• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu valsts demogrāfisko situāciju, sociālajām problēmām un morālās izglītības stratēģiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.1998., Nr. 73/74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47429

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, pl. 9.00, darbu sāk jaunākā - Rīgas Juridiskā augstskola

Vēl šajā numurā

19.03.1998., Nr. 73/74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VĒSTULES

Par mūsu valsts demogrāfisko situāciju,

sociālajām problēmām un morālās izglītības stratēģiju

Latvijas Valsts prezidentam Guntim Ulmaņa kungam,

Ministru prezidentam Guntaram Krasta kungam,

Saeimas priekšsēdētājam Alfredam Čepāņa kungam,

Rīgas Domes priekšsēdētājam Andrim Bērziņa kungam

 

Latvijas Baptistu draudžu savienības (LBDS) delegātu gadskārtējais kongress, 309 delegātiem un viesiem pārstāvot 78 draudzes, notika šā gada 6. un 7.martā Rīgā. Kongress ar gandarījumu atzīmē, ka arī Latvijas baptisti ir bijuši aktīvi Trešās tautas atmodas procesa veicinātāji un dalībnieki. Ieejot morāli un ekonomiski grūtajā pārejas laikā, esam centušies dot savu ieguldījumu tautas tikumisko, kulturālo un materiālo vērtību atjaunošanā. Mūsu svētdienskolas šajā periodā ir devušas bezmaksas iespēju vairāk nekā desmit tūkstošiem bērnu un pieaugušo iepazīt Kristus Evaņģēliju kā garīga un morāla spēka avotu. Kopš 1990.gada tiek izdoti mūsu žurnāli "Gaismiņa", "Labā Vēsts" un kristīga satura grāmatas. Mūsu garīdznieki sekmīgi veic kapelānu pienākumus tiklab Valsts bruņotajos spēkos kā arī ieslodzījumu vietās. Lai palīdzētu nabadzīgākajiem iedzīvotājiem, draudzēs tiek organizēta humānās palīdzībass pieņemšana un sadale. Tiek veikts alkoholisma profilakses un rehabilitācijas darbs. Vairākās draudzēs ir uzsāktas bērnu paēdināšanas programmas.

Kongresa delegāti apstiprina šeit minētos baptistu darba virzienus kā joprojām aktuālus un nepieciešamus mūsu valstij un sabiedrībai arī turpmāk.

LBDS delegātu gadskārtējais kongress izsaka pateicību Valsts prezidentam, Ministru kabinetam, Saeimai un Rīgas Domei par ieguldīto darbu, meklējot pozitīvus risinājumus daudzajām dzīves izvirzītajām problēmām — visiem tiem politiķiem, kuri ir godprātīgi Latvijas valsts un tautas intereses stādījuši augstāk nekā savas personīgās vai kādas cilvēku grupas intereses.

Mēs vēlamies pievērst jūsu īpašu uzmanību mūsu valsts traģiskajai demogrāfiskajai situācijai. Jau astoņus gadus pēc kārtas mirstība Latvijā ievērojami pārsniedz dzimstību.

Vislielāko ļaunumu ģimenēm un tautai kopumā nodara valstī īstenotā alkohola politika. Diemžēl neierobežota pieejamība (diennakts tirdzniecība!), plaša reklāma laikrakstos un televīzijā, kā arī vilcināšanās noteikt valsts monopolu ir padarījusi Latvijas iedzīvotājus par lielākajiem alkohola patērētājiem Eiropā (1997.gadā vairāk nekā 12 litri absolūtā alkohola uz katru iedzīvotāju — Valsts narkoloģiskā dienesta dati). Šī narkotiskā viela padara cilvēkus par alkoholiķiem, atnesot neizsakāmu postu un ciešanas šo no alkohola atkarīgo cilvēku ģimenēm, īpaši bērniem. Galēja nabadzība, iedzimtas un hroniskas slimības, vardarbība, neadekvāta rīcība, pašnāvības, slepkavība un citi kriminālnoziegumi, vispārējs morāls un intelektuāls pagrimums ir neizbēgamas dzeršanas sekas. Šīs sakarības zina katrs daudzmaz inteliģents cilvēks, tādēļ grūti ir saprast, kā daļa 6.Saeimas deputātu spēj ticēt, ka valsts ienākumi no alkohola tirdzniecības varētu kompensēt nenovērtējami lielos, alkohola radītos morālos un materiālos zaudējumus. Pavisam neizprotams ir priekšlikums atteikties no valsts monopola, kas šobrīd Latvijas apstākļos būtu vienīgā reālā alkohola aprites kontroles iespēja.

Pārmērīgā alkohola lietošana būtiski pasliktina arī citas sociālās problēmas, kuru risināšanas nepieciešamībai gribam pievērst jūsu uzmanību:

l vispārēja nabadzība un tās izraisītās sekas;

l vardarbība pret bērniem, bērnu un pusaudžu klaiņošana, neapmeklējot skolu, valstī augošs analfabētisms un noziedzība;

l prostitūcija un pornogrāfija, kurā tiek iesaistīti arī nepilngadīgie;

l azarta spēļu vietu izplatīšanās Latvijā, kuras apmeklē arī pusaudži.

Lai uzlabotu šo situāciju, ir jādara vispirms viss iespējamais alkohola patēriņa samazināšanai Latvijā.

Mēs uzskatām, ka ir absolūti nepieciešams valstij monopolizēt alkohola ražošanu un tirdzniecību, pārdodot to speciālos alkoholisko dzērienu veikalos likumā noteiktās nedēļas dienās un stundās. Būtu jānovērš jebkāda alkoholisko dzērienu reklāma un jāaizliedz to pārdošana no plkst. 20.00 līdz plkst. 11.00 dienā, kā arī svinamās un svētku dienās Atzīstot alkohola kaitīgumu veselībai, tas nebūtu pārdodams pārtikas veikalos.

Tāds varētu būt pirmais nozīmīgais solis demogrāfiskās krīzes mazināšanai valstī.

Uzskatām, ka pārāk maz vērības tiek veltīts morālās izglītības stratēģijai valsts izglītības sistēmā. Ir nepieciešams pievērst īpašu uzmanību visu skolēnu morālai izglītošanai. Pozitīva nozīme varētu būt arī starpkonfesionālam kristīgās reliģijas kursam skolās un lielāka ētera laika iedalīšanai morāli audzinošiem raidījumiem Latvijas televīzijā un radio.

Latvijas Baptistu draudžu savienības delegātu kongresa vārdā:

Bīskaps Andrejs Šterns

1998.gada 11.martā Ģenerālsekretārs Ilmārs Hiršs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!