• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras ministrijas 1998. gada 24. marta informācija "Vēlreiz par autortiesību un blakustiesību likuma prasībām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.1998., Nr. 87/88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47578

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vēlreiz - par Latvijas Valsts valodas likuma projektu

Vēl šajā numurā

02.04.1998., Nr. 87/88

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Kultūras ministrija

Veids: informācija

Pieņemts: 24.03.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kultūras ministrija

Informācija

1998.gada 24.martā

Vēlreiz par autortiesību un blakustiesību likuma prasībām

1998.gada martā Kultūras ministrija nosūtīja informatīvas vēstules Rīgas Domes priekšsēdētājam Andrim Bērziņam un izglītības un zinātnes ministram Jurim Celmiņam. KM konstatējusi, ka Rīgas pilsētā intelektuālā īpašuma aizsardzība nav nodrošināta atbilstoši likumdošanas prasībām. Arī Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā esošajās mācību iestādēs bieži vien netiek ievērotas "Likuma par autortiesībām un blakustiesībām" prasības.

Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā esošajās mācību iestādēs tiek praktizēta kultūras pasākumu — koncertu, diskotēku — rīkošana bez likuma "Par autortiesībām un blakustiesībām" noteikto prasību ievērošanas, tas ir, autortiesību licences saņemšanas un autoratlīdzības samaksas.

Mācību iestādes atvēl savas telpas izpildītājmāksliniekiem — aktieriem, solistiem, estrādes grupām, diskotēku vadītājiem — pasākumu rīkošanai, noslēdzot līgumus par pasākumu rīkošanu, neparedzot, kurš izņems autortiesību licenci konkrētajam pasākumam. Ļoti bieži šajos pasākumos tiek tirgotas pašu izgatavotas, Valsts ieņēmumu dienestā nereģistrētas biļetes, tādējādi pārkāpjot arī VID 1996.gada 23.maija rīkojumu Nr.167 "Par kultūras un citu pasākumu ieejas biļešu reģistrēšanu".

Daudzos Rīgas klubos, diskotēkās, kafejnīcās, restorānos, bāros un veikalos tiek publiski izpildīta mūzika bez autora atļaujas un autoratlīdzības samaksas. Tādējādi tiek pārkāptas likumā "Par autortiesībām un blakustiesībām" un Bernes konvencijas garantētās Latvijas un ārvalstu autoru tiesības.

Informāciju par likuma neievērošanas gadījumiem pēc KM pieprasījuma ir sniegusi autortiesību aģentūra AKKA/LAA.

Šajā sakarā KM lūdz informēt Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā esošo iestāžu vadītājus par "Likuma par autortiesībām un blakustiesībām" prasībām un sniegt atbalstu likuma normatīvu ievērošanas nodrošināšanā mācību iestādēs, tas ir:

1. Mācību iestādēm jāizņem licences autoru darbu publiskam izpildījumam mācību iestādēs rīkotajos koncertos, diskotēkās, ja šis pasākums nenotiek apmācības procesa ietvaros un ja uz to nevar attiecināt likuma "Par autortiesībām un blakustiesībām" 23.panta nosacījumus (šajā pantā ir noteikta darba brīva izmantošana publiskā izpildījumā: "Bez autoru piekrišanas un autoratlīdzības samaksas atļauts publiski izpildīt publicētu muzikālu darbu mācību iestādēs apmācības procesā, piedaloties pasniedzējiem un studentiem, ja auditorijā ir tikai pasniedzēji un studenti, kā arī personas, kas tieši saistītas ar mācību iestādi (vecāki, aizbildņi, mājskolotāji)").

2. Mācību iestāžu vadītājiem ir jābūt informētiem, ka, izsniedzot atļaujas vai slēdzot īres līgumus par savā pārvaldījumā esošo teritoriju (zāles, brīvdabas estrādes, sporta laukuma, parka u.c., izmantošanu, jānodrošina autortiesību likumdošanas ievērošana. Darbu izmantotājiem ir jāiegūst autortiesību licence pirms publiskā izpildījuma fakta. Autortiesību licence nepieciešama arī tādu pasākumu rīkošanai, kas notiek ar fiksētu ieejas maksu — biļetēm, kā arī pasākumos bez fiksētas ieejas maksas. Nav pieļaujami gadījumi, ka mācību iestādes tiek izmantotas kā bāze nelikumīgas uzņēmējdarbības veikšanai.

Ņemot vērā to, ka pašvaldības policija ir Rīgas Domes pakļautībā, KM lūdz atbalstu likuma "Par autortiesībām un blakustiesībām" izpildes kontrolē, kā arī likuma normu nodrošināšanā, veicot apsekošanu pilsētas bibliotēkās, klubos, kafejnīcās, restorānos, bāros — vietās, kur tiek atskaņota mehāniskā mūzika, un lūdz brīdināt uzņēmumu īpašniekus par to, ka šāda veida darbībām ir nepieciešamas licences.

KM ir gatava sniegt visu nepieciešamo informāciju, kas varētu palīdzēt efektīvu likuma "Par autortiesībām un blakustiesībām" prasību nodrošināšanu.

Uzziņai:

* 1993.gada 11.maijā tika pieņemts likums "Par autortiesībām un blakustiesībām".

* Ar 1995.gada 11.augustu Latvija ir pievienojusies Bernes konvencijai "Par literāro un mākslas darbu aizsardzību". Saskaņā ar likumu "Par autortiesībām un blakustiesībām" izmantot autoru darbus atļauts, tikai saņemot autora atļauju (ko dara ar autortiesību aģentūras starpniecību, t.i., izņemot licences) un samaksājot atlīdzību autoriem.

* Publisks izpildījums ir autora muzikālu, literāru vai horeogrāfisku darbu izpildījums ar izpildītājmākslinieka vai jebkuras atskaņotājierīces (radio, TV, magnetofons) starpniecību publiskās jeb sabiedriskās vietās.

* Autortiesību licences jāizņem koncertu, deju vakaru, diskotēku u.c. izklaides pasākumu rīkotājiem.

* Saskaņā ar "Likuma par autortiesībām un blakustiesībām" 50.pantu Latvijā darbojas autoru dibināta mantisko tiesību kolektīva pārvaldījuma organizācija "Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra / Latvijas autortiesību aģentūra" (AKKA/LAA), kas uz individuālu līgumu pamata pārstāv vairāk nekā 1200 Latvijas autoru. Tāpat autortiesību aģentūru savu repertuāru pārstāvēt Latvijas teritorijā ir pilnvarojušas 52 Bernes konvencijas dalībvalstu autortiesību aģentūras. Pamatojoties uz šīm pilnvarām un līgumattiecībām, AKKA/LAA veic autoru darbu kolektīvās pārvaldīšanas funkcijas un izsniedz licences (atļaujas) autoru darbu izmantotājiem — fiziskām vai juridiskām personām, kas veic autoru darbu publisko izpildījumu.

KM preses sekretāre I.Zvaigzne

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!