• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas uzņēmēji Hannoveres gadatirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.1998., Nr. 95/96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47645

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dzīvojamo māju privatizāciju

Vēl šajā numurā

08.04.1998., Nr. 95/96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas uzņēmēji Hannoveres gadatirgū

Attīstot uzņēmēju starptautisko sadarbību

Baiba Gulbe, Latvijas Attīstības aģentūras Eksporta veicināšanas departamenta projektu vadītāja, — "Latvijas Vēstnesim"

GULBE.JPG (10512 BYTES)
Baiba Gulbe

Hannoveres pilsētā Vācijā ik gadus jau no 1947. gada notiek plaši rūpnieciski gadatirgi — izstādes. Šogad gadatirgus (Hannover Messe ’98) notiks no 20. līdz 25. aprīlim.

— Kāda ir šī gadatirgus nozīme pasaulei?

— Hannoveres gadatirgus ir pats respektablākais pasaules rūpnieciskais gadatirgus. Tas gluži kā pasaules ekonomiskās attīstības barometrs parāda visu jaunāko, kas sasniegts mašīnbūvē, rūpniecisko iekārtu ražošanā, elektronikā un elektrotehnikā. Rūpnieku aprindās to sauc par gadatirgu gadatirgu (The Fair of Fairs). Katrs tematiskais paviljons šeit pēc sava sastāva ir kā pasaules specializētākā izstāde. Ikviena uzņēmēja goda lieta ir apmeklēt šo gadatirgu. Tāpēc ik pavasari šeit pulcējas tūkstošiem uzņēmēju, speciālistu un zinātnieku no visas pasaules.

Mūsu dienās šādi gadatirgi vairs nav pirkšanas un pārdošanas laukums, bet gan vieta, kur saplūst visi modernās dzīves aspekti. Te risinās dialogi, notiek informācijas apmaiņa, tiek slēgti līgumi, uzņēmēji iepazīstas ar pastāvošo konkurenci, apspriežas ar sadarbības un nozares partneriem par jaunievedumiem un projektu iecerēm. Šiem mērķiem ir atvēlēts arī īpašs paviljons, kurā izvietojies Starptautiskais ekonomiskais forums. Tajā gadatirgus dalībniekiem un apmeklētājiem ir radīti ideāli apstākļi darbam, lai pieņemtu lēmumus par investīcijām un kooperāciju, slēgtu līgumus un meklētu sadarbības partnerus.

Šogad gadatirgū piedalīsies vairāk nekā 7000 firmu no 69 valstīm.

— Ar ko šī izstāde atšķiras no iepriekšējām?

— Pamatvirzieni izstādē saglabājas, bet katru gadu mainās akcenti, rodoties jaunām attīstības tendencēm. Šogad vairāk dominēs tehnoloģijas, nevis eksponātu priekšmetiskums. Būs arī jauni tematiskie virzieni: "Kravu transportēšanas tehnika un loģistika", kur piedalīsies 950 firmas no 50 valstīm, kas izvietosies 8 paviljonos, "Roboti un automatizācijas tehnika" — 850 firmas, 29 valstis, 3 paviljoni, "Virsmu apstrādes tehnoloģijas un tehnika" — 450 firmas, 15 valstis, 2 paviljoni, "Ēku tehniskā aprīkošana" — 1150 firmas, 35 valstis, 4 paviljoni.

Var atzīmēt arī tradicionālos virzienus: "Materiāli, ražošanas iekārtas un instrumenti", "Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības ražošanas iekārtas", "Vispasaules gaismas tehnikas izstāde", "Enerģija un vide", "Pētniecība un jaunās tehnoloģijas".

No jaunajiem virzieniem īpaši tiek uzsvērta "Kravu transportēšana un loģistika", akcentējot lozungu "precīzi laikā" (‘just in time’). Tā ietvaros tiks demonstrēti transporta tehnikas jaunumi automatizētajās materiālu un preču plūsmās noliktavās, ražošanā un transportā. Transporta tehnoloģijā tiks akcentēta kravu nogādes plānošana — tā dēvētā loģistika, kas mūsdienu mainīgajā pasaulē precīzi realizē preču piegādi "vietā un laikā".

— Kādi Latvijas uzņēmumi šogad piedalīsies gadatirgū?

— Pēdējos gados Latvijas uzņēmumi regulāri piedalās Hannoveres gadatirgū. Dalībnieku skaits ir neliels, jo dalībmaksa ir augsta un ne katrs uzņēmējs to var atļauties. Lai veicinātu Latvijas uzņēmēju klātbūtni šajā nozīmīgajā izstādē, finansiālu palīdzību sniedz arī Vācijas un Latvijas valdības.

Šogad gadatirgū piedalīsies 10 Latvijas uzņēmumi, kuru ekspozīcijas būs iekārtotas Latvijas Nacionālajā stendā, kas atradīsies 2. paviljonā un aizņems 75 m2 lielu platību. Latvijas Nacionālā stenda organizētāja un vadītāja ir Latvijas Attīstības aģentūra (LAA), kurai pašai arī būs stends Starptautiskajā ekonomikas foruma paviljonā. LAA stendā būs pieejama bagātīga informācija par Latvijas ekonomikas iespējām kopumā, privatizāciju, investīciju iespējām, nodokļu politiku, darbaspēka kvalifikāciju, profesionālās izglītības līmeni utt.

Mūsu uzņēmumi gadatirgū rādīs gan savas produkcijas paraugus, gan informēs par savām tehnoloģiskajām iespējām, lai piesaistītu sadarbības partneru interesi kā apakšuzņēmēji.

A/s "Rīgas dīzelis" gadatirgū piedāvās dīzeļģeneratorus, kuģu dzinējus un dīzeļsūkņus, a/s "Jauda" — elektrosadales skapjus un energosistēmu elementus, a/s "Jelgavas mašīnbūves rūpnīca" — eļļošanas sistēmas, a/s "Radiotehnika – RRR" — akustiskās sistēmas, a/s "Rinar" — tehnoloģiskās iespējas ķeta liešanā, a/s "Daugavpils pievadķēžu rūpnīca" — tehnoloģiskās iespējas ķēžveidīgo elementu izgatavošanā, a/s "Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca" — tehnoloģiskās iespējas elektromotoru izgatavošanā un pulvermetalurģijā, SIA "Acot Technologies" — presformas plastmasas detaļu liešanai, SIA "Arcus Elektronika" — elektronisko aparatūru enerģētikai SCADA, SIA "Anda Optec" — optiskos vadus un kabeļus.

Gadatirgū piedalīsies arī Latvijas Mašīnbūves asociācija, kas informēs par savas nozares uzņēmumu tehnoloģiskajām iespējām.

— Kāda nozīme ir Latvijas līdzdalībai šajā gadatirgū?

— Laikā, kad Latvija aktīvi meklē vietu Austrumu–Rietumu koridorā un mērķtiecīgi cenšas integrēties Rietumu tirgū, valsts ekonomikas pārstrukturēšanā sevišķi liela loma ir Vācijas un Latvijas saimnieciskajām attiecībām. Pašlaik Vācija ir otra svarīgākā Latvijas tirdzniecības partnere.

Lai veicinātu Latvijas un Vācijas saimniecisko sakaru attīstību, Vācijas federālā valdība TRANSFORM programmas ietvaros sniedz Latvijai finansiālu un cita veida palīdzību. Latvijā šo palīdzību sniedz Integrētais konsultatīvais dienests (IKD), kas Latvijas uzņēmējiem piedāvā dažādus bezmaksas pakalpojumus, lai attīstītu noturīgas saimnieciskās attiecības starp Vāciju un Latviju, tai skaitā atbalsta arī uzņēmēju piedalīšanos Hannoveres gadatirgū.

Latvijas uzņēmumu piedalīšanās Hannoveres gadatirgū ’98 harmoniski iekļaujas valsts ārējās tirdzniecības un eksporta veicināšanas stratēģijā, ko izstrādājusi Ekonomikas ministrija kopīgi ar Latvijas Attīstības aģentūru sadarbībā ar IKD un daudzām vietējām institūcijām.

Gadatirgus ir galvenais eksporta veicināšanas faktors, un piedalīšanās gadatirgos ārzemēs nopietni rosina uzņēmējdarbības attīstību.

 

Gunārs Freibergs

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!