• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 19. maija sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.1998., Nr. 142/143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48218

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc Ministru kabineta 19. maija sēdes

Vēl šajā numurā

20.05.1998., Nr. 142/143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 19. maija sēdē

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 1996.gada 30.aprīļa rīkojumā nr.146 "Par nacionālajām programmām ekonomiskās politikas realizācijai". Grozījumi paredz par ārējās tirdzniecības nacionālās programmas vadītāju iecelt ekonomikas ministru Laimoni Strujeviču un par nacionālās programmas "Izglītība un zinātne" vadītāju — izglītības un zinātnes ministru Jāni Gaigalu.

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 4.jūnija rīkojumā nr.273 "Par Latviešu valodas apguves valsts programmas koordinācijas padomi". Par padomes vadītāju apstiprināts izglītības un zinātnes ministrs Jānis Gaigals.

Akceptēts rīkojums "Par Ministru kabineta Apbalvošanas padomi". Turpmāk Apbalvošanas padomi vadīs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Anatolijs Gorbunovs.

Akceptēts rīkojums "Par Valsts robežsardzes priekšnieku". Saskaņā ar Robežsardzes likuma 10.panta 5.punktu, kā arī ievērojot iekšlietu ministra Andreja Krastiņa ieteikumu, Ministru kabinets iecēla Robežsardzes pulkvedi Gunāru Dāboliņu par Valsts robežsardzes priekšnieku.

Akceptēts grozījums Ministru kabineta 1997.gada 24.decembra rīkojumā nr.648 "Par Stratēģiskās nozīmes preču kontroles komiteju". Iekšlietu ministrijas Valsts policijas Licencēšanas un atļauju sistēmas nodaļas priekšnieka A.Melnalkšņa vietā komitejā apstiprināts Iekšlietu ministrijas Valsts policijas Licencēšanas un atļauju sistēmas nodaļas priekšnieks A.Dambrovskis.

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 1994.gada 5.aprīļa noteikumos nr.76 "Par valsts materiālo rezervju veidošanas, uzglabāšanas, izmantošanas un mobilizācijas uzdevumu noteikšanas kārtību".

Valdība akceptēja rīkojumu "Par bezpeļņas organizāciju valsts uzņēmumu "Psihiatrijas centrs"". Saskaņā ar likumu "Latvijas Republikas likums par valsts uzņēmumu" un likumu "Par bezpeļņas organizāciju" ar 1998. gada 1. jūniju nolemts reorganizēt Labklājības ministrijas pakļautībā esošo valsts budžeta iestādi "Valsts psihiskās veselības aprūpes centrs" un tās pakļautībā esošo valsts iestādi — bērnu un pusaudžu psihoneiroloģisko slimnīcu "Vīķi" un uz to bāzes izveidot bezpeļņas organizāciju valsts uzņēmumu "Psihiatrijas centrs".

Akceptēts rīkojums "Par bezpeļņas organizāciju valsts uzņēmumu "Jelgavas psihoneiroloģiskā slimnīca "Ģintermuiža"". Ar 1998.gada 1.jūniju paredzēts reorganizēt Labklājības ministrijas pakļautībā esošo valsts budžeta iestādi "Jelgavas psihoneiroloģiskā slimnīca" un uz tās bāzes izveidot bezpeļņas organizāciju valsts uzņēmumu "Jelgavas psihoneiroloģiskā slimnīca "Ģintermuiža "".

Akceptēts rīkojums "Par bezpeļņas organizāciju valsts uzņēmumu "Liepājas psihoneiroloģiskā slimnīca"". Ar 1998. gada 1. jūniju paredzēts reorganizēt Labklājības ministrijas pakļautībā esošo valsts budžeta iestādi "Liepājas psihoneiroloģiskā slimnīca " un uz tās bāzes izveidot bezpeļņas organizāciju valsts uzņēmumu "Liepājas psihoneiroloģiskā slimnīca".

Akceptēts rīkojums "Par bezpeļņas organizāciju valsts uzņēmumu "Rīgas psihoneiroloģiskā slimnīca"". Ar 1998. gada 1. jūniju paredzēts reorganizēt Labklājības ministrijas pakļautībā esošo valsts budžeta iestādi "Rīgas psihoneiroloģiskā slimnīca" un uz tās bāzes izveidot bezpeļņas organizāciju valsts uzņēmumu "Rīgas psihoneiroloģiskā slimnīca".

Akceptēts rīkojums "Par bezpeļņas organizāciju valsts uzņēmumu "Valsts zobārstniecības centrs"". Ar šā gada 1.jūliju tiks reorganizēta Labklājības ministrijas pakļautībā esošā valsts budžeta iestāde "Valsts zobārstniecības centrs" un uz tās bāzes izveidota bezpeļņas organziācija valsts uzņēmums "Valsts zobārstniecības centrs".

Valdība akceptēja grozījumus Ministru kabineta 1996.gada 29.oktobra noteikumos nr.419 "Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība". Grozījumi izstrādāti, lai precizētu ārvalstīs izsniegto darbnespēju apliecinošo dokumentu pielīdzināšanas kārtību Latvijā izsniegtajai darbnespējas lapai.

Akceptēti "Noteikumi par higiēnas prasībām slimnīcām". Noteikumi nosaka higiēnas prasības slimnīcām neatkarīgi no to īpašuma formas un uzņēmējdarbības veida. Tajos noteiktas prasības slimnīcu teritorijas un slimnīcu telpu izvietojumam, slimnīcas apdarei, sanitārtehniskajam aprīkojumam, telpu apgaismojumam u.c.

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 19.decembra noteikumos nr.382 "Noteikumi par valsts sociālajiem pabalstiem aizbildnim". Turpmāk saskaņā ar grozījumiem likumā "Par sociālo palīdzību" aizbildņiem-aizbildnībā esošo brāļiem un māsām — būs jāizmaksā atlīdzība par aizbildņa pienākumu veikšanu.

Akceptēts rīkojums "Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā". Latvijas pilsonībā uzņemti 140 pilsonības pretendenti, tai skaitā seši viņu nepilngadīgie bērni.

Akceptēts un nosūtīts izskatīšanai Saeimā likumprojekts "Administratīvi teritoriālās reformas likums". Tas noteiks kārtību, kādā tiks veikta administratīvi teritoriālā reforma no 1999.gada līdz 2004.gadam; kādas administratīvās teritorijas izveidojamas, realizējot administratīvi teritoriālo reformu, un administratīvi teritoriālās reformas realizācijas kritērijus.

Akceptēti noteikumi "Kārtība, kādā piešķiramas mērķdotācijas pagastu, pilsētu un rajonu teritoriālplānošanai un attīstības projektu izstrādāšanai un realizēšanai 1998.gadā". Izvērtējot mērķdotācijas pieprasījumus, prioritāte tiek piešķirta: administratīvi teritoriālās reformas projektu izstrādāšanai un realizēšanai, kā arī metodisko materiālu sagatavošanai; attīstības plānu un teritoriju plānojumu izstrādāšanai, kas balstās uz kopīgu pašvaldību noslēgtu līgumu vai vienošanos; attīstības plānu un teritoriju plānojumu izstrādāšanai pašvaldībās, kuras atrodas pierobežas teritorijās; attīstības plānu un teritoriju plānojumu izstrādāšanai pašvaldībām, kuras atrodas īpaši atbalstāmajos reģionos; attīstības plānu un teritoriju plānojumu izstrādāšanai demonstrācijas projektu ietvaros, kā arī metodisko materiālu sagatavošanai; līdzdalībai starptautisku teritoriju plānojumu un attīstības plānu izstrādāšanā.

Akceptēts rīkojums "Par grozījumiem Ministru kabineta 1996.gada 22.maija rīkojumā nr.174 "Par Valsts komisiju speciālajā budžetā ieskaitīto Skrundas radiolokācijas stacijas pagaidu lietošanā nodotās zemes nomas maksas līdzekļu izlietojuma noteikšanai"". Par komisijas priekšsēdētāju apstiprināts Saeimas deputāts Jānis Kalviņš un par priekšsēdētāja vietnieci — vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomniece Maija Grase.

Akceptēts grozījums Ministru kabineta 1998.gada 25.marta rīkojumā nr.138 "Par naftas darbu licencēšanas un naftas resursu apguves vadības grupu". Par darba grupas vadītāju apstiprināts ekonomikas ministrs Laimonis Strujevičs.

Akceptēts rīkojums "Par Latvijas Republikas un Turcijas Republikas brīvās tirdzniecības līgumu".

Valdība akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā grozījumu projektu likumā "Par Eiropas enerģētikas hartas nolīgumu". Grozījumi paredz likvidēt neprecizitātes likuma tekstā un precīzi noteikt Nolīguma pielikuma un Protokola tiesisko statusu.

Akceptēts grozījumu projekts likumā "Par privatizācijas sertifikātiem". Grozījumi likumā nepieciešami, lai laikus varētu izmantot nepilngadīgajām personām piederošos un mantotos privatizācijas sertifikātus.

Akceptēts grozījumu projekts likumā "Par muitas nodokli (tarifiem)". Grozījumu projekts sagatavots, pamatojoties uz Ministru kabineta 1998.gada 10.marta sēdes protokolu, ar kuru akceptēta koncepcija par grozījumiem nodokļu likumos sakarā ar naftas izpētes un ieguves darbiem.

Valdība akceptēja noteikumus "Dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu aprites noteikumi". Noteikumi nosaka kārtību, kādā notiek dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu aprite un tiek veikta ar dārgmetāliem, dārgakmeņiem un to izstrādājumiem saistītās uzņēmējdarbības licencēšana, kā arī nosaka šīs kārtības ievērošanas valsts uzraudzību.

Sakarā ar "Dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu aprites noteikumu" akceptēšanu valdība pieņēma grozījumus Ministru kabineta 1997.gada 7.oktobra noteikumos nr.348 "Atsevišķu uzņēmējdarbības veidu licencēšanas noteikumi". Noteikumu 6.3. punkts izteikts šādā redakcijā: "6.3. Dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu iepirkšanai, pārstrādei, apstrādei, izgatavošanai un realizācijai, kā arī dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu kā ķīlas objektu pieņemšanai un uzglabāšanai".

Akceptēti noteikumi "Par pievienotās vērtības nodokļa" normu piemērošanas kārtību". Noteikumi akceptēti, lai novērstu situāciju, ka tiek dažādi traktētas likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" normas. Noteikumi nodrošinās vienādu likuma pieņemšanu no nodokļu maksātāju un nodokļu administrācijas puses. Noteikumos skaidrotas likuma normas specifiskos gadījumos, atsevišķos gadījumos noteikumos ir ietverti konkrēti nodokļa piemērošanas apmēri.

Valdība akceptēja "Noteikumus par valstij piekritīgās mantas uzskaiti, novērtēšanu un realizāciju". Tie nosaka valstij piekritīgās mantas uzskaites, novērtēšanas un realizācijas kārtību, kā arī kārtību, kādā ienākumi, kas gūti, realizējot valstij piekritīgo mantu, ieskaitāmi valsts vai pašvaldības budžetā un kādā veicama valstij piekritīgās mantas bezatlīdzības nodošana vai iznīcināšana.

Akceptēts rīkojums "Par Pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda padomi". Padomē iekļauti: A.Alekse — Valsts kases Norēķinu departamenta direktora vietniece; A.Baumanis — Izglītības un zinātnes ministrijas Finansu un ekonomikas departamenta direktors; Z.Fīrers — Saldus rajona padomes priekšsēdētājs; A.Groza — Labklājības ministrijas Budžeta un finansu departamenta direktore; O.Spurdziņš — Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Pašvaldību lietu pārvaldes direktora padomnieks; S.Šķiltere — Rīgas pilsētas domes priekšsēdētāja padomniece ekonomiskajos jautājumos; J.Šulcs — Tukuma pilsētas domes priekšsēdētājs; A.Vāvere — Ugāles pagasta padomes priekšsēdētājs; R.Vītoliņš — Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks; S.Zeikate — Finansu ministrijas Budžeta departamenta Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības nodaļas vadītāja; E.Zelgalvis — Saeimas deputāts.

Akceptēti noteikumi "Pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda padomes nolikums". Padome izveidota pašvaldību finansu izlīdzināšanas sistēmas un finansu izlīdzināšanas fonda izpildes pārraudzībai.

Akceptēts un nosūtīts izskatīšanai Saeimā likumprojekts "Likums par ienākuma nodokli". Paredzams, ka likums pēc spēkā stāšanās aizstās divus likumus — likumu "Par iedzīvotāju ienākumu nodokli" un likumu "Par uzņēmumu ienākumu nodokli". Tā mērķis ir vienādot pieeju nodokļu maksātājiem, kuri veic saimniecisko darbību, piemērojot tiem vienādas nodokļu atlaižu izmantošanas iespējas, saskaņot fiziskas personas ar nodokli apliekamo ienākumu ar sociālā nodokļa ar nodokli apliekamajiem objektiem. Finansu ministrijai kopā ar Zemkopības un Satiksmes ministrijām uzdots sagatavot konceptuālai izskatīšanai valdības sēdē jautājumu par atsevišķu atvieglojumu piemērošanu likumprojektā "Par ienākuma nodokli".

Valdība akceptēja "Noteikumus par resoru programmu un apakšprogrammu rezultatīvajiem rādītājiem". Šie noteikumi nosaka likuma "Par valsts budžetu 1998.gadam" 4. un 5.pielikumā minēto resoru — ministriju un citu centrālo valsts iestāžu — programmu un apakšprogrammu rezultatīvos rādītājus, kas paredz veicamā darba (pasākumu) apjomu un raksturo valsts budžeta līdzekļu izlietojuma efektivitāti un mērķtiecīgumu.

Akceptēts grozījums Ministru kabineta 1997.gada 9.aprīļa rīkojumā nr.162 "Par īpašās palīdzības fondiem". Grozījumi paredz noteikt atskaites periodu valdības sēdē — reizi gadā.

Valdība akceptēja rīkojumu "Par A.Vītolu". Saskaņā ar likumu "Par valsts civildienestu" un Valsts kancelejas direktora amata pretendentu konkursa rezultātiem, kā arī ievērojot Ministru prezidenta Guntara Krasta ieteikumu, Ministru kabinets iecēla Alvi Vītolu Valsts kancelejas direktora amatā ar 1998.gada 1.jūniju.

Akceptēts rīkojums "Par Igaunijas Republikas valdības, Latvijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības vienošanos par Baltijas aizsardzības koledžu".

Valdība akceptēja rīkojumu "Par atļauju Dānijas firmai a/s "Semco" veikt darbu enerģijas taupības pasākumu realizācijā Latvijas Medicīnas akadēmijas bērnu klīniskajā slimnīcā".

Valdība akceptēja rīkojumu "Par Latvijas Republikas satiksmes ministra un Austrijas Republikas federālā zinātnes un satiksmes ministra nolīgumu par starptautiskajiem neregulārajiem pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem".

Valdība akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā likumprojektu "Grozījumi likumā "Par valsts budžetu 1998.gadam"".

Akceptēts un nosūtīts izskatīšanai Saeimā grozījumu projekts likumā "Par likumiem un nodevām".

Pieņemta zināšanai ekonomikas ministra Laimoņa Strujēviča sniegtā informācija par situāciju tranzītbiznesā. Satiksmes ministrijai kopā ar Finansu, Zemkopības un Iekšlietu ministriju uzdots precizēt iesniegtos priekšlikumus un sadalīt tos īstermiņa un ilgtermiņa pasākumos.

Pieņemta zināšanai ekonomikas ministra Laimoņa Strujēviča sniegtā informācija par finasējumu nacionālās likumdošanas atbilstības izvērtējuma ES prasībām procesam. Lai nodrošinātu ministriju un citu valsts pārvaldes iestāžu darbinieku piedalīšanos sanāksmēs Briselē, kas saistītas ar nacionālās likumdošanas atbilstības ES prasībām izvērtējumu, Finansu ministrijai uzdots: apkopot informāciju par nepieciešamo finansējumu komandējumu izdevumiem uz Briseli; kopā ar Ārlietu ministriju izvērtēt apkopoto informāciju un līdz 26.maijam iesniegt izskatīšanai valdības sēdē priekšlikumus par finasējuma piešķiršanu komandējumiem uz Briseli.

Valdība akceptēja koncepciju "Par Krīzes pārvaldes centra darbībai nepieciešamo normatīvo dokumentu izstrādi". Paredzams, ka Krīzes situācijas kontroles centrs tiks izveidots pie Ministru kabineta.

Akceptēta Valsts mežu nomas koncepcija kā pamats tālākai meža apsaimniekošanas ekonomiskā modeļa izstrādei, Zemkopības ministrijai uzdots izstrādāt noteikumu projektu "Par valsts meža nomu" un līdz 1.oktobrim iesniegt izskatīšanai valdībā.

Konceptuāli akceptēta "Zāļu iegādes kompensācijas sistēmas reorganizācija", Labklājības ministrijai uzdots sagatavot reorganizācijas veikšanai nepieciešamos tiesību aktu projektus.

Ministru kabinets pieņēma zināšanai Finansu ministrijas iesniegtos priekšlikumus par akcīzes nodokļa vieglajiem automobiļiem piemērošanas kārtības maiņu, atbalstīts priekšlikums akcīzes nodokļa vieglajiem automobiļiem piemērošanu 10 procentu apmērā no automobiļa vērtības aizstāt ar kombinēto akcīzes nodokļa likmi, ņemot vērā motoru cilindru darba tilpuma kubikcentimetru skaitu un automobiļa izgatavošanas gadu. Satiksmes ministrijai kopā ar Finansu ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju mēneša laikā sagatavot jautājumu par sektora politiku attiecībā uz vieglajiem automobiļiem un iesniegt to izskatīšanai valdības sēdes konceptuālajā daļā.

 

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!