• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Anda Optec" nu lielākais Līvānos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.1998., Nr. 147/149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48285

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Bērna kopšanas laiks - apdrošināšanas (darba) stāžā

Vēl šajā numurā

22.05.1998., Nr. 147/149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Anda Optec" nu lielākais Līvānos

Uzņēmums pēc privatizācijas

Reti kuram Latvijas rūpniecības uzņēmumam ekonomisko pārmaiņu laiks pagājis bez sarežģījumiem. Grūts tas ir bijis arī Līvānu SIA "Anda Optec", bet tagad šis augošais, spēkā pieņēmies uzņēmums Latvijas vārdu godam nes pasaulē. Te top moderna augstas kvalitātes produkcija — optiskā šķiedra, gaismas vadu instrumenti un gaismas vadu kūļi.

— Bet savulaik tika spriests par mūsu ražotnes likvidēšanu, — atceras "Anda Optec" direktors Daumants Pfafrods . — Labi, ka šī tuvredzīgā ideja neguva virsroku.

— Jūsu uzņēmums izauga no Līvānu stikla fabrikas kādreizējā ceha.

— Jā, astoņdesmito gadu sākumā stikla fabrikā ne visai piemērotās telpās sākām ražot pirmās optiskās šķiedras. Tas bija jauns tehnikas virziens visas pasaules mērogā. Izejvielas un tehnoloģija bija ļoti dārgas. Tika tērēti lieli līdzekļi, lai radītu pamatus šai jaunajai rūpniecības nozarei. Optisko šķiedru ražošanas sākumposmā ļoti daudz darba ieguldīja arī zinātnieki ar saviem pētījumiem. Tagad ar lepnumu varu teikt, ka astoņdesmito gadu beigās sākām attīstīt pat tādus šīs tehnikas nozares virzienus, kuriem Rietumvalstu speciālisti nopietni pievērsušies tikai tagad. Tādēļ, sākoties ekonomisko un politisko pārmaiņu laikam, kad kaimiņvalsts militārās rūpniecības pasūtījuma samazināšanās dēļ mūsu ražotnē iestājās zināma stagnācija, ļoti negribējās pieļaut, ka iesāktais darbs tiktu pārtraukts. Konfliktsituāciju izskatīja valsts komisija; 1991. gada oktobra beigās tā nolēma, ka eksperimentālais cehs atdalāms no Līvānu stikla fabrikas, izveidojot valsts uzņēmumu "Anda". Grūtības turpinājās, jo palikām bez finansēm un arī gandrīz bez pasūtītājiem.

— Kā izkļuvāt no sarežģītās situācijas?

— Tas nebija nedz viegli, nedz ātri. Strādājām, lai gan jāatzīst, ka līdz 1995. gadam tā drīzāk bija nīkuļošana. Trūka pasūtījumu. Sākām meklēt sadarbības partnerus Rietumvalstīs. Sastapām atsaucīgus cilvēkus firmā "Ceram Optec". Pēc iepazīšanās ar mūsu ražotni firmas prezidents Volfgangs Neibergers nolēma piedalīties uzņēmuma privatizācijā un arī turpmāk ar mums sadarboties. Un tā 1994. gada decembrī tika dibināta SIA "Anda Optec". Kopā ar Latvijas Universitātes optoelektronikas speciālistu, habilitēto fizikas doktoru Jāni Spīguli izstrādājām darbības koncepciju, iesniedzām to Privatizācijas aģentūrā, un 1995. gada beigās tika pieņemts lēmums par mūsu uzņēmuma privatizāciju. Tad arī mūsu darbs guva plašāku vērienu.

To posmu atceroties, Latvijas Universitātes profesors J.Spīgulis apbrīno līvāniešu entuziasmu, pat varonību.

— Privatizācijas brīdī Līvānu uzņēmumam līdzi nāca 40 tūkstošu latu parāds, — saka J.Spīgulis. — Darba apstākļi grūti, bet produkcija laba. Redzot šo aizrautību un darba sparu, iespēju robežās sniedzām uzņēmumam palīdzību. Uz Līvāniem devušies strādāt mūsu fakultātes absolventi, tātad kvalificēti kadri. Palīdzam strādājošajiem papildināt arī zināšanas, un, kad esmu ārzemēs, cenšos citu valstu speciālistus ieinteresēt par līvāniešu ražojumiem. ASV vairākās izstādēs esmu reklamējis "Anda Optec" produkciju.

— Pateicoties mūsu sadarbības partneriem, — turpina D.Pfafrods, — ražošanas gaita ir normāla, ritmiska. Uzņēmumā ir labi speciālisti, lielākoties ar augstāko izglītību. Svarīgākais — ieiet Rietumvalstu tirgū — tagad ir paveikts. Te lielākie nopelni ir Neibergera kungam, kas ar mūsu produkcijas paraugiem iepazīstināja citu valstu uzņēmējus, tā nodrošinot pasūtījumus. Pieprasījums pēc mūsu izstrādājumiem ir krasi palielinājies, un tagad pārbūvējam ražošanas korpusu, lai radītu apstākļus ērtākam, ražīgākam darbam. Telpas iekārtosim atbilstoši mūsdienu prasībām.

Mūsu uzņēmums pamatvilcienos ir eksportfirma, kas savu produkciju realizē Amerikas Savienotajās Valstīs, Vācijā, Japānā, Lielbritānijā, Izraēlā, Zviedrijā. Mūsu klienti ir pasaulslavenas firmas — "Bayer", "Agfa", "General Electric" un citas. Tās ir milzīgas kompānijas, kas ražo augsta tehniska līmeņa iekārtas — zinātniskas aparatūras, elektronikas un mikroelektronikas iekārtas. Mēs ejam tirgū ar augstas kvalitātes izstrādājumiem un bieži vien tos realizējam veiksmīgāk nekā konkurenti.

— Kā iespēja raksturot SIA "Anda Optec" produkciju, tās tehnisko līmeni?

— Visiem "Anda Optec" izstrādājumiem ir specifisks pielietojums, — skaidro profesors J.Spīgulis. — Ja nespeciālists ierauga optisko šķiedru, viņš parasti domā, ka tā ir makšķeraukla. Šķietama līdzība varbūt arī ir. Optiskās šķiedras serdenī ir ļoti caurspīdīgs materiāls — augstas kvalitātes kvarcs, kas nodrošina gaismas vadīšanu vairāku kilometru tālumā. Šī šķiedra ir optisko ierīču sastāvdaļa. Firmas, kas ražo aparātus, kur ir vajadzīgas optiskās šķiedras, tās iepērk.

— Vai "Anda Optec" ražo viena veida optisko šķiedru?

— Jā. Optiskajā šķiedrā gaismu vadošais materiāls var būt stikls, arī polimēru materiāls, taču līvānieši ir specializējušies tādas šķiedras ražošanā, kuras konstrukcijā izmanto gaismas vada serdeni no kvarca. Tas šobrīd pasaulē ir pats labākais optiskais materiāls. Kvarcam piemīt laba īpašība — tas ir caurspīdīgs plašā spektra joslā, arī ultravioletajā daļā. Tehnikā pašlaik ļoti nozīmīgi ir optiskā spektra abi neredzamie rajoni — gan ultravioletais, gan infrasarkanais. Piemēram, infrasarkanā starojuma rajonā notiek optiskie sakari, informācijas pārraide pa gaismas vadiem. Savukārt mikroshēmu ražošanā, kas vajadzīgas datoros, attīstās tehnoloģijas, kurās izmanto optiskā spektra ultravioletā starojuma daļu. Lai datorus modernizētu, veidotu ātrdarbīgākus, to mikroshēmām jābūt arvien blīvākām. Lai šo elektronikas elementu izvietojuma blīvumu nodrošinātu, tehnoloģijā izmanto ultravioleto starojumu. Lūk, šis ir viens no līvāniešu darba laukiem, un tas ir pasaules tehnikas labāko sasniegumu priekšgalā.

Runājot par optiskajiem instrumentiem, kas ir līvāniešu produkcijas otra daļa, jāteic, ka tos plaši izmanto ārstniecībā. Medicīnā patlaban attīstās lāzerterapijas virziens, tas ir ārstēšana ar gaismas enerģiju. Arī ķirurģijā skalpeļa vietā var lietot koncentrētu gaismu, lāzergaismu. Tā ir absolūti sterila bezkontakta operēšana. Arī Latvijā izdara šādas operācijas. Līvānieši gatavo instrumentus ar speciāli veidotu uzgali, lai varētu pievadīt maksimāli daudz lāzera gaismas. Ir instrumenti ar dažādiem uzgaļiem, kas nodrošina gaismas izejas pareizu virzību — vai nu vienmērīgu izkliedi uz visām pusēm, vai paliekšanu uz sānu.

Līdzīgs instruments ir ārējām lāzera operācijām. Tās veic, piemēram, novēršot kosmētiskus defektus, noņemot tetovējumus, "ugunszīmes". Ar lāzeru izdara arī zobu smaganu apstarošanu paradontozes gadījumā. Lāzera pielietošana medicīnā ir daudzpusīga.

— Šķiet, Latvijā, lāzerterapiju tik plaši vis neizmanto...

— Nelaime tā, — teic J.Spīgulis, — ka Latvijā ir gaismas vadi, bet nepietiek lāzeru. Daudzi mediķi vēlētos šādas ierīces savā darbā lietot, līvānieši tās varētu dot, bet labas medicīnas lāzerierīces ir ļoti dārgas.

Gaismas vadi un to kūļi ir "Anda Optec" trešais produkcijas veids. Tie lielos attālumos novada augstas intensitātes optisko starojumu, tai skaitā ultravioleto. Pasaulē šādu produkciju gatavo tikai dažas firmas, un šajā ziņā "Anda Optec" ražojumi ir unikāli. Līvānu uzņēmumā izstrādātā gaismas vadu konstrukcija izceļas ar augstu efektivitāti. Standartvariantā kūļa ievadkonstrukcija ir metāla uzgalis, kurā simti un tūkstoši šķiedru ir vienkārši salīmētas. Līvānieši ir izstrādājuši un patentējuši jaunu uzgaļa tehnoloģiju, ārējo uzgali veidojot no kvarca. Tādējādi ir nodrošināta augsta gaismas vadīšanas efektivitāte. Šāda veida gaismas šķiedru kūļi pašlaik ir ļoti pieprasīta produkcija gan Japānā, gan ASV. Tos izmanto elektroniskajā rūpniecībā, mikroshēmu ražošanā. Tām nepieciešams noteiktā punktā nodrošināt maksimālu ultravioletā starojuma jaudu. Un to var panākt tikai ar augstas kvalitātes gaismas vadu, kas labi vada ultravioleto starojumu un kurā ir mazi starojuma zudumi. Visas šīs prasības "Anda Optec" gaismas šķiedru kūļi nodrošina.

Starp citu, to garums var būt dažāds. Garākais gaismas šķiedru kūlis, kas Līvānu uzņēmumā izgatavots, ir divsimt metru garš. Tas uzstādīts Maskavā Kurčatova atomfizikas institūtā, lai veiktu mērījumus atomreaktora zonās, kur cilvēks nedrīkst uzturēties augstās radiācijas dēļ. Ir daudz tehnisko iespēju izmantot gaismas vadu kūļus. Līvānos ražotajiem nav analogu ne ASV, ne Japānā. Tā ir līvāniešu prioritāte — moderna tehnoloģija. Šāds virziens Latvijas rūpniecībā būtu vislietderīgākais.

— Spīguļa kungs, jūsu darba lauks daudzus gadus ir šķiedru optikas zinātniski pētījumi. Kādi jaunumi sadarbībā ar "Anda Optec" speciālistiem patlaban top?

— Esam patentējuši arī sānstarojošo optisko šķiedru ražošanas tehnoloģiju, — saka profesors. — Tās ir šķiedras, ar kurām, iespējams, izdosies radīt krasas pārmaiņas dekoratīvajā gaismas tehnikā. Jaunajām optiskajām šķiedrām ir plašāks darbības lauks nekā stikla caurulītēm, ko lieto gaismas reklāmās ar neona izlādi. Šīs šķiedras ir elastīgas, tās var ievietot ūdenī, ledū, ir elektriski absolūti drošas, noder kā avārijas gaismas. Tām ir dažādas lietošanas iespējas. Patlaban šis darbs ir attīstības stadijā un, domājams, pēc pāris gadiem šī jaunā produkcija tiks ieviesta praksē.

Līvānu "Anda Optec" aizvien top kas jauns. Patlaban uzstāda jauna veida optisko šķiedru izgatavošanas iekārtu. Tuvākajā laikā tiks apgūta cita materiāla šķiedras ražošana. Tā spēj pārvadīt infrasarkano starojumu, kas ir ļoti svarīgi medicīnā, lai paaugstinātu ārstēšanas efektivitāti. Tātad līvānieši atkal ir atraduši jaunu savas darbības lauku.

— Vai universitāte palīdz ar idejām, kadriem?

— Jā, tā mēs sadarbojamies. Varētu vēlēties tikai Latvijas valdības izprotošāku attieksmi, — tā nobeigumā J.Spīgulis.

Bet visa rezumējumu izteica SIA "Anda Optec" direktors D.Pfafrods:

— Neraugoties uz grūtībām, darba spara mums ir pietiekami, un tādēļ ar pārliecību varu sacīt, ka nākamgad ražošanas apjoma ziņā mūsu uzņēmums būs lielākais Līvānos.

Rasma Ģēģere

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!