• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Manuprāt, Saeima kļūst aizvien vienprātīgāka" (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.1998., Nr. 51/52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47104

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pamats ir

Vēl šajā numurā

26.02.1998., Nr. 51/52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Manuprāt, Saeima kļūst aizvien vienprātīgāka"

Turpinājums

no 1.lpp.

C3.JPG (9334 BYTES)

Alfreds Čepānis, Saeimas priekšsēdētājs, — "Latvijas Vēstnesim"

— Kas īpaši nozīmīgs paredzams tuvākajā laikā Saeimā?

— Es patlaban nevaru nosaukt nevienu likumu vai lēmumu, kas būtu pieņemams īpaši vai kādā Saeimas ārkārtas sēdē. Man pašam galvenais šķiet — lai viss, kas mums ir iesniegts likumdošanas iniciatīvas kārtībā — no Valsts prezidenta, Ministru prezidenta, frakcijām, komisijām un deputātu grupām, laikā, bez aizķeršanās izietu visu paredzēto likumdošanas ceļu, lai mēs pirms Lieldienām varētu doties atvaļinājumā ar godīgi padarīta darba apziņu.

— Kā tagad, pēc jūsu domām, ir vērtējama Saeimas un valdības sadarbība? Arī likumdošanas jomā.

— Es regulāri kontaktējos ar Ministru prezidentu Krasta kungu. Visas lietas mēs pārrunājam telefoniski vai personīgi tiekoties. Es galvenos vilcienos zinu, kādi likumdošanas akti nāks no Ministru kabineta. Par tiem aizvien ir runa gan Sadarbības padomē, gan frakcijās. Un, kad tie ir iesniegti Prezidijā, mēs cenšamies pirmām kārtām tos virzīt tālāk.

Es domāju, ka pašlaik ar Ministru kabinetu mums ir normālas, lietišķas un konstruktīvas attiecības.

— Vai valdības iesniegtie likumprojekti ir pamatīgi pārstrādājami, vai tie aiziet tālāk bez aizķeršanās?

— Likumi par kādiem 90 procentiem tiek pieņemti tajā redakcijā, ko iesniedzis Ministru kabinets. Tas, protams, attiecas uz Saeimas vairākumu.

— Kā, jūsuprāt, atzīmējama un vērtējama Saeimas ārpolitiskā darbība?

— Pēdējā laikā mūsu ārpolitiskā darbība ir kļuvusi īpaši aktīva. Pirms nedēļas pie mums bija Čehijas Senāta prezidents kopā ar vairākiem šīs valsts parlamenta deputātiem. Patlaban pie mums viesojas Armēnijas Nacionālās sapulces prezidents un liela Armēnijas deputātu grupa. Atbraukuši arī lielāko Armēnijas komercbanku prezidenti, kam tika sastādīta īpaša programma.

Pie mums bija arī Zviedrijas Riksdāga Budžeta un finansu komisijas delegācija. 16. vai 17. martā Rīgā ieradīsies Krievijas Valsts domes priekšsēdētājs Seļezņova kungs kopā ar sešiem vai septiņiem deputātiem.

Ir paredzēti Saeimas Ārlietu komisijas un citu komisiju deputātu komandējumi uz Igauniju, Lietuvu, Rumāniju, Zviedriju, Čehiju, Dāniju. Visas šīs vizītes ir saistītas ar mūsu iestāšanos Eiropas Savienībā.

— Kādu iznākumu jūs prognozējat sarunām ar Krievijas parlamenta delegāciju?

— Te man jāsaka kā lācītim Pūkam: "Ar bitēm nekad neko nevar zināt." Es paredzu, ka mums sarunas ar Krievijas Federācijas politiķiem būs grūtas. Man, atklāti sakot, jau ir apnikuši tie viņu argumenti par krievvalodīgo stāvokli Latvijā. Bet ar to ir jārēķinās, par šīm problēmām būs jārunā. Kopumā es gan esmu gandarīts par Latvijas un Krievijas attiecībām. Tās apliecina kaut vai šī Seļezņova kunga vizīte Latvijā, Gorbunova kunga brauciens uz Maskavu, paredzamā starpvaldību komisijas sēde maijā un cita veida kontakti, kas veidojas starp Latvijas un Krievijas politiķiem un uzņēmējiem.

Man ir prieks par to, ka pagājušajā gadā Latvijas un Krievijas savstarpējās tirdzniecības apjoms bija 1 miljards 450 miljoni dolāru. Ceru, ka šogad mēs to varēsim saglabāt. Protams, būtu labi, ja varētu to palielināt. Taču tas ir atkarīgs ne tikai no mums, bet arī no Krievijas politiķu nostājas.

Ļoti ceru, ka šogad tiks parakstīts Latvijas un Krievijas robežlīgums. Lielas cerības lieku arī uz Gorbunova kunga vadītās Starpvaldību komisijas darbu. Ceru, ka Valsts prezidents šogad beidzot varētu aizbraukt uz Krievijas Federāciju, lai tur tiktos ar Krievijas politiķiem un Jeļcina kungu. Es ļoti lielas cerības lieku uz to, ko teica Jeļcins nesen, pieņemot akreditācijas vēstuli no Imanta Daudiša. Proti — ir radusies plaisa mūsu valstu attiecībās, tagad darīsim visu, lai šo plaisu likvidētu. Ja Jeļcina kungs to ir teicis nopietni — es ceru, ka tas tā ir bijis —, tas manī rada optimismu.

Mūsu sarunu beidzot, ar "Latvijas Vēstneša" starpniecību gribētu novēlēt visiem saviem kolēģiem deputātiem un politiķiem tajā dienā, kad mēs atrodamies Saeimas plenārsēžu zālē, pieņemam likumus, lēmumus un izlemjam visai valstij svarīgus jautājumus, aizmirst, ka šogad būs nākamās Saeimas vēlēšanas. Es saprotu, ka šis vēlējums ir nereāls. Un tomēr gribētu izteikt visiem šādu novēlējumu.

Mintauts Ducmanis,

"LV" Saeimas un valdības lietu redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!