• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kuveitā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.1998., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47060

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas valsts un tās vīri Latvijas traģiskajos gados

Vēl šajā numurā

25.02.1998., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

SVĒTKI

Kuveitā

Šodien, 25. februārī, — Valsts svētki.

Kuveita (Dawlat al Kuwayt) ir neliela valsts (1,53 miljoni iedzīvotāju 17 818 kvadrātkilometros) Persijas līča piekrastē starp Irāku un Saūda Arābiju. Kuveitas teritorijas lielāko daļu veido tuksnešains plato. 96% no valsts nacionālā ienākuma dod nafta, ar šīs izejvielas, kā arī ar dabasgāzes ieguvi saistīta praktiski visa Kuveitas ekonomika un iedzīvotāju labklājība. Kuveitas lauksaimniecība dod tikai apmēram trešo daļu no valstij nepieciešamā pārtikas produktu daudzuma. Attīstītākās industrijas nozares Kuveitā ir naftas un ķīmiskā rūpniecība. Kuveita ieņem arī pirmo vietu pasaulē atsāļota jūras ūdens ieguvē.

Kuveita ir konstitucionāla monarhija, kuras konstitūcija pieņemta 1962. gada novembrī. Valsts galva ir emīrs. Viņam un vienpalātas Nacionālajai sapulcei pieder likumdošanas vara valstī.

Kuveitas jaunākā vēsture — kopš neatkarības iegūšanas 1961. gada jūnijā un Nacionālās sapulces (parlamenta) ievēlēšanas 1981. gada februārī noritējusi daudzkārt lielākās ziemeļu kaimiņvalsts Irākas ēnā. Īpaši sāpīga Kuveitai bija Irākas agresija 1990. gadā.

Kuveitas ekonomikai tika nodarīti milzu zaudējumi. Tā Kuveitas maksājumu bilances tekošais rēķins vēl 1995. gadā bija par 600 miljoniem USD mazāks, nekā pirms desmit gadiem, bet tūristu skaits bija samazinājies pusotras reizes. 1990.—1996. gadā Kuveitas iedzīvotāju skaits bija caurmērā ik gadu samazinājies par 6,5%. Krietni samazinājies bija arī Kuveitas iedzīvotāju mūža vidējais ilgums. Nenovērtējami bija ekoloģiskie zaudējumi, ko šis irākiešu barbarisma akts nodarīja plaša reģiona florai un faunai.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Kuveitu tika nodibinātas 1994. gada 15. jūlijā. Kuveitas intereses mūsu valstī pārstāv ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Abdelazīzs Abdellatīfs aš Šarīhs (Abdullazez Abdullateef Al-Sharikh), kurš savu akreditācijas rakstu Latvijas Republikas Valsts prezidentam iesniedza 1995. gada 18. aprīlī. Viņa rezidence ir Bonnā. Mūsu valstī divas reizes — 1995.gada septembrī un pērnā gada 12.—15. oktobrī viesojušās Kuveitas parlamentāriešu grupas, atbildes vizītei Kuveitā gatavojas Latvijas Saeimas deputātu grupa. Sagatavošanas procesā ir mūsu puses ierosinātais starpvalstu investīciju aizsardzības un veicināšanas 1īgums, kura noslēgšana varētu būt efektīvs stimuls ekonomisko attiecību aktivizēšanai starp Latviju un Kuveitu.

Vēlēsim šodien, Kuveitas Valsts svētku dienā, tās miermīlīgajai tautai ilgi gaidīto mieru un uzplaukumu.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!