• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas viesis - Slovākijas valdības vadītājs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.1998., Nr. 95/96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47623

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"LR starptautiskie līgumi" - pie Jums dodas 2.burtnīca

Vēl šajā numurā

08.04.1998., Nr. 95/96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas viesis — Slovākijas valdības vadītājs

Šodien, 8. aprīlī, mūsu valstī oficiālā vizītē ierodas Slovākijas Republikas premjerministrs Vladimirs Mečiārs

MECIARS.JPG (16626 BYTES) Viņa ekselence Vladimirs Mečiārs, Slovākijas Republikas premjerministrs, dzimis 1942. gada 26. jūlijā Svolenā (Slovākijas Republika). 60. gadu sākumā viņš aktīvi iesaistījies politiskajā dzīvē, piedaloties Čehoslovākijas Jaunatnes savienības darbā. Pēc padomju tanku ievešanas Čehoslovākijā V.Mečiārs par savu negatīvo attieksmi pret padomju armijas klātbutni izslēgts no visiem vēlētajiem amatiem Jaunatnes savienībā un 1970. gadā — no komunistiskās partijas. Kādu laiku bijis bezdarbnieks, pēc tam strādājis smagās metalurģijas uzņēmumā Dubnicē, vienlaikus Bratislavas universitātē neklātienē studējot jurisprudenci. Pēc studiju beigšanas līdz 1990. gadam strādājis par juristu.

1989. gada novembrī pēc komunistiskā režīma sabrukuma Čehoslovākijā Vladimirs Mečiārs atkal atgriezies aktīvā politiskajā darbībā. 1990. gadā bijis Slovākijas Federālās Republikas iekšlietu un vides ministrs un vienlaikus 1990.–1992. gadā arī Čehijas un Slovākijas Federālās Republikas Federālās asamblejas Tautību palātas deputāts. Ir arī "Kustības par demokrātisku Slovākiju" priekšsēdētājs kopš šīs organizācijas nodibināšanas 1991. gadā. 1990.–1991. gadā bijis arī Slovākijas Republikas valdības premjerministrs. Pēc pirmajām brīvajām Čehoslovākijas vēlēšanām 1992.–1994. gadā — atkal Slovākijas Republikas premjerministrs, 1994. gadā ievēlēts par premjerministru trešo reizi .

Vladimiram Mečiāram bijusi vadoša loma agrākās Čehijas un Slovākijas Federālās Republikas mierīgā atdalīšanās procesā, izveidojot 1993. gada 1. janvārī divas neatkarīgas valstis.

1995. gadā V.Mečiāram tika piešķirts Maskavas Lomonosova universitātes goda doktora grāds un 1996. gadā — Belgradas universitātes goda doktora grāds. V.Mečiārs ir apbalvots ar Maltas Ordeņa Krustu un vairākiem citiem ordeņiem. Vladimiram Mečiāram ir četri bērni. Premjerministra dzīvesbiedre ir neiroķirurģe, medicīnas zinātņu doktore. Starp V.Mečiāra vaļaspriekiem tiek minēta literatūra, mūzika un sports.

Kopā ar Vladimiru Mečiāru šodien Latvijā ierodas arī plaša Slovākijas Republikas oficiālā delegācija: ekonomikas ministrs Milans Kagala, finansu ministrs Miroslavs Maksons, transporta, pasta un telekomunikāciju ministrs Jans Jazovskis, kā arī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Jozefs Šestaks un vairāki augsti Slovākijas valdības ierēdņi.

Pēc sagaidīšanas ceremonijas starptautiskajā lidostā "Rīga" Vladimirs Mečiārs ieradīsies Rīgas pilī, kur tiksies ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani. Pēc tam viņš tiksies ar Ministru prezidentu Guntaru Krastu. Vizītes pirmajā dienā paredzēta arī ekskursija pa Vecrīgu.

Rīt, 9. aprīlī, Slovākijas Republikas premjerministrs tiksies ar ārlietu ministru Valdi Birkavu, Saeimas priekšsēdētāja biedru Andri Ameriku un Saeimas Ārlietu komisijas locekļiem. Rīt paredzēts parakstīt Latvijas Republikas valdības un Slovākijas Republikas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpējo aizsardzību, kā arī abu valdību nolīgumu par gaisa satiksmi un līgumu par starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu.

Rīt pusdienlaikā Slovākijas Republikas premjerministrs aizlidos no Rīgas.

Jānis Ūdris,

LV ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!