rīgā, Valsts prezidents iepazīstināja Jorkas hercogu ar Latvijas integrācijas procesu Eiropas Savienībā, kā arī ar pašlaik Latvijā noritošo diskusiju par sabiedrības integrāciju. Tika pārrunāti Latvijas un Lielbritānijas politiskās, ekonomiskās un kultūras sadarbības aspekti. Valsts prezidents tikšanās laikā atcerējās savu vizīti Apvienotajā Karalistē 1996.gada rudenī un tikšanos ar Viņas Majestāti Elizabeti II. G.Ulmanis pateicās princim Endrjū par Latvijas apciemojumu un palīdzību Bērnu klīniskajai slimnīcai.

Valsts bērnu klīniskās slimnīcas

kardioloģijas centrā

Šis centrs ir viena no lielākajām diagnosticēšanas un ārstēšanas iestādēm mūsu valstī, kas arī uzskatāmi rāda mūsu smago okupācijas gadu mantojumu — relatīvi zemo dzīves standartu un veselu virkni sociālu problēmu, kas dramatiski par sevi atgādina bērnu veselības problēmās, īpaši — iedzimtās sirdskaitēs. Bērnu klīniskās slimnīcas kardioloģijas centrā katru gadu stacionāri ārstējas 600—700 mazo pacientu. Centra diagnostikas nodaļa ik gadu pieņem apmēram tūkstoš bērnu, kas tiek vesti uz šejieni no visas mūsu valsts. Šī ir arī viena no retajām ārstniecības iestādēm, kur māmuļas var uzturēties kopā ar mazo slimnieku. Kardioloģijas centra direktoram profesoram Arim Lācim jau ir sena sadarbības pieredze ar Lielbritānijas vadošajiem ķirurgiem. Vairāki kardioloģijas centra ārsti — Vita Zīdare, Aigars Lācis, Zane Garleja un Amanda Smeltere — papildinājuši savas profesionālās iemaņas slavenajās Bromptonas un Gaja slimnīcās Londonā.

Kardioloģijas centrā Jorkas hercogs vispirms iepazinās ar šīs iestādes telpām un bērnu ārstēšanas apstākļiem. Pēc tam Viņa Karaliskā Augstība centra konferenču zālē tikās ar kardioloģijas centra vadošajiem speciālistiem. Uzrunājot viņus, augstais viesis teica:

— Dāmas un kungi! Man ir liels prieks ierasties šeit pie jums. Es nupat saņēmu ļoti labus paskaidrojumus par jūsu iestādes darbu. Un no dzirdētā es sapratu, ka jūsu komanda veltī visas pūles savu mazo pacientu ārstēšanai. Es jums gribu no visas sirds par to pateikties un novēlēt arī turpmāk strādāt no visas sirds un gūt teicamus sasniegumus jūsu ļoti svarīgajā darbā. Paldies Dievam, ka manām divām meitām nav bijusi vajadzīga kardioloģiska palīdzība, taču es varu saprast vecākus, kam ir slimi bērni. Mūsu visu kopīgs pienākums ir pielikt visas pūles, lai šīs bērnu veselības problēmas tiktu novērstas.

Viņa Karaliskā Augstība Jorkas hercogs izteica arī atzinību savas valsts vēstniecībai, kas jau no paša sākuma daudz palīdzējusi Bērnu klīniskās slimnīcas kardioloģijas centram.

Jorkas hercogs savas valsts un tās vēstniecības vārdā pasniedza kardioloģijas centram vienpadsmit mākslīgās elpināšanas aparātus, ko lieto, lai glābtu un ārstētu jaundzimušos bērniņus ar iedzimtām sirdskaitēm.

Kardioloģijas centra direktors profesors Aris Lācis pateicās augstajam viesim, uzsverot Apvienotās Karalistes vēstniecības ilgtermiņa palīdzību centram, un pasniedza Jorkas hercogam kardioloģijas centra piemiņas medaļu.

Pateicības vārdus augstajam viesim teica arī galvenais ārsts Sandris Kaidaks, izsakot cerību, ka Jorkas hercogs Bērnu kardioloģijas centru apmeklēs atkal.

Vērojot šī Latvijai tik vajadzīgā dāvinājuma nodošanas ceremoniju, bija jādomā, kurā brīdī britu karaļnama atvase jutās vairāk aizkustināts — godinot savu Latvijā kritušo tautasbrāļu piemiņu vai sniedzot dāvanu mazo latviešu ārstēšanai. Jo Viņa Karaliskā Augstība ir ne vien pieredzējis kara lidotājs, bet arī divu meitenīšu tēvs.

E3.JPG (12719 BYTES)

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

"Lattelekom" jaunajā centrālē

Pēc kardioloģijas centra apmeklējuma augstais viesis devās uz "Lattelekom" jaunās digitālās telecentrāles svinīgo atklāšanu, apliecinot lielo nozīmi, kādu Lielbritānija piešķir mūsu valstu ekonomiskajai sadarbībai -—"Lattelekom" ir lielākais Lielbritānijas investīciju projekts Latvijā.

 

Lielbritānijas vēstniecībā

Vakarā Viņa karaliskā Augstība Jorkas hercogs piedalījās savas mātes, Karalienes Elizabetes II dzimšanas dienas svinībās, ko bija sarīkojusi Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes vēstniecība. Svinībās vēstniecības dārzā bija pulcējies viss Rīgas diplomātiskais korpuss, plaši bija pārstāvētas mūsu valsts politiskās institūcijas un dažādas Latvijas sabiedrības aprindas — politiķi, radošās inteliģences pārstāvji, privātuzņēmēji. Latvijas Republikas Ministru prezidents Guntars Krasts uzsauca tostu uz Viņas Majestātes karalienes veselību. Viņa Karaliskā Augstība Jorkas hercogs savukārt uzsauca tostu uz Viņa ekselences Valsts prezidenta veselību. Latvijas Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestris spēlēja Lielbritānijas un Latvijas valsts himnas.

 

Šodien, 2.jūnijā

Savas vizītes otrā un beidzamajā dienā, Viņa Karaliskā Augstība Jorkas hercogs izbrauc uz Ādažiem, lai tiktos ar Lielbritānijas un trīs Baltijas valstu militārpersonām un noskatītos "Baltbat" mācības. Pusdienas augstais viesis ieturēs Lielbritānijas vēstniecībā kopā ar dažiem britu sabiedrības locekļiem. Pēcpusdienā Viņa Karaliskā Augstība dosies uz kaimiņvalsts galvaspilsētu Viļņu.

Valsts prezidenta

preseses dienests

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!