• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents - pie zāļu ražotājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.03.1998., Nr. 67/68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47313

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Visiem vienādas prasības

Vēl šajā numurā

13.03.1998., Nr. 67/68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents — pie zāļu ražotājiem

Iepazīstoties ar privatizāciju procesā

Trešdien, 11.martā, pildot savu "Grindeks" padomes priekšsēdētājam Valdim Jākobsonam nesen doto solījumu ierasties vizītē, Guntis Ulmanis apmeklēja vienu no lielākajiem un stabilākajiem uzņēmumiem Baltijas valstīs. Sarunās piedalījās publiskās akciju sabiedrības padomes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis, Igaunijas Investīciju bankas (kas ir "Grindeks" akciju kontrolpaketes turētāja) prezidents Harmo Varks, kā arī šīs bankas Investīciju departamenta vadītājs un "Grindeks" padomes loceklis Andress Toome.

Sarunas sākumā V.Jākobsons minēja interesantu faktu, ka attīstītajās Eiropas valstīs, kur dzīves līmenis ir ievērojami augstāks, cilvēki patērē trīs reizes vairāk zāļu nekā Latvijā. Prezidents interesējās, vai tas, ka mūsu valstī zāļu patēriņš ir mazāks, saistīts ar iedzīvotāju zemo maksātspēju, vai arī tam ir kādi citi iemesli. "Lielākoties tas ir saistīts ar naudas trūkumu," atbildēja "Grindeks" padomes priekšsēdētājs. Jo augstāks mūsu valstī būs labklājības līmenis, jo vairāk cilvēki iegādāsies zāles. Attiecīgi arī paplašināsies zāļu tirgus. Sarunā tika skarti arī jautājumi par zāļu cenām un par aptieku skaitu. Vācijā, piemēram, šos jautājumus stingri reglamentē valsts.

Prezidents vaicāja V.Jākobsonam, kā viņš raugās uz pašlaik aktualizēto jautājumu, ka mūsu valsts aptiekās nedrīkst strādāt farmaceiti, kuriem nav Latvijas pilsonības. "Esmu vairākām institūcijām vaicājis, cik tad Latvijā ir šo aptiekāru, kas nav ieguvuši mūsu valsts pilsonību. Neviens to īsti nezina. Ar ko tad mēs cīnāmies, radot nevajadzīgas problēmas? Ja mēs gribam iekļūt Eiropas Savienībā, tad nedrīkstam radīt tautību ierobežojumus šajā konkrētajā profesijā. Cita lieta — prast valsts valodu." Šai domai piekrita arī Valsts prezidents.

Savukārt "Grindeks" valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis iepazīstināja ar uzņēmuma attīstības stratēģiju, skaitļiem, plāniem un nodomiem.

Uz Valsts prezidenta uzdotajiem jautājumiem atbildēja arī Igaunijas Investīciju bankas pārstāvji. Viņi ļoti atzinīgi izteicās par uzņēmuma attīstību, uzsverot, ka "Grindeks" ir pietiekami stabila akciju sabiedrība.

Tika pārrunāti arī sociālie jautājumi, attiecības starp darba devēju un darba ņēmēju. V.Jākobsons, kas ir arī Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidents, uzsvēra, ka pagaidām vēl attiecības starp valsti, darba devēju un darba ņēmēju nav līdz galam noregulētas. "Grindeks" ir pret uzņēmumā strādājošajiem sociāli labvēlīgi orientēts uzņēmums. Strādājošo vidējā alga te ir 215 latu mēnesī, pie kuriem nāk klāt aptuveni 20 latu, jo uzņēmums dotē strādājošo pusdienas, veselības apdrošināšanu un dažādas citas sociālās garantijas.

Valsts prezidenta viesošanās laikā pirmo reizi atklāti izskanēja viedoklis par iespējām veidot holdinga kompāniju, kurā iesaistītos "Grindeks", Igaunijas uzņēmumi un varbūt arī kāds Polijas uzņēmums. "Grindeks" vadība ir pārliecināta, ka farmācijas attīstību var veicināt uzņēmuma paplašināšana, apvienojoties vairākiem uzņēmumiem. Šis process, protams, nevar sākties tūlīt, jo visam jābūt labi pārdomātam. Vēl nav konkrēta lēmuma par varbūtēju holdinga kompāniju, bet ir jau pamats par to runāt.

Uz Valsts prezidenta jautājumu, vai igauņu puse kā īpašniece jau guvusi kaut ko no "Grindeks" peļņas, Igaunijas pārstāvji atbildēja, ka vispirms ir jāpaplašina ražošana un tikai tad var saņemt dividendes.

Guntis Ulmanis izteica "Grindeks" vadībai priekšlikumu piedalīties rudenī ieplānotajā Valsts prezidenta vizītē uz Japānu. Šis ir visnotaļ svarīgs uzaicinājums, jo īpaši tādēļ, ka gandrīz 70 procentus visa Latvijas eksporta uz Japānu veido "Grindeks" produkcija.

Viesi apmeklēja gatavo zāļu formu cehu, redzēja, kā top tabletes un kā notiek to fasēšana.

G.Ulmanis pasniedza "Grindeks" vadībai simbolisku piemiņas velti — savu portretu un piemiņas medaļu. Savukārt "Grindeks" Valsts prezidentam un personām, kas viņu pavadīja, dāvāja vitamīnu komplektu un bezrecepšu zāles, ko lietot profilaktiski veselības saglabāšanai.

Valsts prezidents publiskajā akciju sabiedrībā "Grindeks" pavadīja divas stundas, kuru laikā notika arī neoficiālas sarunas ar uzņēmuma vadību, kurās žurnālisti nepiedalījās. Viesu grāmatā Guntis Ulmanis ierakstīja: "Esmu lepns un pagodināts par redzēto, par jūsu uzņēmumu, cilvēku uzņēmību un atbildību Latvijas labā."

Pēc tam notika preses brīfings tikai ar uzņēmuma vadību un Igaunijas Investīciju bankas pārstāvjiem.

Armīda Priedīte

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!