• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1998. gada 21. aprīļa noteikumi Nr. 142 "Laulību noslēgšanas kārtība brīvības atņemšanas iestādēs". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.1998., Nr. 109/110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47873

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.143

Veterinārie noteikumi dzīvnieku kaušanai un kautproduktu ieguvei mazjaudas kautuvēs

Vēl šajā numurā

23.04.1998., Nr. 109/110

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 142

Pieņemts: 21.04.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Ministru kabineta noteikumi Nr. 142

Rīgā 1998.gada 21.aprīlī (prot. nr.21 10.§)

Laulību noslēgšanas kārtība brīvības atņemšanas iestādēs

Izdoti saskaņā ar likuma "Par civilstāvokļa aktiem" 16.panta trešo daļu

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā personai, kura atrodas brīvības atņemšanas iestādē, tiek nodrošināta iespēja noslēgt laulību.

2. Laulību ar personu, kura atrodas brīvības atņemšanas iestādē, reģistrē dzimtsarakstu nodaļa, kuras darbības iecirknī atrodas attiecīgā brīvības atņemšanas iestāde, vai garīdznieks, kuram ir attiecīgās konfesijas vadības atļauja. Ja abas personas, kuras vēlas noslēgt laulību, atrodas brīvības atņemšanas iestādē, brīvības atņemšanas iestāžu administrācijas vienojas, kurā brīvības atņemšanas iestādē notiks laulības reģistrācija.

3. Persona, kas vēlas noslēgt laulību ar personu, kura atrodas brīvības atņemšanas iestādē, laulības noslēgšanas pieteikumā norāda ziņas par sevi un pieteikumu iesniedz dzimtsarakstu nodaļā.

4. Dzimtsarakstu nodaļas pārzinis vai garīdznieks laulības noslēgšanas pieteikumā norādītās ziņas salīdzina ar dokumentiem un ar savu parakstu un zīmogu apliecina pieteicēja parakstu.

5. Personai, kura atrodas brīvības atņemšanas iestādē, laulības noslēgšanai nepieciešami šādi dokumenti:

5.1. pase vai cits personu apliecinošs dokuments, kurā norādīts Iedzīvotāju reģistra piešķirtais personas kods;

5.2. dzimšanas apliecība;

5.3. vecāku, aizbildņu vai bāriņtiesas rakstiska atļauja, ja persona ir nepilngadīga;

5.4. personai, kura agrāk bijusi citā laulībā, - bijušā laulātā miršanas apliecība vai tiesas sprieduma noraksts par laulības šķiršanu vai laulības šķiršanas apliecība, vai tiesas sprieduma noraksts par laulības atzīšanu par neesošu, vai arī laulības reģistra izraksts (izziņa) ar atzīmi par šādu spriedumu;

5.5. ārsta apliecinājums par veselības stāvokli;

5.6. brīvības atņemšanas iestādes administrācijas rakstiska atļauja laulības noslēgšanai.

6. Persona, kurai kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, šo noteikumu 5.punktā minētajiem dokumentiem pievieno atauju, ko izdevusi tā iestāde, kuras lietvedībā atrodas krimināllieta šīs personas apsūdzībā.

7. Visu laulības noslēgšanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanu (izņemot pasi vai citu personu apliecinošu dokumentu, kurā norādīts Iedzīvotāju reģistra piešķirtais personas kods, un ārsta apliecinājumu par veselības stāvokli) nodrošina persona, kas vēlas noslēgt laulību ar personu, kura atrodas brīvības atņemšanas iestādē. Ja abas personas, kuras vēlas noslēgt laulību, atrodas brīvības atņemšanas iestādē, minēto dokumentu iesniegšanu nodrošina brīvības atņemšanas iestādes administrācija.

8. Ja personai, kura atrodas brīvības atņemšanas iestādē, nav pases vai cita personu apliecinoša dokumenta, tai jāraksta motivēts paskaidrojums brīvības atņemšanas iestādes administrācijai par pases vai cita personu apliecinoša dokumenta neesamību.

9. Brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks ar savu parakstu un iestādes zīmogu apliecina minētās personas parakstu uz paskaidrojuma, kā arī fotogrāfijā redzamās personas identitāti un raksta lūgumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei kārtot dokumentus pases izsniegšanai.

10. Ja pases izsniegšanai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei nepieciešami papildu dokumenti, tos Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē iesniedz persona, kas vēlas noslēgt laulību ar personu, kura atrodas brīvības atņemšanas iestādē.

11. Personai, kura atrodas brīvības atņemšanas iestādē, pasi izsniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darbinieks brīvības atņemšanas iestādes administrācijas pārstāvja klātbūtnē. Jaunas pases izsniegšanas izdevumus brīvības atņemšanas iestādes administrācija sedz tikai tad, ja personai, kura atrodas brīvības atņemšanas iestādē, nav naudas līdzekļu personīgajā kontā.

12. Pēc šo noteikumu 5.punktā minēto dokumentu saņemšanas persona, kura atrodas brīvības atņemšanas iestādē, laulības noslēgšanas pieteikumā norāda ziņas par sevi.

13. Laulības noslēgšanai nepieciešamos dokumentus, ko iesniegusi persona, kura atrodas brīvības atņemšanas iestādē, brīvības atņemšanas iestādes administrācijas pārstāvis salīdzina ar pieteikumā norādītajām ziņām. Brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks ar savu parakstu un iestādes zīmogu apliecina minētās personas parakstu un dod rakstisku atauju laulības noslēgšanai.

14. Apliecināto laulības noslēgšanas pieteikumu kopā ar brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka izdoto atauju laulības noslēgšanai persona, kas vēlas noslēgt laulību ar personu, kura atrodas brīvības atņemšanas iestādē, iesniedz dzimtsarakstu nodaļā, kuras darbība s iecirknī atrodas attiecīgā brīvības atņemšanas iestāde, vai attiecīgās konfesijas garīdzniekam.

15. Dzimtsarakstu nodaļas pārzinis vai attiecīgās konfesijas garīdznieks pieņem pieteikumu laulības noslēgšanai, vienojas ar laulības pieteicēju un brīvības atņemšanas iestādes administrāciju par laulības noslēgšanas laiku un veic izsludināšanu.

16. Laulību noslēdz noteiktajā laikā brīvības atņemšanas vietā divu pilngadīgu liecinieku klātbūtnē.

17. Brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks nodrošina laulības reģistrāciju piemērotās telpās un noteiktajā laikā neatkarīgi no tā, vai laulību reģistrē dzimtsarakstu nodaļas pārzinis vai garīdznieks.

18. Valsts nodevas apmēri un maksāšanas kārtība par laulības noslēgšanu tiek noteikta saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām".

19. Ārvalstnieka vai bezvalstnieka laulība ar Latvijas Republikas pilsoni, kā arī ar ārvalstnieku vai bezvalstnieku noslēdzama, ievērojot šo noteikumu un likuma "Par civilstāvokļa aktiem" 3.nodaas attiecīgās prasības.

Ministru prezidents G.Krasts

Tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!