• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1998. gada 3. marta noteikumi Nr. 74 "Noteikumi par ekskluzīvo piegādes līgumu un ekskluzīvo pirkuma līgumu atbrīvošanu no Konkurences likumā noteiktā vienošanās aizlieguma". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.1998., Nr. 58/59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47142

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.75

Grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 11.marta noteikumos nr.94 "Noteikumi par valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu un nodevu parādu dzēšanu"

Vēl šajā numurā

05.03.1998., Nr. 58/59

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 74

Pieņemts: 03.03.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 74

Rīgā 1998.gada 3.martā (prot. nr.11 14.§)

Noteikumi par ekskluzīvo piegādes līgumu un ekskluzīvo pirkuma līgumu atbrīvošanu no Konkurences likumā noteiktā vienošanās aizlieguma

Izdoti saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta ceturtās daļas 1.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka atsevišķu uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) (turpmāk — uzņēmumi) vienošanās — ekskluzīvos piegādes līgumus un ekskluzīvos pirkuma līgumus —, kas tiek atbrīvotas no Konkurences likuma 15.panta pirmajā daļā noteiktā vienošanās aizlieguma, ievērojot minētā likuma 15.panta otro daļu, ja tās atbilst šajos noteikumos izvirzītajām prasībām.

2. Šie noteikumi attiecināmi arī uz atsevišķu uzņēmumu saskaņotu darbību ekskluzīvās piegādes un pirkšanas jomā.

3. Šo noteikumu izpratnē par saistītajiem uzņēmumiem uzskatāmi:

3.1. uzņēmumi, kuros līgumslēdzējām pusēm ir izšķiroša ietekme Konkurences likuma 1.panta izpratnē;

3.2. uzņēmumi, kuriem ir izšķiroša ietekme līgumslēdzējās pusēs;

3.3. uzņēmumi, kuros līgumslēdzējām pusēm un šo noteikumu 3.1. un 3.2.apakšpunktā minētajiem uzņēmumiem ir izšķiroša ietekme;

3.4. uzņēmumi, kuros līgumslēdzējām pusēm un šo noteikumu 3.1., 3.2. un 3.3.apakšpunktā minētajiem uzņēmumiem atsevišķi vai kopā ir izšķiroša ietekme.

II. Ekskluzīvie piegādes līgumi

4. Ekskluzīvais piegādes līgums ir līgums, kas noslēgts starp diviem uzņēmumiem un kurā tie vienojas, ka viens uzņēmums (piegādātājs) piegādās noteiktas preces tālākai pārdošanai tirgū vai noteiktā tā daļā tikai otram uzņēmumam (pasūtītājam).

5. Vienošanās aizliegums nav attiecināms uz ekskluzīvo piegādes līgumu, ja šis līgums kā vienīgo konkurences ierobežojumu piegādātājam paredz tā saistības nepiegādāt līguma preces tieši patērētājam šajā līgumā noteiktajā ģeogrāfiskajā teritorijā.

6. Vienošanās aizliegums nav attiecināms uz ekskluzīvo piegādes līgumu, ja šis līgums kā vienīgos konkurences ierobežojumus pasūtītājam paredz tā saistības:

6.1. neražot un neizplatīt ar līguma precēm konkurējošas preces;

6.2. iegādāties līguma preces tālākai pārdošanai tikai no piegādātāja;

6.3. atteikties no filiāļu veidošanas un klientu meklēšanas līguma precēm ārpus ekskluzīvajā piegādes līgumā noteiktās ģeogrāfiskās teritorijas.

7. Vienošanās aizliegums nav attiecināms uz ekskluzīvo piegādes līgumu, ja pasūtītājs uzņemas vienu vai vairākas no šādām saistībām:

7.1. iegādāties piegādātāja noteikto līguma preču sortimentu;

7.2. iegādāties ne mazāk par piegādātāja noteikto līguma preču minimālo daudzumu;

7.3. pārdot līguma preces ar preču zīmēm vai iepakot un izvietot tās, kā to noteicis piegādātājs;

7.4. veicināt līguma preču pārdošanu, izmantojot reklāmu, uzturot realizācijas tīklu, saglabājot preču sortimentu, piedāvājot pircējiem tirdzniecības un garantijas pakalpojumus un nodarbinot speciāli sagatavotus darbiniekus.

8. Atbrīvojums no vienošanās aizlieguma nav piemērojams, ja:

8.1. divi vienādu vai savstarpēji aizvietojamu preču ražotāji noslēdz savstarpēju ekskluzīvo piegādes līgumu par minēto preču tālāku izplatīšanu;

8.2. divi vienādu vai savstarpēji aizvietojamu preču ražotāji noslēdz savstarpēju ekskluzīvo piegādes līgumu par tiesībām vienai no līgumslēdzējām pusēm izplatīt minētās preces, ja katras līgumslēdzējas puses finansu gada apgrozījums pārsniedz 10 miljonus latu;

8.3. ekskluzīvajā piegādes līgumā noteiktajā teritorijā līguma preču patērētāji līguma preces var iegādāties tikai no pasūtītāja un ārpus šīs teritorijas nav alternatīva iegādes avota;

8.4. viena vai abas līgumslēdzējas puses ierobežo starpnieku un patērētāju iespējas iegādāties līguma preces no citiem piegādātājiem Latvijas tirgū vai ārpus Latvijas, ja Latvijas tirgū nav alternatīvu iegādes avotu, īpaši, ja vienai vai abām līgumslēdzējām pusēm ir rūpnieciskā īpašuma vai citas tiesības, kuras tiek izmantotas, lai kavētu starpniekus vai patērētājus iegādāties likumīgi marķētas līguma preces ārpus ekskluzīvajā piegādes līgumā noteiktās ģeogrāfiskās teritorijas vai pārdot tās ekskluzīvajā piegādes līgumā noteiktajā ģeogrāfiskajā teritorijā.

9. Šo noteikumu 8.1. un 8.2.apakšpunkta nosacījumi ir piemērojami arī tad, ja:

9.1. līguma preces ražo saistītie uzņēmumi;

9.2. divos gados pēc ekskluzīvā piegādes līguma stāšanās spēkā šo noteikumu 8.2.apakšpunktā minētais apgrozījums nav palielinājies vairāk par 10 procentiem.

10. Konkurences padome var aizliegt piemērot atbrīvojumu no vienošanās aizlieguma, ja tā konstatē konkrētā līguma neatbilstību Konkurences likuma 15.panta otrās daļas nosacījumiem, īpaši, ja:

10.1. līguma precēm nav konkurējošu preču ekskluzīvajā piegādes līgumā noteiktajā ģeogrāfiskajā teritorijā;

10.2. ir ierobežota citu piegādātāju pieeja dažādiem preču izplatīšanas līmeņiem ekskluzīvajā piegādes līgumā noteiktajā ģeogrāfiskajā teritorijā;

10.3. starpniekiem vai patērētājiem nav iespējams iegādāties līguma preces ārpus ekskluzīvajā piegādes līgumā noteiktās ģeogrāfiskās teritorijas ierastā veidā citu iemeslu dēļ, nekā minēts šo noteikumu 8.3. un 8.4.apakšpunktā;

10.4. pasūtītājs bez objektīva iemesla atsakās piegādāt līguma preces ekskluzīvajā piegādes līgumā noteiktajā ģeogrāfiskajā teritorijā citam pircējam, kurš nevar ierastā veidā iegādāties attiecīgās preces citur, vai nosaka tam atšķirīgas cenas vai pārdošanas noteikumus, vai pārdod līguma preces par ļoti augstām cenām.

11. Šīs nodaļas nosacījumi nav piemērojami līgumiem par dzērienu realizāciju telpās, kas tiek izmantotas alus tirdzniecībai un patērēšanai, kā arī līgumiem par degvielas realizāciju degvielas uzpildes stacijās.

III. Ekskluzīvie pirkuma līgumi

12. Ekskluzīvais pirkuma līgums ir līgums, kas noslēgts starp diviem uzņēmumiem un kurā tie vienojas, ka viens uzņēmums (pircējs) pirks noteiktas preces tālākai pārdošanai tikai no otra uzņēmuma (pārdevēja), ar to saistītā uzņēmuma vai tā pilnvarota uzņēmuma.

13. Vienošanās aizliegums nav attiecināms uz ekskluzīvo pirkuma līgumu, ja šis līgums kā vienīgo konkurences ierobežojumu pārdevējam paredz tā saistības neizplatīt līguma preces vai ar tām konkurējošas preces pircēja darbības teritorijā un preču izplatīšanas līmenī.

14. Vienošanās aizliegums nav attiecināms uz ekskluzīvo pirkuma līgumu, ja šis līgums kā vienīgo konkurences ierobežojumu pircējam paredz tā saistības neražot un neizplatīt ar līguma precēm konkurējošas preces.

15. Vienošanās aizliegums nav attiecināms uz ekskluzīvo pirkuma līgumu, ja pircējs uzņemas vienu vai vairākas no šādām saistībām:

15.1. iegādāties pārdevēja noteikto līguma preču sortimentu;

15.2. iegādāties ne mazāk par pārdevēja noteikto līguma preču minimālo daudzumu;

15.3. pārdot līguma preces ar preču zīmēm vai iepakot un izvietot tās, kā to noteicis pārdevējs;

15.4. veicināt līguma preču pārdošanu, izmantojot reklāmu, uzturot realizācijas tīklu, saglabājot preču sortimentu, piedāvājot pircējiem tirdzniecības un garantijas pakalpojumus un nodarbinot speciāli sagatavotus darbiniekus.

16. Atbrīvojums no vienošanās aizlieguma nav piemērojams, ja:

16.1. divi vai vairāki vienādu vai savstarpēji aizvietojamu preču ražotāji noslēdz savstarpēju ekskluzīvo pirkuma līgumu par minēto preču iegādi;

16.2. divi vai vairāki vienādu vai savstarpēji aizvietojamu preču ražotāji noslēdz savstarpēju ekskluzīvo pirkuma līgumu par tiesībām vienai no līgumslēdzējām pusēm iegādāties minētās preces, ja katras līgumslēdzējas puses finansu gada apgrozījums pārsniedz 10 miljonus latu;

16.3. ekskluzīvajā pirkuma līgumā paredzēta vairāk nekā viena veida preču iegāde, ja šīs preces nav savstarpēji saistītas ne pēc būtības, ne komerciālā pielietojuma;

16.4. ekskluzīvais pirkuma līgums noslēgts uz nenoteiktu laiku vai uz laiku, kas ilgāks par pieciem gadiem.

17. Šo noteikumu 16.1. un 16.2.apakšpunkta nosacījumi ir piemērojami arī tad, ja:

17.1. līguma preces ražo saistītie uzņēmumi;

17.2. divos gados pēc ekskluzīvā pirkuma līguma stāšanās spēkā šo noteikumu 16.2.apakšpunktā minētais apgrozījums nav palielinājies vairāk par 10 procentiem.

18. Konkurences padome var aizliegt piemērot atbrīvojumu no vienošanās aizlieguma, ja tā konstatē, ka:

18.1. līguma precēm nav konkurējošu preču ekskluzīvajā pirkuma līgumā noteiktajā ģeogrāfiskajā teritorijā;

18.2. ir ierobežota citu piegādātāju pieeja dažādiem preču izplatīšanas līmeņiem ievērojamā Latvijas tirgus daļā;

18.3. pārdevējs bez objektīva iemesla atsakās piegādāt līguma preces ekskluzīvajā pirkuma līgumā noteiktajā ģeogrāfiskajā teritorijā citam pircējam, kurš nevar ierastā veidā iegādāties attiecīgās preces citur, vai nosaka tam atšķirīgas cenas vai pārdošanas noteikumus ;

18.4. pārdevējs bez objektīva iemesla nosaka pircējam neizdevīgākas cenas vai pārdošanas noteikumus nekā citiem attiecīgajā preču izplatīšanas līmenī.

IV. Ekskluzīvie alus un citu dzērienu pirkuma līgumi

19. Ekskluzīvais alus un citu dzērienu pirkuma līgums (turpmāk — alus pirkuma līgums) ir līgums, kas noslēgts starp diviem uzņēmumiem un kurā tie vienojas, ka viens uzņēmums (pircējs) pirks noteiktas alus vai alus un citu dzērienu šķirnes realizācijai telpās, kas tiek izmantotas alus tirdzniecībai un patērēšanai, tikai no otra uzņēmuma (pārdevēja), ar to saistītā uzņēmuma vai tā pilnvarota uzņēmuma.

20. Vienošanās aizliegums nav attiecināms arī uz tādu līgumu, ko pircējs noslēdz ar uzņēmumu, kurš pats nav pārdevējs, bet kurš pārdevēja vārdā uzliek pircējam alus pirkuma līguma saistības.

21. Vienošanās aizliegums nav attiecināms uz alus pirkuma līgumu, ja šis līgums kā vienīgos konkurences ierobežojumus pircējam paredz tā saistības:

21.1. nepārdot citu piegādātāju alu un citus dzērienus, ja tie ir viena veida ar alus pirkuma līgumā norādītajiem;

21.2. pārdot citu piegādātāju līdzīgu veidu alu tikai pudelēs vai citā nelielā iepakojumā līdznešanai, izņemot gadījumus, kad tūlītēja lietošana ir tradicionāla vai tā ir nepieciešama patērētāju pieprasījuma apmierināšanai;

21.3. reklamēt citu piegādātāju preces proporcionāli to apgrozījumam tirdzniecības vietā.

22. Alus vai citi dzērieni ir uzskatāmi par viena veida, ja patērētājs nevar noteikt atšķirības starp tiem ne pēc sastāva, ne pēc izskata, ne pēc garšas.

23. Vienošanās aizliegums nav attiecināms uz alus pirkuma līgumu, ja:

23.1. pārdevējs vai ar to saistītais uzņēmums alus pirkuma līgumā uzliek pircējam saistības papildus dzērieniem iegādāties citas preces un pakalpojumus;

23.2. pārdevējs ierobežo pircēja brīvību iegādāties no citiem piegādātājiem pakalpojumus vai preces, kuri nav alus pirkuma līguma vai konkurējošu preču neizplatīšanas saistību subjekts;

23.3. alus pirkuma līgums noslēgts uz nenoteiktu laiku vai laiku, kas ilgāks par pieciem gadiem, un ekskluzīvā pirkuma līguma saistības attiecas uz noteiktiem alus un citu dzērienu veidiem;

23.4. alus pirkuma līgums noslēgts uz nenoteiktu laiku vai laiku, kas ilgāks par 10 gadiem, un ekskluzīvā pirkuma līguma saistības attiecas tikai uz noteiktiem alus veidiem;

23.5. pārdevējs uzliek par pienākumu pircējam nodot alus pirkuma līguma saistības pircēja saistību pārņēmējam uz ilgāku laiku, nekā pircējs vēlas.

24. Ja pārdevējs pircējam iznomā vai ļauj izmantot pārdevējam piederošās telpas, alus pirkuma līgumā iekļaujami šādi nosacījumi:

24.1. ekskluzīvā pirkuma līguma vai konkurējošu preču neizplatīšanas saistības pircējam var uzlikt tikai par to laika posmu, kurā pircējs faktiski izmanto pārdevēja telpas;

24.2. pircējam tiek nodrošinātas tiesības iegādāties dzērienus (izņemot alu) no citiem piegādātājiem:

24.2.1. ja tie piedāvā izdevīgākus nosacījumus nekā pārdevējs;

24.2.2. ja dzērieni ir viena veida ar alus pirkuma līgumā norādītajiem, bet ar citu preču zīmi, un pārdevējs tos nepiedāvā.

25. Alus pirkuma līgumiem ir piemērojami šo noteikumu 13., 15., 17.punkta, 16.1. un 16.2.apakšpunkta nosacījumi.

26. Konkurences padome var aizliegt piemērot atbrīvojumu no vienošanās aizlieguma, ja tā konstatē, ka:

26.1. līguma precēm nav konkurējošu preču alus pirkuma līgumā noteiktajā ģeogrāfiskajā teritorijā;

26.2. ir ierobežota citu piegādātāju pieeja dažādiem preču izplatīšanas līmeņiem ievērojamā Latvijas tirgus daļā;

26.3. pārdevējs bez objektīva iemesla atsakās piegādāt līguma preces alus pirkuma līgumā noteiktajā ģeogrāfiskajā teritorijā citam pircējam, kurš nevar ierastā veidā iegādāties attiecīgās preces citur, vai nosaka tam atšķirīgas cenas vai pārdošanas noteikumus;

26.4. pārdevējs bez objektīva iemesla nosaka pircējam neizdevīgākas cenas vai pārdošanas noteikumus nekā citiem attiecīgajā preču izplatīšanas līmenī.

V. Ekskluzīvie degvielas pirkuma līgumi

27. Ekskluzīvais degvielas pirkuma līgums (turpmāk — degvielas pirkuma līgums) ir līgums, kas noslēgts starp diviem uzņēmumiem un kurā tie vienojas, ka viens uzņēmums (pircējs) pirks noteiktas markas degvielu pārdošanai degvielas uzpildes stacijās, kuras noteiktas minētajā līgumā, tikai no otra uzņēmuma (pārdevēja), ar to saistītā uzņēmuma vai tā pilnvarota uzņēmuma.

28. Vienošanās aizliegums nav attiecināms uz degvielas pirkuma līgumu, ja šis līgums kā vienīgos konkurences ierobežojumus pircējam paredz tā saistības:

28.1. nepārdot degvielas pirkuma līgumā noteiktajās degvielas uzpildes stacijās citu piegādātāju degvielu;

28.2. neizmantot degvielas pirkuma līgumā noteiktajās degvielas uzpildes stacijās citu piegādātāju smēreļļas vai līdzīgus naftas produktus, ja pircēju ar tiem nodrošina pārdevējs vai ar to saistītais uzņēmums;

28.3. reklamēt citu piegādātāju preces degvielas pirkuma līgumā noteiktajās degvielas uzpildes stacijās vai ārpus tām proporcionāli to apgrozījumam attiecīgajās stacijās;

28.4. izmantot degvielas pirkuma līgumā noteiktajās degvielas uzpildes stacijās pārdevēja vai ar to saistīto uzņēmumu īpašumā esošo vai finansēto aprīkojumu.

29. Atbrīvojums no vienošanās aizlieguma nav piemērojams, ja:

29.1. pārdevējs vai ar to saistītais uzņēmums degvielas pirkuma līgumā uzliek pircējam saistības papildus degvielai un ar to saistītajiem pakalpojumiem iegādāties arī citas preces, izņemot šo noteikumu 28.2. un 28.4.apakšpunktā minētos gadījumus;

29.2. pārdevējs ierobežo pircēja brīvību iegādāties no citiem piegādātājiem preces vai pakalpojumus, kuri nav degvielas pirkuma līguma vai konkurējošu preču neizplatīšanas saistību subjekts;

29.3. degvielas pirkuma līgums noslēgts uz nenoteiktu laiku vai laiku, kas ilgāks par 10 gadiem;

29.4. pārdevējs uzliek par pienākumu pircējam nodot degvielas pirkuma līguma saistības pircēja saistību pārņēmējam uz ilgāku laiku, nekā pircējs vēlas.

30. Ja pārdevējs pircējam iznomā vai ļauj izmantot pārdevējam piederošās degvielas uzpildes stacijas telpas, degvielas pirkuma līguma un konkurējošo preču neizplatīšanas saistības pircējam var tikt uzliktas tikai par to laika posmu, kurā pircējs faktiski izmanto pārdevēja telpas.

31. Degvielas pirkuma līgumiem ir piemērojami šo noteikumu 13., 15., 17.punkta, 16.1. un 16.2.apakšpunkta nosacījumi.

32. Konkurences padome var aizliegt piemērot atbrīvojumu no vienošanās aizlieguma, ja tā konstatē, ka:

32.1. līguma precēm nav konkurējošu preču degvielas pirkuma līgumā noteiktajā ģeogrāfiskajā teritorijā;

32.2. ir ierobežota citu piegādātāju pieeja dažādiem preču izplatīšanas līmeņiem ievērojamā Latvijas tirgus daļā;

32.3. pārdevējs bez objektīva iemesla atsakās piegādāt līguma preces degvielas pirkuma līgumā noteiktajā ģeogrāfiskajā teritorijā citam pircējam, kurš nevar ierastā veidā iegādāties preces citur, vai nosaka tam atšķirīgas cenas vai pārdošanas noteikumus;

32.4. pārdevējs bez objektīva iemesla nosaka pircējam neizdevīgākas cenas vai pārdošanas noteikumus nekā citiem attiecīgajā preču izplatīšanas līmenī.

VI. Īpašie jautājumi

33. Vienošanās aizliegums nav attiecināms uz ekskluzīvo piegādes līgumu un ekskluzīvo pirkuma līgumu, ja:

33.1. pārdevējs piegādā līguma preces tālākai pārdošanai noteiktā ģeogrāfiskajā teritorijā tikai pircējam un pircējs šīs preces pērk tikai no pārdevēja;

33.2. līgumslēdzējas puses vai ar tām saistītie uzņēmumi noslēdz ekskluzīvo pirkuma līgumu un alus pirkuma līgumu vai degvielas pirkuma līgumu.

34. Vienošanās aizliegums Latvijas teritorijā nav piemērojams ekskluzīvajam piegādes līgumam un ekskluzīvajam pirkuma līgumam, kas ietekmē tirdzniecību starp Latvijas Republiku un Eiropas savienības dalībvalstīm, ja tas atbilst Eiropas savienības padomes un Eiropas savienības komisijas attiecīgo noteikumu prasībām par Eiropas kopienas dibināšanas līguma 85.panta trešās daļas piemērošanu ekskluzīvajiem piegādes līgumiem un ekskluzīvajiem pirkuma līgumiem.

35. Šo noteikumu 34.punktā minēto līgumu ietekmi Latvijas teritorijā izvērtē Konkurences padome.  

Ministru prezidents G.Krasts

Ekonomikas ministrs A.Sausnītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!