• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents: - saņemot ASV prezidenta vēstuli - vērtējot attiecības ar Krieviju - telefoniskā sarunā ar Lietuvas prezidentu - sagaidot Lietuvas prezidenta pārstāvi - tiekoties ar zēnu koru dalībniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.1998., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47720

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgā un tālu pasaulē - "Kremerata Baltica" Strasbūrā - mūsu kultūra

Vēl šajā numurā

15.04.1998., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents:

— saņemot ASV prezidenta vēstuli

12. aprīlī Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis saņēma ASV prezidenta Bila Klintona vēstuli, kurā augstu novērtēta G.Ulmaņa darbība, aicinot diskutēt par iekļaujošas sabiedrības veidošanu un vēsturi. "Jūs esat efektīvi izmantojis savu amatu, lai pievērstu uzmanību vairākiem demokrātiskas un brīvas sabiedrības pamatprincipiem. Es zinu, ka šie jautājumi var būt kompleksi un pretrunīgi, bet Jūs esat spējis par tiem runāt konstruktīvi un pozitīvi," teikts vēstulē. Tālāk uzsvērts, ka Latvijas militārpersonām jāpakļaujas valsts politiskajiem mērķiem un jāievēro demokrātijas normas.

Tāpat kā iepriekšējā B.Klintona vēstulē, ko G.Ulmanis saņēma pirms pāris mēnešiem, arī šoreiz runāts par integrētas sabiedrības veidošanas nepieciešamību.

ASV prezidents uzskata, ka reliģisko un etnisko minoritāšu integrācija sabiedrībā atbilst Latvijas valsts ilglaicīgām interesēm. Latvijas parlamenta apsvērumi papildināt Pilsonības likumu, lai veicinātu integrētas sabiedrības nostiprināšanos, tiktu uztverti kā Latvijas apņēmība īstenot EDSO rekomendācijas, kuras atbalsta arī ASV.

B.Klintons izsaka pārliecību, ka atklāts dialogs var veicināt minēto sarežģīto jautājumu risināšanu.

ASV prezidents uzsver, ka nepieciešams dialogs ar Krieviju un G.Ulmanis tādu ir centies veidot. Vēstulē minēts, ka ASV amatpersonas runā ar Krievijas valdību par to, kas ir jādara, lai tiktu atjaunots konstruktīvs dialogs starp Krieviju un Latviju. Eiropas ziemeļaustrumu reģiona interesēs ir Krievijas politiskā un ekonomiskā sadarbība ar Latviju. Un ne viena interesēs nav tirdzniecības un politisko attiecību pārrāvums.

Vēstulē vēlreiz akcentēta ASV un Baltijas partnerības hartas nozīme un minēts, ka drīzumā notiks pirmā Partnerības komisijas sēde.

Diemžēl, ASV Prezidenta vēstules adekvātu tekstu, kas izplatīts pasaulē, "Latvijas Vēstneša" redakcija atklātai oficiālai publicēšanai nav saņēmusi — "LV"

— vērtējot attiecības ar Krieviju

Valsts prezidents Guntis Ulmanis, 9.aprīlī analizējot pēdējā laika attiecības ar Krieviju, negatīvi vērtē Krievijas Federācijas prezidenta Borisa Jeļcina atbalstītos ekonomiskās ietekmēšanas līdzekļus un uzskata, ka tas ir vēl viens Krievijas vienpusējs solis, kas būtu vērsts uz Krievijas un Latvijas attiecību pasliktināšanos. Latvija ir vairākkārt aicinājusi Krieviju turpināt atklātu dialogu, ko līdz šim Krievija diemžēl noraidījusi. G.Ulmanis uzsver, ka ekonomiskā ietekmēšana un atteikšanās risināt politisku dialogu neatbilst divu kaimiņvalstu attiecību, kā arī Baltijas jūras valstu sadarbības pamatprincipiem. Latvijas Valsts prezidents aicina Krievijas valdību nepieņemt sasteigtus lēmumus. G.Ulmanis apstiprina savu gatavību dialogam un aicina Krieviju kopīgi meklēt ceļus pozitīvam dialogam. G.Ulmanis vēlreiz pievērš uzmanību tam, ka Krievijas Federācijas attiecības ar Baltiju raksturo arī Krievijas Federācijas ieinteresētība veidot patiesu un tālejošu sadarbību ar Eiropu kopumā.

— telefoniskā sarunā ar Lietuvas prezidentu

Ceturtdien, 9.aprīlī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis telefonsarunā ar Lietuvas prezidentu Valdu Adamku apmainījās viedokļiem par situāciju Latvijā un Baltijas valstīs. Lietuvas prezidents izteica solidaritāti Latvijai tās politiskajā attīstībā. Prezidenti atbalstīja ilggadējo un tradicionālo Baltijas valstu sadarbību un vienojās drīzumā tikties. Šonedēļ Rīgā tiksies Latvijas un Lietuvas prezidentu pilnvarotie pārstāvji, lai vienotos par laiku un vietu, kad varētu norisināties abu valstu prezidentu tikšanās.

— sagaidot Lietuvas prezidenta pārstāvi

L.JPG (18126 BYTES)
Vakar, 14.aprīļa pēcpusdienā, pēc iepriekšējās vienošanās pie Latvijas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa ieradās Lietuvas prezidenta Valda Adamkus piln-varotais pārstāvis, Lietuvas Republikas ārlietu ministra vietnieks Roks Bernots. Notika savstarpēji ieinteresēta saruna par abu valstu prezidentu tikšanos

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

— tiekoties ar zēnu koru dalībniekiem

Vakar, 14.aprīlī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Aina Ulmanes kundze Rīgas pils Baltajā zālē tikās ar 3. starptautiskā zēnu koru festivāla "Rīgas Doms" dalībniekiem.

Uzrunājot festivāla dalībniekus, Valsts prezidents pauda gandarījumu par to, ka Rīgā atkal pulcējas jaunie dziedātāji no dažādām pasaules valstīm. G.Ulmanis izteica vēlējumu, lai to, ko pieaugušie bieži vien nespēj pateikt vārdos, savās dziesmās spētu paust jaunie mākslinieki.

"Šis festivāls notiek Rīgas astoņsimtgades ieskaņā. Es gribu novēlēt, lai šajās dienās zēnu balsis aizskan tālu pāri Latvijas robežām, tālu pāri Eiropas robežām. Lai tās liecina, ka šeit dzīvo brīva, neatkarīga tauta ar ļoti daudziem labiem draugiem," sacīja G.Ulmanis.

Zēnu koru dalībnieki sniedza īsu koncertu. Vēl par faktu — 5. lpp.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!