• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.1998., Nr. 23/24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46741

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrijas informācija

Firmas, kurām 22.12.97. piešķirts sertifikāts kravas ekspedīcijas pakalpojumu uzņēmējdarbībai

Vēl šajā numurā

28.01.1998., Nr. 23/24

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Labklājības ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 8

Pieņemts: 12.01.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrijas rīkojums Nr.8

Rīgā 1998.gada 12.janvārī

Par obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtību

Izdots saskaņā ar Ministru kabineta
1997. gada 4.marta noteikumu nr.86
"Noteikumi par obligāto veselības pārbaudi un
apmācību pirmās palīdzības sniegšanā" 11.punktu

Lai noteiktu obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtību:

1. Apstiprināt " Instrukciju par obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtību".

2. Atzīt par spēku zaudējušu Latvijas Republikas Veselības aizsardzības ministrijas 1990. gada 29. novembra pavēli nr.254 "Par iedzīvotāju medicīnisko apskašu kārtības pārmaiņām Latvijas Republikā", izņemot šīs pavēles 1.1.3., 1.1.4., 1.1.5. apakšpunktu un 4., 5., 6., 7., 11. pielikumu.

Labklājības ministrs V.Makarovs

Instrukcija par obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtību

1. Šī instrukcija nosaka obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtību saskaņā ar Ministru kabineta 1997. gada 4. marta noteikumiem nr. 86 "Par obligāto veselības pārbaudi un apmācību pirmās palīdzības sniegšanā".

Instrukcija nosaka obligāto veselības pārbaužu apjomu (nepieciešamās ārstu-speciālistu apskates, laboratoriskos un funkcionālos izmeklējumus), to biežumu, veselības stāvokļa izmaiņu dēļ noteiktus medicīniskos aizliegumus veikt attiecīgo darbu (turpmāk tekstā - medicīniskās kontrindikācijas), kā arī nepieciešamos dokumentus nosūtot personu uz Latvijas Medicīnas akadēmijas P. Stradiņa klīniskās slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centru ( turpmāk - Aroda medicīnas centrs), ja, veicot obligāto veselības pārbaudi, radušās aizdomas par personas saslimšanu ar arodslimību.

2. Ja persona nodarbināta vai tiks nodarbināta darbā, kas saistīts ar veselībai kaitīgu darba vides faktoru iedarbību, vai darbā īpašos apstākļos, darba devējam tā jānosūta obligātās veselības pārbaudes veikšanai uz ārstniecības iestādi, kurā izveidota ārstu komisija, vai pie ģimenes ārsta, kas pārbaudāmo personu nosūta pie nepieciešamā ārsta-speciālista uz apskati un uz laboratoriskajiem un funkcionālajiem izmeklējumiem atbilstoši šīs instrukcijas 1.vai 2. pielikumam.

Personas, kuras nodarbinātas vai tiks nodarbinātas darbā ar jonizējošās radiācijas avotiem, darba devējam jānosūta obligātās veselības pārbaudes veikšanai uz Aroda medicīnas centru.

Darba devējam , nosūtot šīs personas uz obligāto veselības pārbaudi, jāaizpilda Obligātās veselības pārbaudes kartes (4. pielikums) 1.-10. punkts - "Nosūtījums uz obligāto veselības pārbaudi".

3. Ja persona nodarbināta vai tiks nodarbināta darbā, kas saistīts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai , tai, ņemot līdzi Personas medicīnisko grāmatiņu (5. pielikums), jāgriežas pie internista vai ģimenes ārsta, kas pārbaudāmo personu nosūta pie nepieciešamā ārsta-speciālista uz apskati un uz nepieciešamajiem laboratoriskajiem un funkcionālajiem izmeklējumiem atbilstoši šīs instrukcijas 3. pielikumam.

Ja šīs personas darbs saistīts arī ar veselībai kaitīgiem darba vides faktoriem vai norit īpašos apstākļos, tad nepieciešama arī 2. punktā minētā Obligātās veselības pārbaudes karte, un obligātā veselības pārbaude jāiziet 2. punktā noteiktajā kārtībā.

4. Ja darbinieks tiek pārcelts citā darbā ar analoģiskiem veselībai kaitīgiem darba vides faktoriem vai apstākļiem, tas uzskatāms par attiecīgā darba turpinājumu un nākošā periodiskā šim darbam atbilstošā obligātā veselības pārbaude tiek veikta iepriekš noteiktajā termiņā.

5. Ja saņemtie ārstu-speciālistu apskašu un izmeklējumu rezultāti norāda uz papildus speciālistu apskašu vai laboratorisko, funkcionālos izmeklējumu nepieciešamību, ārstu komisijas vadītājs, ģimenes ārsts vai internists nosūta personu to veikšanai.

6. Ārstiem , kuri veic ārstu-speciālistu apskates, jābūt sertificētiem specialitātē.

7. Speciālus bioķīmiskos izmeklējumus (d aminolevulīnskābi, koproporfirīnu urīnā, methemoglobīnu asinīs u.c.) un smago metālu noteikšanu pārbaudāmajām personām veic šo izmeklējumu veikšanai akreditētas laboratorijas.

8. Ja obligātā veselības pārbaude tiek veikta personai, kuras veselības stāvokli ietekmē vai var ietekmēt veselībai kaitīgie darba vides faktori, vai kura nodarbināta vai tiks nodarbināta darbā īpašos apstākļos, ārstu komisija vai ģimenes ārsts pēc tam, kad saņemti izmeklējumu un ārstu-speciālistu apskašu rezultāti, dod slēdzienu par pārbaudāmās personas veselības stāvokļa atbilstību darba veikšanai, aizpildot Obligātās veselības pārbaudes kartes 11. un 12. punktu - "Slēdziens par personas veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam" un izdarot par to ierakstu personas ambulatorajā kartē.

9. Personām, kuras nodarbinātas vai tiks nodarbinātas darbā ar jonizējošās radiācijas avotiem, slēdzienu par veselības stāvokļa atbilstību darba veikšanai dod Aroda medicīnas centrs.

10. No 1999. gada 1. janvāra slēdzienu par veselības stāvokļa atbilstību darba veikšanai personām, kuru veselības stāvokli ietekmē vai var ietekmēt veselībai kaitīgie darba vides faktori vai kuras ir vai tiks nodarbinātas darbos īpašos apstākļos, dod tikai arodslimībās sertificēts ārsts.

11. Slēdzienu par to personu veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam, kuras ir nodarbinātas vai tiks nodarbinātas darbā, kas saistīts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, pēc tam, kad veikti laboratorijas izmeklējumi, rentgenoloģiskā vai fluorogrāfiskā izmeklēšana un ārstu-speciālistu apskates, kuru rezultāti atspoguļoti personas medicīniskajā grāmatiņā, dod internists vai ģimenes ārsts, izdarot par to atzīmi šajā grāmatiņā.

Personas medicīnisko grāmatiņu persona vai darba devējs iegādājas teritoriālajā vides veselības centrā. Darba devējs tajā ieraksta ziņas par personu un ieraksta pareizību apliecina ar zīmogu.

Personas medicīniskajā grāmatiņā jābūt atzīmei par higiēnas apmācības kursa apgūšanu vienu reizi divos gados.

12. Slēdzienu par veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam persona iesniedz darba devējam.

Ja ģimenes ārsta vai internista slēdziens ir dots personas medicīniskajā grāmatiņā, personai tā jāuzrāda darba devējam un pastāvīgi jāglabā savā darba vietā.

Ja slēdziens izsniegts personai pirms darba līguma noslēgšanas, tas ir derīgs iesniegšanai arī citam darba devējam visā šīs instrukcijas 1.-3. pielikumā noteiktajā laika periodā, ja darba vides faktori vai apstākļi ir analoģiski.

13. Ja slēdzienā norādīts, ka personas veselības stāvoklis neatbilst konkrētā darba veikšanai, darba devējam tā jāpārceļ citā darbā, lai persona netiktu pakļauta šo, kā arī analoģisku darba vides faktoru vai apstākļu ietekmei, un jāizdara par to atzīme Obligātās veselības pārbaudes kartes daļā "Darba devēja veiktie pasākumi atbilstoši obligātās veselības pārbaudes slēdzienā norādītajam".

14. Ja obligātās veselības pārbaudes laikā personai tiek konstatētas arodslimības pazīmes, ārstu komisija vai ģimenes ārsts to nosūta papildus izmeklēšanai uz Aroda medicīnas centru.

15. Nosūtot personu uz Aroda medicīnas centru, ir nepieciešami šādi dokumenti:

15.1. ārstniecības iestādes vai ģimenes ārsta izsniegts noteiktas formas nosūtījums ar iespējamo diagnozi un tās pamatojumu, pievienojot tam izrakstu no personas ambulatorās kartes par veselības pārbaužu rezultātiem, ziņām par pārciestajām slimībām, pārejošu darba nespēju pēdējo 2 gadu laikā un specifisko izmeklējumu (audiogrammas, vestibulārā aparāta pārbaudes) rezultātiem;

15.2. darba grāmatiņas kopija, ko izsniedz darba devējs.

16. Šīs instrukcijas 14. punktā minētajiem dokumentiem vēlams pievienot darba vietas higiēnisko raksturojumu, ko izsniedz Valsts darba inspekcija.

Ja šī dokumenta nav, tad to Valsts darba inspekcijai pieprasa Aroda medicīnas centrs.

17. Darba devējs uzglabā Obligāto veselības pārbaužu kartes saskaņā ar veselības aprūpes tipveida dokumentu glabāšanas termiņu sarakstu.

Ārstniecības departamenta direktora v.i. O.Velmers

1. pielikums

Veselības pārbaužu apjoms un medicīniskās kontrindikācijas personām, kuru veselības stāvokli ietekmē vai var ietekmēt veselībai kaitīgie darba vides faktori

N. Darba vides faktori Veicamo darbu vispārējs raksturojums Veselības Nepieciešamās Nepieciešamie Medicīniskās kontrindikācijas
p. pārbaužu ārstu-speciālistu laboratoriskie un veicamajam darbam
k. biežums apskates funkcionālie
izmeklējumi
1 2 3 4 5 6 7
1. Ķīmiskie faktori
1.1. Metāli un metaloīdi
1.1.1. Alumīnijs un tā savienojumi Metālu sakausējumu sausa slīpēšana, Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
metālu pulveru iegūšana; alumīnija divos otolaringologs, platkadru Hiperplastisks laringīts.
savienojumu izmantošana gados dermatovenerologs fluorogrāfija, 2.Hroniskas bronhu un plaušu slimības ar biežiem
ĀEF paasinājumiem.
3. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
1.1.2. Antimons un tā savienojumi Iegūšana, pārstrāde un izmantošana Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
divos otolaringologs, platkadru Hiperplastisks laringīts.
gados dermatovenerologs fluorogrāfija, 2.Hroniskas bronhu un plaušu slimības ar biežiem
ĀEF paasinājumiem.
3. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
1.1.3. Arsēns un tā savienojumi Organisko un neorganisko arsēna Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
savienojumu izmantošana; procesi, gadā neirologs, platkadru 2.Deguna starpsienas izliekums ar elpošanas
kas saistīti ar arsēna izdalīšanos otolaringologs, fluorogrāfija, funkcijas traucējumiem.
dermatovenerologs ĀEF 3.Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, hroniska
pneimonija.
4.Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
5.Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
6.Jebkuras lokalizācijas labdabīgie audzēji.
7. Centrālās nervu sistēmas slimības.
1.1.4. Bārijs un tā savienojumi 1. Šķīstošo bārija savienojumu Reizi Internists, Asins aina, 1.Hronisks bronhīts, hroniska pneimonija,
ražošana un izmantošana gadā otolaringologs platkadru bronhiālā astma.
2.Nešķīstošo bārija savienojumu Reizi di- fluorogrāfija,
ražošana un izmantošana vos gados ĀEF
1.1.5. Berilijs un tā savienojumi Metāliskā berilija un tā savienojumu Reizi Internists, Asins aina, 1. Alerģiskas slimības.
izmantošana; beriliju saturošu gadā otolaringologs, leikocitārā formula, 2. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
sakausējumu ražošana un apstrāde; oftalmologs platkadru 3. Hronisks bronhīts, hroniska pneimonija.
keramikas izstrādājumu ar berilija (strādājot fluorogrāfija, 4. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
oksīda piedevu mehāniska apstrāde ar šķīstošiem ĀEF Hiperplastisks laringīts (strādājot ar šķīstošiem
berilija berilija savienojumiem).
savienojumiem), 5. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva, radzene,
dermatovenerologs asaru ceļi) hroniskas slimības, strādājot ar
šķīstošiem berilija savienojumiem.
1.1.6. Cinks un tā savienojumi Izmantošana; procesi, kas saistīti ar Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
cinka un tā savienojumu izdalīšanos gadā otolaringologs, leikocitārā Hiperplastisks laringīts.
dermatovenerologs formula, 2. Alerģiskas slimības, t.sk. ādas.
ĀEF 3. Hronisks bronhīts, hroniska pneimonija,
bronhiālā astma.
1.1.7. Dzīvsudrabs un tā savienojumi 1.Dzīvsudraba izmantošana ražošanas Reizi
procesos; darbs ar aparatūru, kontakti gadā
ar atklātu dzīvsudrabu; darbs ar
dzīvsudraba taisngriežiem, elektrības
pārveidotājiem, sūkņiem; dzīvsudraba Neirologs, Asins aina, 1. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
internists, dzīvsudraba 2. Zobu un žokļu slimības (hronisks gingivīts, stomatīts, parodontīts).
organisko savienojumu izmantošana zobārsts*, noteikšana urīnā
2.Darbs ar aparātiem, kuros izmantots Reizi dermatovenerologs 3. Hroniskas bieži recidivējošas ādas slimības.
dzīvsudrabs; darbs ar dzīvsudraba divos 4. Centrālās nervu sistēmas slimības.
amalgamu stomatoloģiskajos kabinetos; gados
dzīvsudrabu saturošu farmaceitisko un
kosmētisko preparātu ražošana
1.1.8. Fosfors un tā savienojumi 1. Dzeltenā fosfora, tā savienojumu, Reizi Asins aina, žokļu 1. Mutes dobuma slimības (plašs zobu kariess,
fosfororganisko savienojumu, t.sk. gadā rentgeno-gramma hronisks gingivīts, stomatīts, parodontīts).
plastifikatoru, ražošana un izmantošana Internists, (strādājot ar dzel- 2. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
2. Sarkanā fosfora izmantošana, fosfātu Reizi zobārsts*, teno fosforu) - Hiperplastisks laringīts.
ieguve, ražošana un izmantošana divos neirologs, 1 reizi 3 gados, 3. Hronisks bronhīts, hroniska pneimonija,
gados otolaringologs, ja stāžs > par 5 bronhiālā astma.
oftalmologs gadiem, holineste- 4. Acu ārējo daļu (plakstiņi,konjunktīva, radzene,
rāzes aktivitāte asaru ceļi) hroniskas slimības.
asins plazmā - 5. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
strādājot ar 6. Hroniskas balsta-kustību aparāta slimības ar
fosfororganiskiem kaulu struktūras izmaiņām.
savienojumiem * 7. Hroniskas aknu un žultsceļu slimības.
1.1.9. Hroms un hromskābe, to Izmantošana ( t.sk. vielas, kas satur Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu subatrofiskas izmaiņas.
savienojumi un sakausējumi hroma savienojumus blakuskompo- gadā otolaringologs, leikocitārā Deguna starpsienas izliekums ar elpošanas
nentu veidā) dermatovenerologs, formula, funkcijas traucējumiem.
oftalmologs platkadru 2. Alerģiskas slimības, t.sk. ādas.
fluorogrāfija, 3. Hronisks bronhīts, hroniska pneimonija.
ĀEF 4. Acs ārējo daļu (plakstiņi,konjunktīva, radzene,
asaru ceļi) hroniskas slimības.
5. Jebkuras lokalizācijas audzēji (arī anamnēzē).
1.1.10. Kadmijs un tā savienojumi Izmantošana Reizi Internists, Klīniskā asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
gadā urīna analīze, Deguna starpsienas izliekums ar elpošanas
platkadru funkcijas traucējumiem.
fluorogrāfija, 2. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, hroniska
ĀEF pneimonija.
3. Hroniskas nieru slimības.
1.1.11. Kobalts un tā savienojumi; Kobalta un tā savienojumu izmantošana; Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
analogi, arī cirkonija, molibdena, kobalta-volframa, kobalta-titāna gadā otolaringologs leikocitārā formula Hiperplastisks laringīts.
titāna, vanādija, volframa sakausējumu iegūšana un izmantošana; platkadru 2. Hronisks bronhīts, hroniska pneimonija.
savienojumi titāna apstrāde; ferrovanādija ražošana; fluorogrāfija, ĀEF, 3. Alerģiskas slimības.
vanādiju saturošu izdedžu pārstrāde EKG (ja strādā 4. Jebkuras etioloģijas miokarda distrofija -
ar kobaltu) ja strādā ar kobaltu.
1.1.12 Litijs un tā savienojumi Ražošana un izmantošana Reizi Internists, Asins aina, 1. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
gadā oftalmologs, leikocitārā formula, 2. Acs ārējo daļu (plakstiņi, radzene, konjunktīva,
otolaringologs eritrocīti asaru ceļi) hroniskas slimības.
3. Augšējo elpceļu subatrofiskas izmaiņas
4. Centrālās nervu sistēmas slimības.
1.1.13. Mangāns un tā savienojumi Ražošana un izmantošana (t.sk. Reizi Neirologs, Asins aina, 1.Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
organiskie mangāna savienojumi); divos internists, platkadru Hiperplastisks laringīts.
metināšana; mangānu saturošu metālu gados otolaringologs, fluorogrāfija, 2. Hronisks bronhīts un plaušu slimības, plaušu
kausēšana oftalmologs ĀEF tuberkuloze.
3. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
4. Centrālās nervu sistēmas slimības.
5. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva, radzene,
asaru ceļi) hroniskas slimības.
6.Hroniskas ādas slimības.
1.1.14. Niķelis un tā savienojumi Izmantošana Reizi Internists, Asins aina, 1. Elpošanas orgānu un sirds - asinsvadu
gadā otolaringologs, platkadru slimības, kas traucē darbam gāzmaskā.
fluorogrāfija, 2. Hroniski hiperplastiski rinīti, laringīti.
dermatovenerologs ĀEF 3. Alerģiskās slimības.
4. Jebkuras lokalizācijas labdabīgie audzēji (arī anamnēzē).
1.1.15. Platīna grupas metāli, sudrabs, Izmantošana darba procesā Reizi Internists, Asins aina, 1. Alerģiskas slimības , t.sk. ādas.
zelts, to savienojumi un divos otolaringologs, leikocitārā formula, 2. Acs ārējo daļu (plakstiņi konjunktīva, radzene,
sakausējumi gados oftalmologs, ĀEF, asaru ceļi) hroniskas slimības.
dermatovenerologs platkadru 3. Hronisks bronhīts, hroniska pneimonija.
fluorogrāfija
1.1.16. Retzemju elementi: Ražošana, kas saistīta ar šo elementu Reizi Internists, Asins aina, 1. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, hroniska
lantāns, cēzijs un to savienojumu aerosolu izdalīšanos divos otolaringologs eritrocīti, pneimonija.
gados trombocīti
1.1.17. Selēns, telūrs un to savienojumi Ražošana un izmantošana Reizi Internists, Asins aina 1. Hronisks bronhīts, hroniska pneimonija,
divos dermatovenerologs bronhiālā astma.
gados 2. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
1.1.18. Sērs un tā savienojumi, Procesi, kas saistīti ar sēra dioksīda, Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
t. sk. sērogleklis sērskābes anhidrīda, sērūdeņraža, divos otolaringologs, platkadru 2. Hronisks bronhīts, hroniska pneimonija,
kā arī sērorganisko savienojumu, gados oftalmologs fluorogrāfija, bronhiālā astma.
sēroglekļa izdalīšanos ĀEF 3. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības.
1.1.19. Svins, tā neorganiskie un 1. Darbs, kas saistīts ar svina un to Reizi Asins aina,
organiskie savienojumi, t.sk. saturošu neorganisku savienojumu gadā eritrocīti, 1. Hemoglobīna līmenis zem 130 g/l vīriešiem
tetraetilsvins izmantošanu ; krāsošana ar svinu . retikulocīti, un 120 g/l sievietēm.
saturošām krāsām; svina izstrādājumu Internists, aminolevulīn- 2. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
izgatavošana (izņemot otrajā piemērā neirologs skābe urīnā, 3. Hroniskas aknu slimības ar biežiem
minētos darbus) svins urīnā, paasinājumiem.
2. Neliela daudzuma svina kausēšana, Reizi koproporfirīns 4. Centrālās nervu sistēmas slimības.
lodēšana; poligrāfiskā ražošana divos urīnā 5. Psihiskas slimības.
gados
3. Tetraetilsvina un etilēto šķīdumu Reizi
ražošana, maisīšana un pievienošana gadā
degvielai; etilētā benzīna lietošana
1.1.20. Tallijs un tā savienojumi Ražošana un izmantošana; Reizi Internists, Asins aina, 1. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
monokristālu audzēšana gadā otolaringologs, ĀEF 2. Hronisks gingivīts, stomatīts, parodontoze.
neirologs, 3. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
oftalmologs, radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības.
zobārsts 4. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
1.2. Halogēnu neorganiskie savienojumi
1.2.1. Broms un tā savienojumi Ražošana un izmantošana Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
divos otolaringologs, platkadru
gados dermatovenerologs fluorogrāfija 2. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, hroniska
pneimonija.
3. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
1.2.2. Fluors un tā savienojumi Ražošana un izmantošana; alumīnija Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
ražošana ar elektrolīzes metodi; gadā otolaringologs, platkadru Hiperplastisks laringīts. Deguna starpsienas
procesi, kuros izdalās fluors un neirologs, fluorogrāfija, izliekums ar elpošanas funkcijas traucējumiem.
tā savienojumi zobārsts *, ĀEF, stobrkaulu 2.Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
oftalmologs, rentgenograma - 3. Hronisks bronhīts, hroniska pneimonija,
dermatovenerologs 1 reizi trijos bronhiālā astma.
gados, ja stāžs > 4. Mutes dobuma slimības (hronisks gingivīts,
par 7 gadiem stomatīts, zobu cieto audu patoloģija, parodontīts).
5. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
6. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
radzene, asaru ceļi) slimības.
7. Hroniskas balsta-kustību aparāta slimības ar
kaulu struktūras izmaiņām.
1.2.3. Hlors un tā savienojumi, Ražošana un izmantošana; Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
hloru saturošie maisījumi procesi, kas saistīti ar hlora izdalīšanos divos oftalmologs, platkadru 2. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, hroniska
gados otolaringologs, fluorogrāfija, pneimonija.
dermatovenerologs ĀEF 3. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības.
4. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
1.2.4. Jods un tā savienojumi Procesi, kas saistīti ar joda izdalīšanos Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
divos otolaringologs, platkadru 2. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, hroniska
gados dermatovenerologs fluorogrāfija, pneimonija.
ĀEF 3. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
1.3. Ciānsavienojumi
Ciānūdeņradis, Ražošana un izmantošana; Reizi Internists, Asins aina, 1. Elpošanas orgānu un sirds - asinsvadu
cianīdi (metālu cianīdi un procesi, kas saistīti ar ciānsavienojumu gadā oftalmologs, EKG, sistēmas slimības, kas traucē darbam gāzmaskā.
citi cianīdi), citi ciānsavienojumi izdalīšanos neirologs ĀEF 2. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
radzene, asaru ceļu) hroniskas slimības.
3. Hroniskas nervu sistēmas slimības.
4. Psihiskas slimības.
1.3.1. Izocianāti Ražošana un izmantošana Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu subatrofiskas izmaiņas.
gadā otolaringologs, leikocitārā formula, Hiperplastisks rinīts, laringīts.
dermatovenerologs ĀEF, 2. Alerģiskas slimības, t.sk. ādas.
platkadru 3.Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, hroniska
fluorogrāfija pneimonija.
4. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
radzene,asaru ceļi) hroniskas slimības
1.4. Neorganiskās gāzes
1.4.1. Slāpeklis un tā neorganiskie Ražošanas un izmantošanas procesi, kas Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas,
savienojumi, t.sk. oksīdi, saistīti ar ciānsavienojumu izdalīšanos gadā otolaringologs ĀEF hiperplastisks laringīts.
amonjaks 2. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, bronhektāzes.
1.4.2. Fosgēns (COC 12 ) Ražošanas procesi, kas saistīti ar Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas
fosgēna izdalīšanos gadā otolaringologs, ĀEF 2. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, hroniska
dermatovenerologs pneimonija.
3. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
1.4.3. Ozons Procesi, kas saistīti ar ozona izdalīšanos Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu subatrofiskas izmaiņas ,
gadā otolaringologs ĀEF hiperplastisks laringīts.
2. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, bronhektāzes.
1.4.4. Oglekļa oksīds Procesi, kas saistīti ar oglekļa oksīda Reizi Internists, Asins aina, 1. Jebkuras redzes nerva slimības.
izdalīšanos gadā oftalmologs, EKG, 2. Centrālās nervu sistēmas slimības.
otolaringologs, karboksihemo- 3. Psihiskas slimības.
neirologs globīns* 4. Sirds išēmiskā slimība.
5. Smaga anēmija.
6. Kohleārais neirīts.
1.5. Citas elpceļus kairinošas vielas
1.5.1. Skābes, t.sk. sālsskābe, Procesi, kas saistīti ar skābju lietošanu Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas,
fosforskābe, slāpekļskābe un izdalīšanos gadā otolaringologs, ĀEF 2. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, bronhektāzes.
zobārsts
1. 5.2. Hidroksīdi, t.sk. kālija Ražošana un izmantošana; procesi, Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu subatrofiskas izmaiņas,
hidroksīds, nātrija hidroksīds kas saistīti ar hidroksīdu izdalīšanos gadā otolaringologs, ĀEF hiperplastisks laringīts.
dermatovenerologs 2. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, bronhektāzes.
3. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
1.5.3. Ūdeņraža peroksīds Ražošana un izmantošana Reizi Internists, Asins aina 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
gadā otolaringologs, 2. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, hroniska
dermatovenerologs pneimonija.
3. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
1.6. Ogļūdeņraži un atvasinātie savienojumi
1.6.1. Alifātiskie un alicikliskie 1. Naftas urbumu un iekārtu 1. Hiperplastisks laringīts.
ogļūdeņraži: metāns,etāns, ekspluatācija un remonts; naftas un Asins aina, 2. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, hroniska
propāns,butāns, pentāns,heksāns dabīgās gāzes attīrīšanas un pārstrādes Internists, leikocitārā pneimonija.
heptāns,oktāns, nonāns,dekāns, procesi un palīgprocesi; procesi, kas neirologs, formula, 3. Hroniskas nieru slimības.
piesātinātie cikliskie ogļūdeņraži, saistīti ar preču parka apkalpošanu, otolaringologs, platkadru 4. Hroniskas ādas slimības,t.sk.ādas pirmsvēža
terpēni laboratorisko kontroli, analīzēm Reizi oftalmologs, fluorogrāfija, slimības (hiperkeratozes,diskeratozes).
2. Benzīna (šķīdinātāja), eļļu, bituma gadā dermatovenerologs ĀEF, 5. Hroniskas aknu un žultsceļu slimības.
izmantošana un visi ar to saistītie urīna analīze 6. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
palīgprocesi, t.sk. laboratoriskā kontrole radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības.
7. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
8. Narkomānija, toksikomānija.
1.6.2. Aromātiskie ogļūdeņraži, Izmantošana un ražošanas procesi, Reizi Internists, Asins aina, 1. Hemoglobīna līmenis zem130 g/l vīriešiem
t.sk. svarīgākie: benzols, toluols, kuros izdalās aromātiskie ogļūdeņraži gadā neirologs, eritrocīti, un zem120 g/l sievietēm; leikocīti zem 4,5 tūkst/mkl,
ksiloli, stirols ginekologs, retikulocīti, trombocīti zem 180 tūkst/mkl.
urologs leikocitārā formula, 2. Dzimumorgānu labdabīgie audzēji, ja darbs
trombocīti saistīts ar benzola izmantošanu.
4. Menstruālās funkcijas traucējumi ar dzemdes
disfunkcionālu asiņošanu.
5. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
6. Toksikomānija , narkomānija.
1.6.3. Furāni, to atvasinājumi, Ražošana un izmantošana Reizi Internists, Asins aina, 1. Hiperplastisks laringīts.
furfurols, tetrahidrofurāns divos oftalmologs, ĀEF 2. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
gados otolaringologs, radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības.
dermatovenerologs 3. Hroniskas, bieži recidivējošas ādas slimības.
1.6.4. Naftalīns un tā atvasinājumi, Ražošana un izmantošana Reizi Internists, Asins aina, 1. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
t.sk. hlornaftalīni gadā neirologs, leikocitārā formula, 2. Hroniskas aknu un žultsceļu slimības.
oftalmologs, bilirubīns asinīs *, 3.Taukainā seboreja, ādas folikulārās slimības.
dermatovenerologs ALAT * 4. Alerģiskas slimības ,t.sk. ādas.
5. Tīklenes un redzes nerva slimības.
6. Katarakta.
1.6.5. Halogēnogļūdeņraži, t.sk. Ražošana un izmantošana, t.sk. Reizi Internists, Asins aina, 1. Polineiropātijas.
svarīgākie: etilēnhlorīds, laboratorijas darbi gadā neirologs, bilirubīns 2. Hroniskas aknu un žultsceļu slimības.
hloroforms, metilēnhlorīds, oftalmologs, asinīs *, 3. Elpošanas orgānu un sirds - asinsvadu
metilbromīds, tetrahlorogleklis, dermatovenerologs ALAT * sistēmas slimības, kas traucē darbam gāzmaskā.
trihloretilēns, vinilhlorīds, 4. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
fluoru saturošie ogļūdeņraži- radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības.
freoni, polihlorinētie bifenili 5. Taukainā seboreja, ādas folikulārā aparāta slimības.
6. Toksikomānija.
1.6.6. Nitrosavienojumi un aminosavienojumi
1.6.6.1. Alifātiskie aminosavienojumi, Ražošana un izmantošana Reizi Internists, Asins aina 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas,
t.sk.etilēnamīns, metilēndiamīns, gadā otolaringologs, retikulocīti, hiperplastisks laringīts.
trietilēnamīns, trietanolamīns dermatovenerologs leikocitārā 2. Hronisks bronhīts, hroniska pneimonija.
formula 3. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
1.6.6.2. Aromātiskie amīni, t.sk. anilīns, 1. Ražošana un izmantošana, t.sk. Internists, Asins aina, 1. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
toluidīns, benzidīns, naftilamīns laboratorijas darbi Reizi urologs, urīna analīze, 2. Hroniskas urīnpūšļa slimības .
2. Uz aromātisko amīnu pamata veidoto gadā neirologs, cistoskopija 3. Centrālās nervu sistēmas slimības.
krāsvielu ražošana un izmantošana dermatovenerologs (pēc indikācijām) 4. Pirmsvēža slimības.
1.6.6.3. Aromātiskās rindas nitrosavie- Ražošana un izmantošana Reizi Internists, Asins aina, 1.Hemoglobīna līmenis zem 130 g/l vīriešiem
nojumi un nitrozosavienojumi, gadā neirologs eritrocīti, un 120 g/l sievietēm.
t.sk. dinitrobenzols, oftalmologs retikulocīti, 2. Aknu un žultsceļu hroniskas slimības.
dinitrofenols, trinitrotoluols dermatovenerologs bilirubīns asinīs *, 3. Katarakta ( ja kontakts ar toluola
ALAT*, nitrosavienojumiem.
urīna analīze, 4. Redzes nerva un tīklenes slimības.
biomikroskopija 5. Alerģiskas slimības, t.sk. ādas.
(ja kontakts ar
trinitrotoluolu)
1.7. Hidrazīns un tā atvasinājumi Ražošana un izmantošana Reizi Internists, Asins aina, 1. Hroniskas aknu un žultsceļu slimības.
gadā neirologs, bilirubīns asinīs *, 2. Elpošanas orgānu un sirds - asinsvadu
dermatovenerologs ALAT * sistēmas slimības, kas traucē darbam gāzmaskā.
3. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
4. Izteikta veģetatīva disfunkcija.
1.8. Fenoli un to atvasinājumi Fenolu un to homologu, t.sk. krezolu, Reizi Internists, Asins aina, 1. Hroniskas augšējo elpceļu, bronhu un plaušu
ksilenolu, hidrohinonu, pirokatehīnu, divos oftalmologs, ĀEF slimības.
ražošana un izmantošana gados otolaringologs, 2. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
dermatovenerologs 3. Vitiligo.
1.8.1. b -naftols Ražošana un izmantošana Reizi Internists, Asins aina, 1. Hroniskas nieru slimības.
divos dermatovenerologs urīna analīze 2. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
gados
1.9. Alkoholi, glikoli
1.9.1. Metanols Ražošana un izmantošana; procesi, Reizi Internists, Asins aina, 1. Redzes nerva un tīklenes slimības.
kas saistīti ar metanola izdalīšanos divos neirologs, acs dibena 2. Alkoholisms, narkomānija, toksikomānija.
gados oftalmologs apskate 3. Hroniskas centrālās un perifērās nervu
sistēmas slimības.
1.9.2. Butanoli, etanols, propanoli, Ražošana un izmantošana Reizi Internists, Asins aina 1. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
pentanoli (amilalkohols) divos oftalmologs, radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības.
gados otolaringologs 2. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
3. Perifērās nervu sistēmas slimības.
1.9.3. Etilēnglikols Izmantošana, t.sk. antifrīzu ražošana Reizi Internists , Asins aina 1. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
divos dermatovenerologs
gados
1.10. Ēteri, ēsteri, epoksīdsavienojumi
1.10.1. Dietilēteris Ražošana un izmantošana Reizi Internists Asins aina 1. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
gadā 2. Augšējo elpceļu subatrofiskas izmaiņas.
1.10.2. Esteri, t.sk. Ražošana un izmantošana, t.sk. Reizi Internists Asins aina 1. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
etilacetāts, butilacetāts kompleksos šķīdinātājos gadā 2. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas
1.10.3. Epoksīdi, t.sk. epihlorhidrīns Ražošana un izmantošana; procesi, Reizi Internists, Asins aina, 1. Alerģiskas slimības.
kas saistīti ar epoksīdsavienojumu gadā otolaringologs, leikocitārā formula, 2. Hroniskas augšējo elpceļu un plaušu slimības.
izdalīšanos dermatovenerologs ĀEF 3. Gremošanas orgānu labdabīgi audzēji.
1.11. Aldehīdi un ketoni
1.11.1. Formaldehīds un citi Izmantošana; procesi, kas saistīti ar Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu, bronhu un plaušu hroniskas
alifātiski aldehīdi formaldehīda un alifātisko aldehīdu gadā neirologs, leikocitārā slimības.
izdalīšanos oftalmologs, formula, 2. Alerģiskas slimības, t.sk. ādas.
otolaringologs, ĀEF 3. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
dermatovenerologs radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības.
4. Hroniskas ādas slimības.
5. Perifērās nervu sistēmas slimības.
1.11.2 Acetons, Izmantošana rūpnieciskos procesos Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu, bronhu un plaušu hroniskas
metilizobutilketons citi ketoni un laboratorijās, kā arī procesi, kas divos neirologs, ĀEF slimības.
saistīti ar minēto vielu izdalīšanos gados dermatovenerologs 2. Hroniskas ādas slimības.
3. Toksikomānija, narkomānija.
1.12. Organiskās skābes, to atvasinājumi
(amīdi, skābju anhidrīdi)
1.12.1. Skudrskābe, etiķskābe, Ražošana un izmantošana Reizi Internists , Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
oksālskābe gadā otolaringologs leikocitārā formula 2. Hronisks ādas slimības.
1.12.2. Akrilskābes un metakrilskābes, Ražošana un izmantošana a Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas,
to esteri, nitrili gadā otolaringologs eritrocīti, hiperplastisks laringīts.
leikocitārā formula, 2. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, hroniska
bilirubīns * pneimonija.
3. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
4. Hroniskas ādas slimības.
1.12.3. Etiķskābes un citu organisko Ražošana un izmantošana; procesi, Reizi Internists, Asins aina 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
skābju anhidrīdi kas saistīti ar skābju anhidrīdu gadā otolaringologs, Hiperplastisks laringīts.
izdalīšanos oftalmologs, 2. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma.
dermatovenerologs 3. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības .
1.12.4. Ftālskābe un ftālskābes Izmantošana un procesi, kas saistīti Reizi Internists, Asins aina 1. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
anhidrīds, to atvasinājumi ar minēto vielu izdalīšanos divos neirologs, 2. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas
gados otolaringologs, izmaiņas. Hiperplastisks laringīts.
oftalmologs 3. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, hroniska
pneimonija.
4. Alerģiskas slimības, t.sk ādas.
5. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības.
1.12.5. Skābju amīdi, t.sk. Ražošana un izmantošana Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas
dimetilformamīds, gadā otolaringologs, eritrocīti, izmaiņas. Hiperplastisks rinīts, laringīts.
dimetilacetamīds dermatovenerologs leikocitārā formula, 2. Aknu slimības
bilirubīns *,
ALAT *
1.13. Dažādas ķīmiskās vielas
1.13.1. Augu aizsardzības līdzekļi Hlororganisko, fosfororganisko, Reizi Internists, Asins aina; 1. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
karbamīnskābes atvasinājumu, gadā neirologs, bilirubīns *; 2. Hroniskas aknu un žultsceļu slimības.
metālorganisko (t.sk. dzīvsudraba oftalmologs, ALAT*; 3. Alerģiskas slimības, t.sk. ādas.
organisko) pesticīdu ražošana un otolaringologs, urīna analīze; 4. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
pielietošana tautsaimniecībā, t.sk. zobārsts (ja strādā holinesterāzes 5. Dzirdes nerva neirīts.
uzglabāšana noliktavā ar dzīvsudraba aktivitāte* 6. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
organiskajiem (strādājošiem ar radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības.
savienojumiem), fosfororganiskiem 7.Tīklenes un redzes nerva slimības.
dermatovenerologs un karbamīnskābes
savienojumiem)
dzīvsudrabs urīnā
(ja strādā ar dzīvsudraba
organiskajiem pesticīdiem)
1.13.2. Ārstniecības līdzekļi Analgētisko preparātu, antikoagulantu, Reizi Internists, Asins aina, 1. Ožas analizatora funkcijas traucējumi.
(izņemot antibiotikas, fermentu morfija un tā atvasinājumu, neiroleptisko gadā neirologs, leikocitārā 2. Vestibulārā aparāta funkcijas traucējumi, t.sk.
preparātus un biostimulatorus) preparātu, pirazolona, pretvēža un otolaringologs, formula, Menjera slimība.
hormonālo preparātu, sulfanilamīdu, ginekologs, eritrocīti, 3. Alerģiskas slimības, t.sk. ādas.
vitamīnu rūpnieciskā ražošana un urologs, bilirubīns 4. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
izgatavošana aptiekās, neiroleptisko dermatovenerologs asinīs *, radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības.
preparātu izmantošana psihiatrijā ALAT * 5. Dishormonāli traucējumi.
6. Alkoholisms, narkomānija, toksikomānija.
1.13.2. Antibiotikas Ražošana un izmantošana medicīnas Reizi Internists, Asins aina, 1. Alerģiskas slimības.
1. praksē un aptiekās gadā otolaringologs, leikocitārā formula, 2. Hronisks bronhīts ar biežiem paasinājumiem,
dermatovenerologs urīna analīze hroniska pneimonija,
3. Hroniskas urīnceļu slimības.
4. Kandidoze, mikoze, disbakterioze.
5. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
1.13.2. Fermentu preparāti un Ražošana un izmantošana medicīnas Reizi Internists, Asins aina, 1. Alerģiskas slimības.
2. biostimulatori praksē, aptiekās, lauksaimniecībā un gadā otolaringologs leikocitārā 2. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
    citās tautsaimniecības nozarēs     formula  
1.13.3. Organiskās krāsvielas: Ražošana un izmantošana audumu, Reizi Internists, Asins aina, 1. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
azokrāsviela, dziju, apģērbu, kažokādu krāsošanā gadā otolaringologs, eritrocīti, 2. Alerģiskas slimības, t.sk. ādas.
antrahinonkrāsviela, ginekologs, retikulocīti, 3. Hroniskas aknu slimības.
ftalociāna un parafenilēndiamīnu dermatovenerologs leikocitārā 4. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas
(ursola) krāsvielas formula izmaiņas. Hiperplastisks laringīts.
5. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma, hroniska
pneimonija.
6. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības.
1.13.4. Plastmasas, sintētiskie sveķi
1.13.4. Akrila materiāli Polimēru un kopolimēru ražošana un Reizi Internists, Asins aina, 1. Hronisks bronhīts, hroniska pneimonija.
1. pārstrāde (metilmetaakrilāts - divos neirologs, eritrocīti, 2. Augšējo elpceļu gļotādas plašas subatrofiskas
organiskais stikls); uz akrilsveķu gados otolaringologs leikocitārā izmaiņas. Hiperplastisks laringīts.
bāzes izgatavotu emulsiju, krāsu, formula 3. Alerģiskas slimības.
laku izmantošana
1.13.4. Epoksīdmateriāli Epoksīdlaku, epoksīdsveķu, plastmasu Reizi Internists, Asins aina, 1. Alerģiskas slimības.
2. un citu komponentu ražošana uz to divos otolaringologs, leikocitārā 2. Hroniskas ādas slimības.
bāzes un izmantošana gados dermatovenerologs formula 3. Gremošanas orgānu labdabīgi audzēji.
1.13.4. Formaldehīda, Sveķu, laku, līmju ražošana, prespulveru Reizi Internists, Asins aina, 1. Deguna starpsienas izliekums ar elpošanas
3. fenola-formaldehīda materiāli un presmateriālu pārstrādāšana, līmju, divos otolaringologs, leikocitārā formula, funkcijas traucējumiem.
laku un saistvielu lietošana gados oftalmologs, platkadru 2. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas
neirologs, fluorogrāfija, 3. Hronisks bronhīts, hroniska pneimonija.
dermatovenerologs ĀEF 4. Alerģiskas slimības, t.sk. ādas.
5. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības.
6. Perifērās nervu sistēmas slimības.
1.13.4. Fluoroplasti (polimēri uz Fluoroplastu un kopolimēru ražošana, Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
4. fluororganisko savienojumu termiska un mehāniska pārstrāde gadā neirologs, platkadru 2.Deguna starpsienas izliekums ar elpošanas
bāzes) otolaringologs, fluorogrāfija, funkcijas traucējumiem.
oftalmologs ĀEF 3. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
dermatovenerologs 4. Hronisks bronhīts , bronhiālā astma ,
hroniska pneimonija.
5. Hroniskas, recidivējošas ādas slimības.
6. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības.
1.13.4. Poliamīdi (polimēri uz Ražošana un izmantošana; Reizi Internists, Asins aina 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas
5. aminoskābju un diamīnu bāzes) līmju izmantošana gadā otolaringologs eritrocīti, izmaiņas. Hiperplastisks laringīts.
leikocitārā 2.Hronisks obstruktīvs bronhīts, hroniska
          formula pneimonija, bronhiālā astma.
1.13.4 Poliesteri (dikarbonskābju Iztrādājumu, laku ražošana, Reizi Internists , Asins aina, 1.Hemoglobīns zem 130 g/l vīriešiem un zem
6. ēteru atvasinājumi) pārstrāde, izmantošana gadā neirologs eritrocīti, 120 g/l sievietēm, leikocīti zem 4,5 tūkst/mkl,
trombocīti, trombocīti zem 180 tūkst/mkl.
leikocitārā formula 2. Alerģiskas slimības , ja strādā karstā presēšanā.
1.13.4. Polietilēns, polipropilēns Polimēru un kopolimēru ražošana Reizi Internists, Asins aina 1. Alerģiskas slimības.
7. un pārstrāde gadā otolaringologs 2. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas
izmaiņas. Hiperplastisks laringīts.
1.13.4. Polistiroli (polimēri uz stirola 1. Polimēru, kopolimēru, laku, līmju Asins aina, 1. Hemoglobīns zem 130 g/l vīriešiem un zem
8. un tā atvasinājumu bāzes) un stiklaplastu ražošana Reizi Internists, eritrocīti, 120 g/l sievietēm, leikocīti zem 4,5 tūkst./ml,
2. Sveķu un plastmasu pārstrāde, gadā neirologs leikocitārā formula, trombocīti <180 000/ml.
laku, līmju lietošana trombocīti 2. Alerģiskas slimības.
3. Hroniskas ādas slimības.
4. Aknu funkciju traucējumi.
1.13.4. Poliuretāni (polimēri uz Poliuretāna plastmasu, putu, laku Reizi Internists , Asins aina, 1. Alerģiskas slimības, t.sk. ādas.
9. izocianātu bāzes) un emalju, poliurīnvielas ražošana, gadā otolaringologs, leikocitārā formula, 2. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas
pārstrāde un izmantošana dermatovenerologs platkadru izmaiņas. Hiperplastisks laringīts.
fluorogrāfija, 2. Hronisks bronhīts, bronhiālā astma.
ĀEF
1.13.4. Polivinilhlorīds (polimēri uz Polimēru un kopolimēru, laku līmju, Reizi Internists, Asins aina, 1. Perifēro artēriju slimības, Reino slimība,
10. vinil-hlorīda un vinili- plēvju, mākslīgo ādu, taras gadā neirologs, eritrocīti, perifērās angiospazmas.
dēnhlorīda bāzes) ražošana, pārstrāde; ķirurgs, leikocitārā formula, 2. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
līmju, laku izmantošana dermatovenerologs bilirubīns*, 3. Hronisks bronhīts,bronhiālā astma,
ALAT*, hroniska pneimonija.
plaukstu Rtg 1x 4. Alerģiskas slimības.
trijos gados (ja 5. Pirmsvēža slimības.
stāžs>10 gadiem)
1.13.4. Sintētiskais kaučuks Sintētiskā kaučuka ražošana un pārstrāde Reizi Internists, Asins aina, 1. Alerģiskas slimības, t.sk. ādas.
11. (gumijas maisījumu izgatavošana, gadā neirologs, eritrocīti, 2. Izteikta veģetatīva disfunkcija.
gumijas vulkanizācija) dermatovenerologs trombocīti,
leikocitārā formula,
bilirubīns asinīs ,
ALAT *,ja
kontaktsar hloro-
prēnu un stirolu
1.13.4. Silicija organiskie Sveķu, laku, šķidro silikonu ražošana; Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas
12. savienojumi un ieeļļotāji polimēru, sveķu, laku, presmateriālu un gadā otolaringologs, leikocitārā izmaiņas. Hiperplastisks laringīts.
uz to bāzes smērvielu pārstrāde un izmantošana oftalmologs formula, platkadru 2.Hronisks bronhīts, bronhiālā astma,
fluorogrāfija, ĀEF hroniska pneimonija.
3. Alerģiskas slimības.
1.14. Sintētiskie mazgāšanas Ražošana un rūpnieciskā Reizi Internists, Asins aina, 1. Alerģiskas slimības, t.sk. ādas.
līdzekļi izmantošana divos otolaringologs, leikocitārā 2. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
gados dermatovenerologs formula 3. Hronisks bronhīts, hroniska pneimonija.
2. Rūpnieciskie aerosoli Kontrindikācijas kopīgas visai 2. nodaļai
"Rūpnieciskie aerosoli":
2.1. Abrazīvie putekļi un abrazīvus Abrazīvu ražošana, Reizi Internists, Asins aina, 1. Augšējo elpceļu plašas subatrofiskas izmaiņas.
saturošie putekļi apstrāde un izmantošana divos otolaringologs, platkadru 2. Deguna starpsienas izliekums ar
gados oftalmologs, fluorogrāfija, elpošanas funkcijas traucējumiem.
dermatovenerologs ĀEF 3. Hroniskas bronhu-plaušu sistēmas slimības,
plaušu tuberkuloze.
4. Acs ārējo daļu (plakstiņi, radzene, konjunktīva,
asaru ceļi) hroniskas slimības.
5. Hroniskas , bieži recidivējošas ādas slimības.
6. Alerģiskas slimības, strādājot ar augu un
dzīvnieku izcelsmes un metālu alergēnu putekļiem.
2.2. Augu un dzīvnieku Kaņepju, kokvilnas, linu, graudu, Reizi Internists, Asins aina, 2.1. apakšpunktā minētās kontrindikācijas
izcelsmes putekļi vilnas, tabakas, koka, kūdras pārstrāde; divos otolaringologs, platkadru
papīra, dabīgā zīda audumu ražošana gados oftalmologs, fluorogrāfija, ĀEF,
dermatovenerologs leikocitārā formula
2.3. Metālu un to sakausējumu Metālu mehāniskā apstrāde, Reizi Internists, Asins aina, 2.1. apakšpunktā minētās kontrindikācijas
putekļi piemēram slīpēšana, darbs divos oftalmologs, platkadru
ar metāla pulveriem gados otolaringologs fluorogrāfija,
dermatovenerologs ĀEF
2.4. Metināšanas aerosoli Metināšana Reizi Internists, Asins aina, 1. 2.1. apakšpunktā minētās kontrindikācijas,
gadā neirologs, platkadru 2. Hroniskas perifērās nervu sistēmas
oftalmologs, fluorogrāfija, slimības (pie metināšanas).
otolaringologs ĀEF
2.5. Kaļķa un krīta putekļi Ražošana un izmantošana Reizi Internists, Asins aina, 2.1. apakšpunktā minētās kontrindikācijas
divos otolaringologs platkadru
gados dermatovenerologs fluorogrāfija,
ĀEF
2.6. Oglekli un tā neorganiskos 1.Ogļu izmantošana un Reizi Internists, Asins aina, 2.1. apakšpunktā minētās kontrindikācijas
savienojumus saturošie putekļi, transportēšana divos otolaringologs, platkadru
t.sk. ogļu, grafīta, kvēpu, 2.Melno sodrēju,grafīta, gados oftalmologs, fluorogrāfija,
dimanta putekļi koksa ražošana un izmantošana dermatovenerologs ĀEF
3. Dimanta apstrāde
2.7. Silīcija dioksīdu un silikātus
saturošie putekļi
2.7.1. Silīcija dioksīdu saturošie putekļi 1.Kvarca, granīta, stikla, vara-silīcija Reizi
sakausējumu ražošana divos Internists, Asins aina, 2.1. apakšpunktā minētās kontrindikācijas
un pārstrāde gados otolaringologs, platkadru
2.Ēku fasāžu attīrīšana ar smilts strūklu Reizi oftalmologs, fluorogrāfija,
gadā dermatovenerologs ĀEF
2.7.2. Silikātus saturošie putekļi 1.Azbesta izmantošana Internists, Asins aina, 2.1. apakšpunktā minētās kontrindikācijas
2.Stikla un citu minerālšķiedru otolaringologs, platkadru
pārstrāde Reizi oftalmologs, fluorogrāfija,
3. Cementa, māla, šamota ražošana, gadā dermatovenerologs ĀEF
pārstrāde un izmantošana
3. Bioloģiskie faktori
3.1. Alergēni ārstēšanai un Ražošana un izmantošana Reizi Internists, Asins aina, Alerģiskas slimības.
diagnostikai, asins preparāti, gadā otolaringologs leikocitārā
imunobioloģiskie preparāti formula
3.2. Inficēts materiāls Kontakts ar infekcijas slimniekiem, Reizi Internists, Laboratoriskie 1. Alerģiskas slimības.
inficētu materiālu vai infekcijas gadā infekcionists izmeklējumi 2. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
slimību nēsātājiem, ar slimiem un citi speciālisti atbilstoši
dzīvniekiem , augu valsts produktiem pēc indikācijām iespējamai infekcijai
3.3. Sēnes - bioloģiski aktīvo Mikrobioloģiskās sintēzes produktu Reizi Internists, Asins aina, 1. Alerģiskas slimības.
produktu ražotājas, ražošana un pielietošana gadā otolaringologs, leikocitārā 2. Hronisks bronhīts, hroniska pneimonija.
olbaltumu- vitamīnu dermatovenerologs formula 3. Augšējo elpceļu subatrofiskas izmaiņas.
koncentrāti (OVK), 4. Kandidoze un citas mikozes.
kombinētās lopbarības raugi
4. Fizikālie faktori
4.1. Jonizējošais starojums, Darbs ar radioaktīvajām vielām un Reizi Internists, Asins aina, 1. Pirmsvēža slimības ar tieksmi pārveidoties
radio-aktīvās vielas un jonizējošā starojuma avotiem gadā neirologs, eritrocīti, un recidivēt, ļaundabīgie audzēji, jaunveidojumi.
jonizējošā starojuma avoti oftalmologs, trombocīti, 2. Slimības, kas traucē speciālo ietērpu
otolaringologs, leikocitārā lietošanu un apgrūtina ādas tualeti.
dermatovenerologs formula
3. Slimības, kas izraisa izmaiņas asinsrades
            orgānos un novirzes asins ainā, kā rezultātā
var attīstīties asins sistēmas slimības ( veselības
stāvokļa atbilstību darba veikšanai nosaka
individuāli).
4. Katarakta.
4.2. Nejonizējošie starojumi 1.Darbs ar elektromagnētiskās Reizi Internists, Asins aina, 1. Katarakta.
4.2.1. Elektromagnētiskie lauki enerģijas avotiem gadā neirologs, eritrocīti, 2. Pazemināts redzes asums.
(radioviļņi un zemas 2. Darbs ar pastāvīgu elektrisko Reizi oftalmologs, trombocīti, 3. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
frekvences viļņi) , un magnētisko lauku divos dermatovenerologs leikocitārā
pastāvīgi elektriskie un avotiem gados (ja kontakts ar formula
magnētiskie lauki, 3. Darbs ar lāzeriem Reizi lāzera starojumu)
lāzera starojums gadā
4.3. Paaugstināts atmosfēras Darbs kesonos, barokamerās, Reizi Internists, Asins aina, 1.Izteikti balsta - kustību aparāta attīstības
spiediens ūdenslīdēja darbs gadā neirologs, platkadru traucējumi un traumu sekas.
oftalmologs, fluorogrāfija, 2.Hronisks otīts,bungu plēvītes atrofiskas rētas.
otolaringologs, EKG, Hronisks salpingootīts.
ķirurgs (pēc vestibulārā 3. Augšējo elpceļu, bronhu-plaušu sistēmas
indikācijām) aparāta hroniskas slimības.
izmeklēšana 4.Vestibulārā aparāta funkcijas traucējumi, t.sk.
Menjera slimība.
5. Visas acu slimības,kuru rezultātā ir izteikti
redzes funkcijas traucējumi.
6.Hroniskas perifērās un centrālās nervu
sistēmas slimības, neirozes.
7. Sirds slimības, neatkarīgi no to
kompensācijas pakāpes.
8.Trūces ar tieksmi iesprūst.
9.Varikozas vēnas, hemoroidālo vēnu i
ekaisums, perifēro artēriju slimības.
10. Hipertoniskā slimība.
11. Alkoholisms, narkomānija, toksikomānija.
4.4. Pazemināta temperatūra Darbs pastāvīgi pazeminātā Reizi Internists, Asins aina, 1. Hroniskas perifērās nervu sistēma slimības.
temperatūrā (zemākā par sanitārajās divos neirologs, aukstuma 2.Perifēro artēriju slimības, Reino slimība,
normās apstiprinātu temperatūru gados ķirurgs, prove perifērās angiospazmas.
darba vides gaisam) ginekologs 3. Izteikti kāju vēnu varikozi paplašinājumi,
tromboflebīts.
4. Dzemdes vai tās piedēkļu iekaisuma slimības
ar biežiem atkārtojumiem.
5.Izteiktas balsta - kustību aparāta slimības.
4.5. Paaugstināta temperatūra un Darbs pastāvīgi paaugstinātā Reizi Internists, Asins aina 1.Redzes asums ar korekciju zem 0.5 vienai
intensīvs siltuma izstarojums temperatūrā (augstākā par sanitārajās divos oftalmologs, acij un 0.2 otrai acij.
normās apstiprinātu temperatūru gados dermatovenerologs 2.Katarakta.
darba vides gaisam) un intensīvā 3.Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
siltuma izstarojumā (virs 140 W/m2) 4.Hroniskas centrālās un perifērās nervu
sistēmas slimības.
4.6. Troksnis Darbs, kas saistīts ar nozīmīgu dzirdes Asins aina, 1. Jebkuras etioloģijas izteikta dzirdes
analizatora piepūli un intensīvu audiometrija: pazemināšanās, arī vienā ausī.
ražošanas troksni - ja trokšņa 2. Otoskleroze un citas hroniskas auss
līmenis ir slimības ar nelabvēlīgu prognozi.
1)no 81-99decibeliem, Reizi 81- 85 dBA, 3. Jebkuras etioloģijas vestibulārā aparāta
divos tiek veikta funkcijas traucējumi, t.sk.Menjera slimība.
gados Internists, pēc indikācijām, 4. Hipertoniskā slimība.
otolaringologs, - ja trokšņa 5. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
2)100 decibelu un vairāk Reizi neirologs līmenis ir
gadā 86 dBA un vairāk,
tiek veikta obligāti,
vestibulārā
aparāta
izmeklēšana
4.7. Ultraskaņas kontaktpārraide Darbs ar ultraskaņas defektoskopiem Reizi Internists, Asins aina, 1. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
uz rokām un medicīnisko aparatūru gadā neirologs aukstuma prove, 2. Perifēro artēriju slimības, Reino slimība,
vibrācijas jūtīgums perifērās angiospazmas.
4.8. Vibrācija Darbs, kas saistīts ar vibrācijas 1.Perifēro artēriju slimības, Reino slimība,
iedarbību: perifērās angiospazmas.
1) vietējā vibrācija Reizi 2.Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
gadā Internists, Asins aina, 3.Jebkuras etioloģijas vestibulārā aparāta
2) vispārējā vibrācija Reizi neirologs aukstuma prove, funkcijas traucējumi, t.sk. Menjera slimība.
divos vibrācijas jūtīgums 4. Sieviešu dzimumorgānu stāvokļa anomālijas.
gados Hroniski dzemdes un olnīcu iekaisumi ar
biežiem paasinājumiem.
5. Tuvredzība ar izmaiņām tīklenē.
4.9. Balss saišu aparāta Darbs, kas saistīts ar balss saišu Reizi Internists, Asins aina Ar balss saišu aparāta funkcijas traucējumiem
fiziska pārslodze aparāta pārslodzi gadā otolaringologs saistītas slimības (hroniski laringīti, faringīti u. c.)
4.10. Fiziskas pārslodzes 1.Darbs, kas saistīts ar smaguma
pārvietošanu
2.Darbs, kas saistīts ar ilgstošu
atrašanos piespiedu stāvoklī, t.sk.stāvus
3.Darbs, kas saistīts ar lokālu muskuļu Neirologs, Asins aina, 1. Balsta - kustību aparāta slimības ar tā funkciju
sasprindzinājumu Reizi ķirurgs, jostas skriemeļu traucējumiem.
4.Periodiska smaguma noturēšana ar divos internists, rentgenogramma 2.Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
abām rokām ( ar vienu roku): gados ginekologs (pēc indikācijām) 3.Perifēro artēriju slimības , Reino slimība,
1) vīriešiem - vairāk par 10 kg ( 5 kg ) perifērās angiopspazmas.
2) sievietēm - vairāk par 7 kg ( 3 kg)
5.Darbs, kas saistīts ar periodisku 4.Izteikti kāju vēnu varikozi paplašinājumi,
noliekšanos; tromboflebīts.
atrašanās piespiedu pozā ilgāk 5.Izteikts vēdera preses vājums ar zarnu
nekā 50% no darba maiņas laika noslīdējumu, taisnās zarnas izkrišana.
6. Sirds išēmiskā slimība (jebkuras formas).
7. Sieviešu dzimumorgānu stāvokļa anomālijas.
Sieviešu dzimumorgānu noslīdējumi.
8. Dzemdes un tās piedēkļu iekaisuma slimības
ar biežiem atkārtojumiem.
4.11. Paaugstināts redzes Darbs, kas saistīts ar paaugstinātu Reizi Oftalmologs Redzes asuma 1. Redzes asums ar korekciju veselības
sasprindzinājums redzes sasprindzinājumu gadā noteikšana pārbaudē pirms stāšanās darbā zem1.0;
redzes asums ar korekciju periodiskajās
veselības pārbaudēs - zem 0.8 vienai acij un
zem 0.5 otrai acij.
2.Refrakcijas anomālijas.
3.Binokulārās redzes trūkums.
4. Akomodācijas pazemināšanās zem vecuma
normas.
5.Nespēja aizvērt acs spraugu (lagoftalms).
6. Acs ārējo daļu (plakstiņi, konjunktīva,
radzene, asaru ceļi) hroniskas slimības.
7.Redzes nerva, tīklenes slimības.
8. Glaukoma.

Piezīmes:

1. Norāde * - atbilstoši indikācijām. ām.
2. Asins aina: jānosaka Hb, EGR, leikocītu skaits.
3. Ginekologa apskate - tikai sievietēm.

2. pielikums

Veselības pārbaužu apjoms un medicīniskās kontrindikācijas personām, kuras nodarbinātas darbā īpašos apstākļos

N. Veicamo darbu vispārējs raksturojums Veselības Nepieciešamās Nepieciešamie Medicīniskās kontrindikācijas
p. pārbaužu ārstu-speciālistu laboratoriskie un veicamajam darbam
k. biežums apskates funkcionālie
izmeklējumi
1 2 3 4 5 6
1. Darbs augstumā2 vai darbs, kas saistīts 1.Trūces, kas traucē darbā un kam ir tieksme uz iesprūšanu
ar pacelšanos augstumā, kā arī paceļamo (pēc sekmīgas operācijas nav nekādu ierobežojumu).
ierīču apkalpošana un ekspluatācija: 2. Labdabīgi audzēji, ja tie traucē vidēji smaga darba veikšanā.
a) dažādu kravas celtņu vadītāji, Reizi Internists, Vestibulārā aparāta 3.Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
divos neirologs, izmeklēšana 4.Perifēro artēriju slimības.
gados oftalmologs, 5.Noturīga vien- vai abpusēja jebkuras etioloģijas dzirdes
b) autokrāna un kāpurķēžu krāna Reizi otolaringologs, pazemināšanās (čukstus balss mazāk kā 3 m ).
vadītāji ( ja vienlaikus vada arī transporta divos ķirurgs1, 6.Vestibulārā aparāta funkcijas traucējumi, t.sk. Menjera slimība.
līdzekli, jāskata arī uz tiem attiecinātais), gados psihiatrs1, 7. Redzes orgānu slimības:
c) augstkāpēji 3 Reizi gadā narkologs1 7.1.Redzes asums bez korekcijas zemāks par 0,5 vienai acij
un zemāks par 0,2 otrai acij.
7.2.Neizārstējama acu asarošana un dakriocistīti, kas
nepadodas ārstēšanai.
7.3.Nekompensēta glaukoma.
7.4.Binokulārās redzes trūkums.
8. Sirds išēmiskā slimība.
9. Narkomānija, toksikomānija, alkoholisms.
d) ātrgaitas liftu vadītāji Reizi -"- -"- 1.Vestibulārā aparāta funkcijas traucējumi, t.sk. Menjēra slimība.
divos 2. Noturīga jebkuras etioloģijas dzirdes pazemināšanās
gados (čukstus balss mazāk kā 3 m).
3. Narkomānija, toksikomānija, alkoholisms.
2. Tādu darbojošos elektroiekārtu Reizi Internists, Redzes asuma 1.Noturīga vien- un abpusēja jebkuras etioloģijas dzirdes
apkalpošana un ekspluatācija, divos neirologs, izmeklējumi pazemināšanās (čukstus balss mazāk kā 3 m), izņemot ESM
kuru spriegums ir 42 V un lielāks gados oftalmologs, ekspluatāciju un remonta darbus.
otolaringologs 2. Redzes asums ar korekciju zem 0,5 vienai acij un zem 0,2 otrai.
3. Noturīga acu asarošana, kura nepakļaujas ārstēšanai.
4. Ierobežots redzes lauks vairāk par 20°.
5. Vestibulārā aparāta funkcijas traucējumi.
6. Alkoholisms, narkomānija,toksikomānija.
7. Psihiskās slimības.
3. Darbs mežsaimniecībā un Reizi Internists, Aukstuma prove, 1. Perifēro artēriju slimības.
mežizstrādē; kokmateriālu divos neirologs, vibrācijas jūtīgums 2. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
transportēšana gados otolaringologs 3. Noturīga jebkuras etioloģijas dzirdes pazemināšanās
(čukstus balss mazāk kā 3 m ).
4. Vestibulārā aparāta funkcijas traucējumi.
4. Naftas, naftas produktu un gāzes Reizi Internists, Urīna analīze 1. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
uzglabāšana, transportēšana un divos neirologs, 2. Hroniskas augšējo elpceļu slimības.
ekspluatācija; visu veidu pazemes darbi; gados oftalmologs, 3. Hronisks bronhīts.
ģeoloģiskā izlūkošana, topogrāfiskie otolaringologs, 4. Vestibulārā aparāta funkcijas traucējumi, t.sk. Menjera slimība.
darbi, celtniecība dermatovenerologs 5. Redzes asums ar korekciju zem 0,5 vienai acij un zem 0,2
otrai (pazemes darbos bez korekcijas ).
6. Sirds išēmiskā slimība.
7. Hroniskas ādas slimības ar biežiem paasinājumiem.
8. Kuņģa un 12 p. zarnas čūlas slimība.
9. Hroniskas aknu, žultsceļu, aizkuņģa dziedzera slimības ar
biežiem paasinājumiem.
10. Bronhiālā astma, plaušu tuberkuloze.
5. Zem spiediena esošu bīstamo iekārtu Reizi Internists, Redzes asuma 1. Redzes asums ar korekciju zem 0,5 vienai acij un zem 0,2 otrai.
apkalpošana trijos oftalmologs, izmeklējumi 2. Noturīga vien- un abpusēja jebkuras etioloģijas dzirdes
gados otolaringologs pazemināšanās (čukstus balss mazāk kā 3 m ).
3. Sirds išēmiskā slimība.
6. Katlumāju iekārtu apkalpošana un Reizi Internists, Platkadru fluorogrāfija, No 1.-2. skatīt 5.punkta kontrindikācijas.
gāzes saimniecības uzraudzība un divos oftalmologs, vestibulārā aparāta 3. Vestibulārā aparāta funkcijas traucējumi.
apkalpošana gados otolaringologs, izmeklējumi 4. Augšējo elpceļu un elpošanas orgānu izteiktas slimību
dermatovenerologs formas ar to funkciju traucējumiem.
5. Hroniskas recidivējošas ādas slimības.
6. Slimības, kas traucē darbam gāzmaskā (gāzes uzraudzības
dienesta darbiniekiem).
7. Darbs ar sprāgstvielām, Reizi Internists, 1. Organiskas centrālās nervu sistēmas slimības ar nelabvēlīgu gaitu.
ugunsnedrošām vielām un krāsvielām gadā neirologs, 2. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
dažādās saimnieciskās ražotnēs psihiatrs1, 3. Noturīga vien- un abpusēja jebkuras etioloģijas dzirdes
narkologs1, pazemināšanās (čukstus balss mazāk kā 3 m ).
oftalmologs, 4. Redzes asums ar korekciju zem 0,5 vienai acij un zem 0,2 otrai.
otolaringologs 5. Alkoholisms, narkomānija, toksikomānija.
8. Darbs gāzes avārijas dienestā, Reizi Internists, Platkadru fluorogrāfija, 1. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
militarizētajā glābšanas un gadā otolaringologs, ĀEF, 2. Alkoholisms, narkomānija, toksikomānija.
ugunsdzēsības dienestā neirologs, EKG, 3. Psihiskās slimības (arī remisijas stadijā).
oftalmologs, urīna analīze, 4. Sirds-asinsvadu sistēmas slimības, arī kompensācijas stadijā.
ķirurgs1, vestibulārā aparāta 5. Hroniskas elpošanas orgānu slimības.
psihiatrs1, izmeklēšana 6. Vispārējās fiziskās un balsta kustību aparāta attīstības traucējumi.
narkologs1 7. Elpošanas traucējumi un krūšu kurvja deformācija, kas
apgrūtina darbu gāzmaskā.
8.Vēdera dobuma orgānu slimības, kas izsauc šo orgānu
funkciju traucējumus vai apgrūtina fiziska darba izpildi.
9. Jebkuras mugurkaula, roku un kāju slimības , ja ir to
funkciju traucējumi.
10. Labdabīgie audzēji, kas traucē darbam gāzmaskā.
11. Trūces (pēc sekmīgas operācijas ierobežojumu nav).
12. Perifēro artēriju slimības.
13. Kāju vēnu varikozi paplašinājumi, trofiskas čūlas.
Tromboflebīts.
14.Deguna starpsienas izliekums ar traucētu elpošanas funkciju.
15. Augšējo elpceļu gļotādas plašas subatrofiskas izmaiņas.
16. Hroniskas vidusauss slimības.
17. Jebkuras etioloģijas dzirdes pazemināšanās (pat ar vienu
ausi), dzirdot čukstus balsi ne mazāk kā 3 m.
18. Vestibulārā aparāta funkcijas traucējumi.
19. Redzes asuma pazemināšanās zem 0,8 vienai acij un zem
0,5 otrai, korekcija netiek pieļauta.
20. Hroniskas asaru ceļu un plakstiņu slimības, organisks
plakstiņu trūkums,kas traucē to pilnīgu aizvēršanos un brīvas
acs ābola kustības.
21.Cukura diabēts.
9. Darbs ar bīstamām iekārtām, Reizi Internists, Asins aina, 1. Organiskas centrālās nervu sistēmas slimības ar nelabvēlīgu gaitu.
kuras iekļautas Ministru kabineta trijos otorinolaringologs, plaušu fluorogrāfija 2. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
apstiprinātā bīstamo iekārtu sarakstā gados ķirurgs1, 3. Noturīga vien- un abpusēja jebkuras etioloģijas dzirdes
(izņemot šī pielikuma 1.,2.,3. punktā psihiatrs1, pazemināšanās (čukstus balss mazāk kā 3 m ).
minētos darbus) narkologs1, 4. Redzes asums ar korekciju zem 0,5 vienai acij un zem 0,2 otrai.
neirologs1, 5. Alkoholisms, narkomānija, toksikomānija.
okulists1 6. Jebkuras mugurkaula, roku un kāju slimības, ja ir to funkciju
traucējumi.
7. Psihiskās slimības (arī remisijas stadijā).
10. Šīs instrukcijas 1. pielikumā noteikto Atbilstoši 1. Atbilstoši 1. pieli- Atbilstoši 1. pielikumā Atbilstoši 1. pielikumā noteiktajiem kaitīgajiem darba darba
veselībai kaitīgo vielu lietošana un pielikumā kumā noteiktajiem noteiktajiem kaitīgajiem vides faktoriem
analīze testēšanas laboratorijās noteiktajiem kaitīgajiem darba darba darba vides
kaitīgajiem darba vides faktoriem
darba darba faktoriem
vides
faktoriem
11. Darbs, kas saistīts ar šīs instrukcijas Atbilstoši 1. Atbilstoši 1. pieli- Atbilstoši 1. pielikumā Atbilstoši 1. pielikumā noteiktajiem kaitīgajiem darba darba
1. pielikumā noteikto kaitīgo darba pielikumā kumā noteiktajiem noteiktajiem kaitīgajiem vides faktoriem
vides faktoru iedarbību, vispārējās un noteiktajiem kaitīgajiem darba darba darba vides
speciālās izglītības, vidējās speciālās kaitīgajiem darba vides faktoriem
izglītības un arod (amat) - izglītības darba darba faktoriem
mācību un ražošanas prakses vides
uzņēmumos faktoriem
12. Darbs militarizētā apsardzē, kurā ir Reizi Internists, Redzes asuma 1. Redzes asums ar korekciju zem 0,5 vienai acij, zem 0,2
atļauta šaujamieroču nēsāšana un gadā neirologs, noteikšana, otrai acij vai - 0,7 vienā acī, trūkstot redzei otrā.
lietošana otolaringologs, EKG 2. Rokas,kājas, plaukstas, pēdas trūkums.
oftalmologs, 3. Perifēro asinsvadu slimības.
ķirurgs, 4. Hroniskas perifērās nervu sistēmas slimības.
dermatovenerologs, 5. Hroniskas ādas slimības ar biežiem paasinājumiem.
psihiatrs, 6. Noturīga jebkuras etioloģijas dzirdes
narkologs pazemināšanās (čukstus balss mazāk kā 3 m).
7. Organiskas centrālās nervu sistēmas slimības.
8. Alkoholisms, narkomānija, toksikomānija.
13. Lidmašīnu, helikopteru, elektrokāru, Atkarībā no Atbilstoši Atbilstoši Satiksmes Atbilstoši Satiksmes ministrijas normatīvajiem aktiem
jūras transporta, vilcienu vadīšana transporta Satiksmes ministrijas normatīvajiem
(arī uzņēmumu un iestāžu teritorijās) līdzekļa ministrijas aktiem
kategorijas normatīvajiem
atbilstoši aktiem
starptautis-
kajām normām
14. Autotransporta, pilsētas Lablājības Noteikts Noteikts Labklājības Noteikts Labklājības ministrijas Veselības departamenta
elektrotransporta, traktoru, t.sk. ministrijas Labklājības ministrijas Veselības 15.12.1992. pavēlē nr. 150
motorbloku, mazgabarīta kuģu (laivu) noteiktajā ministrijas departamenta 15.12.1992.
vadīšana kārtībā Veselības depar- pavēlē nr. 150
atkarībā no tamenta 15.12.1992.
transport- pavēlē nr. 150
līdzekļa
kategorijas

Piezīmes:

1. Norāde 1 - speciālisti apskata tikai obligātajā veselības pārbaudē pirms darba līguma noslēgšanas, bet periodisko veselības pārbaužu laikā atbilstoši indikācijām.

2. Norāde 2 - darbs uzskatāms par veicamu augstumā, ja tiek izpildīts 1.5 m attālumā no grunts, pārseguma vai darba sastatnes virsmas, virs kuras tiek veikti darbi konstrukciju, iekārtu, mašīnu un mehānismu uzstādīšanai, montāžai, ekspluatācijai un remontam.

3. Norāde 3 - par augstkāpēju darbu uzskata darbu, kas tiek veikts 5 m augstumā no grunts, pārseguma, virs kura tiek veikti montāžas vai remontdarbi, kuru izpildīšanai galvenais darbinieka aizsarglīdzeklis pret krišanu no augstuma visos darba un pārvietošanās brīžos ir aizsargjosta.

3. pielikums

Veselības pārbaužu apjoms un medicīniskās kontrindikācijas darbu veikšanai personām, kuras nodarbinātas darbā, kas saistīts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai

N. Veicamo darbu vispārējs raksturojums Veselības Nepieciešamās Nepieciešamie Medicīniskās kontrindikācijas
p. pārbaužu ārstu-speciālistu laboratoriskie un veicamajam darbam
k. biežums apskates funkcionālie
izmeklējumi
1. Darbs pārtikas rūpniecības Reizi Internists; Platkadru fluorogrāfija Saslimšanas un baciļu nēsāšana :
uzņēmumos, piensaimniecībās, gadā Dermatovenerologs Izmeklējumi uz zarnu - vēdertīfs, paratīfs, salmonelloze, dizentērija;
pārtikas produktu bāzēs un noliktavās Reizi 6 vai ginekologs; infekciju izsaucēju nēsātājiem - sifiliss lipīgā periodā;
mēnešos - Otolaringologs1 un seroloģiskā izmeklēšana - lepra
atsevišķi uz vēdertīfu 2 Lipīgās ādas slimības:
izmeklējumi Iztriepe no žāvas un deguna - kašķis,
noteiktam uz patogēno stafilokoku3 - trihofītija,
personu lokam Austrālijas antigēna - mikrosporija,
noteikšana asinīs 4 - aktinomikoze ar fistulām atklātās ķermeņa daļās.
Vasermaņa reakcija 5 Plaušu tuberkuloze (lipīgā un destruktīvā forma),
ārpusplaušu tuberkuloze ar fistulām, bakteriūriju
Gonoreja 6
Ādas un gļotādu strutainas saslimšanas 7
2. Pārtikas produktu ražošana, glabāšana, Reizi -"- -"- -"-
realizācija un transportēšana ar jebkura gadā
veida transportu (autotransportu,
dzelzceļa transportu, gaisa un ūdens
transportu)
3. Darbs sabiedriskās ēdināšanas un Reizi -"- -"- -"-
tirdzniecības uzņēmumos, iestāžu gadā
pārtikas blokos
4. Darbs aptiekās; medikamentu Reizi -"- -"- -"-
izgatavošana, fasēšana un realizēšana; gadā
darbs ārstniecības iestādēs, kas saistīts
ar dažādām invazīvām manipulācijām ;
darbs dzemdību namu un bērnu
slimnīcu nodaļās, bērnu nodaļās
5. Darbs mācību- audzināšanas iestādēs Reizi gadā -"- -"- -"-
6. Darbs bērnu un pusaudžu Reizi -"- -"- -"-
atveseļošanas iestādēs gadā
7. Sezonas darbs vasaras nometnēs, Uzsākot -"- -"- -"-
skolēnu darba vienībās u.c. darbu
8. Darbs pirmsskolas vecuma bērnu Reizi -"- -"- -"-
iestādēs, bērnu namos, internātskolās, gadā
bērnu sanatorijās u.c.
9. Darbs iedzīvotāju higiēniskās Reizi -"- -"- -"-
apkalpošanas uzņēmumos gadā
(frizētavās, pirtīs, kosmētikas kabinetos,
veļas mazgātuvēs u.c.)
10. Darbs, kas saistīts ar peldēšanas apmācību, Reizi -"- -"- -"-
ārstniecisko vannu apkalpošanu gadā
11. Pasažieru apkalpošana tālsatiksmes Reizi -"- -"- -"-
vilcienos gadā
12. Ūdensvadu iekārtu un tīklu apkalpošana Reizi gadā -"- -"- -"-

Piezīmes:

Norāde 1 - konditorejas cehu darbiniekiem, konditoru mācekļiem, kā arī ārstniecības personām izejot praksi dzemdību namos (nodaļās), jaundzimušo patoloģijas un neiznesto bērnu nodaļās, bērnu slimnīcās ( nodaļās), stacionāru ķirurģiskajās nodaļās

Norāde 2 - tikai veselības pārbaudēs pirms darba līguma noslēgšanas šī pielikuma 1.-4., 6.-7. punktos noteikto darbu veicējiem, turpmāk pēc epidemioloģiskām indikācijām 11. punktā noteikto darbu veicējiem

Norāde 3 - tikai veselības pārbaudēs pirms darba līguma noslēgšanas konditorejas cehu darbiniekiem, konditoru mācekļiem, kā arī izejot praksi dzemdību namos ( nodaļās), jaundzimušo patoloģijas un neiznesto bērnu nodaļās. Turpmāk šī pielikuma 4. punktā noteikto darbu veicējiem reizi 6 mēnešos. Pārējiem- pēc epidemioloģiskām indikācijām

Norāde 4 - reizi gadā šī pielikuma 4. punktā noteikto darbu veicējiem, turpmāk - pēc indikācijām

Norāde 5 - tikai veselības pārbaudēs pirms darba līguma noslēgšanas, turpmāk - pēc indikācijām

Norāde 6 - tikai veselības aprūpes un pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem, kuri tieši saistīti ar bērnu apkalpošanu, laikā, kamēr veic ārstēšanu ar antibiotikām līdz pirmās kontroles negatīvu rezultātu saņemšanai.

Norāde 7 - tikai stacionāru dzemdību un ķirurģisko nodaļu, jaundzimušo patoloģijas un neiznesto bērnu nodaļu darbiniekiem, kā arī personām, kuras nodarbojas ar pārtikas produktu izgatavošanu un realizāciju

4.pielikums

5.pielikums

Grāmatiņas vāks

1.lappuse

2. - 3.lappuse

4. - 11.lappuse

12. - 19.lappuse

20. - 23.lappuse

24. - 25.lappuse

26. - 27.lappuse

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!