• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1998. gada 19. maija noteikumi Nr. 182 "Grozījumi Ministru kabineta 1996.gada 29.oktobra noteikumos nr.419 "Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.1998., Nr. 147/149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48233

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.183

Noteikumi par higiēnas prasībām slimnīcām

Vēl šajā numurā

22.05.1998., Nr. 147/149

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 182

Pieņemts: 19.05.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 182

Rīgā 1998.gada 19.maijā (prot. nr.25, 13.§)

Grozījumi Ministru kabineta 1996.gada 29.oktobra noteikumos nr.419 "Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par maternitātes un slimības pabalstiem" 9. un 12.pantu
un likuma "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem
darbā un arodslimībām" 19.pantu

 

Izdarīt Ministru kabineta 1996.gada 29.oktobra noteikumos nr.419 "Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 184./185.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā noteikumu tekstā vārdus "pašnodarbināta persona" (attiecīgā skaitlī un locījumā) ar vārdu "pašnodarbinātais" (attiecīgā skaitlī un locījumā).

2. Aizstāt visā noteikumu tekstā vārdu "pacients" (attiecīgā skaitlī un locījumā) ar vārdu "persona" (attiecīgā skaitlī un locījumā).

3. Svītrot 2.punktā aiz vārda "veic" vārdu "ārstējošais".

4. 3.punktā:

4.1. svītrot 3.4.apakšpunktā aiz vārda "ārstēties" vārdus "sanatorijā vai citā";

4.2. izteikt 3.7.apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.7. personai, kas kopj līdz 14 gadu vecu slimu bērnu;".

5. Izteikt 6.punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Darbnespējas lapu līdz 14 gadu veca slima bērna kopšanai izsniedz personai, kura audzina bērnu (vienam no vecākiem, vecvecākiem, audžuvecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas vai pagasttiesas lēmumu kopj un audzina bērnu), ja minētā persona sakarā ar slima bērna kopšanu nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē darbā gūstamos ienākumus."

6. Aizstāt 7.punktā vārdus "darba, valsts civildienesta vai militārā dienesta attiecībās ar" ar vārdiem "darba ņēmējs pie".

7. Izteikt 8., 9., 10. un 11.punktu šādā redakcijā:

"8. Ārvalstī izsniegto darbnespēju apliecinošu dokumentu pielīdzina Latvijā izsniegtajai darbnespējas lapai, ja ir ievēroti šādi nosacījumi:

8.1. minētais dokuments satur informāciju, kas ļauj nepārprotami secināt, ka persona, kurai tas izsniegts, dokumentā norādītajā laikposmā bijusi darbnespējīga;

8.2. ārvalstī izsniegtajam dokumentam ir pievienots notariāli apliecināts tulkojums latviešu valodā, izņemot Latvijas Republikas valodu likuma 8.pantā noteiktos gadījumus;

8.3. persona, kurai dokuments izsniegts, ir ievērojusi tiesību aktos un starptautiskajos līgumos noteikto kārtību attiecīgajā ārvalstī izsniegto dokumentu īstuma apliecināšanai:

8.3.1. dokuments, kas apliecina darbnespēju, ir izsniegts ārvalstī, kura ir pievienojusies 1961.gada 5.oktobra Hāgas konvencijai par ārvalstu publisko dokumentu legalizācijas prasību atcelšanu un ar kuru Latvijai nav noslēgts līgums par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām, un dokumenta īstums apliecināt s minētās konvencijas 3.pantā noteiktajā kārtībā;

8.3.2. dokuments, kas apliecina darbnespēju, ir izsniegts ārvalstī, kura nav pievienojusies šo noteikumu 8.3.1.apakšpunktā minētajai Hāgas konvencijai un ar kuru Latvijai nav noslēgts līgums par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām, un dokuments ir legalizēts Latvijas Republikas Ārlietu ministrijā vai diplomātiskajā (konsulārajā) pārstāvniecībā;

8.3.3. dokuments, kas apliecina darbnespēju, ir izsniegts kādā no ārvalstīm, ar kurām Latvijai ir noslēgts līgums par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām, un dokumenta īstums apliecināts atbilstoši attiecīgā starptautiskā līguma noteikumiem.

9. Darbnespējas lapu izsniedz ārstniecības iestādes ārsts vai ārsta palīgs pēc personas personīgas apskates un izmeklēšanas, pieņemto lēmumu pamatojot medicīniskajā dokumentācijā.

10. Ja ārstējošais ārsts norīko slimnieku atveseļošanās laikā pēc slimības vai traumas ārstēties rehabilitācijas iestādē, darbnespējas lapu — iepriekšējās darbnespējas lapas turpinājumu — par attiecīgo laikposmu izsniedz rehabilitācijas iestādes ārstējošais ārsts. Ja starp ārstēšanos ambulatori vai slimnīcā un ārstēšanās kursa uzsākšanu rehabilitācijas iestādē ir bijis pārtraukums, tiek izsniegta pirmreizējā darbnespējas lapa A.

11. Ārstniecības iestādes ārsts vai ārsta palīgs izsniedz darbnespējas lapu par visu darbnespējas periodu, kura laikā persona atradusies ārstniecības iestādē vai ārstniecības iestādes ārsta aprūpē. Mainoties ārstniecības iestādei, tiek izsniegta jauna darbnespējas lapa A vai B — iepriekšējās darbnespējas lapas turpinājums. Jaunu darbnespējas lapu A vai B — iepriekšējās darbnespējas lapas turpinājumu — izsniedz arī tad, ja personai, kurai darbnespējas lapa noslēgta dienu pirms vispārējās brīvdienas vai svētku dienas, atkārtota darbnespēja iestājas vispārējās brīvdienas vai svētku dienas laikā, bet jaunu darbnespējas lapu B — ja personai konstatē arodslimību."

8. Aizstāt 13.punktā:

8.1. vārdus "un vienam no vecākiem" ar vārdiem "personai, kura audzina bērnu (vienam no vecākiem, vecvecākiem, audžuvecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas vai pagasttiesas lēmumu kopj un audzina bērnu)";

8.2. vārdu "vecāku" ar vārdiem "minētās personas".

9. Papildināt noteikumus ar 13.1 punktu šādā redakcijā:

"13.1 Ja psihiski slima persona nav savlaicīgi griezusies pēc medicīniskās palīdzības šīs slimības pastiprināšanās dēļ, tai pēc ārstu konsilija atzinuma var izsniegt darbnespējas lapu par iepriekšējo darbnespējas periodu, bet ne ilgāku par vienu nedēļu pirms d ienas, kad persona griezusies pēc medicīniskās palīdzības."

10. Izteikt 15.punktu šādā redakcijā:

"15. Grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma gadījumā:

15.1. sākoties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumam, sievietei izsniedz divas darbnespējas lapas B, no kurām pirmo (par grūtniecības atvaļinājumu) noslēdz tūlīt, bet otro (par dzemdību atvaļinājumu) — pēc dzemdībām;

15.2. darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 32.nedēļas. Ja medicīniskā aprūpe sakarā ar grūtniecību uzsākta līdz grūtniecības 12.nedēļai un izpildīti visi ārsta norādījumi, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 30.nedēļas;

15.3. 14 kalendāra dienas papildus dzemdību atvaļinājumam pēcdzemdību perioda sarežģījumu dēļ darbnespējas lapā iekļaujamas neatkarīgi no tā, vai sarežģījumi konstatēti ārstniecības iestādē, kurā sniegta dzemdību palīdzība, vai pēc sievietes izrakstīšanas no tās. Ja darbnespējas lapa dzemdību atvaļinājumam noslēgta, papildus dzemdību atvaļinājumam izsniedz atsevišķ u darbnespējas lapu, izdarot darbnespējas lapas ailē "Pārejošas darbnespējas cēlonis" atzīmi "dzemdības"."

11. Izteikt 17.punktu šādā redakcijā:

"17. Ārsts vai ārsta palīgs precīzi un salasāmi aizpilda visas darbnespējas lapā paredzētās ailes, kuras attiecas uz konkrēto darbnespējas gadījumu, izņemot darbnespējas lapas B nodaļu "Darba devēja informācija" un "Pašnodarbinātā informācija". Darbnespējas lapu hronoloģiskā secībā reģistrē darbnespējas lapu reģistrācijas žurnālā, ierakstot attiecīgo reģistrācijas n umuru darbnespējas lapā un personas medicīniskajā dokumentācijā."

12. Svītrot 21.punktā aiz vārda "iestādēs" vārdus "kā arī ārsta prakses vietā".

13. Svītrot 22.punktā aiz vārda "vadītājs" vārdus "valsts ārsts".

14. Svītrot 24.punktu. 

Ministru prezidents G.Krasts

Labklājības ministrs V.Makarovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!