• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Armēnijas delegāciju vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.1998., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47048

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar ASV noziegumu izmeklēšanā

Vēl šajā numurā

25.02.1998., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Armēnijas delegāciju vizīti Latvijā

Parlamentārieši —Saeimā

A2.JPG (8210 BYTES) Otrdien, 24.februārī, Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis un Saeimas sekretārs Indulis Bērziņš tikās ar Armēnijas Republikas Nacionālās asamblejas priekšsēdētāju Kosrovu Harutunjanu un Armēnijas Nacionālās asamblejas delegāciju, kas ieradusies Latvijā divu dienu vizītē (attēlos augstāk).

A1.JPG (9959 BYTES) Kā norādīja K.Harutunjans, Nacionālās asamblejas delegācija vēlas vienoties ne tikai par Latvijas un Armēnijas sadarbību parlamentu līmenī, bet arī par abu valstu sadarbību starptautiskajās organizācijās. Šāda sadarbība jau pastāv, un Armēnijas puse redz iespēju nākotnē to paplašināt, jo abām valstīm ir ne mazums kopēju interešu. Armēnijas uzņemtais kurss uz sabiedrisko procesu demokratizāciju, uz brīvas izvēles un godīgas konkurences pamatiem balstītu ekonomiku ir neatgriezenisks, uzsvēra K.Harutunjans. Ceļā uz šo mērķi Armēnija vadās pēc Eiropas standartiem, tādēļ, pēc Nacionālās asamblejas priekšsēdētāja domām, Latvijas un Armēnijas attīstība notiek līdzīgi un abas valstis varētu būt ieinteresētas pieredzes apmaiņā.

Saeimas priekšsēdētājs izteica cerību, ka abu pušu izrādītā interese par divpusējās sadarbības paplašināšanu piešķirs šim procesam dinamiku. Latvija ir ieinteresēta turpināt konstruktīvu dialogu ar Armēniju, taču, lai starpvalstu attiecības būtu ilgstošas un noturīgas, nepieciešama stabila līgumattiecību bāze. Patlaban spēkā ir tikai protokols par diplomātisko attiecību nodibināšanu starp abām valstīm un abu valstu valdību nolīgums par tirdznieciski ekonomiskās sadarbības principiem. Ja pusēm izdotos parakstīt starpvaldību nolīgumu par gaisa satiksmi, par savstarpējo palīdzību muitas jautājumos un vēl dažas vienošanās, kuras tiek patlaban saskaņotas, tas sniegtu plašākas sadarbības iespējas. Nepieciešama arī aktīva informācijas apmaiņa starp ieinteresētajām abu valstu institūcijām.

A.Čepānis un K.Harutunjans bija vienisprātis, ka Latvijas un Armēnijas ekonomiskie sakari nav pietiekami intensīvi. Taču, kā informēja K.Harutunjans, Armēnijas tirgus varētu interesēt Latviju, jo Armēnijai ir labi sakari ar tās dienvidu kaimiņiem, arī banku sistēma ir labi attīstīta. "Mūsu uzdevums ir izveidot tādus apstākļus, lai varētu notikt brīva kapitāla pārvietošanās," sacīja Armēnijas parlamenta priekšsēdētājs.

Ar lielu savstarpēju interesi sarunas biedri runāja par Latvijas un Armēnijas vēlēšanu sistēmu un parlamentu iekšējo reglamentu. K.Harutunjans ielūdza Saeimas priekšsēdētāju apmeklēt Armēniju.

Vakar, 24.februārī, Armēnijas Republikas Nacionālās asamblejas prezidents Kosrovs Harutunjans un Armēnijas Nacionālās asamblejas delegācija tikās arī ar Sociālo un darba lietu komisiju.

Tikšanās dalībnieki atzina, ka abās valstīs tiek risinātas sarežģītas problēmas sociālās nodrošināšanas un veselības aprūpes jomā. Tāpēc ļoti noderīga būtu regulāra informācijas apmaiņa par likumdošanas pieredzi, kas ļautu izvairīties no kļūdainiem risinājumiem. Saeimas deputāti informēja viesus par likumiem, kas saistīti ar veselības aprūpi un pensijām.

Saeimas frakciju pārstāvji tikās ar viesiem no Armēnijas Republikas Nacionālās asamblejas.

Tikšanās laikā deputāti informēja viesus par frakciju un komisiju darbu Saeimā, kā arī par jaunu partiju veidošanās iespējām un to paredzamo līdzdalību 7. Saeimas vēlēšanās. Sarunā pārrunāts vēlēšanu likums. Frakciju pārstāvji iepazīstināja ar situāciju pilsonības jautājumā un izskaidroja jautājumu par karaklausību. Viesi interesējās par mazā biznesa attīstības iespējām, par nodokļu politiku, kā arī par ieroču nēsāšanas un lietošanas kārtību Latvijā. Pārrunātas arī Ministru kabineta likumdošanas iespējas, ko nodrošina Satversmes 81.pants. Sarunas noslēgumā tikšanās dalībnieki atzina parlamentāriešu savstarpējās sadarbības lietderību.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisija tikās ar Armēnijas Republikas finansistu delegāciju.

Tikšanās laikā pārrunāti banku darbības jautājumi, to attiecības ar Centrālo banku, kā arī Latvijas tranzīta iespējas. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Vents Balodis iepazīstināja sarunas dalībniekus ar komisijas darbību, kā arī valsts budžeta veidošanas un izpildes gaitu.

Saeimas preses dienests

 

Finansisti — Finansu ministrijā

Kopā ar Armēnijas Nacionālās asamblejas delegāciju ieradīsies arī Armēnijas finansisti, kuru delegācijas sastāvā ir Armēnijas banku asociācijas prezidents Tigrans Sarsjans un deviņu Armēnijas komercbanku vadītāji (padomes priekšsēdētāji, padomes locekļi, prezidenti vai izpilddirektori). Armēnijas finansisti šodien, 25.februārī, tiksies ar finansu ministru Robertu Zīli.

"Šis ir ievērojams notikums Latvijas finansu dzīvē," uzskata finansu ministrs R.Zīle, jo "Armēnija ar laiku varētu kļūt par nozīmīgu tirdzniecības partneri, lai gan pašreiz ekonomiskie sakari nav pietiekami intensīvi. Tieši tāpēc liela nozīme ir Armēnijas banķieru vizītei Latvijā, jo ne velti finanses uzskata par ekonomikas asinīm un dzinējspēku".

Pašreiz saskaņošanas stadijā ir Latvijas un Armēnijas konvencija par izvairīšanos no ienākumu un īpašumu divkāršas aplikšanas ar nodokļiem (jau parafēta), kā arī Nolīgums par savstarpējo palīdzību muitas jautājumos.

Tajā pašā laikā par Latvijas un Armēnijas starpbanku norēķiniem par 1992.gadu Armēnijas parāds Latvijai ir 676,4 tūkstoši latu (pēc Latvijas Bankas aprēķiniem), lai gan norēķinu rezultāts vēl nav saskaņots starp abu valstu centrālajām bankām.

FM informācijas dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!