• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija kā interesants, patīkams atklājums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.1998., Nr. 46/47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46971

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījumi likumā "Par Latvijas labības tirgu un valsts labības rezervi"

Vēl šajā numurā

20.02.1998., Nr. 46/47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

diplomatija

Latvija kā interesants, patīkams atklājums

Bernars Ponse (Bernard Poncet), Francijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, — "Latvijas Vēstnesim"

P.JPG (9437 BYTES)
Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

— Vēstnieka kungs, pateicos jums par laiku, ko atradāt Latvijas Republikas oficiālajam laikrakstam! Kādas, jūsu vērtējumā, ir mūsu valstu divpusējās attiecības?

— Es uzskatu, ka šīs attiecības ir ļoti labas. Katrā ziņā politiskajā plāksnē. To apliecinājušas arī svarīgas starpvalstu vizītes, sākot ar prezidenta Gunta Ulmaņa oficiālo vizīti Francijā pagājušā gada aprīlī. Tās laikā prezidenta kungs tikās ar Francijas prezidentu Žaku Širaku un citām augstām Francijas amatpersonām. Kopš pēdējām vēlēšanām Francijā notikusi Francijas Republikas Eiropas lietu ministra Moskoviči kunga vizīte Latvijā — tas bija pagājušā gada decembrī. Bijušas arī regulāras, tai skaitā neformālas, abu valstu parlamentāriešu tikšanās. Šajā pavasarī jānotiek Francijas Latvijas atbalsta grupas vizītei Latvijā. Tātad, kas attiecas uz oficiālām vizīšu apmaiņām, šis ritms ir apmierinošs.

Jāteic arī, ka Latvijas vēstniece Francijā Kalnietes kundze un visa Latvijas vēstniecības komanda pieliek ļoti apsveicamas pūles, lai popularizētu Latviju Francijā. Kad šogad janvārī biju pēdējoreiz Parīzē, man tur bija iespēja apmeklēt Latvijas mūsdienu mākslas izstādi. Varēju konstatēt, ka Francijā šo izstādi ļoti labi uztvēra. Un pelnīti, jo tā bija ļoti skaista izstāde. Viss manis teiktais raksturo to, ka mūsu attiecības vērtējamas pozitīvi.

Arī personīgo attiecību līmenī mums ar Kalnietes kundzi izveidojušās lieliskas darba attiecības.

Kā jau minēju piemērā par neseno Latvijas mākslas izstādi Parīzē, mūsu attiecības ļoti labi attīstās arī kultūras laukā. Arī Francija velta pūles, lai savukārt sekmētu šīs attiecības Latvijā.

Taču visvairāk rūpju rada mūsu ekonomiskās attiecības. Pat ja šajā jomā ir noticis progress, mūsu ekonomiskās attiecības tomēr vēl nav sasniegušas apmierinošu līmeni. Es gan jūs negribētu garlaikot ar daudziem skaitļiem. Manā rīcībā arī nav precīzu statistikas datu šajā jomā — ne no Francijas, ne no Latvijas puses. Tiesa, ir tomēr bijis vērā ņemams progress, ja runājam par Francijas produkcijas pārdošanu Latvijā. Pēc Latvijas statistikas datiem, pērn progress ir 72 procentu līmenī salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu — gada pirmajos vienpadsmit mēnešos.

Pēc Francijas statistikas datiem, šis skaitlis šķiet pat vēl lielāks — šeit progress mērojams 109,2 procentiem. Līdz pat nesenam laikam Francijas tirgus daļa Latvijā veidoja 1,5%. Pašlaik īpatsvars virzās uz 2,1 procentu. Relatīvā skatījumā tas būtu it kā apmierinoši, taču vispārējā mērogā tā tomēr nav. Kā jau arī Kalnietes kundze to norādīja savā intervijā jūsu laikrakstā, Francijas tiešās investīcijas Latvijā ir pārāk vājas. Francija ieņem 36. vietu starp 84 valstīm Latvijā. Tiesa, arī šajā jomā varam konstatēt relatīvu progresu — par 146 procentiem. Protams, tam nevajadzētu piešķirt īpaši lielu nozīmi, jo izejas punkts taču bija "0". Protams, ir skaidrs, ka šajā jomā nepieciešams progress. Vēl jo vairāk tādēļ, ka Latvijā jau no 1994. gada darbojas franču banka "Societe General".

Protams, ekonomikā ļoti nozīmīgi ir lieli līgumi un kontrakti, kur arī Francijas pozīcija ir ļoti vāja. 1996. gadā tika parakstīti divi lieli līgumi, kuriem ir būtisks svars ekonomiskajā attīstībā. Vienu no tiem parakstīja franču — angļu sabiedrība par Ķeguma spēkstacijas rekonstrukciju, un šo darbu veiks kāda cita franču sabiedrība, kas specializējusies darbā ar turbīnām. Otrs lielais līgums tika noslēgts ar firmu "Sagen SA", kas Latvijas Iekšlietu ministrijai piegādāja iekārtu darbam ar pirkstu nospiedumiem.

Tas viss attiecas uz 1996. gadu. Arī 1997. un 1998. gadā vairākas franču sabiedrības veikušas priekšdarbus, lai parakstītu līgumus, taču rezultāti pagaidām vēl nav zināmi.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!