• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.1998., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47249

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs (turpinājums)

Vēl šajā numurā

12.03.1998., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs

— spriežot par "Latvenergo" u.c. privatizāciju

Vakar, 11. martā, Ekonomikas ministrijas preses konferencē ministrs Atis Sausnītis izteica gandarījumu par to, ka pēdējā laikā gan valdībā, gan Saeimā tiek veltīta uzmanība ekonomikai un tās likumsakarībām saistībā ar bijušajiem un esošajiem procesiem, gan arī nākotnē paredzamajiem posmiem mūsu ekonomikā.

— Tie ir procesi, bez kuriem mēs vispār nevaram iedomāties tālāko mūsu valsts attīstību. Pagājušajā nedēļā un arī šīsnedēļas sākumā saistībā ar lielajiem uzņēmumiem un to privatizāciju, — teica ekonomikas ministrs, — ir bijuši notikumi, kas raduši atbalstu Saeimā un Ministru kabinetā un ļoti objektīvi atspoguļoti arī masu informācijas līdzekļos.

Pirmais no šiem apspriežamajiem jautājumiem ir enerģētika valstī kopumā. Pagājušajā nedēļā valdībā sāka izskatīt uzņēmuma "Latvenergo" privatizācijas pamatnostādnes. Ikvienā valstī enerģētika ir viena no visnozīmīgākajām nozarēm, ar ko gribot negribot ir jārēķinās katram valsts iedzīvotājam. Tādēļ ir jāapzinās, kādas sekas būs vienam vai citam privatizācijas ceļam. Viens no diskusiju jautājumiem bija par to, vai ārvalstu konsultantu firmām, kuras apmēram pusotru gadu ir strādājušas Privatizācijas aģentūrā, var pilnībā uzticēties un paļauties uz to spriedumiem un priekšlikumiem. Vēl jo vairāk tādēļ, ka konsultāciju firmu dokumentos ir frāze, ka šīs firmas "nenesīs nekādu atbildību ne par kādiem zaudējumiem, izmaksām, bojājumiem vai saistībām". Tādēļ par viena vai cita procesa sekām atbildēs neviens cits kā tikai Ekonomikas ministrija, precīzāk — tieši ekonomikas ministrs, piebilda Atis Sausnītis.

— To es ļoti labi apzinos, — teica ekonomikas ministrs, — gan stājoties amatā, gan arī šobrīd šeit, diskutējot par visiem notiekošajiem procesiem. Un apzinos arī to, ka privatizācijai jābūt nevis vērtējošam, bet gan rosinošam faktoram. Pašlaik tiek izskatīts likums par privatizāciju, un ir dažādi priekšlikumi, kas prasa skaidrojumu, varbūt pat diskusiju. Jābūt pārliecībai, ka priekšlikumi privatizācijas gaitu neietekmēs nelabvēlīgi. Ministru kabinets nolēma, ka viena mēneša laikā ir jāiesniedz galīgais privatizācijas pamatnostādņu variants. Elektroenerģijas galatarifs būs rādītājs tam, vai pašreizējā valdība saņems atbalstu vai ne, jo tāda uzņēmuma kā "Latvenergo" privatizācija nenoliedzami ietekmēs gan uzņēmējus, gan iedzīvotājus — visus elektroenerģijas patērētājus. Visiem iedzīvotāju slāņiem ir jābūt skaidrībā, kādā veidā mainīsies tarifi: vai dzīves līmenis un labklājība pasliktināsies vai, gluži pretēji, paaugstināsies. Tādēļ jāatbild uz jautājumiem: vai Latvijas energokompānijas spēs konkurēt ar ārzemju energokompānijām, vai mēs būsim tikai patērētāji jeb elektrības rozete, vai mēs būsim tie, kas elektrību arī ražos?

Ekonomikas ministrs atzīmēja, ka nedz Rietumeiropā, nedz Viduseiropā un Austrumeiropā nav citas tādas valsts, kurā vietējās elektroenerģijas sabiedrības saražotu tikai 50 procentus no valstī nepieciešamās enerģijas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!