• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ziņas īsumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.01.1998., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46590

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zvārdenieki palēnām atgriežas mājās

Vēl šajā numurā

08.01.1998., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ziņas īsumā

Par privatizāciju un uzņēmējdarbības aktivitātēm

*A/s “Latvijas tirdzniecības centrs”, kas dibināts preču un pakalpojumu eksporta veicināšanai uz Krieviju, gada sākumā plāno jaunu akciju emisiju, lai būtiski paplašinātu esošo akcionāru loku, kas veicinātu eksportu un kopuzņēmumu dibināšanu NVS valstīs. Jau gada beigās LTC eksporta vērtību no pašreizējiem 150 000 USD mēnesī paredzēts palielināt līdz 2 miljoniem dolāru mēnesī. 1996. gadā Latvijas eksports uz Krieviju bija 180 miljoni latu.

*A/s “Baltijas holdings”, kas jūnijā kļuva par Austrumeiropas lielākā trikotāžas kombināta “Ogre” kontrolpaketes īpašnieku, pakāpeniski dzēšot 10 miljonu latu lielo uzņēmuma parādu, pēc pāris gadiem cer pelnīt un sasniegt 60 miljonu latu apgrozījumu.

*Jau vairāk nekā gadu oficiāli strādā Zviedrijas tirdzniecības palāta Latvijā. Lēš, ka zviedru un ar Zviedriju saistītie uzņēmumi, ZTP biedri, nodarbina vismaz 10 000 Latvijas iedzīvotāju. Kopējais zviedru uzņēmumos nodarbināto skaits varētu pat sasniegt 30 000.

*”Volvo Truck Latvia” pēc Jaunā gada sāk Latvijā tirgot lietotas “Volvo” kravas mašīnas un vilcējus, pēc kuriem ir liels pieprasījums Latvijas tirgū.

*Trim Latvijas uzņēmumiem piešķirta Vācijas ekonomikas balva. To piešķir par augstiem kvalitātes standartiem, modernu dizainu, menedžmentu un panākumiem Vācijas tirgū. Galveno balvu saņēmusi a/s “Lauma”, otro balvu - a/s “Latvijas finieris”, trešo - a/s “Jauda”.

*Daugavpilī atklāta jaunā “Lattelekom” ciparu centrāle. Ciparu sistēmai pieslēgtas 13 700 abonentu līnijas šajā pilsētā un rajonā. Daugavpils ir piektā pilsēta ārpus Rīgas, kur uzstādīta ciparu centrāle, pašā galvaspilsētā darbojas vēl trīs ciparu centrāles. Tagad ciparu sistēmu visā valstī izmanto ap 200 000 “Lattelekom” klientu.

*SIA “Valmieras mēbeles” ir noslēgusi līgumu šim gadam ar somu firmu “Martela OY” par mēbeļu detaļu un gatavu izstrādājumu piegādi 70 000 - 80 000 latu apjomā katru mēnesi. Tapšanas stadijā ir līgumi ar Zviedrijas tirdzniecības firmu “Ikea” un uzņēmumu Dānijā, kurš pasūta bērnu gultiņas.

*A/s “Vidzemes piens” decembrī sviesta cenu pazeminājis par 7,5%.

*Decembra sākumā Liepājas speciālo ekonomisko zonu apmeklēja angļu kokapstrādes firmas “Genesis Biofuels” pārstāvji. Viņi vēlas uzcelt ekoloģiski nekaitīgu koksnes brikešu ražošanas rūpnīcu, kas varētu izmantot cirsmās un kokzāģētavās radušos atkritumus. Angļu koksnes pārstrādātāji esot gatavi investēt Liepājā ap 1,5 miljoniem dolāru.

*Tallinas farmācijas rūpnīca izstrādājusi sanācijas programmu, kuras mērķis ir uzņēmuma ekonomiskā stabilizācija, lai šogad varētu atsākt sarunas par apvienošanos ar Latvijas zāļu ražošanas uzņēmumu “Grindeks”.

*A/s “Brīvais vilnis” akcionāru pilnsapulcē nolemts, ka uzņēmums tiks pārveidots par publisku akciju sabiedrību. Tas nozīmē, ka uzņēmuma akcijas paredzēts kotēt Rīgas Fondu biržā.

*Asociācija “Lauku ceļotājs” laidusi klajā bukletu “Atpūta laukos '98", kurā ir iekļauta informācija par 100 atpūtas vietām lauku sētās, viesnīcās, pilīs un kempingos. Bukletā ievietota informācija latviešu, angļu un vācu valodā. Katalogu varēs iegādāties lielākajās Rīgas grāmatnīcās, kā arī asociācijā “Lauku ceļotājs”, tas tiks izplatīts ārvalstu vēstniecībās un konsulātos, Latvijas vēstniecībās ārvalstīs. 5000 eksemplāru nosūtīti uz Norvēģiju, kur interese par atpūtas iespējām Latvijas laukos ir vislielākā.

*Rucavas pagasta pašvaldības uzņēmums “Spīlas”, kas darbojas Latvijā netradicionālā un reti sastopamā nozarē - niedru savākšanā, šogad pirmo sezonu strādājis ar Dānijā ražotu niedru pļāvēju, kas iegādāts vides projekta ietvaros ar Pasaules bankas kredīta palīdzību. Papes ezera niedres eksportē uz Dāniju, Lietuvu un Holandi. Pagājušajā sezonā “Spīlas” saražoja 100 000 niedru kūlīšu.

*Starptautiskā finansu korporācija, kas ir Pasaules bankas grupas privātā investīciju banka, kopā ar kādu Zviedrijas partneri apsver iespēju Latvijā dibināt t.s. riska kapitāla uzņēmumu. Viena no šāda riska kapitāla firmas funkcijām varētu būt jaundibinātu uzņēmumu “vadīšana pie rokas” biznesa plāna izstrādē un pirmā finansējuma iegūšanā.

*Abu uzņēmumu - a/s “Laima” un “Uzvara” akcionāru pilnsapulcēs vienbalsīgi nobalsojuši par abu uzņēmumu apvienošanos un nolēmuši sākt kopīgu saimniecisko darbību no 1998. gada 1. janvāra.

*SIA “Varner Hakon Invest” pārdevusi 50% SIA “Viesnīca “Rīdzene”” pamatkapitāla Norvēģijas nekustamo īpašumu apsaimniekošanas un viesnīcu biznesa kompānijai “Investa”, kas kopā ar VHI veidos viesnīcas menedžmentu. Janvārī sāksies “Rīdzenes” rekonstrukcija, kurā plānots ieguldīt aptuveni 5 miljonus USD.

*Igaunijas apģērbu ražošanas uzņēmums “Sangar STC”, kas specializējas vīriešu kreklu izgatavošanā un vairāk nekā 80% produkcijas eksportē uz Rietumvalstīm, atklājis savu pirmo firmas veikalu Latvijā. Igauņi Latvijas tirgu uzskata par īpaši pievilcīgu, jo mūsu valstī nav neviena uzņēmuma, kas orientētos tikai vīriešu kreklu ražošanā. Tādēļ tuvāko gadu laikā kompānija Latvijā plāno atvērt vēl 10 veikalus.

*Akciju sabiedrībā “Rīgas stikls” atklāta jauna stikla kausējamā krāsns un stikla ražošanas līnija, kuras izveidošanai investēti 4,6 miljoni USD. Jaunā līnija ļaus katru gadu izgatavot aptuveni 70 miljonus baltā stikla pudeļu. Līdz šim tās importēja.

*Latvijas Attīstības aģentūra patlaban strādā pie 40 investīciju projektiem, kuriem īstenojoties, Latvijā varētu ieplūst investīcijas 465 miljonu USD apjomā.

*Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka paziņojusi, ka ieguldīs piecus miljonus ASV dolāru pavisam 10,7 miljonus USD lielā fondā, kas paredzēts Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mazās uzņēmējdarbības atbalstam.

Pēc Latvijas preses informācijas

“Latvijas Vēstneša”

privatizācijas lietu virsredaktore

MUDĪTE LUKSA

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!