• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rīcību ar pašvaldības mantu un naudas līdzekļiem Madonas rajona Cesvaines pilsētas ar lauku teritoriju domē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.1998., Nr. 142/143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48222

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr. 5.1-2-9

Par rīcību ar pašvaldības mantu un naudas līdzekļiem Ogres rajona Lauberes pagasta padomē

Vēl šajā numurā

20.05.1998., Nr. 142/143

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-7

Pieņemts: 13.05.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-7

Rīgā 1998.gada 13.maijā

Par rīcību ar pašvaldības mantu un naudas līdzekļiem Madonas rajona Cesvaines pilsētas ar lauku teritoriju domē

Valsts kontroles Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: kolēģijas priekšsēdētājs K.Beljānis, departamenta direktora pienākumu izpildītājs; kolēģijas locekļi G.Ķepule, J.Rumkovskis, A.Svirido izskatīja revīzijas rezultātus par rīcību ar pašvaldības mantu un naudas līdzekļiem 1996. un 1997.gadā Madonas rajona Cesvaines pilsētas ar lauku teritoriju domē (turpmāk tekstā — Cesvaines pilsētas dome) un

konstatēja:

1. Cesvaines pilsētas domē 1996. un 1997.gadā bija 9 deputāti.

No 1994.gada par pilsētas domes priekšsēdētāju strādā V.Kaprālis.

Cesvaines pilsētas domē izveidotas 3 pastāvīgās komitejas, kurās ievēlēti domes deputāti — finansu, sociālo jautājumu un izglītības, kultūras un vides aizsardzības komiteja. Atsevišķu pašvaldības funkciju pildīšanai pašvaldībā izveidotas 5 komisijas, tai skaitā revīzijas komisija.

Pilsētas pašvaldības finansiālās un saimnieciskās darbības revīzija 1996. un 1997.gadā nav veikta. 1996.gadā revīzijas komisija veikusi pārbaudi par kurināmā izlietojumu Piensaimnieku biedrību kooperatīvās sabiedrības "Cesvaines piens" katlumājā un 1997.gadā veikta pārbaude par saņemto medikamentu izlietojumu Cesvaines pilsētas slimnīcā un pansionātā.

Pašvaldībā uz 1998.gada 1.janvāri izveidotas 13 pašvaldības iestādes un viens pašvaldības uzņēmums — Cesvaines pašvaldības komunālais uzņēmums.

2. Sastādot un apstiprinot pašvaldības budžetu 1996. un 1997.gadā, Cesvaines pilsētas dome nav ievērojusi likuma "Par pašvaldību budžetiem" 12.pantu, kas nosaka: pašvaldību budžeti sastāv no pamatbudžeta un speciālā budžeta. 1996. un 1997.gadā Cesvaines pilsētas dome ir izstrādājusi un apstiprinājusi tikai savu pamatbudžetu. Speciālais budžets gada sākumā nav apstiprināts un kā finansu līdzekļu piešķiršana, tā arī saņemšana budžeta izpildes gaitā no speciālā budžeta ir veikta nelikumīgi, bez pašvaldības likumīgā kārtībā izdarītas apropriācijas. Par 1996. un 1997. saimniecisko gadu Cesvaines pilsētas dome ir apstiprinājusi pārskatus par sava speciālā budžeta izpildi. Ir apstiprināts pārskats arī par 1997.gada pamatbudžeta izpildi, bet nav apstiprināts pārskats par pamatbudžeta izpildi 1996.gadā.

1996.gadā Cesvaines pilsētas dome ir aizņēmusies Ls 15 000 no a/s "Latvijas Unibanka", kas nebija paredzēts apstiprinātajā pašvaldības pamatbudžetā, un pieļāvusi apstiprināto izdevumu pārtēriņu par Ls 11 174,17.

Šādi rīkojoties, Cesvaines pilsētas domē ir pārkāptas likuma "Par budžetu un finansu vadību" 6.panta prasības un likuma "Par pašvaldībām" 14.panta 2.daļas 2.punkta prasības.

3. Pašvaldībā nav ievēroti Ministru kabineta 1997.gada 4.februāra noteikumi nr.64 "Par pašvaldību aizņēmumiem un garantijām", kas aizliedz garantēt aizņēmumus ar pašvaldības pastāvīgo funkciju izpildei nepieciešamiem īpašumiem. 1997.gadā no Valsts kases saņemtais aizņēmums Ls 75 000 garantēts ar Cesvaines domei piederošajiem naudas līdzekļiem un visu tās mantu.

4. 1996. un 1997.gadā no pašvaldības autoceļu fonda līdzekļiem Cevaines pilsētas dome citiem mērķiem nelikumīgi ir izlietojusi Ls 9 481,02 (aizdevuma atmaksai un kurināmā iegādei). Līdz revīzijas rezultātu izskatīšanai departamenta kolēģijā pašvaldība šos līdzekļus ir atjaunojusi autoceļu fondā pilnā apmērā.

5. 1996. un 1997.gada slēguma bilancēs nebija uzrādīti kreditoru parādi:

— uz 1997.gada 1.janvāri — Ls 15 000 (aizņēmums no a/s "Latvijas Unibanka");

— uz 1998.gada 1.janvāri — Ls 75 000 (aizņēmums no Valsts kases).

Kreditoru parādi pašvaldības grāmatvedībā reģistrēti revīzijas laikā.

6. Grāmatvedības uzskaitē nav ievērots likuma "Par grāmatvedību" 2.pants, kurš nosaka, ka grāmatvedībai ir jāatspoguļo visi iestādes īpašumi: Cesvaines pilsētas domē nebija uzskaitīts nekustamais īpašums Cesvainē, Raiņa ielā 2 Ls 1316 vērtībā un domes pārvaldījumā ņemtās paju sabiedrības "Cesvaine" 3 pajas ar kopējo vērtību Ls 180. Pēc revīzijas š.g. aprīļa mēnesī minētie īpašumi grāmatvedībā ir uzskaitīti.

7. Pašvaldībā nav nodrošināta naudas saglabāšana. Revīzijas laikā nebija iekārtota kases telpa, kasiera darba vieta atradās vienā telpā ar grāmatvedības darbiniekiem, logiem telpā, kurā notiek kases operācijas, nebija režģu. Nav bijušas ikmēneša kases inventarizācijas. Pašlaik daļa no trūkumiem novērsta, taču joprojām kases telpas logiem nav iekārtoti aizsargrežģi.

8. Cesvaines pašvaldības teritorijā atrodas internātskola, kas pilnībā tiek finansēta no valsts budžeta mērķdotācijām caur Cesvaines pilsētas domes budžetu, bet internātskola pilsētas pašvaldībai nav nodota. Cesvaines pilsētas dome ir ieinteresēta pārņemt to kā savu mācību iestādi, lai veiktu tajā nepieciešamos remonta darbus un pēc tam līdz šim neizmantotajās telpās izveidotu dažas sākumskolas klases. Par šiem apstākļiem nepieciešams paziņot Izglītības un zinātnes ministrijai.

Kolēģijas sēdē piedalījās un paskaidrojumus sniedza Cesvaines pilsētas domes priekšsēdētājs V.Kaprālis.

Pamatojoties uz valsts kontroles revīzijas reglamenta 9., 59. un 64.pantu, Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģija

nolēma:

1. Par revīzijas rezultātiem paziņot Madonas rajona Cesvaines pilsētas domei, Izglītības un zinātnes ministrijai un pašvaldību lietu pārvaldei.

2. Ieteikt Cesvaines pilsētas domei izskatīt pārskatu par Pašvaldības pamatbudžeta izpildi 1996.gadā.

3. Revīziju slēgt. Pieprasīt Cesvaines pilsētas domei novērst visus revīzijā konstatētos trūkumus un par veiktajiem pasākumiem paziņot Valsts kontrolei līdz š.g. 31.maijam.

Lēmumu var pārsūdzēt Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts kontroles Pašvaldību revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētājs K.Beljānis

Kolēģijas locekļi: G.Ķepule, J.Rumkovskis, A.Svirido

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!