• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ave Lat grupas" darbinieki justos droši šodien un nākotnē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.1998., Nr. 60/61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47198

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija

Vēl šajā numurā

06.03.1998., Nr. 60/61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Ave Lat grupas" darbinieki justos droši šodien un nākotnē

Stiprinot strādājošo drošības garantijas privātuzņēmumā

KRA2.JPG (17543 BYTES)
Andris Kravalis un Ēriks Masteiko paraksta ģenerālvienošanos

Otrdien, 3. martā, akciju sabiedrība "Ave Lat grupa" un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) parakstīja ģenerālvienošanos par sociālās partnerības pamatprincipiem. Dokumentu, piedaloties pārstāvjiem no Latvijas pārtikas rūpniecības darbinieku arodbiedrības, akciju sabiedrībām "Kaija", "Rīgas 1. saldētava", "Laima", "Uzvara", "Latvijas balzams", "Rīgas piena kombināts", parakstīja "Ave Lat grupas" ģenerāldirektors Ēriks Masteiko un LBAS priekšsēdētāja vietnieks Andris Kravalis.

 

 

Akciju sabiedrība "Ave Lat grupa" ir pirmā privātuzņēmumu apvienība Latvijā, kas slēdz šāda veida ģenerālvienošanos par garantētu sociālo aizsardzību ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību. Ģenerālvienošanās par sociālās partnerības pamatprincipiem tika izveidota un parakstīta tādēļ, lai uzņēmumu darbībā, balstoties uz mūsu valstī ratificētajām starptautiskajām darba organizācijas konvencijām un Latvijas likumdošanu, starp darba devējiem un ņēmējiem tiktu garantēta sociālā aizsardzība gan uzņēmumos pašlaik strādājošajiem, gan arī pensionētajiem darbiniekiem. Andris Kravalis uzsvēra, ka šādas vienošanās parakstīšana ir ļoti svarīga arī tādēļ, ka "Ave Lat grupa" ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Latvijā un šāds solis ir ļoti labs piemērs pārējiem privātuzņēmējiem, lai mēs patiešām realizētu sociālo aizsardzību pašlaik esošajos tirgus ekonomikas apstākļos. Šī ģenerālvienošanās, ko Andris Kravalis sauc par "jumta vienošanos", ir pats pamats, uz kura tālāk nozaru arodbiedrības, šajā gadījumā Pārtikas rūpniecības darbinieku arodbiedrība un Lauksaimniecības arodu biedrība, varēs risināt konkrētas problēmas, ja tādas radīsies.

Ēriks Masteiko uzsvēra, ka pats galvenais jebkurā uzņēmumā ir cilvēks.Tādēļ ir svarīgi, lai "Ave Lat grupas" darbinieki justos droši šodien un lai viņi justos droši arī par savu nākotni, lai viņiem būtu garantijas. Cilvēks tikai tad būs labs strādnieks, ja viņš par šīm lietām būs pārliecināts, teica Ēriks Masteiko. Ģenerālvienošanās apliecina akciju sabiedrības uzņēmumu darbiniekiem, ka darba devēji ir gatavi nodrošināt visas sociālās garantijas. "Ave Lat grupas" ģenerāldirektors vēl atzīmēja, ka tas šīs grupas uzņēmumos ticis darīts vienmēr: ir maksāti sociālie nodokļi, sociālie pabalsti, ir apmaksātas darba nespējas lapas, kārtējie un mācību atvaļinājumi — visas nepieciešamās lietas.

Tomēr Ēriks Masteiko uzskata par nepieciešamu atbalstīt sociālās likumdošanas normās paredzētās attiecības starp darba ņēmēju un darba devēju. Viņš izteica gandarījumu, ka parakstītā vienošanās vairāk nekā 6,5 tūkstošiem akciju sabiedrības "Ave Lat grupas" uzņēmumos strādājošo, varbūt pat vairāk — arī viņu ģimenēm, ļaus būt drošiem, ka palīdzība grūtā brīdī netiks liegta.

Pēc ģenerālvienošanās par sociālās partnerības pamatprincipiem akciju sabiedrības "Ave Lat grupa" ģenerāldirektors Ēriks Masteiko atbildēja uz "Latvijas Vēstneša" jautājumiem:

— Jūs minējāt skaitli — 6,5 tūkstoši strādājošo. Vai tas ir visas jūsu grupas uzņēmumu kopējais darbinieku skaits?

— Tie ir tajos uzņēmumos strādājošie, kuros mums ir lielāka vai mazāka ietekme. Mūsu grupas uzņēmumus iedalām divās daļās — tie, kuri ir konsolidētie vienotā "Ave Lat grupā", un tie uzņēmumi, kuros "Ave Lat grupas" ietekme nav tik liela, piemēram, "Latvijas balzamā". Taču tieši "Latvijas balzama" arodbiedrība šādu vienošanos atbalstīja un procesā iekļāvās. Tātad — parakstītā ģenerālvienošanās ir saistoša visiem mūsu konsolidētajiem uzņēmumiem un arī tiem, kuri paši labprāt pievienojās, pavisam septiņiem uzņēmumiem.

— Un pārējiem jūsu grupas uzņēmumiem?

— Ģenerālvienošanās attiecas arī uz tiem. Ja kādā no uzņēmumiem arodbiedrība nav īpaši aktīva, tai nav savas nostājas sociālās aizsardzības un garantiju jomā, tad noslēgtā vienošanās ir pamats attiecību veidošanai. Visos uzņēmumos arī nav savu arodbiedrību.

— Kuras arodbiedrības "Ave Lat grupā" jūs uzskatāt par spēcīgākajām?

— "Laimas" un "Uzvaras" (šīs arodbiedrības vēl nav apvienojušās), jo tās ar savu darbu un nostāju ir pierādījušas prasmi saprasties ar uzņēmuma darbiniekiem.

— Kas bija iniciators, lai ģenerālvienošanās tiktu izveidota un parakstīta?

— Iniciatīva nāca no LBAS, un šāds priekšlikums mums bija pilnīgi jauns. Mēs izpratām tā nepieciešamību, tādēļ ļoti īsā laikā — divās nedēļās — dokuments tika sagatavots. Tik ātri šo darbu varējām paveikt, jo nebija pretrunu starp darbinieku un darba devēju attiecībām uzņēmumos un sociālās partnerības pamatprincipiem, ko nosaka ģenerālvienošanās.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Andris Kravalis "Latvijas Vēstnesim" teica:

— Jau iepriekš bija konkrētas vienošanās ar Pārtikas rūpniecības darbinieku arodbiedrības un Lauksaimniecības arodu biedrības uzņēmumu arodbiedrībām par konkrētām lietām, slēdzot darba koplīgumus. Bet šī "jumta vienošanās" ar "Ave Lat grupu" nosaka, ka nozaru arodbiedrības kopā ar "Ave Lat grupu" izstrādā un slēdz vienošanos par darba un sociālajām pamatgarantijām. Attiecīgi nozaru arodbiedrību organizācijas uzņēmumos kopā ar darba devēju pārstāvjiem sagatavo un slēdz darba koplīgumus, ievērojot noslēgto ģenerālvienošanos un tai sekojošo vienošanos pamatnosacījumus.

— Vai vēl kāds no privātiem lauksaimniecības un pārtikas uzņēmumiem ir šādu vienošanos ar LBAS slēdzis?

— Šādā, tik augstā līmenī — nē. Lieta tāda, ka nozaru arodbiedrības slēdz līgumus ar darba devēju apvienībām un grupām vai asociācijām līdzīgus "jumta līgumus", kuri nosaka darba koplīgumu slēgšanu ar arodorganizācijām uzņēmumos. Tā ir daudzpakāpju sistēma, kur "jumta līgumā" ir noteiktas pamatnormas, pamatprincipi — minimālā darba samaksa, pabalsti un citas sociālās garantijas, kas samazina slodzi sociālās aizsardzības jautājumos.

Taču tieši šī ģenerālvienošanās starp "Ave Lat grupu" un LBAS ir unikāla tādēļ, ka pirmo reizi mēs parakstām šādu dokumentu ar uzņēmumiem, kuros pilnīgi viss kapitāls ir privātais. Šāda līmeņa vienošanās ir noslēgta ar "Latvijas dzelzceļu", "Lattelekom", "Latvenergo", taču šajos uzņēmumos ir valsts kapitāla daļas. Un tās ir dažādas lietas. Taču vienošanās ar "Ave Lat grupu" ir sākums sociāli aizsargāta tirgus ekonomikas modeļa veidošanai. Ja "Ave Lat grupa" nebūtu tik liela, tad līgums tiktu slēgts ar nozares arodbiedrību, bet šīs grupas uzņēmumos darbojas divu nozaru arodorganizācijas — Pārtikas rūpniecības darbinieku arodbiedrība un Lauksaimniecības arodu biedrība. Tādēļ ģenerālvienošanos parakstījām mēs.

Rūta Bierande, "LV"

Foto: A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!