• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cik savos laukos esam saimnieciski, bagāti Par Latvijas dzīvnieku uzskaites reģistru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.02.1998., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46807

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālais plānojums - skats uz valsts nākotni

Vēl šajā numurā

05.02.1998., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cik savos laukos esam saimnieciski, bagāti

Par Latvijas dzīvnieku uzskaites reģistru

Zigrīda Īlenāne, Zemkopības ministrijas

valsts SIA “Valsts ciltsdarba informācijas datu apstrādes centrs”

direktore, — “Latvijas Vēstnesim”

Turpinājums no 1.lpp.

— Taču — ja piens jau ir tirdzniecībā, tāpat arī gaļa, kā pircējs varēs zināt precīzi šī piena litra vai šī gaļas gabaliņa izcelsmi?

— Individuālais īpašnieks savus ražojumu varēs marķēt ar pašlīmējošajām reģistrācijas uzlīmēm, kurās drīkstēs arī atspoguļot zemnieku saimniecības vai uzņēmuma nosaukumu. Taču no cilvēku negodīguma nav pasargāts neviens. Protams, ja nekas ļauns nenotiks, tad negodīgais tirgotājs tā arī izspruks sveikā, tiesa, ja viņu nenotvers kontrolējošās iestādes. Taču, ja būs kādi sarežģījumi pēc konkrēta produkta lietošanas, tad pēc identifikācijas numura būs iespējams izsekot produkta ceļam no kūts līdz tirgus letei. Un te arī varētu parādīties nereģistrētā, tajā skaitā arī kontrabandas, prece.

— Kāda atbildība ir ganāmpulku īpašniekiem?

— Vispirms un galvenokārt viņiem ir jāsniedz precīzas ziņas par dzīvnieku. Ja gadījumā dzīvnieku īpašnieks izvairīsies no dzīvnieku uzskaites, tad mūsu valsts likumdošanā noteiktajā kārtībā pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa īpašniekam varēs uzlikt naudas sodu. Naudas soda lielumu mēs vēl precizēsim, bet iespējams, ka tas būs pat 250 latu.

Kad uzskaites sistēma sāks reāli darboties, tad no fermas, kurā nebūs reģistrēti un apzīmēti dzīvnieki, nevarēs pārdot ne pienu, ne gaļu, ne dzīvus dzīvniekus.

— Kas notiek ar krotāliju, kad tā tiek iestiprināta dzīvnieka ausī?

— Tā ir vienreizēja, gluži tāpat kā identifikācijas numurs uz krotālijas — tas pieder tikai vienam dzīvniekam un visā valstī neatkārtojas. Krotāliju nedrīkst nedz bojāt, nedz arī patvarīgi no auss izņemt. Dzīvnieku īpašniekam ir pienākums reizi mēnesī sniegt ziņas par izveidoto ganāmpulku tā uzraugam, lai reģistrā būtu operatīva informācija par lopu kustību — dzimšanu, pārdošanu, pirkšanu utt.

— Kura firma izgatavos krotālijas mūsu ganāmpulkiem?

— Pašreiz mēs izmēģinām dažādu firmu krotālijas. Labas atsauksmes ir par Dānijā izgatavotajām krotālijām, pieņemamās šķiet arī jaunzēlandiešu ražojums, izmēģinām arī amerikāņu, vācu un nīderlandiešu ražotās krotālijas. Pārbaudām visus iespējamos variantus. Pēc neilga laika īpaša komisija izvērtēs, kuras krotālijas šķitīs vispieņemamākās mūsu lopu turēšanas apstākļiem, un tad rīkosim konkursu. Mums ir svarīga arī krotāliju cena, jo budžeta piešķirtie līdzekļi jāizmanto pēc iespējas lietderīgāk. Vienīgais, ko jau tagad zinām, ir tas, ka Latvijā lietotās krotālijas būs dzeltenā krāsā.

— Vai identifikācijas zīmītes būs jāiegādājas dzīvnieku īpašniekiem par saviem līdzekļiem?

— Paredzēts uzskaites sistēmu sakārtot šajā gadā. Tāpēc arī tiem dzīvnieku īpašniekiem, kuri uzskaiti sāks šogad, par krotālijām jāmaksā nebūs. Taču paredzēts, ka, sākot ar nākamo gadu, identifikācijas zīmes īpašniekiem jau būs jāiegādājas par saviem līdzekļiem. Tāpat arī reģisrācijas izmaksas būs jāsedz par savu naudu. Tādēļ lūgums dzīvnieku īpašniekiem ar reģistrāciju nekavēties, bet izmantot tās iespējas un atvieglojumus, kādus esam paredzējuši vienotas uzskaites sistēmas un datu bāzes izveidošanai.

Rūta Bierande,

“LV” lauksaimniecības redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!