• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1998. gada 19. maija noteikumi Nr. 180 "Kārtība, kādā piešķiramas mērķdotācijas pagastu, pilsētu un rajonu teritoriālplānošanai un attīstības projektu izstrādāšanai un realizēšanai 1998.gadā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.1998., Nr. 147/149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48231

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.181

Grozījumi Ministru kabineta 1994.gada 5.aprīļa noteikumos nr.76 "Par valsts materiālo rezervju veidošanas, uzglabāšanas, izmantošanas un mobilizācijas uzdevumu noteikšanas kārtību"

Vēl šajā numurā

22.05.1998., Nr. 147/149

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 180

Pieņemts: 19.05.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 180

Rīgā 1998.gada 19.maijā (prot. nr.25, 18.§)

Kārtība, kādā piešķiramas mērķdotācijas pagastu, pilsētu un rajonu teritoriālplānošanai un attīstības projektu izstrādāšanai un realizēšanai 1998.gadā

Izdoti saskaņā ar likuma  "Par valsts budžetu 1998.gadam" 4.panta 3.punktu

I . Vispārīgie jautājumi jumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 1998.gadam" pašvaldībām no valsts budžeta piešķirama un izlietojama mērķdotācija pagastu, pilsētu un rajonu teritoriālplānošanai un attīstības projektu (turpmāk — attīstības plāni) izstrādāšanai un realizēšanai (turpmāk — mērķdotācija).

2. Izvērtējot mērķdotācijas pieprasījumus, prioritāte piešķirama:

2.1. administratīvi teritoriālās reformas projektu izstrādāšanai un realizēšanai, kā arī metodisko materiālu sagatavošanai;

2.2. kopīgu attīstības plānu un teritoriju plānojumu izstrādāšanai, pamatojoties uz pašvaldību noslēgtu savstarpēju līgumu vai vienošanos;

2.3. attīstības plānu un teritoriju plānojumu izstrādāšanai tām pašvaldībām, kuras atrodas pierobežas teritorijās;

2.4. attīstības plānu un teritoriju plānojumu izstrādāšanai tām pašvaldībām, kuras atrodas īpaši atbalstāmajos reģionos;

2.5. attīstības plānu un teritoriju plānojumu izstrādāšanai demonstrācijas projektu ietvaros, kā arī metodisko materiālu sagatavošanai;

2.6. līdzdalībai starptautisku teritoriju plānojumu un attīstības plānu izstrādāšanā.

3. Mērķdotāciju var piešķirt arī kā finansiālu atbalstu tādu projektu realizācijai, kuri veicina pašvaldības vai reģiona attīstību, rada jaunas darbavietas un izmanto vietējos resursus, ja minētie pasākumi ir iekļauti pašvaldības attīstības plānā un spēkā esošajā teritorijas plānojumā.

4. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs izveido komisiju, kas piešķir mērķdotāciju teritoriālplānošanai un attīstības projektu izstrādāšanai un realizēšanai (turpmāk — komisija), un apstiprina tās nolikumu.

5. Mērķdotāciju piešķir un izmaksā, pamatojoties uz komisijas lēmumu, ko apstiprina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.

6. Finansu operācijas, kas saistītas ar mērķdotācijas piešķiršanu, veic Valsts kase. Finansu ministrija iesniedz komisijai apstiprināto mērķdotācijas finansēšanas plānu, kurā noteikts līdzekļu sadalījums pa mēnešiem. Mērķdotācijas saņēmējs saskaņā ar komisijas lēmumu par mērķdotācijas piešķiršanu apstiprina tāmi atbilstoši piešķirtajam mērķdotācijas apmēram un mēneša laikā pēc lēmuma saņemšanas iesniedz to komisijai.

7. Komisija ir tiesīga kontrolēt piešķirtās mērķdotācijas izmantošanu. Ja piešķirtā mērķdotācija netiek izlietota atbilstoši šiem noteikumiem un avansa veidā nav izmaksāta pilnā apmērā, komisija pieņem lēmumu par attiecīgā pasākuma finansējuma pārtraukšanu un informē par to Valsts kontroli un Valsts kasi. Finansēšanu pārtrauc, pamatojoties uz vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra apstiprinātu komisijas lēmumu.

8. Vienai pagasta vai pilsētas pašvaldībai teritoriju plānojumu un attīstības plānu izstrādāšanai piešķir mērķdotāciju ne vairāk par 7000 latu un vienam rajonam vai republikas pilsētai ne vairāk par 15000 latu, nosakot, ka mērķdotācijas saņēmēja līdzfinansējuma apmērs nav mazāks par 25 procentiem no pieprasītās mērķdotācijas. Šo noteikumu 3.punktā minēto projektu realizēšanai mērķdotāciju piešķir, ja mērķdotācijas saņēmēja paredzētais līdzfinansējums nav mazāks par 60 procentiem no pieprasītās mērķdotācijas.

9. Pašvaldībām var piešķirt papildu mērķdotāciju teritoriju plānojumu un attīstības plānu izstrādāšanai, ja tie aptver vairākas pašvaldības un plānošanas procesu koordinē vai metodiski nodrošina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija vai pašvaldību kopīgi izveidotas plānošanas institūcijas. Piešķirtie papildu līdzekļi vienam pieprasījumam nedrīkst pārsniegt 15000 latu. Papildu mērķdotāciju pašvaldībām piešķir vienlīdzīgās daļās. Minētie nosacījumi attiecas arī uz mērķdotācijas piešķiršanu administratīvi teritoriālās reformas projektu izstrādāšanai un realizēšanai.

10. Ja ir apvienojušās vairākas pašvaldības, mērķdotāciju jaunizveidotajai pašvaldībai piešķir atbilstoši apvienoto pašvaldību skaitam un saskaņā ar šo noteikumu 8.punktu.

11. Pašvaldības, kuras ir saņēmušas mērķdotācijas iepriekšējos gados, pieprasījumus mērķdotācijas saņemšanai 1998.gadā var iesniegt komisijai, ja ir izpildīti pasākumi, kuriem mērķdotācijas piešķīra iepriekšējos gados.

II. Mērķdotācijas piešķiršanas kārtība

12. Lai saņemtu mērķdotāciju, pašvaldība iesniedz komisijai pieprasījumu mērķdotācijas saņemšanai (1.pielikums). ms).

13. Komisija izvērtē iesniegtos pieprasījumus, sagatavo lēmumu par mērķdotācijas piešķiršanu un iesniedz to apstiprināšanai vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram. Ja komisija nolemj mērķdotāciju nepiešķirt, tā nosūta pašvaldībai motivētu atteikumu. Ja pašvaldību neapmierina komisijas lēmums par atteikumu p iešķirt mērķdotāciju, tā var iesniegt sūdzību vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram.

14. Lēmumu par mērķdotācijas piešķiršanu un izmaksu nosūta attiecīgajai pašvaldībai un Valsts kasei. Lēmumā nosaka, kādiem pasākumiem un kādā apmērā tiek piešķirta mērķdotācija.

15. Mērķdotāciju var izmaksāt avansā, kura apmērs ir 50 — 100 procenti no kopējā piešķirtā mērķdotācijas apjoma.

16. Atlikušo mērķdotācijas daļu izmaksā, pamatojoties uz vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra apstiprinātu komisijas lēmumu, kas pieņemts saskaņā ar pašvaldības lēmumu pēc attiecīgo attīstības plāna izstrādes, teritoriju plānojuma vai realizācijas pasākumu pabeigšanas un saskaņā ar pilsētas domes (rajona, pagasta padomes) priekšsēdētāja apstiprinātu aktu p ar mērķdotācijas un pašvaldības līdzfinansējuma izlietojumu (2.pielikums).

17. Pašvaldība ir atbildīga par piešķirtās mērķdotācijas pareizu un mērķtiecīgu izlietojumu atbilstoši šiem noteikumiem, komisijas lēmumam un pieprasītāja iesniegtajai tāmei, kā arī noteiktajam līdzfinansējuma apmēram.

18. Valsts kase, nepārsniedzot mērķdotāciju finansēšanas plānā apstiprinātās summas, ne vēlāk kā divas nedēļas pēc attiecīgā komisijas lēmuma saņemšanas nodrošina mērķdotācijas ieskaitīšanu mērķdotācijas saņēmēja budžetā.

19. Ja pašvaldība, kurai piešķirta mērķdotācija, nevar nodrošināt līdzfinansējuma daļu, tai obligāti jāinformē par to komisija.

III. Noslēguma jautājumi

20. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc šo noteikumu stāšanās spēkā izveido komisiju, apstiprina tās sastāvu un nolikumu. 21. Komisijas kompetencē ir izskatīt jautājumus par iepriekšējos gados piešķirtās mērķdotācijas izlietojumu.

22. Mērķdotācijas pieprasītāji, kuri pieprasījumus mērķdotācijas saņemšanai ir iesnieguši iepriekšējos gados, noformē tos atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumam un iesniedz komisijā mēneša laikā pēc šo noteikumu stāšanās spēkā.

23. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1996.gada 27.augusta noteikumus nr.338 "Kārtība, kādā piešķiramas mērķdotācijas teritoriālplānošanai un attīstības programmu izstrādāšanai 1996.gadam" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 147.nr.).  

Ministru prezidents G.Krasts  

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra vietā —
zemkopības ministrs A.Rāviņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!