• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas pašvaldībām Eiropas Padomes skatījumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.1998., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47230

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

- tiekoties ar Amerikas Savienoto Valstu Nacionālās gvardes vadošajām militārpersonām

Vēl šajā numurā

11.03.1998., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas pašvaldībām Eiropas Padomes skatījumā

Latvijas Pašvaldību savienības darbība pievērsusi Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo varu kongresa (CLRAE) ekspertu uzmanību. Tālab Latviju viņnedēļ apmeklēja CLRAE kongresa misija — Leons Kieress (Polija), Marku Pohjola (Somija), Rikardo Priore (Itālija) un Mišels Rivoljē (Francija).

Viņi tikās ar Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas locekļiem, Ministru kabineta padomnieci Ingu Krūmiņu, pašvaldību valsts ministru Ēriku Zundu un Pašvaldību savienības pārstāvjiem ar priekšsēdi Andri Jaunsleini priekšgalā.

Kļuvis zināms, ka ekspertu komisijas ziņojuma projekts "Vietējās un reģionālās demokrātijas situācija Latvijā", kā arī kongresa rezolūcijas projekts, kas izriet no šī ziņojuma, tiks izskatīti kongresa izveidotajā komisijā 17. un 18.aprīlī. Uz šo komisijas sēdi Strasbūrā dosies arī LPS vadība. Pēc dokumentu pieņemšanas kongresā tos saņems Latvijas Saeima un valdība, tos izplatīs Eiropas Padomē, kā arī Eiropas Savienības komisijās.

Pēc ekspertu atzinuma

— pašvaldību tiesības nostiprināmas Satversmē;

— saskaņā ar Eiropas hartu likumā "Par pašvaldībām" tās definējamas kā publiskās pārvaldes, nevis kā valsts pārvaldes institūcijas;

— ieteikts atcelt Valsts kontroles tiesības izvērtēt pašvaldību lēmumu lietderību;

— nosakāmas pašvaldību tiesības noteikt tiešos nodokļus;

— atjaunojamas pašvaldību tiesības aizņemties to darbībai nepieciešamos līdzekļus nacionālajā kapitāla tirgū;

— jāpārtrauc pašvaldību finansu daļas samazināšana valsts kopbudžetā.

CLRAE eksperti atzinuši, ka jaundibinātās rajonu pašvaldības atzīstamas par īslaicīgu kompromisu. Nākotnē jādomā par vēlētām pašvaldībām, kā tas ir citās Eiropas valstīs. Ziņojumā tiek pozitīvi vērtēti centieni teritoriālo reformu veikt pakāpeniski un daudzveidīgi, ņemot vērā iedzīvotāju vēlmes un intereses. Dokumentā atzīts, ka būtu vēlama diskusija par nepilsoņu iesaistīšanu pašvaldību darbībā. Eksperti secinājuši, ka patlaban vērojama pašvaldību nepietiekama pārstāvniecība nacionālajā politikā.

Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji, tiekoties ar Eiropas Padomes delegācijas ekspertiem, norādīja, ka pašlaik mums būtiski ir divi Eiropas hartas pārkāpumi, kas ietekmē tālāko attīstību. Turpmāko darbību dziļi ietekmēs tas, ka rajonu pašvaldībām nav nekādu pastāvīgu ieņēmumu avotu, kā arī fakts, ka nodokļu likumdošana ļauj Ministru kabinetam patstāvīgi, bez likumdevēju akcepta pat budžeta gada vidū ar saviem lēmumiem samazināt pašvaldību nodokļu ieņēmumus.

Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo varu kongresa (CLRAE) ekspertu uzturēšanās Latvijā bijusi ļoti rosinoša. Tāds ir LPS darbinieku un speciālistu nedalīts atzinums.

Mintauts Ģeibāks,

"LV" informācijas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!