• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vēl tuvāk: Rīga - Roma, Baltijas jūra - Vidusjūra. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.1998., Nr. 117/119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47975

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Notāru, tiesu ziņas

Vēl šajā numurā

29.04.1998., Nr. 117/119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēl tuvāk: Rīga — Roma, Baltijas jūra — Vidusjūra

Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis valsts vizītē Itālijas Republikā 27.–30. aprīlis

28.aprīlī

ITALIJA.JPG (30672 BYTES) Foto: epa A.F.I.

Šajā dienā Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis Romā tikās ar Itālijas prezidentu Oskaru Luidži Skalfāro (attēlā). Sarunas gaitā apspriesta Latvijas integrācija Eiropas Savienībā (ES), reformu procesa gaita Latvijā, valdošās izmaiņas sabiedrības integrācijas jomā un Latvijas attiecības ar Krieviju.

Valsts prezidents iepazīstināja Itālijas prezidentu ar Latvijas iekšpolitisko situāciju, integrācijas gaitu ES, kā arī apstiprināja Latvijas vēlmi veidot integrētu sabiedrību, kas ir ļoti svarīgs jautājums Eiropas integrācijas kontekstā. G.Ulmanis raksturoja mazākumtautību situāciju Latvijā, uzsverot iespējas iegūt izglītību nacionālajā valodā. Valsts prezidents sacīja, ka latvieši ir toleranti un etniskā saskaņa ikdienā ir pastāvējusi un pastāv joprojām.

O.L.Skalfāro sarunas gaitā uzsvēra Itālijas atbalstu Latvijai reformu politikā un virzībā uz ES. Itālija ir Latvijai draudzīga valsts — tā sarunas gaitā pasvītroja Itālijas prezidents. O.L.Skalfāro augstu novērtēja G.Ulmaņa personīgo ieguldījumu Latvijas attīstībā.

Itālijas ārlietu ministrs Lamberto Dini, kurš arī piedalījās sarunā, atzinīgi novērtēja plānotos grozījumus Latvijas Pilsonības likumā. Viņš piebilda, ka nav atbalstāmi Krievijas centieni ekonomiski ietekmēt Latviju.

G.Ulmanis izteica vēlmi redzēt Itālijas ārlietu ministru Rīgā, lai pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar Latvijas integrāciju ES. Itālijas prezidents uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi, lai Latvijā notiekošie procesi būtu saskaņoti ar ES.

Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar tikās ar Itālijas Rūpniecības un darba devēju konfederācijas pārstāvjiem.

Valsts prezidents raksturoja Latvijas ekonomisko attīstību un runāja par ārvalstu uzņēmēju iespējām aktīvi iesaistīties uzņēmējdarbībā Latvijā. G.Ulmanis atzīmēja, ka Latvijā ir apmēram 80 kopuzņēmumu ar Itāliju, taču tas nav pietiekams skaits, jo šajā jomā ir lielas iespējas turpināt sadarbību. Valsts prezidents uzsvēra nepieciešamību attīstīt Latvijā mazo un vidējo uzņēmējdarbību un teica, ka īpaši laba sadarbība ar Itāliju varētu būt tekstilrūpniecības jomā.

Sarunā piedalījās arī Latvijas Darba devēju konfederācijas priekšsēdētājs Vitālijs Gavrilovs, kurš runāja par uzņēmuma "Aldaris" pozitīvajiem sadarbības piemēriem ar Itāliju.

Guntis Ulmanis tikās arī ar Itālijas Deputātu kameras prezidentu Lučāno Vjolanti. Valsts prezidents raksturoja Latvijas integrācijas procesu ES, Latvijas iekšpolitisko situāciju, kā arī pieskārās jautājumam par attiecībām ar Krieviju. G.Ulmanis izteica pārliecību, ka Latvijā tiks sekmīgi veidota integrēta sabiedrība, ņemot vērā EDSO rekomendācijas. L.Vjolanti interesējās par plānotajiem grozījumiem Latvijas Pilsonības likumā un izteica vēlmi sīkāk iepazīties ar izmaiņu tekstu.

Deputātu kameras prezidents augstu novērtēja Latvijas pēdējā laika attīstību un teica, ka Itālija ir ieinteresēta, lai Latvija iespējami ātrāk integrētos ES un NATO. Viņš pasvītroja Itālijas viedokli par to, ka ES robežām ir jābūt arī Eiropas robežām, taču ir jāpaiet zināmam laikam, lai tas īstenotos. L.Vjolanti uzaicināja vizītē Latvijas parlamenta priekšsēdētāju. Tikšanās laikā varētu tikt apspriests, kurām parlamenta komisijām vajadzētu visvairāk sadarboties, lai sekmīgi attīstītu abu valstu turpmāko sadarbību. Itālija aktīvi seko notikumiem Latvijā, un tā ir ne tikai politiķu, bet arī sabiedrības interese.

G.Ulmanis izteica vēlmi redzēt Latvijā Itālijas parlamenta delegāciju, lai pārrunātu kopējās intereses ES integrācijas kontekstā.

Vakar G.Ulmanis vēl tikās ar Romas mēru Frančesko Rutelli. Romas mērs apsveica Latvijas Valsts prezidentu ar ierašanos Romā. F.Rutelli izteica novēlējumu, lai Latvija pēc iespējas ātrāk iestātos ES. Latvijas Valsts prezidents atzina, ka Latvijai un Itālijai ir ciešas partnerattiecības un abām valstīm ir iespējas attīstīt labas ekonomiskās attiecības. G.Ulmanis sacīja, ka Itālijā viņš jau ir ticies un vēl tiksies ar uzņēmējiem, lai veicinātu šo sadarbību. G.Ulmanis atzīmēja, ka Itālija ir bijusi vieta, kur viesojušies un dzīvojuši vairāki ievērojami Latvijas mākslinieki, piemēram, Romā ilgi uzturējies un ir apbedīts Niklāvs Strunke. Romā dzīvojis arī Eduards Kalniņš, kurš daudzos savos darbos attēlojis Romas ainavas.

Romā, "Sant’ Angelo" muzejā, Latvijas Valsts prezidents G.Ulmanis un Itālijas prezidents O.L.Skalfāro atklāja latviešu tekstilmākslinieku izstādi. Muzejā izstādīti ap 30 dažādu mākslinieku gobelēnu. Izstāde būs atvērta divas nedēļas. Uz izstādes atklāšanu bija ieradušies ap 200 cilvēku.

Vakar vakarā notika Valsts prezidenta telefonsaruna ar Latvijas premjerministru Guntaru Krastu. Tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar valdības sastādīšanu, grozījumiem Pilsonības likumā, kā arī G.Ulmaņa valsts vizītes gaita Itālijā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!