• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunā Krimināllikuma normu savstarpēju saskaņotību (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.1998., Nr. 153/154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48337

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas valsts un tās vīri

Vēl šajā numurā

27.05.1998., Nr. 153/154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VIEDOKLIS

Par jaunā Krimināllikuma normu savstarpēju saskaņotību

Dr.iur. Aivars Niedre, Krimināllikuma projekta izstrādes darba grupas vadītājs, — "Latvijas Vēstnesim"

Turpinājums no 1.lpp.

Tāda atbildība likumā ir noteikta. Tā paredzēta Krimināllikuma 161.pantā, kura nosaukums ir "Dzimumsakari ar personu, kas nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu", bet dispozīcijas teksts skan šādi: "Par dzimumsakariem ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu un kura ir materiālā vai citādā atkarībā no vainīgā(..)". Tas nozīmē, ka pie kriminālatbildības pēc šā panta var saukt personas par labprātīgiem dzimumsakariem ar 14—16 gadus veciem pusaudžiem, kas no šīm personām atradušies materiālā vai citādā atkarībā. Savukārt minētos pusaudžus var atzīt par cietušajiem.

Ja cietušie ir jaunāki par 14 gadiem, viņi saskaņā ar Krimināllikuma 11.pantu ir uzskatāmi par mazgadīgiem. Tādā gadījumā nodarījumu var kvalificēt kā izvarošanu, ja cietušā ir meitene, jo saskaņā ar LR Augstākās tiesas plēnuma 1992.gada 19.oktobra lēmuma "Par tiesu praksi, piemērojot likumus, kas nosaka kriminālatbildību par dzimumnoziegumiem" 5.punktu cietušā mazgadība šajos noziegumos atzīstama par bezpalīdzības stāvokli. Cietušā bezpalīdzības stāvoklis pats par sevi liecina par viņa atkarību no citām personām.

161.pants iekļauts Krimināllikumā, tā projektu Saeimā izskatot trešajā lasījumā. Priekšlikumu par šādu papildinājumu izteica Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, ierosinot ievietot projektā normu spēkā esošā Kriminālkodeksa 122.panta redakcijā. Pēc Krimināllikuma projekta izstrādes darba grupas ieteikuma papildināt šo pantu ar norādi uz cietušā atkarību no vainīgā Aizsardzības un iekšlietu komisija, kas Saeimā ir atbildīgā komisija par projektu, ierosināja Saeimai likumprojekta trešajā lasījumā pieņemt 161.pantu tā iepriekšminētajā redakcijā. Plenārsēdē tas tika izdarīts.

Kāpēc pantu nevarēja pieņemt pašreiz spēkā esošā Kriminālkodeksa redakcijā? Ir jāņem vērā, ka jaunajā Krimināllikumā pazemināta vecuma robeža, no kuras iestājas kriminālatbildība. Pret to nav iebildis arī Valsts prezidents.

Saskaņā ar Krimināllikuma 11.pantu, pie kriminālatbildības par visiem noziedzīgajiem nodarījumiem (tātad arī par šā likuma 161.pantā paredzēto nodarījumu) saucama persona, kas līdz nodarījuma izdarīšanas dienai sasniegusi 14 gadu vecumu. Tas nozīmē, ka, pieņemot 161.pantu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas ierosinātajā redakcijā, pie kriminālatbildības būtu saucami abi labprātīgo dzimumsakaru partneri, ja viņu vecums ir no 14 līdz 16 gadiem. Ievērojot šo apstākli, bija ieteikts atbalstīt panta redakciju ar papildinājumu.

No iepriekšminētā redzams, ka, veidojot Krimināllikuma projektu, ņemta vērā nepieciešamība savstarpēji saskaņot likuma normas. Uz to citā sakarā pamatoti norādīts arī Valsts prezidenta rakstā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!