• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas dokumenti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.1998., Nr. 91/94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47603

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētāja paziņojumi

Vēl šajā numurā

07.04.1998., Nr. 91/94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Par 1998.gada martā

Saeimas Mandātu un iesniegumu komisijas

Iesniegumu birojā saņemtajiem iesniegumiem

Saņemti iesniegumi pavisam

261

t.sk. individuāli 204

kolektīvi 54

anonīmi 3

Iesniegumu izskatīšana:

— atbilde sagatavota Iesniegumu birojā 63

— sniegtas starpatbildes par iesniegumu pārsūtīšanu 27

— nodoti atsevišķiem deputātiem (t.sk. pavairoti) 123

— nodoti deputātu frakcijām (t.sk. pavairoti) 81

— nodoti deputātu komisijām (t.sk. pavairoti) 109

— nodoti Saeimas struktūrvienībām 32

— pārsūtīti citām iestādēm un organizācijām 23

— nodoti lietā (anonīmi un bez konkrēta satura) 4

Personīgā pieņemšanā griezušies apmeklētāji

68

t.sk. saņemti iesniegumi 21

Likumā noteikto atbilžu sniegšanas termiņu pārkāpuši:

— Ārlietu komisija 1

— Juridiskā komisija 1

Mandātu un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs I.Bišers

Iesniegumu biroja vadītāja I.Dreģe

Par saņemtajiem iesniegumiem konkrēti

1) Priekšlikumi un atsauksmes par politiskajiem un ekonomiskajiem procesiem. Kopā

— 39 iesniegumi.

— B.Klimane, B.Zariņa no Ventspils, Z.Groza no Bauskas, J.Aizkalns no Limbažiem 2 iesniegumos kritizē komunistus, vēsturiski aplūko leģionāru aktivitātes un valdības attieksmi pret tām, mudina TKL deputātus būt godīgiem un sagādāt tautai laimīgu dzīvi nevis tālā nākotnē, bet šodien — 5.

— Krastiņu ģimene no Rīgas pievērš uzmanību atsevišķu Saeimas frakciju nostājai pilsonības jautājumā — 1.

— A.Vītola no Rūjienas izsaka sašutumu par deputāta E.Inkēna uzbrukumiem A.Šķēlem, deputāta V.Krisberga negodīgo rīcību, bankas Baltija noguldījumu nolaupīšanu — 1.

— E.Blomkalns no Rīgas negatīvi vērtē deputātes A.Seiles darbību, pildot CZK priekšsēdētājas amatu — 1.

— Latgales reģiona arodbiedrības un Daugavpils arodbiedrību savienības sanāksmes dalībnieku prasība pieņemt Saeimā saprātīgus lēmumus sakarā ar nelatviešu integrāciju un valsts valodu, sevišķi Latgalē — 3.

— O.Ņevickis no Rīgas interesējas, vai Latvijas valsts ir Latvijas PSR tiesību mantiniece un kādi likumdošanas akti to apliecina — 1.

— L.Braunfelds no Jelgavas un kāds rīdzinieks izsaka kritiskas piezīmes par nesankcionēto, "Panorama Latvii" organizēto pensionāru mītiņu pie Rīgas Domes 03.03.98. — 2.

— M.Zālīte u.c. maznodrošinātie Ventspils iedzīvotāji atbalsta notikušo pie Rīgas Domes 03.03.98. — 1.

— A.Kauls, Latvijas Vienības partijas vadītājs, iepazīstina ar partijas 2.kongresa (ārkārtas) lēmumiem — 3.

— A.Viļuma no Salaspils zemnieku problēmās vaino likumdevējus — 1.

— I.Dilāne no Rīgas izvirza vairākas politiskas prasības — visas tautas vēlētu prezidentu, nepieļaut pilsonības likuma grozīšanu un Latvenergo privatizāciju, ierobežot darba samaksu banku darbiniekiem — 1.

— K.Modnika no Jēkabpils lūdz Saeimas deputātus izteikt viedokļus par Latvijas atjaunošanas kavēkļu pārvarēšanu. Autore cer aptaujas rezultātus izmantot Daugavas Vanagu organizētajā seminārā Austrālijā — 4.

— P.Kaminskis no Krievijas un kāda persona no Igaunijas uzskata, ka LR Saeima nav civilizēts parlaments, ja pieļauj SS leģionāru aktivitātes, tā degradējot visu tautu — 4.

— G.Kalniņš no Rīgas atzinīgi vērtē TB deputāta A.Jirgena publikācijas un izteikumus — 1.

— V.Līcīte u.c. jēkabpilieši pauž vērtējumu amatpersonu izteikumiem, notikumiem valstī un deputātu rīcībai — 1.

— O.T.Auns no Rīgas atkārtoti pievērš Saeimas uzmanību 1. un 2.Saeimas deputāta K.Bahmaņa piemiņas zīmes atjaunošanas nepieciešamībai — 1.

— Nesalasāma uzvārda īpašnieks no Rīgas asi izsakās par Saeimas priekšsēdētāju un kritizē DPS darbību — 1.

— A.Belinska no Rēzeknes neatbalsta naudas reformu, noguldījumu indeksāciju un uzskata, ka no tā cieš tautas labklājība — 1.

— Pensionāre A.Eglīte u.c. no Rīgas izsaka pārliecību, ka tika nepareizi organizēts sertifikātu tirgus un sertifikātu izmantošana, kā arī nebūtu pieļaujama lielo valsts uzņēmumu privatizācija — 1.

— KDS/KTP Siguldas nodaļas dome Saeimai piedāvā valstiski svarīgo jautājumu un prioritāšu uzskaitījumu — 1.

— J.Kalniņš, nenorādot dzīvesvietu, apsūdz Jaunās partijas populāras un mazākpopulāras personas dažādos pārkāpumos — 1.

— J.A.Ziedars no Austrālijas meklē iemeslus Latvijas–Krievijas attiecību saasināšanās un Krievijas valsts amatpersonu reakcijas izpausmēm. Autors lūdz iesniegumu nosūtīt arī EDSO augstajam komisāram mazākumtautību jautājumos Maksam van der Stūlam — 1.

— I.Uzāns no Jelgavas politiski represēto apvienības "Staburadze" pieprasa no valsts vadītājiem nepiekāpību pret "svešu varu tīkojumiem" — 1.

— V.Strīķis Jelgavas Nacionālo Daugavas Vanagu sanāksmes dalībnieku vārdā vēršas pie valsts pārvaldes institūcijām ar prasību novērst kritisko politisko situāciju valstī — 1.

2) Priekšlikumi likumu un lēmumu pilnveidošanā. Kopā

— 73 iesniegumi.

1. Ārlietu jautājumi:

— J.Buls no Jelgavas lūdz Saeimai nopietni pievērsties Abrenes jautājumam. Autors negatīvi vērtē Starpvalstu sarunu komisijas vadītāja A.Gorbunova pasivitāti attiecībā uz šī jautājuma iekļaušanu sarunās ar Krieviju — 2.

2. Budžeta un finansu (nodokļu) jautājumi:

— I.Gulbis no Salacgrīvas, G.Odiņecs no Rīgas un A.Auce no Olaines izsaka piezīmes par likumprojekta "Par apdrošināšanas sabiedrībām un to uzraudzību" atsevišķiem pantiem (79., 89.) — 3.

— A.Kirma no Nīkrāces, T.Kalna no Saldus rajona, A.Auziņš un citi Drustu pagasta zemnieki (40 paraksti), E.Zvaigzne no Gulbenes rajona, Dauvarts no Valmieras un J.Taukule no Daugavpils uzskata par absurdiem grozījumus likumā "Par sociālo nodokli", kuru rezultātā pieprasa no reģistrētajām zemnieku saimniecībām sociālās apdrošināšanas maksājumus — 6.

— M.Purmalis no Rīgas apsver iespēju piedāvāt par kompensācijas sertifikātiem iegūt lielo uzņēmumu akciju paketes privātpersonām — 1.

— J.Lukstiņš no Rīgas lūdz skaidrojumu, kā rīkoties revidentiem un tiesu grāmatvedības ekspertiem situācijā, kad nav vēl izstrādāti revīziju standarti, kuru ievērošanu paredz 12.02.98. grozījumi Likumā par uzņēmumu gada pārskatiem — 1.

— Kandavas novada zemnieku sapulces dalībnieks Z.Megnis iesūtījis zemnieku prasības Saeimai un valdībai ar izpildes termiņu līdz Saeimas vēlēšanām — 1.

— Bankas Olimpija noguldītāji pieprasa izdarīt grozījumus Kredītiestāžu likuma 142.pantā (23.paraksti) — 1.

3. Juridiskie jautājumi:

— V.Indriksons no Ventspils atbalsta pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem, kas dzimuši Latvijā pēc neatkarības atgūšanas — 1.

— Latvijas Sieviešu konferences Liepājā deklarācija ar prasībām Saeimai likumdošanas sakārtošanai — 1.

— M.Lazdiņš no Rīgas izsaka viedokli, kādi grozījumi būtu izdarāmi darba likumdošanā un vēlēšanu likumā — 1.

— Z.Gedroviča, S.Kalna un citi LR pilsoņi ar 1047 parakstiem apliecinājuši, ka ir pret izmaiņām pilsonības likumā, kas paredz mīkstināt pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem un viņu bērniem — 1.

4. Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu jautājumi:

— I.Elliņš no Francijas ir sašutis, ka politiski represētā bēgļa tiesību apliecība nevar būt par pamatu politiski represētās personas statusa piešķiršanai Latvijā — 1.

— P.Kaminskis no Krievijas izsaka pārmetumus Latvijai demokrātijas neievērošanā un cilvēktiesību pārkāpumos, nepiešķirot apmēram 30% pamatiedzīvotāju pilsonību — 1.

— I.Vaskis no Rīgas atkārtoti uzskata, ka pienācis pēdējais brīdis pieņemt likumu par Otrā pasaules kara dalībnieku un invalīdu statusu. Izsaka cerību, ka to veiks vēl 6.Saeima līdz Latvijas valsts 80.gadadienai — 1.

— D.Nikolajevs no sabiedriskās organizācijas "Rietumu krievi" (2 iesniegumos) izvirza priekšlikumus Latvijas nacionālās integrācijas programmai — 2.

— M.Stavroulakis no geju un lezbiešu vecāku, ģimeņu un draugu organizācijas ASV nosoda varas iestāžu nostāju pret policistu G.Bugovecki un iesaka Latvijas likumdošanā iestrādāt seksuālo minoritāšu tiesības — 1.

5. Izglītības, kultūras un zinātnes jautājumi:

— L.Ābeltiņš no Valmieras pēc plenārsēžu debašu noklausīšanās pa radio trīs iesniegumos izsaka savu viedokli par Saeimas deputātu attieksmi pret ticības mācīšanu skolās — 3.

— J.Vilnis u.c. jelgavnieki (145 paraksti) pieprasa, lai valsts valodas likums tiktu izskatīts 2.lasījumā un pieņemts 26.03.98. Saeimas sēdē — 2.

6. Valsts pārvaldes un pašvaldību jautājumi:

— A.Valdens no Strenču virsmežniecības saskata dažādas iztulkošanas iespējas "Valsts un pašvaldības pasūtījumu likumā" un vēlas, lai tās tiktu novērstas — 1.

— A.Bušs no Rīgas izvirza priekšlikumu sakarā ar komunālo dzīvokļu likvidāciju, tos piešķirot lielajām ģimenēm — 1.

— Balvu rajona Agronomu biedrība (36 paraksti) uzskata, ka pareizi būtu saglabāt Latvijas brīvvalsts laika administratīvi teritoriālo iedalījumu — 6.

— I.Eislers no Cēsu rajona saskata nepilnības apzīmējumos likumprojekta "Ordeņu un godazīmju likums" pantos un tāpēc izsaka savus iebildumus tam — 1.

7. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas jautājumi:

— E.Vincovskis no Rīgas piecos iesniegumos deputātu frakcijām pārmet privatizācijas un denacionalizācijas procesa nepilnības. Neapmierināts ar to, ka jāsamierinās ar kompensācijas sertifikātiem naudas vietā — 5.

— L.Pilsums no Valmieras cer uz DPS frakcijas iniciatīvu izdarīt grozījumus likumā "Par zemes privatizācijas lauku apvidos" — 1.

— Ģ.Sika no Rīgas piedāvā vairākus dzīvokļu privatizācijas variantus — 1.

— R.Štūls no Rīgas lūdz DPS atbalstīt grozījumus likumā "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju — 1.

— N.Kozulis no Rīgas vēlas, lai tiktu ieviesti braukšanas maksas atvieglojumi bezdarbniekiem un maznodrošinātajiem braukšanai sabiedriskajā transportā — 1.

— L.Grogorjeva u.c. (7 paraksti) bijušie zemes īpašnieki lūdz rast iespēju kompensāciju par zemi naudā izmaksāt visiem bez vecuma ierobežojuma — 1.

— J.Strazdiņš no Aizkraukles rajona un V.Pāpe no z/s "Skrīči" izklāsta mežu apsaimniekošanas problēmas, ceļu uzturēšanu un viedokli par z/s aplikšanu ar sociālās apdrošināšanas maksājumiem — 1.

8. Sociālie un darba lietu jautājumi:

— E.Cinkuss no Rīgas, Liepājas pilsētas centrālās slimnīcas darbinieki un A.Bernāns no Salaspils uzskata, ka nav pareizi pieļaut pensiju pārrēķinu tikai tiem pensionāriem, kuriem pensijas aprēķinātas pirms 1996.gada 1.janvāra. Jaunā pensiju aprēķināšanas kārtība tik pat kā neietekmē to personu pensiju apmēru, kas saņem minimālo algu — 3.

— Latvijas Dziednieku sabiedrisko organizāciju pārstāvji vēlas saņemt juridisku aizsardzību (nodokļi, deklarācijas, sertificēšana) — 1.

— I.Vaskis no Rīgas atkārtoti lūdz atjaunot 1924.gada 20.februārī pieņemto "Likumu par cietušo karavīru un viņu ģimenes locekļu pensijām" vai pieņemt jaunu likumu — 1.

— I.Dravniece no Ventspils pensionāru kopas "Ventspils liedags" atbalsta Brīvo arodbiedrību padomes priekšlikumu nepieļaut telefona abonēšanas maksas paaugstināšanu un nelikt strādājošajiem pensionāriem pie pensiju pārrēķināšanas atmaksāt saņemto pensiju summu — 1.

— G.Celiņa no Saldus ierosina visiem pensionāriem palielināt pensijas ne ar % palīdzību, bet piešķirt visiem vienādu konkrētu summu — 1.

— Rīgas Vidzemes priekšpilsētas pensionāru apvienība izvirza savus pensiju palielināšanas priekšlikumus un to pamatojumu — 1.

— Gulbe, neuzrādot adresi, iesaka samazināt pensiju aprēķināšanai nepieciešamo darba stāžu sievietēm atkarībā no bērnu skaita ģimenē, bet par katru bērnu stāžam pievienot vienu gadu — 1.

— M.Lagzdiņš no Rīgas kritizē pašreizējo pensiju aprēķināšanas kārtību — 1.

— V.Broka no Viļāniem un kāda pensionāre no Rīgas aktīvi iesaistās diskusijā par pensiju aprēķināšanas kārtību, sašutušas par "Latvijas ceļa" izvirzītajiem, bet Sociālo un darba lietu komisijas noraidītajiem grozījumiem pensiju aprēķināšanas kārtībā — 2.

— A.Pole u.c. (5 paraksti) no Ogres atbalsta pensiju pārrēķināšanu strādājošajiem pensionāriem bez jebkādas atmaksas — 2.

— H.Pundure no Rēzeknes 2 iesniegumos, salīdzinot pensiju aprēķināšanas kārtību pirms un pēc 1996.gada 1.janvāra, uzskata šīs atšķirības par cilvēka pazemošanu — 2.

— M.Plaude u.c. (30 paraksti) no Rīgas trīs iesniegumos un 2.grupas dzirdes invalīds A.Zibarts no Aizkraukles lūdz pārstrādāt invaliditātes piešķiršanas noteikumus un pensijas apmērus kurlmēmajām personām — 4.

— L.Valtmanis no Ventspils rajona ierosina iestrādāt pensiju likumā normu, kas represētajiem vīriešiem ļautu doties pensijā no 58 gadu vecuma — 1.

— L.Šakina u.c. Ludzas aptiekāri (12 paraksti) pamato prasību izdarīt grozījumus Farmācijas likumā — 1.

9. Pilsonības likuma izpildes jautājumi:

— P.Kirejevs no Rīgas lūdz abiem dēliem piešķirt Latvijas pilsonību, jo ir pārliecināts, ka pietiekoši daudz paveicis Latvijas labā — 1.

3) Iesniegumi un sūdzības dažādos jautājumos. Kopā

— 149 iesniegumi, bez konkrēta satura — 1, anonīmi — 3 iesniegumi.

Personīgā pieņemšanā griezušies

— 68 apmeklētāji, saņemts — 21 iesniegums.

Svarīgākie jautājumi:

— strādājošo pensionāru interese par pensiju pārrēķināšanas iespējām un nepieciešamību;

— kompensācijas sertifikātu dzēšana naudā;

— komunālo pakalpojumu dārdzība;

— atvieglojumu piešķiršana dažādām iedzīvotāju kategorijām sabiedriskā transporta tarifu un telefona abonēšanas maksas sadārdzināšanās gadījumā;

— tiesu darbs un tiesību aizsardzības problēmas.

Iesniegumu biroja vadītāja I.Dreģe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!