• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Par izložu un azartspēļu organizēšanu" Par politisko organizāciju finansiālās darbības deklarācijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.1998., Nr. 44/45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46949

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un Eiropa. Tieslietu zināšanu kāpnēs

Vēl šajā numurā

19.02.1998., Nr. 44/45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izložu un azartspēļu organizēšanas un uzturēšanas atļaujas izsniegšanas nolikums

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šis nolikums nosaka kārtību, kādā izsniedzamas, pagarināmas, pārreģistrējamas vai anulējamas speciālās atļaujas (licences) izložu un azartspēļu organizēšanai un uzturēšanai (turpmāk — atļauja).

2. Atļaujas izsniedz Finansu ministrijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija (turpmāk — Inspekcija) uz laika posmu no gada līdz desmit gadiem, izņemot vietēja mēroga vienreizēja rakstura izlozes.

3. Šā nolikuma 2.punktā minētajām vietēja mēroga vienreizēja rakstura izlozēm atļauju izsniedz tikai uz atklātu publisku sarīkojumu vai dažādu kultūras pasākumu (teātra izrāžu, koncertu, masu svētku pasākumu, festivālu, izstāžu, sporta sacensību un demonstrējumu) norises laiku.

4. Ja atļauja izsniegta ilgāk kā uz gadu, izložu un azartspēļu organizētājam tā jāpārreģistrē ik gadu.

5. Atļauja dod tiesības izložu un azartspēļu organizētājam rīkot izlozes, azartspēles vai atvērt azartspēļu namu Latvijas Republikas teritorijā saskaņā ar likumiem un normatīvajiem aktiem, kas regulē izložu un azartspēļu organizēšanu, un ievērojot atļaujā minētos nosacījumus.

6. Atļauju izsniedz atsevišķi katram izlozes, azartspēles veidam vai azartspēļu nama (kazino, spēļu automātu salona) atvēršanai.

Izlozēm atļauju izsniedz katrai spēlei.

7. Atļauju veidlapu paraugus apstiprina Inspekcijas priekšnieks.

8. Atļaujā norāda:

8.1. atļaujas kārtas numuru;

8.2. izlozes, azartspēles vai azartspēļu nama veidu;

8.3. izlozes vai azartspēles organizētāja nosaukumu;

8.4. izlozes vai azartspēles organizētāja juridisko adresi un reģistrācijas numuru;

8.5. azartspēļu nama atvēršanas atļaujā — azartspēļu nama atrašanās adresi;

8.6. vietēja mēroga vienreizēja rakstura izlozes atļaujā — izlozes organizēšanas vietu;

8.7. atļaujas piešķiršanas datumu;

8.8. atļaujas derīguma termiņu;

8.9. citus nosacījumus saskaņā ar likumu "Par izlozēm un azartspēlēm".

9. Atļauju paraksta Inspekcijas priekšnieks vai viņa prombūtnes laikā — Inspekcijas priekšnieka vietnieks, un parakstu apstiprina ar Inspekcijas zīmogu.

10. Azartspēļu, vietēja mēroga izložu vai vietēja mēroga vienreizēja rakstura izložu organizēšanas vietā jābūt atļaujas oriģinālam vai Inspekcijas apstiprinātam atļaujas norakstam.

II. Komisijas darbība

11. Lēmuma par atļaujas piešķiršanu pieņem finansu ministra izveidota Izložu un azartspēļu licencēšanas komisija (turpmāk — komisija) ne mazāk kā deviņu cilvēku sastāvā.

12. Komisijas sēdi sasauc komisijas priekšsēdētājs (viņa prombūtnes laikā — komisijas priekšsēdētāja vietnieks) pēc vajadzības, ņemot vērā pieteikumu izskatīšanai noteikto termiņu.

13. Atsevišķu jautājumu izlemšanai komisijas darbā var pieaicināt speciālistus — ekspertus (bez balsstiesībām).

14. Komisijas sēdes tiek protokolētas. Komisijas sēdes protokolu paraksta komisijas sekretārs, komisijas priekšsēdētājs un tie komisijas locekļi, kuri piedalījušies attiecīgajā sēdē.

15. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumu ar vienkāršu balsu vairākumu, ja sēdē piedalījušies vismaz puse no komisijas locekļiem. Komisijas priekšsēdētājam un komisijas locekļiem katram ir viena balss. Ja balsu skaits sadalās vienādi, izšķirošā ir priekšsēdētāja balss (viņa prombūtnes laikā — priekšsēdētāja vietnieka balss).

16. Komisijas lietvedību kārto komisijas sekretārs. Komisijas sekretārs nav komisijas loceklis.

17. Piešķirtās atļaujas tiek reģistrētas. Par piešķirtajām atļaujām Inspekcija 10 darba dienu laikā rakstiski informē Iekšlietu ministriju un Valsts ieņēmumu dienestu, bet par izsniegtajām atļaujām vietēja mēroga izlozes, vietēja mēroga vienreizēja rakstura izlozes organizēšanai vai azartspēļu nama atvēršanai arī to pašvaldību, kuras teritorijā tiks organizēta izloze vai atvērts azartspēļu nams.

18. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumus par:

18.1. atļaujas piešķiršanu vai pārreģistrāciju;

18.2. atteikumu izsniegt vai pārreģistrēt atļauju;

18.3. atļaujas derīguma termiņa pagarināšanu;

18.4. atteikumu pagarināt atļaujas derīguma termiņu;

18.5. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), tās struktūrvienības vai iekārtu darbības apturēšanu līdz pārkāpuma novēršanai;

18.6. atļaujas anulēšanu;

18.7. rakstiska brīdinājuma izteikšanu izložu vai azartspēļu organizētājam par konstatētajiem izložu un azartspēļu organizēšanu regulējošo likumu vai normatīvo aktu pārkāpumiem;

18.8. konkursa rīkošanu atļaujas saņemšanai atsevišķiem izložu vai azartspēļu veidiem finansu ministra noteiktā kārtībā.

19. Uz komisijas sēdi var tikt uzaicināta persona, kura iesniegusi pieteikumu atļaujas saņemšanai, vai viņas pilnvarots pārstāvis.

III. Pieteikumu izskatīšanas un atļaujas izsniegšanas kārtība

20. Lai saņemtu atļauju, Inspekcijā jāiesniedz Inspekcijas priekšnieka apstiprināts noteikta parauga pieteikums un tam jāpievieno likumā "Par izlozēm un azartspēlēm" minētie dokumenti.

21. Lai izskatītu jautājumu par atļaujas piešķiršanu vietēja mēroga izlozes organizēšanai, komisija ir tiesīga pieprasīt no pieteikuma iesniedzēja tās pašvaldības piekrišanu, kuras teritorijā tiks organizēta izloze.

22. Iesniegtos dokumentus Inspekcija glabā desmit gadu, sākot no pieteikuma iesniegšanas vai pēdējās pārreģistrācijas dienas, bet nepieciešamības gadījumā — nenoteiktu laiku.

23. Pēc komisijas lēmuma pieņemšanas par atļaujas piešķiršanu, bet pirms atļaujas saņemšanas pieteikuma iesniedzējam jānomaksā likumā "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli" noteiktā valsts nodeva un Inspekcijā jāiesniedz maksājuma uzdevuma kopija.

24. Konta kodu un numuru Valsts kases norēķinu centrā, kurā tiek ieskaitīta izložu un azartspēļu nodeva un nodoklis, paziņo Valsts ieņēmumu dienests.

25. Par atļaujas nozaudēšanu un citiem tās bojāejas gadījumiem izložu vai azartspēļu organizētājam trīs darba dienu laikā rakstiski jāziņo Inspekcijai. Par atļaujas dublikāta izsniegšanu saskaņā ar normatīvajiem aktiem lemj komisija.

26. Ja dokumentos, kas bijuši par pamatu atļaujas piešķiršanai, izdarīti grozījumi, izložu vai azartspēļu organizatoram ne vēlāk kā trīs darba dienu laikā no grozījumu izdarīšanas dienas par to rakstiski jāziņo Inspekcijai, vienlaicīgi iesniedzot šos grozījumus.

27. Ja atļaujas darbības termiņa laikā tiek mainīta izložu vai azartspēļu organizētāja juridiskā adrese, uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukums vai azartspēļu nama atrašanās adrese, atļaujā tiek izdarīti grozījumi un izsniegta jauna atļauja.

28. Valsts nodeva, kas paredzēta likumā "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli", netiek iekasēta, ja atļauja izsniegta šā nolikuma 25. un 27.punktā paredzētajā kārtībā.

29. Izlozes plānu vai azartspēles noteikumus paraksta Inspekcijas priekšnieks (viņa prombūtnes laikā — priekšsēdētāja vietnieks), un parakstu apstiprina ar Inspekcijas zīmogu.

30. Grozījumus izlozes plānā vai azartspēles noteikumos, kā arī izlozes vai azartspēles atbildīgās personas maiņu komisija izdara likumā "Par izlozēm un azartspēlēm" un šā nolikuma 29.punktā paredzētajā kārtībā.

31. Par izlozes vai azartspēles atbildīgo personu nedrīkst apstiprināt personu, kura jaunāka par 18 gadiem vai kura notiesāta par nozieguma izdarīšanu un kurai sodāmība nav dzēsta likumā noteiktajā kārtībā.

32. Izlozes biļešu izplatīšanas vai azartspēles organizēšanas vietā jābūt komisijas apstiprinātam izlozes plāna vai azartspēles noteikumu norakstam.

IV. Atļaujas ikgadējā pārreģistrācija, tās derīguma pagarināšana un anulēšana

33. Atļaujas derīguma termiņš tiek skaitīts no dienas, kad komisija pieņēmusi lēmumu par atļaujas piešķiršanu, ja atļaujā nav norādīts citādi.

34. Pieteikumu atļaujas ikgadējai pārreģistrācijai izložu vai azartspēļu organizētājs iesniedz Inspekcijā ne vēlāk kā mēnesi pirms atļaujas darbības katra kārtējā gada beigām, un komisija to izskata likumā "Par izlozēm un azartspēlēm" un šajā nolikumā paredzētajā kārtībā un termiņā.

35. Pieteikumam jāpievieno:

35.1. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes izziņa par pilnīgu norēķināšanos ar budžetu par nodokļiem;

35.2. pārskats par izložu vai azartspēļu organizēšanu pārskata periodā.

36. Pēc komisijas lēmuma pieņemšanas par atļaujas pārreģistrāciju, bet pirms pārreģistrētās atļaujas saņemšanas izložu vai azartspēļu organizētājam jāsamaksā valsts nodeva par nākamo gadu un maksājuma uzdevuma kopija jāiesniedz Inspekcijā.

37. Ja atļauja tiek anulēta, izložu vai azartspēļu organizētājam anulētā atļauja jānodod Inspekcijā komisijas lēmumā norādītajā laikā.

38. Pēc atļaujas anulēšanas piešķirt jaunu atļauju atbilstoši šim nolikumam var ne agrāk kā piecus gadus pēc tās dienas, kad komisija pieņēmusi lēmumu par atļaujas anulēšanu.

V. Izložu un azartspēļu organizēšanas uzsākšana

39. Azartspēļu organizētājam, kas saņēmis atļauju, pirms azartspēļu organizēšanas uzsākšanas konkrētā vietā, par to rakstiski jāpaziņo:

39.1. pēc savas juridiskās adreses esošai Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei, norādot visus azartspēļu veidus un uzstādāmo azartspēļu iekārtu skaitu, to norises vietu adreses un uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) nosaukumus, kuru telpās tiks uzstādītas azartspēļu iekārtas;

39.2. pašvaldībai, kuras teritorijā tiks organizēta azartspēle, norādot norises vietas adresi un uzstādāmo azartspēļu iekārtu skaitu;

39.3. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei, kuras teritorijā tiks organizēta azartspēle, norādot norises vietas adresi un uzstādāmo azartspēļu iekārtu skaitu;

39.4. Inspekcijai, norādot katras konkrētās azartspēļu iekārtas uzstādīšanas adresi.

40. Azartspēļu organizēšanas vietā var atrasties tikai tur piereģistrētas azartspēļu iekārtas. Par katras azartspēļu iekārtas uzstādīšanas adreses maiņu rakstiski jāpaziņo šā nolikuma 39.punktā minētajām institūcijām.

41. Vietēja mēroga izlozes vai vietēja mēroga vienreizēja rakstura izlozes organizētājam, kas saņēmis atļauju, pirms izlozes organizēšanas uzsākšanas atļaujā norādītajā vietā, par to rakstiski jāpaziņo:

41.1. pēc savas juridiskās adreses esošajai Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei, norādot izlozes biļešu skaitu, biļetes cenu, kārtas un sērijas numurus, kā arī pievienojot komisijas apstiprinātu izlozes plāna norakstu;

41.2. pašvaldībai, kuras teritorijā tiks organizēta izloze, vienlaicīgi iesniedzot komisijas apstiprinātu izlozes plāna norakstu;

41.3. Valsts ieņēmuma dienesta teritoriālajai iestādei, kuras teritorijā tiks organizēta izloze, norādot izlozes biļešu skaitu, biļetes cenu, kārtas un sērijas numurus, kā arī pievienojot komisijas apstiprinātu izlozes plāna norakstu.

42. Valsts mēroga izložu organizētājam, kas saņēmis atļauju, pirms izlozes organizēšanas uzsākšanas, par to rakstiski jāpaziņo pēc savas juridiskās adreses esošajai Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei, norādot izlozes biļešu skaitu, biļetes cenu, kārtas un sērijas numurus, kā arī pievienojot komisijas apstiprinātu izlozes plāna norakstu.

VI. Noslēguma jautājumi

43. Nolikuma 18.5.apakšpunkts stājas spēkā pēc grozījumu pieņemšanas likumā "Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanas kārtību".

44. Izložu un azartspēļu organizētājiem, kas saņēmuši Finansu ministrijas izsniegtu atļauju, tā Inspekcijā jāpārreģistrē līdz 1998. gada 1. aprīlim. Pēc 1998. gada 1. aprīļa Finansu ministrijas izsniegtās atļaujas zaudē spēku.

Tieslietu ministrija

Informācija

1998. gada 18. februārī

Par politisko organizāciju finansiālās darbības deklarācijām

Saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 8. pantu, katru gadu ne vēlāk kā līdz 1. martam politiskās organizācijas (partijas) iesniedz Tieslietu ministrijai un Valsts ieņēmumu dienestam attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) vadītāja parakstītu finansiālās darbības deklarāciju.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko un reliģisko lietu departaments š.g. 16. februārī ir nosūtījis atgādinājumu visām reģistrētajām politiskajām organizācijām (partijām) sakarā ar finansiālās darbības deklarāciju iesniegšanu.

1997. gadā Tieslietu ministrijā bija reģistrētas 39 politiskās organizācijas un partijas. Pašlaik TM ir reģistrēta 41 politiskā organizācija un partija.

TM informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!