• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Itālijas Republikas aizsardzības ministra vizīti (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.1998., Nr. 48/49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47016

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.49

Kārtība, kādā uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) 1998.gadā tiek segti izdevumi par degvielas uzpildes staciju aprīkošanu ar elektroniskajām kases sistēmām. Precizējot iepriekš publicēto

Vēl šajā numurā

24.02.1998., Nr. 48/49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Par Itālijas Republikas aizsardzības ministra vizīti

Aizvadītās nedēļas nogalē, 19. un 20. februārī, vizītē Latvijā uzturējās

Itālijas aizsardzības ministrs Benjamino Andreata (Beniamino Andreatta)

IT1.JPG (6378 BYTES)

Pie ārlietu ministra

20.februārī ar Itālijas aizsardzības ministru tikās Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs.

V.Birkavs augstu novērtēja Latvijas un Itālijas draudzīgās attiecības un atzinīgi izteicās par Itālijas ieinteresētību un gatavību vērst plašumā sadarbību ar Latviju un Baltijas reģionu. Ārlietu ministrs uzsvēra: abu valstu attiecību līmeni un vēlmi nostiprināt savstarpējos kontaktus apliecina fakts, ka 1998.gada februārī divi Itālijas valdības pārstāvji — premjerministrs Romano Prodi un aizsardzības ministrs B.Andreata — apmeklē Latviju. Itālijas aizsardzības ministrs pauda gandarījumu par reformu gaitu Latvijā un apstiprināja Itālijas atbalstu Latvijas centieniem integrēties eiroatlantiskajās struktūrās. B.Andreata atzinīgi novērtēja ASV un Baltijas partnerības hartu, norādot, ka šis dokuments stiprina drošību un stabilitāti Baltijā un Eiropā.

Sarunu dalībnieki lietišķi izvērtēja Latvijas un Itālijas sadarbību politiskajā un militārajā jomā, kā arī pārrunāja Baltijas valstu kopīgos projektus aizsardzības un miera uzturēšanas jautājumos. Itālijas puse informēja par vēlmi atbalstīt Baltijas miera uzturēšanas bataljonu (BALTBAT), uzaicinot BALTBAT pārstāvjus piedalīties mācībās Itālijā. Puses apmainījās viedokļiem par divpusējās sadarbības plāniem. V.Birkavs un B.Andreata apsprieda NATO un ES paplašināšanās gaitu, procesus Baltijas reģionā, kā arī Rietumeiropas savienības aktualitātes.

V.Birkavs informēja Itālijas aizsardzības ministru par Latvijas Saeimas lēmumu atļaut Nacionālo bruņoto spēku brīvprātīgo apakšvienību līdzdalību iespējamā operācijā Irākā ANO Drošības padomes rezolūciju izpildei.

ĀM preses dienests

 

Preses konferencē

Aizvadītajā nedēlā Latvijā uzturējās Itālijas Republikas aizsardzības ministrs Benjamino Andreata. Piektdien, 20. februārī, Aizsardzības ministrijā parakstīja Itālijas Republikas valdības un Latvijas Republikas valdības vienošanos par attiecību attīstību militārās sadarbības jautājumos.

Preses konferenci atklāja Itālijas Republikas aizsardzības ministrs Benjamino Andreata :

— Es esmu ļoti gandarīts, ka šodien esam parakstījuši ļoti svarīgu līgumu par sadarbību un savstarpējiem kontaktiem aizsardzības jomā. Šajā līgumā būtiskākais ir mūsu sadarbība ārpolitikā, kas ir vērsta ne tikai šodienā, bet arī nākotnē. Līgumā ir teikts, ka NATO ir Eiropas drošības pīlārs un balsts. Šis līgums nosaka galvenos principus mūsu sadarbībai aizsardzībā. Kā vienu no piemēriem varētu minēt virsnieku apmācības programmu. Atsevišķā līguma sadaļā runāts par abu valstu sadarbību tādā jomā kā militārais aprīkojums. Itālija ir gatava šajā ziņā sniegt atbalstu valstīm, ar kurām tā sadarbojas. Līgumā arī paredzēti noteikumi, kādā veidā notiek speciālistu apmaiņa dažādās militārajās jomās. Līguma parakstīšana apliecina, ka Itālijai Baltijas valstu drošība ir ļoti būtiska. Līguma parakstīšana ir cieši saistīta ar tikko parakstīto Baltijas valstu un ASV hartu. Ir jāsaprot, ka Eiropā valdīs drošība tikai tad, ja arī Baltijas valstīm būs šīs drošības garantijas.

Man bija tikšanās ar Latvijas aizsardzības ministru, un mēs pārrunājām konkrētas sadarbības jomas, kurās darbs varētu sākties jau nākamajā mēnesī. Itālija uzņemas zināmu koordinatora lomu Baltijas valstu sadarbībā ar citām valstīm. Mēs varētu sadarboties krasta apsardzē un gaisa robežu apsardzē, kā arī virsnieku sadarbībā. Itālija ir gatava apmācīt cilvēkus, kuri strādātu militārā policijā. Itālija varētu sniegt palīdzību Latvijas armijai telekomunikāciju attīstībā, kā arī armijas mobilitātes paaugstināšanā.

Tad vārds tika dots Latvijas Republikas aizsardzības ministram Tālavam Jundzim :

— Es gribētu uzsvērt, ka šī ir pirmā Itālijas aizsardzības ministra vizīte Latvijā. Tas zināmā mērā atspoguļo Eiropā notiekošos procesus — Eiropa kļūst par vienotu celtni. Mēs esam sākuši sadarbību ar tuvākajiem kaimiņiem, pakāpeniski aptverot arī tālākus reģionus, tajā skaitā arī Itāliju. Itālijas Republikas aizsardzības ministrs B. Andreata ir jurists, un droši vien ar to arī izskaidrojams mūsu sarunu lietišķums. Pēc mūsu sarunas mēs tūlīt varētu ķerties pie atsevišķu programmu īstenošanas. Mēs pārrunājām Latvijas bataljona problēmu, par kuru ieinteresējās arī Itālijas puse.

Pēc tam aizsardzības ministri atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

Jautājums:

— Andreati kungs, kā jūs vērtējat Latvijas parlamenta gatavību nosūtītīt militāru palīdzību ASV iespējamā kara gadījumā pret Irāku?

B.Andreata:

— Itālijas valdība ir pārliecināta, ka Irāka varētu mierīgā ceļā īstenot tai izvirzītās prasības. Ja ANO miera misijas sarunām nebūs pozitīva rezultāta, tad Itālija pieņems konsekventus lēmumus. Itālija augstu novērtē Baltijas valstu gatavību iesaistīties starptautiskās militārās operācijās.

Jautājums:

— Jundža kungs, kā jūs vērtējat Igaunijas paziņojumu neiesaistīties Irākas jautājumā?

T. Jundzis:

— Valdības var meklēt dažādus risinājumus, ja diplomātiskās sarunas nedos rezultātu. Es gan neesmu dzirdējis šādu oficiālu Igaunijas paziņojumu, līdz ar to neuzņemos atbildību to komentēt.

Jautājums:

— Kādi militārie spēki no Latvijas puses tiktu nosūtīti uz Irāku?

T.Jundzis:

— Tā būtu viena lidmašīna ar 15 cilvēkiem, tie varētu būt kara ārsti, ķīmiķi un sapieri. Runa varētu būt arī par viena mīnukuģa nosūtīšanu.

Rūta Jaksona,

"LV" informācijas redaktore

Pēc ieraksta "LV" diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!