• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1998. gada 21. aprīļa noteikumi Nr. 140 "Noteikumi par iekārtu elektrodrošību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.1998., Nr. 109/110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47871

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.141

Kārtība, kādā tiek aprēķinātas un atmaksātas pārmaksātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un veikts pārrēins sociāli apdrošināto personu kontos

Vēl šajā numurā

23.04.1998., Nr. 109/110

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 140

Pieņemts: 21.04.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 140

Rīgā 1998.gada 21.aprīlī (prot. nr.21 3.§)

Noteikumi par iekārtu elektrodrošību

Izdoti saskaņā ar likuma "Par atbilstības novērtēšanu" 7.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumos lietotie termini:

1.1. CE marķējums -- iekārtas marķējums, kas apliecina iekārtas atbilstību drošuma prasībām;

1.2. iekārtas -- visas elektroierīces un elektroniskās ierīces kopā ar instalācijām, kas satur elektriskas daļas, elektroniskas daļas vai elektriskas un elektroniskas daļas;

1.3. iekārtas piedāvāšana tirgū -- iekārtas pārdošana, dāvināšana vai nodošana lietošanā pret atlīdzību vai bez tās;

1.4. labas tehnoloģijas prakse -- nozares profesionālo organizāciju ieteikto tehnoloģiju izmantošana ražošanā;

1.5. tirgus uzraudzības iestāde -- valsts iestāde, kura ir tiesīga kontrolēt šajos noteikumos noteikto prasību ievērošanu tirgū.

2. Šie noteikumi nosaka iekārtām piemērojamās elektrodrošības prasības un atbilstības novērtēšanas mehānismu, lai novērstu iespēju, ka tiek apdraudēta cilvēku, mājdzīvnieku vai īpašuma drošība, kā arī lai veicinātu brīvu attiecīgo preču kustību tirgū.

3. Šo noteikumu prasības attiecas uz visām iekārtām, kas paredzētas lietošanai, ja to maiņstrāva ir no 50 V līdz 1000 V vai līdzstrāva no 75 V līdz 1500 V, izņemot šo noteikumu 1.pielikumā minētās iekārtas, kā arī iekārtas, kurām normatīvajos aktos noteiktas speciālas elektrodrošības prasības.

4. Latvijas tirgū atauts piedāvāt tikai tādas iekārtas, kas projektētas saskaņā ar labas tehnoloģijas praksi un neapdraud cilvēku, mājdzīvnieku vai īpašuma drošību, ja šīs iekārtas ir uzstādītas atbilstoši paredzētajiem mēriem un to tehniskā apkope un izmantošana atbilst šiem mēriem.

5. Iekārtas tiek uzskatītas par atbilstošām šo noteikumu 4.punktā noteiktajām prasībām, ja šīs iekārtas ir izgatavotas saskaņā ar harmonizētajos Eiropas standartos noteiktajām drošības prasībām.

6. Saistībā ar šiem noteikumiem piemērojamo harmonizēto Eiropas standartu vai nacionālo standartu sarakstu Latvijas nacionālais standartizācijas un metroloģijas centrs publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

II. Atbilstības apliecināšanas procedūra

7. Ražotājs, izgatavojot iekārtu, nodrošina iekārtas atbilstību šo noteikumu 4.punktā noteiktajām prasībām.

8. Visām iekārtām, uz kurām attiecas šo noteikumu prasības, ražotājs sagatavo tehnisko dokumentāciju un atbilstības deklarāciju, kā arī veic iekārtas marķēšanu ar CE marķējumu, kura paraugs norādīts šo noteikumu 2.pielikumā.

9. Tehniskā dokumentācija jānoformē tā, lai būtu iespējams novērtēt iekārtas konstrukcijas, izgatavošanas un darbības atbilstību šo noteikumu prasībām, un tajā ietverama šāda informācija:

9.1. iekārtas apraksts;

9.2. projekts un sastāvdaļu, vienību, ķēžu un mezglu rasējumi, kā arī citi darba rasējumi un shēmas;

9.3. nepieciešamie apraksti un paskaidrojumi attiecīgajiem rasējumiem, shēmām un iekārtas darbībai;

9.4. pilnībā vai daļēji piemēroto standartu saraksts. Ja šo noteikumu 6.punktā minētie standarti nav piemēroti, -- to tehnisko pasākumu uzskaitījums, kuri veikti, lai ievērotu šajos noteikumos noteiktās drošības prasības;

9.5. projektēšanas aprēķinu rezultāti un veikto pārbaužu rezultāti;

9.6. testēšanas pārskati.

10. Lai deklarēto iekārtu, ja nepieciešams, varētu nodot atpakaļ deklarētājam, atbilstības deklarācijā ietverama šāda informācija:

10.1. ražotāja vai tā pilnvarotā pārstāvja nosaukums un adrese;

10.2. iekārtas apraksts;

10.3. tās personas identifikācijas dati, kura pilnvarota uzņemties saistības ražotāja vai tā pilnvarotā pārstāvja vārdā;

10.4. ja piemēroti standarti, -- precīza, pilnīga un skaidri definēta atsauce uz attiecīgajiem standartiem vai citiem normatīvajiem dokumentiem;

10.5. ja nepieciešams, atsauce uz citiem dokumentiem, ar kuriem saskaņā deklarēta iekārtas atbilstība;

10.6. tā gada pēdējie divi cipari, kurā attiecīgā iekārta marķēta ar CE marķējumu.

11. Iekārtas ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs uzglabā tehnisko dokumentāciju un atbilstības deklarāciju tā, lai tirgus uzraudzības iestādei minētā dokumentācija būtu pieejama vismaz 10 gadu pēc pēdējās iekārtas ražošanas. Iekārtas ražotājam, tā pilnvarotajam pārstāvim vai importētājam jābūt Latvijā noteiktā kārtībā reģistrētai juridiskajai personai.

12. Ja rodas domstarpības, iekārtas ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs var iesniegt tirgus uzraudzības iestādei pilnvarotas kompetentas atbilstības novērtēšanas institūcijas sagatavotu pārskatu.

III. Marķēšana

13. Ja iekārtai jāatbilst arī citām normatīvajos aktos noteiktajām prasībām saistībā ar CE marķējuma izvietošanu uz iekārtas, iekārtu drīkst marķēt ar CE marķējumu tikai tad, ja tā atbilst arī šīm prasībām.

14. Ja normatīvajos aktos paredzēts, ka iekārtas ražotājs var izvēlēties, kuras no iekārtai noteiktajām prasībām pildīt, CE marķējums norāda atbilstību tām prasībām, kuras izvēlējies ražotājs. Izpildītās prasības norāda iekārtas pavaddokumentos atbilstoši attiecīgajiem normatīvajiem aktiem.

15. Ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs marķējumu piestiprina iekārtai vai, ja tas nav iespējams, iepakojumam vai pavaddokumentiem tā, lai marķējums būtu viegli saskatāms, salasāms un neizdzēšams.

16. Uz iekārtas, iepakojuma vai pavaddokumentiem nedrīkst izvietot tādu marķējumu, kas nav identisks CE marķējumam un var maldināt attiecībā uz tā nozīmi un formu.

IV. Tirgus uzraudzība

17. Ekonomikas ministrija iesniedz Ministru kabinetā priekšlikumus par kompetentu atbilstības novērtēšanas institūciju pilnvarošanu.

18. Tirgus uzraudzības iestādes funkcijas pilda Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

19. Ja tirgus uzraudzības iestāde atklāj, ka iekārta ir bijusi pakauta šajos noteikumos noteiktajām atbilstības novērtēšanas procedūrām, bet neatbilst prasībām, un ja ražotājs šo neatbilstību nenovērš, tirgus uzraudzības iestāde veic visus atbilstošajos normatīvajos aktos paredzētos pasākumus, lai iekārtu izņemtu no tirgus, nepieautu tās tirdzniecību vai ierobežotu tās brīvu kustību tirgū.

20. Ja iekārtas ražotājs vai tā pilnvarotais pārstāvis nav reģistrēts Latvijā noteiktajā kārtībā, par šo noteikumu ievērošanu atbildīgs ir iekārtas importētājs.

V. Elektrodrošības prasības

21. Uz iekārtas vai, ja tas nav iespējams, pavaddokumentos jābūt norādītiem galvenajiem parametriem, kuru ievērošana garantē iekārtas lietošanas drošību un izmantošanu tai paredzētajiem mēriem.

22. Uz iekārtas vai, ja tas nav iespējams, uz iepakojuma jābūt attēlotai skaidri salasāmai ražotāja firmas vai tirdzniecības zīmei.

23. Iekārtām un to sastāvdaļām jābūt izgatavotām tā, lai būtu iespējams tās droši un pareizi montēt un savienot.

24. Iekārtām jābūt projektētām un izgatavotām tā, lai nodrošinātu šo noteikumu prasību ievērošanu, ja iekārtu izmanto paredzētajiem mēriem un veic atbilstošu tehnisko apkopi.

25. Jāievēro attiecīgie normatīvie akti, lai:

25.1. garantētu aizsardzību pret iekārtas radītajiem negadījumiem un nodrošinātu:

25.1.1. cilvēku un mājdzīvnieku aizsardzību pret fiziskām traumām vai citu kaitējumu, ko tieši vai netieši var izraisīt iekārtas izmantošana;

25.1.2. cilvēku, mājdzīvnieku vai īpašuma aizsardzību pret neelektriskas izcelsmes briesmām, kas laika gaitā var rasties, izmantojot iekārtu;

25.1.3. ka nerodas bīstama temperatūra, dzirksteles vai radiācija;

25.2. garantētu, ka iekārtas izolācija piemērota paredzētajiem vides apstākļiem.

26. Lai nodrošinātu aizsardzību pret risku, ko var radīt ārēju apstākļu iedarbība uz elektroierīci, saskaņā ar šiem noteikumiem veicami tehniskie pasākumi, kas garantē, ka:

26.1. iekārta atbilst paredzētajām mehāniskajām prasībām, lai netiktu apdraudēta cilvēku, mājdzīvnieku vai īpašuma drošība;

26.2. iekārta ir izturīga pret nemehānisku iedarbību paredzētajos vides apstākļos, lai netiktu apdraudēta cilvēku, mājdzīvnieku vai īpašuma drošība;

26.3. paredzamajos iekārtas darbības pārslodzes apstākļos netiek apdraudēta cilvēku, mājdzīvnieku vai īpašuma drošība.

VI. Pārejas jautājumi

27. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1995.gada 6.jūnija noteikumus nr.146 "Noteikumi par sadzīves radioelektroniskās aparatūras, sadzīves elektroaparātu un elektroierīču obligāto sertifikāciju" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 90.nr.).

28. Noteikumi stājas spēkā ar 1999.gada 1.jūliju.

Ministru prezidents G.Krasts

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs,
Ministru prezidenta biedrs A.Gorbunovs

 

1.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 21.aprīļa
noteikumiem nr.140

Iekārtas un parādības, uz kurām neattiecas elektrodrošības prasības

Elektrodrošības prasības neattiecas uz šādām iekārtām un parādībām:

1. Iekārtas, kas paredzētas lietošanai sprādzienbīstamā vidē.

2. Iekārtas, kas darbojas radioloģijas un medicīnas nozarēs.

3. Iekārtas, kas iebūvētas citās iekārtās un pasažieru liftos.

4. Elektriskie mērinstrumenti.

5. Kontaktdakšas un rozetes, kas paredzētas sadzīves lietošanai.

6. Elektrisko ganu vadības ierīces.

7. Radioelektriskie traucējumi.

8. Specializētās iekārtas, kuras paredzētas lietošanai kuģos, aviācijā vai uz dzelzceļa un kuras atbilst starptautisko organizāciju noteiktajiem drošības noteikumiem. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs,
Ministru prezidenta biedrs A.Gorbunovs

2.JPG (63409 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!